Jeges ön-víz a Válasz-portálon

2014 augusztus 27 10:43 de.22 hozzászólás

Falus Ferenc főpolgármester-jelölt kint van a vízből. A jeges vízből. Lett lévén érkezése arra, hogy beszálljon a nemzetközi jeges-vizes kihívás-mozgalomba (Ice Bucket Challenge). Azon természetesen lehet vitatkozni, hogy az egész, jobbára a Facebook-on terjedő mozgalom mennyiben képes azt a célt szolgálni, amiért elindították. Az ugyanakkor látszik, hogy ahol politikai elfogódottság szabja meg a tálalást, ott a tál tetszés szerint láttatik penészesnek, ha az a főkívánság.

 Falus Ferenc akcióján a például a Heti Válasz publicistája portálon elkövetett előre megfontolt szándékú felvihogást tartott. Amit a stílusa miatt tulajdonképpen szóra méltatni is felesleges. Egyrészt azért, mert ízlés dolga, mint a műtrágya. Másrészt, mert egy kommunikációszakos kisiskolás esetleg laza csuklóval lenne képes jobbat alkotni. A tanulmányértékét nem is az adja. Sokkal inkább az egész. Egységesen, és részleteiben. Mert az például kétségtelen, hogy van valami infantilis bája, ha egy főpolgármesternek jelölt, különben komoly ember hírében álló személyiség talpig vizesen tűnik fel az internetes filmvásznon. Ebben talán egyet is érthetnénk „válaszos” szerzővel. Ámde! Érdemes kicsit figyelmezni arra is, ami kimaradt a hatásvadász karakter-fikázásból.

Például elegánsan kimaradt az a mellékkörülmény, hogy pár nappal ezelőtt a Fidesz Twitter-bunkója szintén aláült a jeges vizeknek. Mi következik ebből? Szinte semmi. Azon kívül, hogy a Heti Válasz tollnoka szerint Deutsch Tamás esetében rendben van az, ami Falus esetében szerinte nevetséges. Inkább hallgat az előbbiről, mintsem csökkentse emlegetésével a kényszeres kacarászás „horderejét”. S persze esetleg az olvasóiban még felmerült volna a kérdés: hátha nem csak Falus Ferenc hóbortjáról van szó. Ahogy különben nem is. Ami szintén kimaradt az arányos és körültekintő publicisztikából. Mármint az, hogy egy nemzetközi mozgalom része a jeges locsolkodás, és korántsem annyira öncélú, hogy kizárólag az önkormányzati választásokra elvárt írásmű szempontjából lehessen szemlélni a jelenséget.

Van ugyanis egy olyan betegség, amit amiotrófiás laterálszklerózis néven emlegetnek. Ez az az izomsorvadásos betegség, angol betűszóval ALS, amelyben többek között a kor egyik legnagyobb elméleti fizikusa, Stephen Hawking is szenved. A jeges vödör alá állás mozgalmát azért indították, hogy erre a betegségre hívják fel a figyelmet általában is, de pénzgyűjtési céllal is. Megnyerve olyan személyiségeket is például, mint Vin Diesel. Szinte kár is talán megemlíteni, hogy a Falus Ferenc videójával felcsiklandozott írnok soraiból ez a háttér-információ is hiányzik. Érthetően különben. Ha ugyanis belekerül, akkor Falus kinevetésével ki kellett volna nevetnie nem csak a Fidesz üdvöskéinek egyikét, hanem mindenki mást is, aki részt vesz az Ice Bucket Challenge-ben. Végső soron pedig azokon is röhögnie kellett volna, akik adakoznak az ALS-ben szenvedők javára. S persze harsányan kikacaghatta volna magukat az izomsorvadásban szenvedőket is.

Alkalmasint, persze nem tudhatjuk, hogy erre a kollektív kiröhögésre nem került-e sor? De szerencsére legalább nem került leírásra. Csak sugallásra. Ami azért mégis csak pozitívum. Egy pontot tehát jóvá is írhatunk a Heti Válasz honlapján publikáló klaviatúra-csépelőnek. Az említett sugallat egyébként ebből a mondatból sejthető: „pillanatok alatt kiderül évtizedekig tiszteletreméltó álcát hordó emberekről, hogy valójában szerencsétlen, béna idióták”. Mert azért érdemes tudni, hogy akikért a mozgalom indult valóban bénák. Ha nem is idióták. A Falus Ferencen élcelődő Zsuppán András, vagy akár a hasonló hangot megütő Kósa Lajos, például alighanem sűrűn adakozna a természetfelelős templomaiban, ha csak annyira lenne „idióta”, mint az említett Stephen Hawking.

S hát igen! A szó veszélyes fegyver. Olykor meg visszafele sül el. Mint ebben az esetben. Mikor a Falus Ferenc lejáratását célzó írás végül is annak szerzőjét minősíti. Le.

Andrew_s

22 hozzászólás

  • Christopher Adam

    A gond a Falus-féle vizes jelenettel szerintem az, hogy borzasztóan félresikerült, de ennek ellenére lehozták. Még olyan Ice Bucket Challenge-ot nem láttam, ahol a főszereplő szavait alig lehet hallani, mert ordít a kamera előtt egy kisgyerek, ott rohangál egy kutya, röhög a kamerás, a háttérben pedig műanyag vödörből iszik egy ló. Az biztos, hogy “természetes” volt az egész a maga kis káoszában, ami rendben is van ha arról lenne szó, hogy egy tinédzser teszi ezt fel FB profiljára. De egy főpolgármester-jelölt?

    De ez a legkisebbik baj. Ennél sokkal zűrösebb ahogyan Tóbiás viselkedik/viselkedett. (Nem tud nyiltakoztni arról, hogy jó vagy rossz Falus, mert nem találkozott vele.)

    Szóval csúnya bukás lesz ebből az ellenzék számára. Még olyan terepen is (azaz Budapesten,) amely akár kedvezhetne nekik.

  • Judith Kopácsi

    Egy nagyon közeli barátnőm esett áldozatul ennek a rémes betegségnek pár évvel ezelött. Én csak üdvözölni tudom azokat, akik bármilyen módón is, de hozzájárulnak ennek a betegségnek a megfékezésére. Ha Falus ebben az akcióban részvett, úgy hálás köszönetemet adjátok át Neki. Aki pedig ezen kiakad, ajánlom neki, hogy saját testén tapasztalja meg, mit jelent egy ilyen betegséggel élni és nagyon lassan, kinlódva, megfulladni.

  • Christopher Adam
    2014 augusztus 27
    11:46 de.

    Engem speciel a főpolgármester-jelölt programtalansága sokkal jobban zavar, mint az, hogy a maga suta módján vett részt ebben a mozgalomban. Suta? Igen. Nem az ő terepe.
    Bukni nem ezért fog, ha bukik.
    A tollnok-úr félrehordó ostobaságát azonban ez sem menti a Válasznál.

  • Szerintem nem a jeges vödör miatt lesz bukása a Falus féle választásnak, inkább a népnek nem tetszik. Arra szavaz majd, akiben megbízik.
    A jeges vízöntés meg olyan nagy hülyeség, pláne az ALS betegséggel összekenve, hogy a szegény ember csak sírni tud efelett.

  • figyelő: a szegény ember valóban. de a gazdag adakozik, méghozzá az ALS áldozatainak kezelésére.
    gondolom, magának ez magas…persze, azért szívesen látnám, ahogy magát leöntik, és még csak nem is kárörvendenék felette, azonban kíváncsi lennék, hol állna meg a bosszúszomja?
    amúgy fingja sincs a budapesti helyzetről. bizalom? itt? idézze vissza elv- és eszmetársa, a nagy tudású burkus lászló szavait: BUTAPEST!

  • Figyelő: Maga az utálatos, sőt, utálkozó, önző, együttérzés, humanitás, egymással való törődés teljes hiányát képviseli, ami sajnos Magyarországon egyre általánosabbá válik és kormány program lett.
    A magyarok soha nem voltak nagyon szolidárisak, összetartók, csak nagy természeti károk és szerencsétlenségek esetén jönnek elő értékesebb, adakozóbb, munkát és áldozatot nem sajnáló értékes emberek.
    Az USA ugyanakkor sok-sok hibája, polgárainak sok emberi gyarlósága mellett, a Világ legadakozóbb országa, 1953-2013 statisztika szerint. A népesség 47%-a adományozott 2013-ban, a GDP 1.85% ment adományokra. Márpedig a mi GDP arányunk még mindig jóval $10.2 Trillió fölött van. Ez akkor évi $190,000,000,000.-, tehát 190 milliárd. Összehasonlításnak, Magyarország GDP-je 125.0 Milliárd. De, ha elosztjuk a $190.0 Milliárdot az USA lakosságával (313.0 millió) akkor elég szép összeg jön ki minden emberre, csecsemőtől, öregre. Ez évi $605.00, azaz négy fős családra évi $2,420.00. De inkább vetítsük ki az átlagos évi jövedelem százalékában, ami 2013-ban $51,017.00 volt így az átlag család gross keresetének 4.75%-át adta adományként. Ez csak matematikai átlag, hiszen vannak egyének, mint pl. Bill Gates, aki 20 év alatt több, mint 200,0 Milliárdot adományozik és egyének, akik keresetük akár 80%-át adományozzák, mint pl. Dick Chaney (volt alelnökünk) 2006-ban.
    Ez nem magának szól, mert nem ér annyit, hogy egy percet is adományozzak időmből magának, hanem más olvasóknak, akik esetleg törődnek felebarátaikkal és megbecsülnek minden ötletet, amivel egyesek adományozásra késztetnek sok-sok embert, nemes célokra.
    Tragikus, hogy ezt szerte a Világon, köztük Magyarországon is, sok felnőtt ember nem érti meg. Meg is mutatkozik a Stadionos viktor és a koszos bagázs kegyetlen, embertelen, gonosz rablóbandájának minden másodpercnyi megnyilvánulásában.
    Ugyebár ilyen emberekre szavazott a magyar emberek többsége, egyetértve a kormány mottójával, “Aki nem dolgozik ne is egyék, aki elesett, beteg, hajléktalan, rokkant, öreg, az teher és dögöljön meg, de kitiltva a városból, ott, ahol ezt nem látni!” Magyarország jelenlegi kormánya, a polgárai iránti kegyetlenségben Jobban Teljesít! A Békemenet ezt is nagyon helyesli.

  • Figyeló
    2014 augusztus 28
    11:43 de.

    Az akció célja a figyelemfelhívás. Pl. arra, hogy vannak érdekérvényesítésre képtelen, vagy gyenge lobbierejű emberek. Akik attól még akár több ésszel vannak megáldva vagy verve, mint némely államelnök. Pl. Pannónia észkombájnjánál nem nehéz okosabbnak lenni. Bár skizoid maflaként szintén sajnálatra méltó. Ahogy a környezete is. Már az emberszabásúbbak.

    Próbálta különben tetániás állapotba tölteni akár egy napját. Egy székhez szegezve? Én pl. nem, de rémes lehet. Tudom, az ilyen emberek Tajgetoszpozitívak a Jobbik, és sleppje szerint. Bár kérdés, hogy az átlagnál alacsonyabb pocakos embereket nem lökték volna-e le anno?
    Esetleg a Figyelő-nicknevűeket? Hmmmm…..
    Elvégre rámutatéssal ki lehet nevezni azokat, akikért nem kár.

  • andy mage: figyelő esetében botra beszélsz…
    amúgy figyelő esetében felesleges a tajgetosz-effektusra célozni: kihaló félben van 😀

  • Falus videóján még a sajátja(sőt a többi ellenzéki párt is
    röhögött,szánakozott,)ő meg utólag mentegetődzött….
    De nem kell aggódni,nem ezért nem fog győzni, hanem azért mert sem szakmailag,sem emberileg….nem alkalmas rá(pár dolog kiderült róla),persze ő határtalan önbizalommal indul…!
    Ha képesek lettek volna alkalmasabb jelöltet állítani,lenne min vitatkozni(volt rá idejük!erre futotta…)de így nincs semmi értelme!

  • Érdekes, mindenki nekem támadt, mert nem helyeslem a jéggel való leőntést.(DE NEM as pénzgyűjtést a betegség miatt)
    Azt hittem, hogy a cikk sem helyeselte .
    DE én véletlenül hozzászóltam, tehát van kit szapulni.
    Másért nem, csak mert hozzászóltam a jeges öntéshez. Sehol sem írtam, hogy ne adakozzunk az ALS betegség segítségére.
    Jellemző ez is, erre a társaságra.
    Van aki mindennek elmondott, utálatos, undok stb.stb.
    Megáll az ember esze…..

  • Figyelő,
    ha sokan mondják,hogy részeg vagy,menj aludni!

  • A MARCSINAK üzenem.Nagy kár,hogy hazánkban ilyen agytekervénnyel rendelkező emberek vannak.A hozzá hasonló gondolkodásu emberek miatt van hazánk ott,ahol most van.Nekik köszönhető majd az is,hogy “az euró hosszu évekig nem váltja a magyar fizetőeszközt.”Én szégyelném magam hazám előtt,ha igy gondolkodnék mint ön,marcsi.

  • istván berecz: tárgyi tévedésben van. marcsinak nincsenek önálló gondolatai, ő a papagájkommandó tagja, valamint szégyenérzete a legkevesebb sincs, ellenben nagyon szívesen megmondja, hogy maga hova menjen és mit csináljon.

  • Figyelő,

    Idézném:
    “A jeges vízöntés meg olyan nagy hülyeség, pláne az ALS betegséggel összekenve, hogy a szegény ember csak sírni tud efelett.”

    Mint írtam volt, egy ilyen betegségre a figyelmet felhivni sosem árt.
    Kend ugyan megpróbált némi maszatolást végrehajtani, de azért mégis csak azt írta, hogy a figyelemfelhívás ugy hülyeség, ahogy van.
    No, hát ez a hülyeség.

  • andy mage: nézd el neki. részint, mert neki mind1, hogy miről van szó ezen az oldalon, azt mind hülyeségnek tartja és nemes jobboldali daccal ellentmond, részint mert néha már nem tudja, mit is ír le…

  • Christopher Adam, legyen erős! Falus jegesvizes attrakciója nem pusztán félresikerült, hanem azért sikerült félre, mert Falus egy ostoba alak. Magyarországon a baloldal elképedt rajta, a jobboldal jót röhögött. Vagyis tragikomikus. Falusnál még a ló is intelligensebb, pedig Falus ostoba állatnak nevezte, mert azt sem tudja, hogy a ló az egyik legintelligensebb állat.

    Igen Ch. Adam, bukás lesz belőle, egy év alatt immár harmadszor bukik a balliberális oldal. Egyhamar nem is fognak tudni talpra állni. Mire legalább feltérdelni tudnak majd, kialakul nélkülük egy teljesen új, valódi szociáldemokrata baloldali párt, s ők mehetnek a levesbe végleg.

  • Gyuri10: “Figyelő,
    ha sokan mondják,hogy részeg vagy,menj aludni!”

    Na igen, de nem akkor, ha a tanácsadó részeg!

  • Gyula Bognár és Ille István…

    A similis és a szende c. film jut önökről eszembe…. de az legalább jó film volt.

  • Gyula Bognár: “Magyarországon egyre általánosabbá válik és kormány program lett.
    A magyarok soha nem voltak nagyon szolidárisak, összetartók, csak nagy természeti károk és szerencsétlenségek esetén jönnek elő értékesebb, adakozóbb, munkát és áldozatot nem sajnáló értékes emberek.”

    Mit is tud maga arról, hogy mi van Magyarországon??? Az igaz, hogy hogy van széthúzás a magyar társadalomban, de Ön valótlan állít, mikor azt mondja, hogy mindig így volt. Nem volt így. De, ahogy elnézem a kanadai magyarok sem különbek, tehát ne legyen bagoly, mert nevetséges lesz.
    Ugyanakkor nem menekültek el a kádári konszolidáció után mások által megteremtett jólétbe, hanem megmaradtak a nehézségek ellenére is hazájukban, és nem köpködnek messziről és kívülről az országra nagy mellénnyel. Sajnos nem elegen mentek el az ilyenek közül….

  • spenót: mármint, mibe is jut? eszébe? na, neeee 😀

  • Fiúk!
    Ez a spenót olyan savanyú,hogy még sóska sem lehet.

  • spenótkám,
    “szociáldemokrata” iszlám államról álmodozol? megkapod!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.