A “gyönyörű” Szabadság téri náci emlékműről tájékoztatja a turistákat a rendőrség

2014 június 30 5:02 du.42 hozzászólás

Ma este nyolc körül éppen egy baráttal jártam a Szabadság téren. Ő amúgy egy másik népszerű kanadai magyar közösségi lap kiadója és főszerkesztője. A Holokausztra emlékező, illetve az őszinte társadalmi szembenézést szorgalmazó spontán, eleven emlékművet látogattuk meg, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy a félig-meddig felépült, a magyar felelősséget letagadni hivatott állami emlékművet védő rendőrök éppen a turistáknak igyekeztek angolul magyarázni a szituációt. Pont akkor éreztem szükségesnek a diskurzushoz való csatlakozást, amikor a két rendőr a kormány “beautiful monumentjéről” beszélt az angol, amerikai és német turistáknak, akik azt gondolhatták, hogy ez előttük lévő eleven emlékmű is az állami projektet hivatott erősíteni és alátámasztani.

Banka Péter rendőr készségesen védi a hatalmat az idős Holokauszt túlélők, leszármazottak és a civilek ellen. Ha valaki ismeri Banka Pétert, esetleg elküldheti neki a fenti fotót. Akár Facebook profiljára is alkalmas lehet. Igy az utókor is tudhatja, hogy milyen rendszert és érdeket szolgált. (Fotó: C. Adam/KMH)

Banka Péter rendőr készségesen védi a hatalmat az idős Holokauszt túlélők, leszármazottak és a civilek ellen. Ha valaki ismeri Banka Pétert, esetleg elküldheti neki a fenti fotót. Akár Facebook profiljára is alkalmas lehet. Igy az utókor is tudhatja, hogy milyen rendszert és érdeket szolgált. (Fotó: C. Adam/KMH)

Igyekeztem dióhéjban elmagyarázni, hogy miközben az egyik egy spontán civil kezdeményezés, mely a múlttal való szembenézést szorgalmazza és egyben méltő emlékhelyet kíván állítani a 600 ezer magyar zsidó áldozatnak, az állami projekt éppen azt a látszatot kívánja kelteni, hogy kizárólag Németországot terheli felelősség a magyar zsidóság kiírtásáért, miközben a jelenlegi regnáló hatalom szerint Magyarország e folyamatban egy megtámadott és ártatlan angyalként szerepelt. Az egyik német turista döbbenten hallgatta ezt végig és jelezte, hogy a magyar kormányzati értelmezés teljesen hamis, hiszen készséges szövetséges nélkül (és ilyen volt a magyar hatalom, de a magyar társadalom jelentős része is) nem lehetett volna véghez vinni a példátlan tömeggyilkosságot.

Addigra tucatnyi turista állt minket körül és tett fel számos kérdést az emlékművel kapcsolatban, illetve arról is érdeklődtek, hogy miért kell állandó rendőri jelenlét a téren. A két rendőr pedig a háttérben motyogott valamit magyarul – nyilván nem túl hízelgően – a közbelépésemről.

A civilek által állított eleven emlékmű igazán megható. Arra bátorítok minden Budapestre látogató turistát, hogy ha szűkös is az itt töltött idejük, ezt a látványt ne hagyják ki. A múlt héten az első nap amikor Pestre érkeztem utam egyenesen a Szabadság térre vezetett, ahol körülbelül kétszáz demokrata demonstrált és alkotott élő kordont, a rendőrség folyamatos intimidálása és vegzálása ellenére. Rendkívül szolidáris és elkötelezett emberekről van szó. Viszont lenne még lehetőség arra is, hogy az óránként többszáz angolul beszélő turistának magyarázzák el közérthető módon, hogy pontosan mi is folyik a téren. Mert másképpen a hatalom rendőrsége ezt készséggel megteszi helyettük.

Itt angolul is üzennek a civilek és a rendőri vegzálás ellenére is kitartanak.

Itt angolul is üzennek a civilek és a rendőri vegzálás ellenére is kitartanak. Fotó: C. Adam/KMH.

A rezsim erőszakszervei... (Fotó: C. Adam/KMH)

A rezsim erőszakszervei… (Fotó: C. Adam/KMH)

Az eleven emlékmű és a rendőri sorfal

Az eleven emlékmű és a rendőri sorfal. Fotó: C. Adam/KMH

Mécs Imre tüntet. Fotó: C. Adam/KMH.

Mécs Imre is tüntet. Fotó: C. Adam/KMH.

42 hozzászólás

  • Szánalmas a Magyar kormány igyekezete ahogyan leplezni próbálja a párhozamokat jelen regnálása, és a háborús bűnöket elkövető kormány között!
    A múlt megváltoztathatatlan, bármilyen gyalázatos dolgokat tettünk is a múltban. Nem a múltat kell letagadni, hanem úgy élni, hogy soha többet ez ne történjen, ne történhessen meg!

    Fel kell vállalni a tetteinket, és dolgozni a hibák, a bűnök kijavításán, jóvátételén. Az elvett életek nem pótolhatóak, de tartozunk annyival a meggyilkolt honfitársainknak, hogy hasonló dolog soha ne történhessen meg!
    Ebbe az is is beletartozik, hogy visszaszorítsuk azokat az eszméket, amely eszmék elvezettek ehhez a tömeggyilkossághoz!
    Ne legyünk gyávák, ne legyünk gerinctelenek, mert a világ úgyis tudja mit tettünk! A hazugságokkal, sunyi gyávaságunkkal csak megvetést, lenézést, kiközösítést nyerhetünk, de a múlt tényei akkor is ott maradnak!

  • Fenyvesi Glória

    Ugye, szabad Magyarországon a magyar áldozatokra is emlékezni?Pont az összes áldozatra való emlékezés a célja az emlékműnek…(nemtől, vallástól, bőrszíntől függetlenül…)
    Merthogy bőven voltak magyar áldozatok is, a német megszállás után.
    No, aztán később meg megszálltak minket az oroszok, 40 évig…
    Lebontani meg egy készülő szobrot, ki merte volna a múltban?

  • Fenyvesi Glória
    2014 július 1
    12:31 de.
    Értem én, csak azt nem értem, miről beszél?
    Ahhoz, hogy ne csupán zajongjon, talán némi alapképzésen kellene túl lennie!
    1. pont: Nem az emlékmű állítás a probléma, hanem annak a jelképrendszere!
    2.pont Az elhurcolt zsidó vallású emberek is magyar állampolgárok voltak ugyanúgy mint a más etnikumok, vagy a politikai okokból deportáltak, vagyis milyen jogon rekesztenek ki 600 000 deportált, és meggyilkolt magyar állampolgárt?
    3. pont: A világháború 1944-ig tartott, az utána levő negyven év, és a világháború áldozatai sehogy nem hozható össze az emlékműben, ez nem csak technikai kérdés.

    Pótkérdés bukás ellen: Mit kerestünk a Szovjetunióban egyáltalán? Mert ha nem tolakszunk oda, akkor nem pusztul el annyi magyar a fronton, a málenykij robotban, illetve a háború után osztrák típusú államunk lehetett volna.

    A nyakán az a gömb megszokásból van ott? Avagy lehet hogy kocka?

  • Fenyvesi Glória
    2014 július 1
    12:31 de.
    Gondolom, nem érti miről beszélek, beszélünk!
    A birodalmi sas részáll a magyarokra.
    A birodalmi sas nem szállt rá, a magyarok másztak be a sasfészekbe! A magyar puli aláfeküdt a német juhászkutyának.
    Akkor minek hazudozni? El kell ismerni a korcs ebet.

  • Fenyvesi Gloria urholgynek.
    A magyar aldozatokat-korlatoztak tanulasukban,
    munkajukban,csaladjuk fenntartasaban- a numerus
    clausus torvenyei?
    Megjeloltek oket?

    Hajtottak oket-csendori kiserettel- a “halalmenetben”?

    A munkaszolgalatosok-akikkel puszta kezzel szedettek
    az aknakat- erdekeltek valakit?{Szita Szabolcs:Halalerod}

    Az oregek,asszonyok,gyermekek,akiket csendori kiserettel
    kuldtek a halaltaborokba utazo vonatokhoz-fajtak valakinek?

    A nemetek- megszalltak- a szovetsegest.

    Az Eichman perben-a vadlott tanuvallomast tett a
    magyar csendorseg AKTIV kozremukedeserol,amikor
    a naci Nemetorszag mar tobb fronton vereseget szenvedett.

    http://mult-kor.hu/20060411_az_eichmannper_tortenete

  • fenyvesi glória: megszálltak minket a németek. megszálltak minket az oroszok. ennek is, annak is voltak áldozatai. csakhogy, az orosz megszállásnak mintha nem lettek volna zsidó áldozatai, méghozzá tömegesen és önként dalolva felvezetetten.
    nomeg, ha volt német megszállás, akkor miért is nem állítható emlékmű a felszabadításnak?
    ja, és a törökök egy cseppet tovább szállták meg magyarországot, mint e kettő összesen, mégsem kíván senki áldozati oltárt állítani.
    ha szabad kérnem, kedves glória, ugyan, vezesse le már, hogy mi is a különbség? nem mellesleg a felmenői valszeg a török megszállásnak köszönhetően tanultak meg tisztálkodni…

  • Pesti Gúnár

    Fenyvesi Glória: szeressök mink a megszállóinkat, Szulejmánnak is szobor van állítva Szigetváron.

  • Csak azt nem ertem, hogy ez mitol naci emlekmu? Meg nyilas emlekmunek se lehetne csufolni.

    Ez a Horthy korszak emlekmuve, gyerekek, a zsido torvenyeke es egy gyava kormanyzoe, aki nem tudta hogyan maradjon ki a haborubol.

    https://www.smashwords.com/books/view/406335

  • Fenyvesi Glória

    70 év után sem kárpótolták a Felvidékről elűzött magyarokat
    2014, július 1 – 14:53

    Friss hírek
    Gúnyhatáron túl

    Bár immár közel hetven év eltelt a felvidéki magyarok tízezreinek 1945 és 1948 közötti deportálása óta, Magyarország továbbra sem teljesítette törvény által rögzített kárpótlási kötelezettségét. Sneider Tamás és Szávay István jobbikos országgyűlési képviselők ezért írásbeli kérdésben fordultak a Kormányhoz, a miniszteri válasz azonban csak az ügy további halogatását sejteti.

    A Felvidékről 1945 és 1948 között kitelepített magyarok kártalanításának ügye több évtizedre nyúlik vissza. Az egyébként gyalázatos párizsi békeszerződés rögzítette Magyarország kötelezettségét a kitelepítetteknek nyújtandó jóvátételről. Bár döbbenetes, hogy a csehszlovák állam által elkövetett gaztettért hazánknak kell kárpótlást nyújtani, de ha már a békeszerződés minden egyéb pontját szolgaian teljesítjük, minimálisan elvárható lenne, hogy ne épp saját honfitársaink kárpótlását mulasszuk el. Az Alkotmánybíróság (AB) ráadásul már 1996-ban megállapította, hogy kötelezettségét Magyarország nem teljesítette, amit az AB határozata alapján 1997 júniusáig meg kellett volna tennie.

    Sneider Tamás és Szávay István jobbikos képviselők az ügyben írásbeli kérdésben fordultak a Kormányhoz. A két politikus kiemelte, az Országgyűlés alkotmányellenes helyzetet idézett elő azzal a mulasztással, hogy nem rendelkezett a Csehszlovákiából áttelepített magyar nemzetiségű személyek Csehszlovákiában levő, 50 hektárt meg nem haladó, mezőgazdasági rendeltetésű földön fennálló tulajdonjogának elvonása miatt történő kárpótlásról. A nemzeti radikális képviselők hozzátették, a kártalanítás rendezetlensége nem az egyetlen terület, ami kapcsán a nemzetpolitikai fordulatot ígérő Fidesz-KDNP mismásol. A dunaszerdahelyi magyar szurkolók ellen elkövetett rendőri brutalitások, Malina Hedvig meghurcoltatása, a szlovák állampolgársági és nyelvtörvény szintén olyan területek, amelyek kapcsán a kormányzat nem hajlandó a határozott fellépésre.

    Az írásbeli kérdésre a Kormány részéről a frissen kinevezett Trócsányi László igazságügyi miniszter válaszolt. Trócsányi egyébként sem bő terjedelmű válasza sajnos kevés konkrétumot tartalmaz. A tájékoztatás szerint a Felvidékről kitelepített magyarság kárpótlásának koncepciója elkészült, és a Kormány olyan döntést kíván hozni, amely „erkölcsileg vitathatatlan és minden érintett érdekét tiszteletben tartja”. Arra azonban semmilyen utalás nincs a miniszteri válaszban, hogy erre mikor fog sor kerülni, mikor szűnik meg végre az alkotmányellenes helyzet.

    K.Z – J.SZ.

  • Fenyvesi Glória

    Kedves Izraeli, és mások…
    A fenti idézet-cikk a magyarok meghurcolásáról szól, de még többet is idézek, jó?
    És arról is fogok, hogy nem voltak a magyarok tisztátalanok, ahogy IIle I.állítja…
    Ez sértés!
    Más népekről inkább lehetne ilyet állítani…

  • Ha túllépünk (de miért lépnénk túl) a tervezett emlékmű szimbólumrendszerén, ne felejtsük el, hogy:
    – Azt közpénzből, pályáztatás nélkül, társadalmi és szakmai egyeztetés nélkül készíti Orbán udvari szobrásza.
    – Orbán ígéretet tett a MAZSIHISZ-nek, hogy húsvét után tárgyalásokat kezdeményez az emlékműről. Ehelyett választási győzelme után azonnal hozzáfogott az emlékmű megépítésének, ezzel a leghitványabb szószegést követte el, amit miniszterelnök elkövethet.
    – Az emlékmű felavatásának halasztgatása egyrészt a saját maguk által hozott törvények megszegése, másrészt a legalamuszibb viselkedés, amit a történelmi emlékezés terén el lehet követni. Úgy tűnik, Orbán mégsem meri vállalni az avatással járó konfliktust, ezért választotta ezt az altatási taktikát.

  • izraeli

    “..a zsidók által kötött házasságokon belül a keresztény-zsidó vegyes házasságok arányszáma a századforduló 5%-os értékéről az 1910-es évek elejére 10% fölé, az évtized közepére pedig 20% fölé növekedett!..”
    Ez a szám a húszas évek után tovább növekedett.

    A fenti statisztikai adattal jelezni kívánom, hogy a vegyes-házasságok következtében a “fajmagyarok” is jelentős számban érintettek voltak minden zsidókat korlátozó vagy megkülönböztető intézkedésben.

  • Jani
    Minden hozzaszolasodat szivesen veszem.
    Remelem ,nem haragszol a tegezesert.

    Terjunk a lenyegre.

    A vegyeshazassagban elo “fajmagyarok”
    kozott-volt aki megmaradt embernek,
    volt- aki nem.

    Szep peldaja az embersegnek-a szinesz Javor Pal-
    aki zsido felesegevel egyutt elhagyta a fasizalodo
    orszagot.

    Egy masik pelda-megboldogult paromtol hallottam-
    {aki mar nagyobbacska fiu volt-mig en kisgyerek}
    mikor ot, testvereivel es anyjaval{videki zsidok}
    Theresinbe”inditottak”- a magyar hadsereg egy
    tisztje allt meg a vagonnal es ezt mondta:
    “Mit gondolnak, en harcolni fogok, ha a csaladomat
    deportaljak?” Igy- leszallitottak oket.

    Egy meg klasszikusabb pelda- Radnoti Miklos-
    aki mar nem volt zsido- megis,munkaszolgalatoskent,
    zsidokent-gyilkoltak meg.

    Erdekes,hogy a jobbikos “fajmagyarok” a ” 20-ik szazad
    egyik legnagyobb magyar koltoje”kent buszkelkednek vele.

  • fenyvesi glória: állíthatja, csak éppen nem igaz. tudja, a tisztaság, mint olyan, nem igazán volt a magyarok jó tulajdonsága. a fürdőkultúrát pedig a törökök honosították meg, pedig már !V. Béla idejében is jó hatásfokkal hasznosították a budai termálforrásokat – csak később egy hangyányit elkoszosodott a nép.
    még az 1840-es években ritkaság számba ment a nemesi kastélyokban is a “mosdó szoba”, nemhogy a póroknál.
    ha levezetné, miért is sértés azt mondani, hogy nem éppen tiszta nép volt a török előtt a magyar?
    mellesleg, a tisztátalanság és a tisztaság két külön fogalom.
    fenyvesi, ez megint mellé ment 😀

  • fenyvesi glória: ne komolytalankodjon…honnan is idéz? jobbikhosting.info…

  • Fenyvesi Glorianak
    A magyar zsidok Holocaustja- csaladom tortenete IS.
    Nagyapam,legidosebb nagybatyam-a magyar hadsereg katonai
    voltak az Elso Vilaghaboruban.
    Ez-nem mentette meg oket a zsido torvenyektol,
    munkaszolgalattol,apamat,nagybatyaimat a pusztulastol-
    a munkaszolgalatban- nagyneneimet,unokatestvereimet
    a “bevagonirozastol”ahonnan nem tertek vissza.

    Ezt- nem panaszkent mondom.
    Mi- a maradek-osszefogtunk-es uj csaladot epitettunk-egyutt.

    Ami ma nagyon faj mindannyiunknak-a Holocaust
    tagadasa es a “szerecsenmosdatas”.
    Az igyekezet, hogy azon idok szellemet visszahozzak.

    Tudom, hogy ezekben a sotet idokben is voltak
    becsuletes emberek-akik igyekeztek menteni-
    nagyon kevesen.
    A tobbseg- karorvendo- vagy kozombos volt.
    Nem felejtettuk azokat-akik EMBEREK maradtak.
    Nevuket a Nepek Igazai kozott orzik-a jeruzsalemi
    Jad Vasem intezetben.

    Maskepp is lehetett volna- lehetne.

    http://www.szombat.org/tortenelem/elismerte-felelosseget-bulgaria-11-ezer-zsido-kiirtasaert

  • Ha mar Radnotit emlitettetek.. Minden evben Radnoti Miklos aldozat, a legyilkolt kolto siremlekenek koszoruzasa utan a kormany kepviseloi atmennek a 298-as parcellaba es megkoszoruzzak a naci Tálas András diszsirhelyet is aki a gyilkosa volt. Kegyeletsertes es rosszabb, a naci rendszer etikai legalizalasa. Ezert ilyen nemzeti siremlek nem letezhet.

  • Fenyvesi Glória
    2014 július 2
    12:58 de.
    Mintha a “megszállási emlékmű”-nek titulált történelemhamisító tákolmány lenne a téma. Ön eltájolta magát! Most az a kérdés, ez az összemosás mennyire szándékos!
    Az 1944 utániaknak lehet egy másik emlékművet állítani. Tegyék meg! Viszont az előző kommentemben leírtakat fenntartom, és ha vitatja annak igazát, arra válaszoljon, ne terelje el a szót ide nem tartozó témával!
    Várom az önhöz címzett komment cáfolatát!

  • BrunszvikTeri

    Ezeket a fotókat elnézve, van egy rémálmom, egy rossz érzésem. A hivatalosan “feloszlatott” Agyargárda tagokat – legalábbis a fizikailag erre alkalmasokat – betagozták a “készenléti” rendőrség soraiba…
    Ez egy másik KMH cikk illusztrációja kapcsán merült föl bennem, mely fotón, egy szintén bőrfejű rendőr üvölt bele közvetlen közelről egy tüntető idős hölgy képébe…

  • BrunszvikTeri

    Nagyapám
    1914. és 18. között utász bakaként védte a hazát Dalmáciában. Légnyomást szenvedett és félig süketen élte az életét mígnem, 1945. elején a Budapesti Gettóban kellett dicstelen halált elszenvednie…

  • Fenyvesi Glória !

    Engem újszülöttként zártak gettóba (kvázi koncentrációs táborba), pontosabban ott születtem. A nagyszüleimet 70, azaz Hetven éves korukban gettózták be, a még idősebb vidéki nagyszüleimet akkora már a helyi gettóból átszállították Auschwitzba.
    Az, hogy csecsemők aggastyánok és matrónák rabok(!) lehetnek egy országban, amely tulajdonképpen a hazájuk, emberileg és minden erkölcsnek ellentmond.
    Budapesten ezen kívül még több mint 2000 ún. csillagos-ház volt arra hivatott, hogy enyves glória antiszemita felmenői még könnyebben végezhessék ezt a szennyes “hivatásukat”…
    Felháborító, hogy ilyen alattomos, sanda szándékú és relativizáló szándékok, akár ennek a glóriás nácié is úgy, mint “egy vélemény” a sok közül itt, ezen a fórumon hangot kaphatnak…

  • T. Ille István, csatlakoznék az előttem szólóhoz.
    Felvetném, hogy miért is álltok be a relativizálók táborába, miért . a d t o k . ti is . t e r e t . az ilyen glóriaféle n á c i . p r o p a g a n d á n a k.

  • dubois: ha meg nem adunk teret neki, megkapjuk, hogy rohadt libsibolsibibsi cenzorok vagyunk, a véleményszabadság sárba tiprói. akkor inkább fenyvesi glória. róla legalább tudjuk, hogy “segítő”.

  • málnaszőr: lásd fentebb/lentebb. fenyvesit kordában lehet tartani, ráadásul sorrol sorra cáfolni lehet – igaz, az ilyen küldetéstudatos aktivistákat ez nem igazán érdekli.
    az se, ha porrá égetjük. ő olyan főnixmadár-fajta.

  • Fenyvesi Glória

    Izraeli nagyon korrekt választ adott.
    Ő nem mocskolódik, ha én a magyar áldozatokat is siratom.
    Pedig ezen a fórumon csak a zsidókat szokás…
    Hozzáteszem,minden ártatlan áldozatért kár!
    És aki elkövette, azon számon lehet kérni, de nem kollektíve ,egy egész népen.Pláne, aki akkor még nem is élt…
    Nem tudom, olvasták e a Miskolci Jakab Péter és Köves Slomó levélváltását?
    Hasonló témában…
    Ha nem , közzéteszem…

  • fenyvesi glória: ne strapálja magát. ez nem az a fórum, ahol maga közzé tehet bármi is.javaslom, fejezze be a jobbikos propagandát.
    ami pedig a számon kérést illeti: bizony, egy egész népen számon lehet kérni, amennyiben nem hajlandó szembe nézni a múltjával.
    az orbán-vezérelte magyar nép pedig ilyen.
    de, ha már köves (máté) slomo:
    “A történelmi felelősség vállalása nem a zsidó közösség, hanem az egész magyar társadalom ügye – hangsúlyozza Köves Slomó rabbi, aki továbbra sem látja értelmét annak, hogy látogassa a kormány által létrehozott emlékbizottság üléseit. Az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) vezetője is keményen bírálja a józsefvárosi Sorsok Háza és például a Szabadság téri megszállási emlékmű tervét. ”
    amúgy egy ortodox rabbi – pláne egy lubavicsi – , ha lehet, ne nagyon vegye magára a közvetítés terhét. nem neki való…

    maga meg csak ne nagyon sirasson bárkit is, főleg ne “is” állapotban, mivel egyetlen szóval sem jelezte eddig, hogy a zsidó áldozatokat siratta volna.

  • Fenyvesi Glória

    Mindenkinek a magáé fáj a legjobban.
    Ebben egyetérthetünk…

  • Fenyvesi Glória

    egyetlen mondatot hagytam meg a maga által – figyelmeztetésem ellenére – közölni kívánt jakab péter jobbikos nacsalnyik válaszából. ennek alapján az említett “urat” még minősíteni se kell.
    “A magyar nemzet semmivel sem tartozik a zsidóságnak. Se bűnbánattal, se jóvátétellel.”
    miről is beszélünk, fenyvesi glória?

  • fenyvesi glória: nekem van áldozatom – a nagyapám, akit egy kósza ruszki patruj lőtt le a reggeli ködben, sétabotját fegyvernek vélve. mindez teljesen érdektelen a téma szempontjából. magának ki az áldozata? csak nem az ismeretlen katona? vagy nuszbaum ráhel,a 1342-es szerelvény harmadik vagonjából?

  • Kedves Glória!

    Ne izgassa magát,teljesen igaza van ….minden áldozatnak
    kell emlékművet állítani,na meg a másikat senki nem merte lebontani(sokaknak lett volna okuk,mert az egyértelműen
    a megszállásnak,függőségnek állított emléket,meg a sok
    kirabolt,megerőszakolt embert gyalázta meg,és nézni kellett és még kell is….!)
    Na nem ni vagyunk értetlenek,hanem a másik oldal és elfogult
    A ZSIDÓ ÁLDOZATOKKAL SZEMBEN,(akik sajnos sokan voltak!)míg a többi ártatlan ember nem számít……
    Na ez a tolerancia és a jó érzés teljes hiánya,valamint
    csak szítja az ellentéteket az eltérő vallásúak között,persze a normális és tárgyilagos embereket nem tudják befolyásolni!(se zsidókat se keresztényeket)Csak magukat járatják le,no meg az itteniek ugye nem tüntetnek csak uszítanak…..hát nagy jellemre vall!!!!

  • málnaszőr!

    Vajon mire alapozza azt az állítását,hogy aki minden áldozatnak emléket állítana az náci lenne…?
    Na itt a hiba és a tévedés!!!!!Lássa már be!
    Természetesen minden tisztességes ember (magam is!!!)elítélem nem csak a német megszállást,de az itthoni
    támogatóikat(nyilasokat!)is sajnos voltak,de nem is nekik
    állítanak emlékművet,ezt kellene belátniuk itt sokaknak!
    Jó lenne a múltat tárgyilagosan és a történelmi tények alapján kezelni,ezt őszintén mondom!!!!
    Én akkor nem éltem és az őseim sem követtek el semmit,sőt
    Apám több zsidón is segített (persze emberségből,érdek nélkül!!!!)na ezért sért ez az alaptalan és részvétlen vádaskodás!Abba kéne hagyni és nem kellene a vétlen és tisztességes embereket valótlan vádakkal illetni!
    Jó lenne!!!

  • izraeli

    Nem pont a vegyes házasságok keresztény tagjainak a holokauszt idején tanúsított hősiességére gondoltam. Egyszerűen csak arra, hogy pl. amikor a zsidó családfenntartó (férj, apa) elvesztette a munkáját vagy elhurcolták, azt a keresztény feleség, a gyerekek, sőt a rokonság is megsínylette. Tehát ott, ahol ilyen magas a vegyes házasságok száma, nehezen elképzelhető, hogy úgy lehetett bántani a zsidókat, hogy közben ne ejtsenek sebeket a keresztény magyarokon is.

    Mivel tudom, hogy szereted a művészeteket, köldök a költő Zrínyi Miklóstól egy ismeretlennek írt ide illő idézetet a saját koráról:

    „Európának magunk tunyaságával adtunk okot mi, az kik egymást jobban, hogysem akármely nemzet ez világon, gyülöljük… csak nem mint az ebek vagyunk, mi, kik minden nyavalyánkban csak egymásra szánkat tátjuk, egyikünk az másikra vet s mindnyájan vagyunk pedig rosszak s az vétkesek; mi az kik mindenik az maga privátumáért eleget perel és pattog, az publicumért megnémul és készek vagyunk s örömest látjuk felebarátunk házát égve látni, csak legyen annyi hasznunk benne, hogy annál melegedhessünk fél óráig.”

  • Fenyvesi Glória

    Ile István:Jakab Péter ereiben is folyik zsidó és magyar vér is.És mégis ezt az országot, a többségi magyarságot szolgálja.Nemzetben gondolkodik…Mert itt él,MAGYAR országon…
    Nem úgy, mint Szegedi Csanád…

    És azt már mondtam korábban, hogy én is elítélek minden gyilkosságot, emberáldozatot,faj, nem és vallásra való tekintet nélkül…
    Mindenkinek a saját hozzátartozója,rokona,népe halála fáj jobban, ez így természetes…

  • fenyvesi glória: bocsika, de jakab zsidó, úgy, ahogy van, ugyanis az anyja zsidó volt. ettől kezdve minden csak duma. ez a többsaégi magyarság meg elég ostoba érv. a zsidók nem magyarok? hát a cigányok?
    mondja, fenyvesi glória, miért is erőlködik ezen az oldalon?
    a mondatában a befejezetlen jövőidő használata a helytelen.
    tudja, az altemplomban már semmi dicsőséges nincs. bármely pór vehet ott magának egy urnahelyet.
    ile lengyelül annyit tesz: mennyi? tudja, amikor a piacon kérdezi a birkasajt árát: ile kostujet?

  • Judith Kopácsi

    Fenyves Glória, és mond milyen szinű és összetételű a “zsidó” vér? Egy laboratoriumi vizsgálat képes lenne különbséget tenni? Ez a megjegyzés még nálad is mélyebbre sikerült,mint az átlagos ostobaságod. Nálunk pl. az egész Kopácsi család résztvett a mentésekben, annak ellenére, hogy Kopácsi nagyapámat mint Szoc.dem. vezetőségi tagot is üldözték, no meg pontosan tisztában voltak a kockázatokkal is. Elgondoltad már mit jelentett 1944 Áprilisától kezdve December 3.-ig (akkor szabadult Miskolc) 13 embert nap mint nap ellátni élelemmel, amit csakis feketén lehetett beszerezni, ugyanis ebből a 13-ból csak kettönek, Nagyanyámnak és Apámnak járt élelmiszeri jegy.

  • Kedves Izraeli!

    Nem tudom mennyire fogadod el hiteles történésznek Karsai Lászlót? Az alábbi idézet az ő tanulmányából való. A teljes írása ezen a linken található :

    http://www.magyarpaxromana.hu/kiadvanyok/soa/karsai.htm

    Ha nem megy át, akkor ezt a címet üsd be:

    Karsai László: Ellenállni a gonosznak
    Zsidók és magyarok a Soá idején

    “A szakirodalom – Lévai Jenő nyomán – általában azt hangsúlyozza, hogy amikor 1944. április 5-én a zsidókra kényszerítették a sárga csillag viselését, az emberek a “legjobb esetben” is csak közönnyel szemlélték a megbélyegzett zsidókat. Lévai szerint például Budapesten “elszomorítóan kevés” volt azok száma, akik együttérzést mutattak, ezzel szemben “tömegesen akadtak” olyanok, akik a csillagosokat kigúnyolták, inzultálták.[51] Freudiger Fülöp ortodox rabbi 1944-es visszaemlékezésében ezzel szemben úgy látta, hogy a sárga csillaggal megjelölt zsidókat az utcákon “sohasem szidalmazták, vagy gúnyolták, csak ritkán fordult elő, hogy becsmérlő megjegyzéseket lehetett hallani.”[52] “

  • Na csak benéztem,szép estém volt(társaság,film..)nem rontom el azzal,hogy bárkit is meggyőzzek ezen az oldalon,vagy vitába keveredjek olyanokkal,akikkel nem érdemes!

  • Christopher Adam

    Marcsi, azért ehhez képest írt ide sorban vagy négy kommentet…

  • De a legjobb (Nobel dijas) kommentje az volt, hogy szandekaban sem all kommentalni. 🙂

  • chris, bodának elvonási tünetei lennének, ha nem foglalkozhatna velem. ma kicsit gyengus volt – ő sem lehet mindig spiccen – az o.f-a (ócsárlási faktor) most csak ezt tudta kihozni belőle. gondolom, kifelé jön a sub-jából. de ne izgulj, tud ő jobbat is, ha visszaesik 😀

  • Christopher!
    Ha figyelne,tegnap csak egy kommentet írtam,na nem kéne Ille szintjére süllyednie,legalább a “visszavágása”…érvelése lenne megalapozott!!
    Ejnye,ejnye….. kicsit figyeljen oda,na mára is elég volt!!!

  • marcsi: 2014.07.06 4:15, 4:18, 4:20, 4:28…ejnye, ejnye, kicsit figyeljen oda, hát ez tényleg négy…vagy hármat a másik énje – tudja, a hasadt – írt? csak vigyázzon magára, a skizofrénia szinten tartható, de nem gyógyítható, nem kellene tovább hasadnia…nem volt magának gyanús, hogy ha valamikor hívja saját magát, mindig foglaltat jelez, és csak sms-t tud küldeni? na, nem kellene saját maga alá sűllyednie, elég mélyen van így is…na, mára elég is volt 😀
    holnap is várom egy kis bájos enyelgésre (mindig élvezem lényegre törő és választékos stílusú személyeskedéseit), remélem, az o.f-a nem fog csökkenni 😀

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.