Mesterházy “meglepetésszerű” lemondása

2014 május 29 10:48 de.22 hozzászólás

Mesterházy Attila ma délben úgy mondott le, hogy a pártnak szinte senki nem számított arra, hogy mind a pártelnöki, mind pedig a frakcióvezetői posztról egyszerre távozik. Jelezték többen, hogy ha megválik a pártelnökségtől, még jelentős befolyást gyakarolhat az MSZP-re a frakcióvezetői posztról, hiszen az elmúlt 25 évben számtalan olyan példa akadt arra, hogy a frakcióvezető a parlamentből revolverezte a pártközpontot. Ráadásul miközben az MSZP jelentős adóssággal küzd, az ellenzéki összefogás olyan helyzetet teremtett a frakció számára, hogy szocialista körökben egyedül ott van lehetőség lojális emberek alkalmazására állami támogatásból. Azt pedig tudjuk, hogy a magyar belpolitika (különösen a karrierpolitikusok számára) aligha szól másról, mint a személyes megélhetésről, hiszen a Párt (manapság leginkább a Fidesz, de korábban ez az MSZP-re is jellemző volt) az ország elsőszámú munkáltatói közé tartozik. Igy fest a magyar kapitalizmus és piacgazdaság.

Mesterházy Attila

Mesterházy Attila

Lehet, hogy Mesterházy megroppant a vasárnapi EP bukás óta nehezedő nyomás alatt. Horváth Csaba szerda este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában jelezte, hogy ő arra biztatta Mesterházy-t már vasárnap, hogy mondjon le és ne csak ajánlgassa lemondását. A budapesti XIII. kerület is nekiment az elnöknek. Ledvai Ildikó és Kovács László – a párt két domináns veterán politikusa – is a lemondás mellett érvelt. A mai hvg.hu-n jelent meg egy kimeritő interjú Lendvai Ildikóval, melyben többen közt elmondta, hogy Mesterházy hatalma messze túl centralizált volt az MSZP-ben, egyre inkább Orbán Viktor Fidesz feletti kontrolljára hasonlított.

“Egy olyan hierarchiát építettünk ki a legjobb szándékkal az MSZP-ben az elmúlt években, amelynek csúcsán a vezetőnek nagy hatalma és nagy magánya is volt. Véget akartunk vetni az MSZP hagyományos nyavalyáinak: a széthúzásnak és szétbeszélésnek. De átestünk a ló másik oldalára. A rendszer túlközpontosított lett, és nemcsak a felesleges, de a hasznos viták is megszűntek. Ilyenkor a pártvezető egyfajta függőségi viszonyrendszer tetején ül, nem kell belső ellentétekkel küszködnie. Ez egy darabig jónak látszik, de kritikus helyzetben hiányzik a korrekció lehetősége, a belső egyensúlyok és ellensúlyok rendszere. Ilyen pártból már van egy, úgy hívják: Fidesz. Egy „kis-Fideszre”, rosszabb kiadásban pedig nincs szükség. A modell csődöt mondott.”–fogalmazott Lendvai.

Fennáll a veszély, hogy Mesterházy-párti és Mesterházy-ellenes táborokra szakad az MSZP. Mesterházy ellenfelei már keresik az utódokat, köztük lehet Kunhalmi Ágnes, aki csaknem elnyerte egyéni körzetét áprilisban, valamint Ujhelyi István, de akár Hiller István is. De közben azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a magyar baloldal ma alig hasonlít a 2010 előtti állapotára. Az MSZP dominanciája és monopóliuma megtört. Az Együtt-PM 2012 októbere óta most először lendületet kapott, Gyurcsány Ferenc ambíciói pedig erősebb lehetnek mint valaha.

Ugyanakkor eddig semmi jel nem mutat afelé, hogy a baloldal megtudná győzni a vokstól távol maradt, bizonytalan tömegeket. Talán csak a DK-s keménymag gondolja azt, hogy az ellenzéki oldalon mostantól mindenképpen kulcsfontosságú szerepet játszó Gyurcsány Ferenc alkalmas lenne  erre a feladatra.

22 hozzászólás

  • Avi ben Giora

    A lecke fel vagyon adva. Most aztán ki kell jönnie ferblinek. Előfordulhat olyan pálforduló, amire senki sincsen felkészülve? Magyarországon minden lehetséges. Ne lepődjön meg senki sem ha netán a Fidesz összetalálna borulni az LMP-vel. Lehet, hogy bődületes marhaságnak hangzik amit mondok, de Fideszen belül is tisztában kezdenek azzal lenni, hogy Viktorunk megfékezésére csak egy olyan ember alkalmas mint Gyurcsány. Bármilyen röhejes Gyurcsányt csak egy paraszthajszál választja el Orbántól. A kettőjük közti különbbség abban merül ki, hogy Gyurcsány normális és megfontolt, addig Viktor őrült és elvakult. A seggire égett minden. Soroljam? Szobor ügy, Kerényi ügy, Mazsihisz ügy. Ezek belpolitikai jellegüek de mind megválaszolatlan maradt mind ez ideig.Viktorunk hiába adományoz a sleppjének, azok még együttes erővel is kevesen lesznek. Viktorunk még semkinek sem adott választ a hozzá intézett kérdésekre. Még a slepperjei sem. Oda- oda mondogatnak aztán annyi. Gyurcsány Ferkó meg vár szépen a sorára. Az idő neki dolgozik. Ne gondolja senki sem, hogy ő egycsapásra képes lesz nagy változást csinálni. Ő is hatalomra akar visszakerülni. Viszont nem megalomán mint Viktor. Viktor kezd olyan lenni mint Rettegett Iván. Egyre szembetünőbben. Most majd uj jelszó kerül a zászlókra: fékezzétek meg Orbán Viktort(nem tévesztendő össze a szeressétek Odor Emiliát)

  • avi ben: az összeborulásnak van reális esélye. az lmp eddig is a fidesz szatellit pártja volt.

  • Avi ben Giora

    Szoktam mondogatni, hogy Gyurcsány olyan a Fidesznek, mint drogosnak a heroin, kell elleségképnek, de nagyon, mert tudják, hogy jelenleg az egyetlen ember a baloldalon, aki képes felvenni a kesztyűt Orbánnal szemben.

  • Az MSZP-nek most egyetlen lehetősége van, hogy összezár, nem beszélnek ki, nem lengetik meg, hogy kik jöhetnek szóba, mint párt elnök, mert a “castingolás”, már láttuk, hogy kabarétréfának marha jó, de semmire sem vezet. Kell találniuk egy tökös, jó kommunikációs képességekkel megáldott, sokak által elfogadott személyt, de nem olyat aki most éppen felkapott, hanem olyat aki képes és tud harcolni az ordas eszközöket használókkal szemben, és egy igen agresszív kommunikációba kell kezdeniük, és nem eljátszani azt, hogy mi nem is vagyunk olyan rossz szocialisták, mi bizony jók vagyunk, ez gyermeteg dolog, a politika ezt nem viseli el. Bizony láttuk és tapasztaltuk, hogy a Fidesz papagáj kommunikációja hová is vezetett, na valami hasonlóra van szükség, mert az ellenfelet, csak annak saját fegyverével lehet legyőzni.

  • Van esély Gyurcsány előretörésének, és annak, hogy az ellenzék élére kerüljön. Eléggé karizmatikus ahhoz, hogy átvigye az akaratát, és az egyre növekvő népszerűsége is efelé mutat. Valamit tudhatott, amikor a DK alapítása óta 2018-ról beszélt. Mint tudjuk, Mesterházinak is nagy szerepe volt abban, hogy távoznia kellett.
    Ha ügyesen csinálja, a mumus ránőhet a vityára. Sőt, megfutamodásra kényszerítheti.

    Az MSZP valahogy nem tud megújulni, és az alapoktól kellene újjászervezni. Ez mind szervezetileg, mind ideológiailag, mind a napi eseményekre történő azonnali és megfelelő reakciókra vonatkozik. Más szavakkal egy teljesen új pártok kellene kialakítaniuk ha labdába akarnak rúgni. Attól ha egy másik kutyát kötnek a póráz végére, a póráz marad ugyanaz.

  • Valamit sejthet a Fidesz is, mert ma egyértelműen újra megindította a háborút Gyurcsány ellen Mesterházy lemondása kapcsán.

  • Gyurcsány Ferenc nagy nyílvánosság előtt megígérte, ha a DK bekerül a parlamentbe,megmutatja hogyan kell beszélni Orbánnal,egy ellenzéki politikusnak.Ha pedig a DK frakciója is megalakul akkor Orbánnak elérkezett a naplemente.Azt javaslom ennek az obsitos EU harcosnak,hogy a bal és jobb oldali bársony széke mellé a kezelő orvosait ültesse,-lesz rá igénye.
    Hacsak nem hoznak olyan törvényt,hogy Gyurcsány nem szólhat,-(szájára nem veheti Orbán Viktort.)-
    Már ezt is elmondtam többször-Orbán rémálma Gyurcsány-,számára maga a patás ördög.

  • Mesterházy távozása talán segíti az MSZP-t új irányba fordítani, de még mindig nem látni azt, hogy mi is az MSZP programja, mire lenne képes, mik a terveik és hogyan akarják a Fideszt gyengíteni, leváltani.
    Lehet, hogy a magyar emberek a személyi kultusz rabjai és kevésbé törődnek azzal, hogy mit csinálnak a politikusok, hiszen mindent bűnt, gazemberséget, korrupciót, hazugságot, sovinizmust, előítéletet, anti-szemitizmust eltűrnek imádott vezéreiktől. akiknek képeit hatalmas plakátokon csodálják meg országszerte.
    Talán azért van így, mert sok magyar ember szívesebben lát egy diktátort az ország élén, mint egy demokratikus kormányt, mert maga is hasonló morálokkal él, mint bálványa a Stadionos viktor és a koszos bagázs!

  • pecor: orbánnal az erő nyelvén kell beszélni, csak abból ért.

  • István,Bizonyára láttad,sokan láthatták,hogy Daniel Conm Bendit milyen hévvel és stílusban beszélt Orbánnal az EP-parlamentbe.–na, úgy kell beszélni Orbánnal,az legyen az alapszint.István!!én ilyen ellenzéket szeretnék, és nem nyivákolást,- felkészült politikust aki oda mer állni Orbán elébe és a szemébe mondja ,hogy ön egy hazug miniszterelnök úr-és a fejére olvassa és adatokkal alátámasztja a hazugságait.
    Ha Orbán Viktornak rendszeresen és azonnal lelepleznék a hazugságait talán egy idő után leszokna a füllentésről.

  • pecor: lehet. bár ő még az életben nem hazudott – ő mondta, tehát úgy van! – és most sem hazudik – tudatosan. egyszerűen így látja a valóságot és így akarja elhitetni híveivel is. nézd meg ezt az agykárosult boda marcsit: ő simán beszopja a hazugságait, és ott menetel a zászlaja alatt, harci tűzben égő szemekkel!

  • Talán nem voltam egyedül, akinek Mesterháziról, mindig egy régi párt-titkár et. jutott az eszébe, persze új, modern, divatos öltönyben (és ezt nem is igazán az öltözetére értettem).
    Nem csoda, hogy a jóval korosabb Lendvai és/vagy Hiller sokkal korszerűbb,időszerűbb gondolkozású.
    Ahogy az sem véletlen hogy pont Lendvai fogalmazta meg pártjáról helyesen: … “kritikus helyzetben hiányzik a korrekció lehetősége, a belső egyensúlyok és ellensúlyok rendszere.” …
    És valóban, enélkül hogyan lehetne egy párt demokratikus?
    Az is jellemző,hogyan próbálja szétkenni sarát, mondván Bajnai és Gyurcsány is le kellene mondjon a választási eredmények, eredménytelenség miatt.
    Máris elfelejtette hogy a demokratikus oldal együttműködésének legfőbb akadálya ő volt, ő miatta csúszott, sőt késett hónapokig.
    És bár, a jól fizető baloldali parlamenti helyeket leosztó paktumban Bajnai is részes volt, de egy alig megalakult pártnál legalább értelmezhető, hogy kapaszkodik az így (a paktum révén) elért eredményéhez, Mesterházinak, a Gyurcsánytól való félelem minden józan mérlegelést felülírt.
    Míg mind a két új formáció hatalmasat lépett előre, a DK nagyon komoly “ellenszélben” mindkét oldalról, csak a Mesterházi vezette MSzP bukott hatalmasat.

  • Mesterházy tehetségtelensége a politizálásban az első pillanattól kezdve szinte sugárzott. A jelek sorából itt csk egyet emelnék ki, azt a skolasztikus stílust, ahogy ő a nyilatkozatait és beszédeit “felmondta”…Egy kínszenvedés volt hallani és látni.
    Aki ezt az embert betolta az elnöki székbe nemcsak a pártjának, de neki is egy hatalmas csődöt zúdított a nyakába…
    Nem hagyható szó nélkül az sem, hogy ő volt az a “jó ellenség” a fidSS számára, akit bármikor képes volt tematizálni, amikor csak akarta. [Most, a lemondás után az első hivatalos fidSS nyilatkozat is erről árulkodik: Gyurcsányt és Bajnait szidja.] A székházat telerakta nemzetiszínű lobogókkal egyetlen EU-s zászló nélkül…, kiment Erdélybe bocsánatot kérni…, kiment az EU-ba, hogy megvédje a magyarságot a várható pénz megvonásoktól…, stb. Nem volt véletlen, hogy a fidSS inkább dícsérte, mind szidta őt, miközben Gyurcsányt – hozzá képest – továbbra is hatványozottan szapulta. Mesterházy azt a legegyszerűbb leckét nem tanulta meg az iskolában, hogy “ha az ellenséged dicsér, nézd jól meg, hogy miben hibáztál”.
    Mindezen hibáit csak külön árnyalja, hogy kikkel, milyen tanácsadókkal vette magát körül fiatalítás címén, amelyből a legszembetűnőbb a Gönczöt egykor kifütyülő állítólag szkinhed Molnár Zsolt volt, a k i . a Klubrádióban (Rangos K. műsorában) csak néhány napja vallotta meg, hogy apai részről mennyire “mélyen jobboldali családból” és milyen “Fidesz-közeli” társaságból jött, mielőtt az MSZP “alkalmazta” őt. [fölvették, mint fiatal hozzáértő munkaerőt]
    – Már csak ez az utóbbi történet is megmutatja, a pártelnök Mesterházy naivsággal párosuló mélységes ostobaságát, rossz politikusi vénáját.
    Félő, hogy akik oda ültették nagyon is ismerték az alkalmatlanságának ezeket a vonásait is…

  • Jellemző volt személyiségére nézve az az október 23-i nyilvános megsértődése is, mely “lelki állapotából” alig lehetett fölrázni, pusztán annak okán, hogy a tömeg által követelt “összefogás” jelszót – mint sértést – magára vette a szerencsétlenje…

  • Középszerű kisstílüség.

  • Az Ő bölcsessége:
    ˙
    Amikor a beiktatása után Gyurcsány átadta neki az öszödi árulók neveit tartalmazó borítékot, Mesterházy az előre odakészített(!) iratmegsemmisítővel azt nyilvánosan bedarálta, vagyis nagybölcsn a szőnyeg alá söpörte a legmocskosabb árulás bizonyítékát. Holott, ezek a spionok még ma is büntetlenül ülnek ott a légkört fertőzve. Amig ez az állapot így marad, addig az MSZP-ből nem lesz normális párt. – Ha csak addig teljesen föl nem szívódik az egész…

  • málnaszőr: oda ültették…orbán beépített emberei? az alvó ügynökök? nem is olyan összeesküvés-elmélet…az a kígyó ezen a téren igazán okos…

  • István !
    Igen, ahogy mondani szokták – már bocs’, de – “a parasztnak is meg van a magához való esze”. Orbánra ez a szólásmondás tökéletesen passzol.
    Üdv !

  • István !
    Persze Orbán a maga el és a tőle leválasztahatatlan szervezeteivel együtt értendő, mint akármely más – amúgy hüle – dictatore a világ bármely pontján. Ez nem tehetség, hanem gátlástalanság…

  • István !
    …És Puck László MSZP pártpénztárnok, valamint Simicska Lajos fidSS fő-oligarcha közötti állítólagos meghitt kapcsolatról te mit hallottál ???

  • Talán nem csak nekem tűnt fel, hogy a
    “Bajnainak és Gyurcsánynak is le kellene mondania” c. “mantrát” mennyire szinkronban nyomja a FIDESZ és azMSzP.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.