Van nekünk a Kovács

2014 március 31 11:57 de.26 hozzászólás

Van nekünk, ugyebár, a Kovács (elvtárs). Jobban mondva, „A” Kovács. Keresztneve mindegy is, mert ő az igazi.

Lehetne Steinmann is.

„A jó tanuló az első padban ül, ahol hárman ülnek: ő a középen, a jó tanuló, Steinmann. Az ő neve nem tisztán egy ember jelzésére szolgál; – szimbólum ez a név, ahány fiú az osztályban, annyi apa ismeri otthon ezt a nevet. “a Steinmann miért tudja megtanulni?” kérdezi otthon harminckét apa harminckét fiútól. ” kérd meg Steinmannt, hogy magyarázza meg”, mondja az apa, és a fiú valóban megkéri a Steinmannt. A Steinmann mindent tud előre, még mielőtt megmagyarázták volna. Matematikai lapokba dolgozik, és titokzatos szavakat tud, amiket csak az egyetemen tanítanak. Vannak dolgok, amiket mi is tudunk, de ahogy Steinmann tudja, az a biztos, az az egyedüli helyes, az az abszolút.„

De ő nem Steinmann. Steinmannak lenni ma Magyarországon gyanút ébreszt. De a Kovács, az nem, hiszen annyi van belőle. De nem „A” Kovácsból. Mert “A” Kovács, csak egy van.

Igaz, ez a Kovács valahogy eléggé érdekes Kovács. Attól függetlenül, hogy családneve – ősi, turulban született – foglalkozásnév, mi szerint valamelyik – állítólagos  -őse volt az (bár egyesek vályogvetésre esküsznek), aki – miután lejött a fáról, átküzdötte magát a kő- vas- és bronzkoron, kovácsolt valami hasznosat. Patkót, kardot, ekevasat, páncélt, mikor mire volt szükség. Mi több, volt, amikor egységet is. Valahogy erről a jó familiáris szokásról leszokott a mi “A” Kovácsunk.

A mi Kovácsunkra egészen mások jellemzőek.

Családi forrásokból tudjuk, hogy a mi “A” Kovácsunktól ne kérj semmit, amíg éhes! Ulti közben ne zavard, mert még a terített rebetlit is megkontrázza, mivel nála van az összes ász! Ha kikap a csapata, úgy kell kezelni, mint egy nagybeteget. A 8-1-es nemzeti tragédiát, amit a mi “A” Kovácsunk Mohácsként élt meg, ha lehet, ne is említsük! Ha reggel nyűgös, azt kell mondani neki, hogy újabb stadiont fog ma avatni, és máris tettre kész! Arról nem szól a fáma, hogy mindaddig nem lehet árusítani a Nemzeti Sportot, amíg  az “A” Kovács az első, még ropogós példányt fel nem lapozta (mást nem is olvas, még a dekorációnak oda deponált könyveket sem), de egyes gaz hírlapterjesztők erről szólnak: ott állnak sliccerrel a kezükben, a bundolt köteg felett, egészen addig, míg nem jön a sms: lehet!

A mi Kovácsunk – „A” Kovács – amúgy igen lelkes társasjátékos. Egyenesen profi a „Ki nevet a végén” c. népi játékban. Egy baj van vele: elgurítja a kockát, majd, amikor az megáll, rárajzolja a pöttyöket, és alá teríti a játékmezőt. Ráadásul ő mondja meg, ki, melyik mezőre léphet.

A mi Kovácsunk – „A” Kovács – szeret beszédeket is tartani. Sok ember előtt, jó pénzért toborzott ember előtt, egyáltalán, szereti hallani a hangját. A hangosítás már jobb, mint amiben felnőtt, már nem visszhangzik a „szeretettel köszöntjük-jük-jük a cöf-cöf-cöf felvonuló-ló-ló bérleteseit-it-it”.

Tehát a mi Kovácsunk – „A” Kovács – szóla hívei előtt, egy cseppet fasiszta/nemzeti szocialista módon (miket történelmi analógiák igazolnak).

Naprimér: említé a  “nemzetek Európája”-t, ami fajelméletes, neorasszista vízió.
Elhangzék kovácsi szájából, hogy a “jogrend a közerkölcs szolgálatában  álljon”, ami nemzeti szocialista jelszó, annál is inkább, mivel a “nemzet” mint “népközösség” (volksgemeinschaft)- ként van meghatározva Magyarországon, leginkább alapizéileg.
Avagy: “legyen béke már” – de csak azok között, akik hisznek “Magyarország feltámadásában”. A többi le van szarva.
Ezen szólamok a mindenkori fasizmusok/vagy nemzeti szocializmusok strukturális alkotóelemei.

De méginkább: a kovácsi nemzetfelfogás vezet az ellenségkép gyártásokhoz (amiben a mi Kovácsunk – „A” Kovács -, ugyancsak jeleskedik): “posztkommunisták”, “neoliberálisok”, “internacionalista szemlélet”, “a nemzeti érdekek elárulói”, stb. – ezek mind a kutatásokból ismert antiszemita sztereotípiák, melyek elhangzottak és melyekkel a „Békemenet” szónokai kvázi lezsidóztak, antiszemitán támadták az ellenzéket.

Mindezt a mi Kovácsunk – „A” Kovács – adta elő, a „Békemenet” gyülevészei előtt. Úgy látszik, a mi Kovácsunk – „A” Kovács – hadban áll.

Ellenségkép gyártásban kétségtelen erős. Kérdezem: ha a mi Kovácsunk – „A” Kovács – saját hazáján belül békemenetet szervez, akkor miként is deklarálja, hogy Európa legegységesebb nemzetét teremtette meg?

Éppen ő, „A” Kovács?

Sajnálatos módon  Kovács elvtárs – aki „A” Kovács – nemzetfelfogása és az ebből adódó ellenségkép gyártása szembe megy az Európai Unió értékrendjével,  amely a nemzettel szemben az egyént helyezi előtérbe,  s a “közerkölcs” helyett az univerzális, individuális emberi jogokat.

Persze, az ilyen apróság a Kovácsot – bocs, „A” Kovácsot – nem zavarja.

 

26 hozzászólás

  • – ” „A” Kovács -, ugyancsak jeleskedik): “posztkommunisták”, “neoliberálisok”, “internacionalista szemlélet”, “a nemzeti érdekek elárulói”, stb. – ezek mind a kutatásokból ismert antiszemita sztereotípiák, melyek elhangzottak és melyekkel a „Békemenet” szónokai kvázi lezsidóztak, antiszemitán támadták az ellenzéket. ” Az ilyen szövegek miatt tartanak minket, -becsületes magyarokat- is antiszemitának!

  • A rezsicsökkentö “kovàcs a mi kovàcsunk!

  • lélfai: mit is említett? becsületes magyart? remélhetőleg nem magáról beszélt!
    de, ha mégis: ki is említette e szavakat a nagygyűlésen? csak nem az élő isten maga? csak nem úgy véli, hogy nem volt szép tőle? ejnye, lélfai, meggondolta, mivel vádolja a nemzet boldogságát?
    olvassa ezt a tartótisztje is! mi lesz magával, kicsi huszár?

  • erős et: magának semmi köze se a “kovácshoz” , se a rezsicsökkentéshez. se egyiket, se másikat nem élvezi, hacsak a wc-je nincs ezekkel kitapétázva.
    de, ha úgy gondolja, reklamáljon orvosánál. bár nem hiszem, hogy a svájci orovosok díjaznák a rögeszméjét.

  • Vértes Attila

    Nem tudom, kicsoda/micsoda a cikk szerzője, de nagyon lehuzza szegény “Kovács”-ot. Sok-sok zagyvasággal köritve. Egyébként vasárnap majd Fröhlich tanár úr ugy is leosztályoz mindent és mindenkit ! Eljön az igazság pillanata…

  • Ille István

    – A becsületes magyarnál egy biztos, nem magára gondoltam!- magánál még a “zakkant milliomos” is józanabb!
    – Egyre inkább az az érzésem, hogy Mesterházy a példaképe, s Ő magáról beszélt a kecskés példánál, és álcázásból emlegette a 4. emeletet! 🙂

  • Magdalena Marsovszky

    Kedves Ille Istvan,
    copy past-olt engem a facebookrol, vagy valahonnan a nevem megadasa nelkül.
    Erre nagyon erzekeny vagyok, hiszen a hosszu-hosszu evek alatt elert kutatasi eredmenyeim az egyetlen tulajdonom, keservesen szereztem öket. Egy-egy kifejezesert evekig kutat az ember.

    Engedje meg, hogy megadjam az irodalmat, s egyben a forrasmunkakat a kifejezeskhez, amiket hasznalok, pl. “fajelmeletes”, vagy “neoraszizmus”. Ezekkel a kifejezesekkel többet artunk, mint hasznalunk, ha nem magyarazzuk meg öket. Ezert fogadja szeretettel a magyarazatot tölem. Cserebe örülnek, ha megnevezne engem, mint az idezett sorok szellemi tulajdonosat.
    Köszönöm szepen.
    Itt van tehat az irodalom a kifejezeskhez:
    http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/188445.

    Üdvözlettel es tisztelettel, Marsovszky Magdolna

  • Szukits Rezső

    Szuper írás!

  • vértes attila: én sem tudom, kicsoda maga, de, hogy fingja sincs a való világról, az tény 😀
    már azon is csodálkozom, hogy olvasta karinthy-t 😀

  • magdalena marsovszky: kissé túlteng magában a szakmai hiúság. nem idéztem sorokat magától, mi több, az említett kifejezések sem a szellemi tulajdonát képezik. mintha már mások is használták volna 🙂 nem szokásom a facebookból meríteni, mi több, a galamustól sem veszek át cikket engedélyük nélkül.

  • szukits rezső: van, akinek nem fog tetszeni 🙂

  • lélfai: a kecske és a birka közt akad némi különbség. mivel maga képtelen a kettőt megkülönböztetni, így valszeg az utóbbiak közé tartozik.

  • na, kedves hozzászólók, mivel ma – eléggé el nem ítélhető módon – otthon felejtettem a mobil internetemet, kérlek benneteket, legyetek türelemmel, amíg Chris átveszi a moderálást.
    én CET 9 órától nem vagyok neten, tehát viselkedjetek 🙂

    bodára ez nem érvényes, mivel Chris vele az elmebetegeket megillető toleranciával bánik 🙂

  • Ille István

    ” a kecske és a birka közt akad némi különbség. mivel maga képtelen a kettőt megkülönböztetni, így valszeg az utóbbiak közé tartozik.”

    Ez a “logika” illik magához!
    Netán a mogyoródi Állatfarmján a kecskék mellett birkák is vannak? Kecskeházy nem térhet ki mindenkire külön.
    Írjon majd egy tanulságos “lektürt” arról, melyik a hasznosabb! 🙂

  • Kedves érdekeltek!
    Tudtok vàlasztani a”kovàcsok” közül? 8 évig emelkedett a rezsi,az adossàg,az inflàcio,a munkanélküliség,most màr az ellenkezöje
    érvényes.
    Melyik tetszik jobban?

  • Ille István

    Igaza van, a “kovács” ősi, kőkorszaki magyar szó. Kő, köves, kavics, kovács, homokos. Innen a mondás is : “Addig üsd a vasat, amíg meleg.”
    Hogy mennyire civilizált és individualista Európa, arra pedig jó példa a Benesi törvények.

  • Az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) adatai szerint a rendőrség által rögzített betöréses lopások száma Magyarországon az elmúlt években drasztikus emelkedésnek indult. Az elmúlt tíz év folyamán 2009-ben történt a legkevesebb betörés, akkor 16 200-at regisztráltak. 2012-re ez a szám már 22 ezer fölé emelkedett, tehát 39 százalékkal nőt három év alatt az ilyen jellegű vagyon elleni bűncselekmények száma.

  • Ille István: A fentit Neked írtam. Lásd, hogy Magyarország tényleg jobban teljesít.

  • Ilanfair, amit hoztál az egy röhej! Tudod mit, a Fidesz bejön, ha tetszik neked Írországban, akár nem.
    Miért jön be? Mert az ellenzék NEM teljesit!

  • Figyelő: Nyugodj már meg. Nem neked küldtem.
    Nekem nem lesz rosszabb ha a Fidesz győz. Nekem jobb lesz.
    De azért elmondanám, hogy a Belügyminiszter két hetet kért a rendrakásra. Nem tudom mire ez a nagy felháborodásod?
    És dacára a semmire, Orbán már azt is közölte, hogy Pintérnek bérelt helye van ha nyernek. Inkább ezen háborognál.

  • Figyelő

    Sajnos, valós dolgot feszeget llanfair. 2013-ban Pintér nem hogy szigorított volna, hanem a szabálysértés értékhatárát 20 ezerről felemelte 50 ezer forintra. Ez azt jelenti, hogy azóta 50 ezer forintos értékhatár alatt nem foglalkoznak a lopásokkal.(A kerékpárok jó része ennél olcsóbb) Többek közt ez a magyarázata, hogy a vidékiek jelentős része a “rasszista” Jobbikra szavaz.
    Amit az Orbán kormány tesz, hogy több rendőr van, és segély helyett munkára próbálja visszaszoktatni a munkanélkülieket (közmunkát ad).

  • Ha átlagosan 100 000 forint kárt számolunk betörésenként az horribilis összeg. De ennél nagyobb a baj. Egy betörés egy szegényebb ember teljes vagyonának elvesztését is jelentheti.
    Tudom nincs “cigánybűnözés” de sajnos rájuk jellemző, hogy feleslegesen pusztítanak a lakásban, ezzel többszörösére emelik a kár értékét (rendőrnyomozó után szabadon). Biztosítása nagyon sok embernek nincs, hiszen másra sincs. De sajnos a biztosítok sem a becsület lovagjai. Mindig a bankokat bántják pedig a magyar biztosítok sem különbek. Ráadásul az Orbán kormány még azt az értelmes embert is megadóztatja aki biztosítást köt.
    Nem hiszem, hogy ez kis kudarca a kormánynak.
    De a rasszista szó idézőjelbe tevése elég cinikus volt.

  • llanfair

    Tájékoztatlak, hogy magyarországi bankok és biztosítók többsége külföldiek kezében van.

    Meglepett volna, ha csak egy dolgot is megemlítesz a Fidesz pozitív intézkedései közül. Ugyanis, azon kívül, hogy több rendőr vigyáz a rendre és segély helyett közmunkát kínálnak, több jogot is adtak az embereknek az önvédelemre, amit most nem részletezek.
    Az idézőjellel ugyanazt próbáltam röviden kifejezni a “cigány-bűnözésről”, amit te hosszan és részletezve.

  • jani: A külföldi bankok és biztosítok és üzletláncok azt csinálnak amit a kormányok megengednek. Ezek a cégek itt tisztességesen viselkednek. Miért? Otthon öt rendőr sem tudott bekényszeríteni egy Tescóba. Itt szinte mindig ott vásárolunk. Mind a bankokkal mind a biztosítókkal elégedettek vagyunk. Ez elgondolkodtató nem?
    A több rendőr vigyázz jól hangzik, de a statisztikák nem azt mutatják, hogy ez elég lenne. Az is kérdéses hol van a többlet. A meggyalázott lenézett “bohócok” morálja is kérdéses. A kiemelt “Orbánvédők” hatalmas költségvetése is csak rontja a munkamorált. Azért sem értékelhető, hogy a darabszám nem hozta a minőségi változást. A mentőknél együtt dolgoztam a rendőrséggel. A morál a béka feneke alatt. Ez mit sem változott. Itt alig látok rendőrt de azok kedvesek udvariasak és megbecsülésnek örvendenek.
    Mégis rend van. Vagy ezért? Otthon még a fekete ruhás szarháziak problémáját sem tudják megoldani. Egymást lövöldözik le a szerencsétlen képzetlen rendőrök. A közlekedési büntetések csak bevételt hoznak rendet nem. Mivel nem folyamatos hanem időszakos és autóra szabott ezért nem a rendet érik el hanem pénzt hoz.
    A közmunka intézménye az ember megalázásának magas foka. Éhbérért dolgoztatni megalázások közepette. Ez valami? Mert ha fizetést kapnának érte megalázás és lenézés nélkül akkor rendben. De erről szó sincs. Fillérekért dolgoztatnak rabszolgákat. Ez nem sikertörténet.
    De ha belegondolunk, hogy a “rendes” dolgozók bérét is lefaragták arcátlan módon akkor tényleg árnyaltabb a kép.
    Bejárta a világhálót. Mikor kirúgták az irodából a dolgozót majd visszavették félpénzért közmunkásnak. Ez így jó?
    Az önvédelmi jogok ha jól tudom hagytak kiskaput amit szépen ki lehet forgatni. De nem tudom idézni mert már nem igen érdekel. De igazából addig sem mert ha meg kell védenem a családomat nem érdekel a törvény fejbe vágom a fenyegetőt.
    Tartom amit írtam. Látszatintézkedések sorozata. Szabályok és törvények amiknek nincs háttere. Ellenőrzés nincs. Minden a pénzbevételről szól.
    Ha nem a kirakatot nézed hanem bemész az üzletbe egészen más a kép.

  • llanfair

    “A külföldi bankok és biztosítok és üzletláncok azt csinálnak amit a kormányok megengednek.”

    A tisztességről különböznek a fogalmaink. Álláspontom szerint a tisztesség belső igény, nem pedig külső kényszer eredménye..

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.