Az állampolgár szívatóval indul…

2014 február 22 10:43 de.19 hozzászólás

Hogy az a…! Itt most hosszú, változatos, nyomdafestéket nem tűrő kifejezések sora következik, tegye mindenki hozzá.

A kifakadásra a magyar egészségügy késztetett. Immáron negyedszer. Negyedszer szívatnak meg ugyanis a különböző intézmények. Persze, jó, tudom, magyar állampolgár szívatóval* indul – na de ennyi szívatással már a huszonéves Trabantom is bepöccent -10 fokban is.

Négyszer történt meg ugyanis, hogy a kiemelt(!) eü intézmény olyan javaslatot, beutalót, egyebet adott, amelyet a MEGFOGALMAZÁSA miatt nem fogadott el a vizsgálatot végző, ellátást adó szolgáltató. Egyszer például azért kellett fél napot várakoznom a zsúfolt rendelőben, hogy a „beteg naponkénti sebkötözése otthonában javasolt” szöveg helyett azt írja rá a papírra az orvos, hogy „a beteget háziápolás keretében mindennapos sebkötözéssel ellátni szíveskedjenek”. A kórházi adminisztrátor úgy nézett rám, mint a tyúk a…-ra, hogy miféle hülye az, aki emiatt visszaküldött. A szegény háziorvos viszont elmondta, hogy ötpercenként vegzálják a különféle ellenőrök, hogy az egyes jogosultságoknál aggályosan betartja-e a formai szabályokat. De jártam már meg ugyanígy olyan gyógyszerrel, amit csak szakorvos javasolhat felírásra, viszont csak a háziorvos írhat fel. Nem részletezem a kétszeres, órákig tartó várakozást, mert nem úsztam meg ennyivel: a szakorvos megint nem „a megfelelő” kifejezéseket használta a javaslatban, így végül lopattam egy ismerős ápolóval egy kórházból a szerből.

Fotó: AP

Fotó: AP

Se szeri, se száma a hasonló eseteknek – a várókban üldögélők nagy része ilyen, vagy hasonló okokból tartja fel az orvost a gyógyításban. A legutóbbi esetnél alaposabban megnéztem a kifogásolt szövegű papírt, amelynek az alján, diszkrét zárójelben, apró betűkkel a következő szöveg áll: (A dokumentumot a MedWorkS rendszerben rögzítette X.Y. (itt az adminisztrátor neve áll.) De a részletes tanulmányozás során az is kitűnt, hogy a most kifogásolt, fettelt (vastagbetűs, bold) szövegrészek valószínűleg előre el vannak készítve, azokon az adminisztrátor nem tud változtatni, ő csak az orvos diktálta diagnózist írja be. Most két kifogás is volt: a dokumentum címe nem „beutaló”, hanem „vizsgálati kérőlap”, ezzel nem tudnak fogadni az egyébként legközelebb hat hónap múlva sorra kerülhető vizsgálatra. A másik kifogás, hogy nem az szerepel a lapon, hogy „kérjük a beteg vizsgálatát erre és erre a panaszra”, hanem egyszerűen a „status” bekezdésben írták le, mit kellene vizsgálni és miért.

Ilyenkor jönnek elő a fentebb említett „magyaros” kifejezések. Mert azt senki ne mondja nekem, hogy az pénzkérdés, hogy egy informatikai rendszer úgy legyen kialakítva, hogy két intézmény is tudja értelmezni.

Igen, a gyógyításban dolgozók nincsenek megfizetve (egyébként a kőfaragók és a balettáncosok sincsenek). Igen, túl vannak hajszolva. De például az egyik alkalommal a párom zárójelentését vittem be a háziorvoshoz (ez kötelező lenne, de már értem, miért nem tartjuk be). Előzékenyen, soron kívül beengedtek, hiszen nem vizsgálatra vártam, időpontom sem volt. Az adminisztrátor először a szkennerrel próbálkozott, sikertelenül. „Már megint sz… a rendszer!” – méltatlankodott. Én meg, hülye, meg akartam nézni a képernyőt, mert a kezdetekben én is ráfáztam a szkennerrel – nem figyeltem oda, hogy a beolvasást milyen típusú formátumban rögzíti a gép. Márpedig a tif-félét sok régebbi program nem képes olvasni, ezért az általánosabban használt pdf-formátumot kell választani, az ezt kezelő adobe a régebbi gépeken is adott. (Síkhülye vagyok a számítástechnikához, csak használom a gépet.) Az adminisztrátor azonban elzavart – nyilván el sem hitte volna, hogy öregasszony létemre tudom, hogy mi az az enter. Így azután elkezdte a zárójelentést komótosan begépelni. Képzelhetni, milyen arcok fogadtak, amikor jó negyedóra múlva kikerültem a rendelőből, miután „csak a zárójelentést hoztam”.

Rendben, az orvos mellett dolgozó asszisztensnél fontosabb, hogy tudjon vért venni, injekciót, infúziót adni. De könyörgöm, amikor behozták a számítástechnikát, miért nem tanították meg az alapvető programok használatára?!

És könyörgöm, ezt a betanítást ne informatikus végezze! Ennél a kasztnál nagyképűbb, bunkóbb társaságot el sem tudok képzelni. (Volt velük tapasztalatom, amikor a saját munkahelyemen próbáltam elmondani, mire is használnánk a számítógépet.) Már eleve csókoltatom a MedWorkS készítőinek anyukáját, mert akármiben lefogadom, hogy sem az egészségügyi ellátásról szóló törvényeket nem ismerték, sem az abban dolgozók tapasztalatait nem kérdezték, hogy mire lenne szükségük. Másként ugyanis nem lehetséges, hogy egy év alatt négyszer szívjam meg áldásos működésüket – szidva persze az asszisztenseket, orvosokat. És ha valaki azt képzelné, hogy különleges pechem volt – sajnos nem. Csak a szűk környezetemben azonnal érkezett még 7-8 ilyen rémtörténet, gyógyászati segédeszközök beszerzésétől a közgyógyászati ellátásra (ilyenkor bizonyos összeghatárig ingyen kapja a rászorult a gyógyszereit) való jogosultság benyújtásáig sok mindenre.

Bár világlátásom nem titok, mégsem képzelem, hogy ezt a 2010 óta regnáló kormány hozta össze. Sok közreműködő kellett ekkora káoszhoz, többek között az egészségügyben is, ahol senkinek – de főleg a betegnek – sem jó feudális viszonyok uralkodnak. Amik között persze jó sok fehérköpenyes nagyúr találja meg a számítását, érthető hát, ha kézzel-lábbal (vagy csak csöndes szabotázzsal) tiltakoznak minden megújítási kísérlet ellen. Sok, ma már Európa más országaiban dolgozó orvos, ápoló jelezte, jelzi folyamatosan: nem is annyira a sokszoros bérért hagyják itt a hazájukat, de a munkájukat gátló tényezőket nem bírják elviselni.

És ebben mi valamennyien hibásak vagyunk. Amikor természetes mozdulattal gyűrögetjük a bélelt borítékot a köpenyek zsebei felé, de ennél kisebb összeg miatt felháborodottan népszavazunk. Amikor „a gyógyító iránti bizalom” elvesztéséről jajongunk, mert számlát kell adnia az elvégzett munkáról. És amikor kizárólag a kormányt – bármelyiket – hibáztatjuk a lehetetlen viszonyok miatt.

Van egy mondás, körülbelül így szól: a honvédelem túl komoly dolog, minthogy katonákra bízzuk – ezért aztán a fejlett világban általában civil az illetékes miniszter. Kiterjeszteném ezt a gyakorlatot az egészségügy, sőt az oktatás területére is. E két állami szolgáltatás ugyanis szerintem nem azért van, hogy legyen néhány tízezer embernek munkahelye…

Rátesi Margit

 *

*Szívató: a kelet-európai autómobilok még a nyolcvanas években is rendelkeztek egy, bovdennel a karburátorhoz kötött bizgentyűvel, ami az indításnál plusz üzemanyagot fecskendezett be a karburátorba. Főként a kétütemű járgányok esetében volt erre szükség,, főként a Trabantokban, amik ejtőtartállyal rendelkeztek. (Tehát a benzin úgy jutott a robbanótérbe, hogy magasabban volt, mint a hengerfej, így egy sima csap elfordításával rázúdult a nafta a robbanótérre.) Az indításhoz sose volt elég a karburátor úszója alatt összegyűlt – és általában erősen vizes – benzin,ezért a bovdent belülről rángatva az ember többletanyagot adott az indításhoz. Ez volt a szívató, amit egyébként túl is lehetett rángatni: ilyenkor a motor néhány sötét füstfelhőt eregető pöffenés után leállt. Ez  a – szívatás – magyar módra. Ilyenkor már nem segített más, csak az, hogy a szomszédok, járókelők segítségével addig toljuk, lökjük az autót, amíg kiköhögi magából a motor a fölös benzint, és végre sikerül megteremteni a robbanómotorhoz szükséges ideális kevercsét a szikrának, oxigénnek, benzinnek.  (R.M.)

19 hozzászólás

  • Neeeem!
    Tévedés! Ez direkt van. Az elszámolás és a kezelések, műtétek rövidtávon nem kifizetődőek a kormánynak, ezért ilyen trükközésekkel lassítják az ellátást. Adminisztrációs módszerekkel. Időt és pénzt takarítanak meg rajtunk, a kárunkon! Ha belegondoltok, ugyan ez van a féléves várólistával is. Ha mgcsinálnák azonnal, akkor azonnal jelentkezne a költség.De ííígy?????

    Simicska,vagy szijjártó sorban áll?Várakozik?
    Amit rajtunk megspórolnak, azt orbán elmeorvosi kezelésére simán eltapsolják Grác mellett! A félnótás idiótákra van bőven,másokra nem!

    Van állampolgári jogunk megtudni, hogy egy kezelésekkel küzdő idiótát ültetünk a nyakunkba,vagy sem?!

    Legyen népszavazás!!!!

    Teljeskörű kórkép és kezelések nyilvánosságra hozatalát követeljük!

    Nem kötelező állami vezetőnek és diktátornak lenni!

    Ha nem vállalja, akkor máris megbukott!
    Csak NE smicipalkó írja az orvosi véleményt!

  • Fenyvesi Glória

    Így volt ez korábban is,már Gy.F. kormányzása alatt is sokat kellett várakozni a rendelőkben,és műtétekre…
    Ez kellemetlen,sőt idegfeszítő tud lenni, az biztos!
    De amire a cikkíró utalt, hogy minden vizsgálatért,stb. 300 Ft-okat kellett fizetnünk,az nagyon megalázó volt.
    Tudniillik, aki dolgozott, és hosszú évekig adózott a TB-nek, milyen jogon vettek el tőle,még 300 Ft-okat???

  • Fenyvesi Glória

    Azért, hogy akik sosem akartak dolgozni, őket ingyenesen ellássák?
    A pozitív diszkriminációból elegünk van egyébként is!

  • Senki nem mondta, hogy ez a helyzet 2010 óta jött össze. Érdekes, hogy az F. G. féléknek “megalázó”, ha nyugta ellenében hivatalosan fizet, az nem megalázó, hogy titokban kell begyűrögetni a borítékot a doktorurak zsebébe. Mellesleg – én ugyan miért fizessek tb-t, amikor 2012-ig még csak orvosnál sem voltam? Azért, drága barátaim, mert közben viszont a 84 éves édesanyámat – aki szintén 40 évig fizetett – ellátják, sőt uramatyám, azt a vidéki háziasszonyt is, aki F. G. szerint “sohase dolgozott”. CSak addig “öntudatos” tb-fizető, ameddig az állítólagos ingyenélőktől kell irigyelni az ellátást: nem mellesleg éppen a Gyurcsány-kormány alatt lett rendelet, hogy a gyerekeken, diákokon, nyugdíjasokon kívül mindenkinek kellett havi 5000 forintot fizetni eü-hozzájárulás címen. Hajléktalanok, szegények nevében az önkormányzat és a költségvetés fizetett. A helyzetet csak a viszonyok tisztázásával lehetne megoldani. Az eü. drága dolog mindenütt a világon, de annál pazarlóbb rendszer nincs, mint az “ingyen” rendszer. Sajnos éppen az F. G.-hez hasonló stupid, irigy emberek miatt nem lehet normális viszonyokat teremteni Mo-n, rájuk épít Orbán, amikor gőzerővel állítja vissza a diktatúrát. A magukat jobbosoknak gondolók szerint az ember – főként, ha szegény -, alapvetően lusta, buta és dologtalan. Kevesen tudják, hogy Mo-n az egészségügy költségvetése a legnagyobb az állami büdzsé után, arra költjük a legtöbbet. Akkor vajon mégis miért vannak az eü-ben iszonyatos viszonyok?

  • Kedves Glória! Tudomásom szerint sehol sem jár minden. Ha teljes körű ellátást akar akkor magasabb biztosítást kell kötni. Minimum fizetésért minimum ellátás jár.
    A TB-t nem csak azért fizeti, hogy fedezze azt mikor orvoshoz megy. A rendszert akkor is fent kell tartani ha maga nem megy orvoshoz. Az orvost akkor is fizetni kell ha maga nem beteg. Csak a hülye hiszi, hogy ingyen kell gyógyítaniuk. Az nincs benne az esküben. Az egészségügyi felszereléseket akkor is cserélni kell ha nem használják. Ezt ki kell fizetni valakinek. A befizetett pénz el is megy. Nem mondhatja, hogy 10 éve fizetem. Azt fel is használták. Azt kérdezheti, hogy jól-e? No az más kérdés. A TB egy biztosítás. A biztosító pedig nem lehet vesztességes. Ha igen akkor pótolni kell. Vagy az adóból vagy a vizitdíjból vagy akármiből. Ha nem pótolják akkor ez van. Orvosok és ápolók külföldön, rosszkedvű túlhajszolt egészségügy és lerobbant kórházak. De magának megmaradt 2100 forintja? Megérte?
    A megelőzés sokkal olcsóbb lenne mint a gyógyítás. De arra nincs pénz mert csak tűzoltásra van. Ehhez tegye akkor hozzá Papp dr igényeit. Lehet, hogy jogos volt de nem reális. A továbbképzés is pénzbe kerül. Ezt mondjuk megoldják fizetős rendszerrel amit az orvos fizet a gyalázatos béréből. Mert a nép által annyit panaszolt paraszolvencia bizony csak az orvosok szűk rétegének jut. És sajnos sokszor nem annak aki megérdemli. Jó példa rá a szülész és a sebész. A más munkáját éli fel, mert ő találkozik a beteggel. Aki egy kicsit jártas a dologban az tudja.
    Egy külföldi kongresszus két-három havi fizetése. De a kötelező kreditpont kell. Meg hát aki gyógyítani akar az el is megy. Feleségemnek négy szakterülete van. Ez évi négy kongresszus ahova előadást is készített. Ez ugye 8-12 havi fizetése lenne. Mit ér a 300 forintja?
    Tudja, hogy külföldön egy magyar orvos 15-ször többet keres magyar fizetésénél?
    A Letterkenny megyei kórházat most újítják fel. Több mint 30 000 000 euró az előirányzott összeg. Tudja mennyi az forintban? A gépek CT, MRI, festékautomaták és műtök nem olcsóbbak Magyarországon csak azért mert szegény ország. Az árat ki kell fizetni euróban. Számolja ki mit ér a 300 forintja.
    A buszon is fizetni kell a jegyért pedig fizeti az adót. Az is megalázó? Jó propaganda volt a népszavazás. Maguk meg megették.
    De kérdeznék. Hagyná meghalni a gyermeket azért mert a szüleik munkakerülők? Vagy csak a cigány gyermeket? Tudja, hogy a cigány gyermekek betegebbek? Például a belterjesség miatt. Tudnak mást? Maga házasodna velük? Nekem két ismerősöm van ilyen vegyes házasságban. Kettő! Tíz millióból.
    Még egy adalék. Magyarországon két nap egy nőgyógyászati cytológiai lelet. Ez Írországban fél év!!!!! Azaz hat hónap!
    Kérdeznék még egy apróságot. Mennyit ér a gyermeke élete? De nem mondja azt, hogy fizeti a biztosítást. Annál biztos többet ér!

  • llanfair: felesleges. fenyvesi glória csak a pártszöveget érti. az újbeszélt.

  • Ille István. Csak ragad rá valami. Tudod a reményhal megy utoljára.

  • Az teljesen normális, hogy nevezetesen az egészségügyi ellátás(talanság) állapotáért a mindenkor regnáló politikai vezetést szidjuk, mint a bokrot. Csak a minden kritikán felülállóan bölcs előrelátásukat minősíti, hogy ezt (mármint a szidást) jó előre belekalkulálták a bérükbe, persze, csak a rend kedvéért.
    Ugyanakkor olykor már azt hiszem, hogy a problémáknak jóval mélyebb oka van, ezáltal kormányokon átnyúló, és mintha minden arra menne ki, hogy bebizonyítsa, túl sokan vagyunk, legalább 6 milliárddal többen. De pokolba! Hiszen ez meg már maga az összeesküvés-elmélet! Be is fejezem!

  • Kedves Llainfar! Mo-n úgy van, hogy minden állásban lévő után kötelező fizetni az egészségbiztosítást, az viszont nem biztosítás alapon működik, hanem – nem is tudom, milyen alapon. A pénz az eü. kasszába megy (régebben még ez sem volt külön, az összes, jövedelmet terhelő adót a költségvetés osztotta szét, szerintem F. G. azt sem tudja, hogy 1988 előtt is fizetett jövedelemadót, csak nem ő, hanem a cégek a bérek után.) Ebből megy az eü ellátás, a táppénz, a fejlesztések, minden. A Gyurcsány kormánynak az volt az elképzelése, hogy ha fizetni kell, akkor előbb-utóbb kiderül, melyik intézmény dolgozik jól, meg az is, pl. hogy a fentihez hasonló orvosi találkozások mennyiben szükségesek, és mennyiben adminisztratív találkozók, ami nemcsak a betegnek, az orvosnak is felesleges,mert feltartja a gyógyító munkában. A cél az volt, hogy biztosítás-alapra tereljék az eü-t, de 2006 után már nem volt biztosító, aki tárgyalt volna a kormánnyal (a balhék miatt). Kemény meccs lett volna, mert persze a biztosító örömmel foglalkozott volna a fiatal, aktív emberekkel, csakhogy akkor ki fizeti a nyugdíjasok, meg a gyerekek ellátását? Biztos, hogy volt sok hülyeség is – a felesége tudna mesélni ezekről -, de például a kórházi széfek ügye egyáltalán nem olyan hülyeség,mint első pillantásra látszik. Már nálunk is szabadabb a kórházi látogatás,és bizony nem kívánatos látogatók is előfordulnak, így gyakran megesik, hogy a vizsgálatra vitt betegnek eltűnnek az értékei. A párom pl. most hosszú kezelésen van, de nem merem neki bevinni a laptopot,mert súlyosan érintene, ha eltűnne. Az egész azért felháborító, mert az Ön által említett szakmáknál mindennapos, hogy a doktorúr előre kikötött pénzért műt. És nemcsak, hogy nem adózik a pénz után, hanem még költségei sincsenek, hiszen az állami műtőben, állami eszközökkel végzi el a műtétet. De tudok olyan esetről is, amikor a főorvos úr a magánrendelőjébe vitte a kórháznak állami pénzen megvásárolt eszközt. Teljesen megértem, ha kiborulnak ezeken az eü. dolgozók, dehát a tények azt mutatják, hogy teljesen elégedettek a viszonyokkal: hiszen 2010 előtt többször is sztrájkoltak, tüntettek, most néma csönd.

  • Kedves Llainfar! Még egy példa arra, hogy nálunk az állam pénze senkinek sem fáj, holott azt is mi adjuk össze. (Még mondhatom, hogy én is, mert dolgozom és adózom.) Általános gyakorlat, hogy a nem túl súlyos kórházi ápoltakat pénteken délután hazaengedik, és vasárnap este kell ismét bemenniük a kórházba. Amikor napi 600 forintot kellett fizetni a kórházi napok után, akkor mindenki láthatta, most nem kell, így akármibe lefogadom, hogy ezeket a napokat a kórház ugyanúgy elszámolja a TB-kassza felé, mintha bent lennének a betegek. Nem gondolom, hogy ezt a pénzt bárki is zsebreteszi az ott dolgozók közül, tudom, hogy ez csak egy a sok trükk közül, amivel megpróbálják az intézményeket a víz fölött tartani. De így azután senki nem tudja, hogy valójában mennyibe kerül az eü., ez a tisztázatlan viszonyok ára. És hát zavaros vizekben azért mindig akad egy-két orvhorgász…

  • A “régebbiek”jo 60 évvel ezelött kitalàltàk:”Az orvosokat,
    pincéreket nem kell megfizetni”.

  • talalom: Az egészségügyiek nem elégedettek. Az orvosok sztrájkja értelmetlen. Mikor életet menteni kell akkor tehetetlenek. Nőnek az elmaradások és a sztrájk végén dolgozhatnak naponta 50 órát, hogy behozzák. De a jattos szakok nem is hajlandók sztrájkolni mert nem a fizetésükből élnek. Vagy mindenki vagy senki. Az orvoskamarai választások is annyira becsületesek mint a 2014-es választások. A mindenkori állam nagyon jól tudja és röhög a markába. A kormány kommunikációja is hatásos ilyenkor. Teszik zsebre a pénzt de semmi nem elég nekik? Esküt tettek nem? Akkor gyógyítsanak! stb. A magyar nép pedig MINDIG a sztrájkolók ellen van. Lásd BKV.
    Azt is megkockáztatnám, hogy az egészségügy olyan mint az ország. Mitől lenne jobb?
    Most már arra vetemednek, hogy hazaáruló az az orvos aki távozik az országból. Nem erről szól az EU?
    Ezzel az értelmetlen és rossz biztosítási rendszerrel nem oldható meg a dolog. De megint a pénz. Miből kérjünk még el pénzt az emberektől? Tegyen el nyugdíjra, fizessen biztosítást, tartsa a szüleit és nevelje a gyerekeit. Jó esetben havi 2 x 100 000 forintból? De ez a 2 x 100000 már a szerencsés kategória.
    A fizetéseket meg kellene emelni. Minimum ötszörösére. Akkor talán meggondolná, hogy ugrik az ismeretlenbe. De miből? Ha sikerülne is milyen nagy bérfeszültséget okozna?
    De helyette letiltották a vállalkozó orvosokat. Nehogy keressen már! Diploma visszafizetés? Egy kezdő orvos egy év alatt visszafizeti ha külföldi munkához jut. Ezt egy menő orvos 2 – 3 hónap alatt teljesíti. Ne ez legyen a cél hanem az, hogy ne menjenek el.
    De van itt egy lelki tényező is. Elmegy az orvos egy nemzetközi kongresszusra. Látja, hogy mennyivel jobb orvos mint a többi. És látja a lesajnálást, hogy még a közös kirándulást kifizetni is képtelen amit a többiek mellényzsebből fizetnek. Teljes joggal elgondolkodik, ennyit ér az én életmentésem?
    A kórházszéfek fontosak lennének. Mikor a bűnözés ilyen magas fokon áll Magyarországon akkor minden éjjeliszekrényt komoly zárral kellene ellátni.
    A beteg a legvédtelenebb és ezt a gyávább bűnözők ki is használják. A mostani laza látogatási rendnél pedig nem lehet az ápolónők nyakába akasztani ezt is.
    Azért feltennék egy kérdést. Az olyannyira szidott magyar orvosok szerte a világon nagy elismertségnek örvendenek. Akkor még sem bennük van a hiba? Itt a kisvárosunkban 7 magyar orvos van. Feleségem a legmagasabb orvosi rangban, négyen háziorvosok és két kezdő klinikus. Tehát minden polcon ül valaki. Mindegyikükkel elégedettek itt. Pedig a háziorvosoknak a kedves ám makacs írekkel nincs könnyű dolguk. Sőt feleségemnek már szóltak, hogy nincs még aki jönni akar? A megbecsülés pedig olyan nagy, hogy feleségem sokszor még sokkalja is. Otthon ehhez a képesítéshez három főnöke volt. Itt egy sincs. A minisztérium változtathat az előírásokon de az egyén munkájába NEM szólhat bele. Nem is nagyon akarnak.
    Itt Írországban egy átlagos biztosított még a háziorvosnál is fizet. Egy háziorvosi vizit kb 40 euró. Ez egy tisztességes kivizsgálás közepes biztosítással. Kb ennyi egy kissebészeti eljárás is. Egy munkaalkalmassági vizsgálat 65 euró. Hol van ez a 300 forinttól?
    Magyarországon még mindig a szocializmust akarják megélni a piacgazdaság előnyeivel. Ez nem megy!
    Ha pedig a kórház kénytelen csalni a fennmaradásért akkor nem a kórház a hibás. De én azt látom nem erről van szó. Szándékosan hiányt csinálunk majd a haveroknak kifizetjük a hiányt. Az ellenségeinknek (baloldali) meg nem. Mint ahogy most az önkormányzatokkal is tették.
    Természetesen ez nem az Orbán banda bűne. Ez az egész ország bűne. “Miért hagytuk, hogy így legyen?” (Bródy János)
    Bocs. Hosszú lettem megint.

  • Kedves LLainfar! Maximálisan egyetértek. az eü helyzete csak tükörképe a társadalomnak. De ugyanígy hozhatnánk a példát az oktatásból, az államigazgatásból stb. Egy társadalomban azonban szerintem az értelmiségnek nagyobb a felelőssége, mint mondjuk egy lakatosnak, vagy maradjunk a példánál: egy műtősfiúnak. Nagyobbak a lehetőségeik is – információban is, de az anyagi körülményekben is. Jó, tudom, egy orvos a sokszorosát keresi a fejlettebb országokban – de egy lakatos is!
    Van azonban az ügynek egy aspektusa. Vajon mi az ok, és mi az okozat? Én arra jutottam, hogy meghatározó szerepe van egy társadalmi sikernek abban, hogy a résztvevői szabadok: dönthetnek a munkájukról, életükről – természetesen hosszú időre érvényes törvények szerint. Ahol viszont az érvényesülés első feltétele, hogy az éppen regnáló hatalmasságoknak kell behajolni, ott mindig is működési zavarok jellemzik a közösséget. Ezekkel a zavarokkal persze a közember megtanul együtt élni – az eü-ben pl. a bélelt borítékokkal.
    Engem a magyar eü példás módon látott el: hatnapos kómából hoztak vissza. Amikor már szerettem volna normál osztályra kerülni, az intenzíves nővérke annyit mondott: Majd még visszakívánkozik! Igaza lett. A “normál belen” egy négy személyre szabott szobában heten hörögtünk, kínlódtunk. Szerintem hárman nem is kórházba valók voltak, csak valószínűleg a háziorvosuk megelégelte az erőszakosságukat (kiderült, mindhárman, vagy a hozzátartozóik, minden 3.-6. hónapban kikövetelik az egy-két hetes kórházi sziesztát). Nem untatom a rémtörténeteimmel – a lényeg az, hogy akkor kezdtek velem normálisabban bánni, amikor a fiam beszélt az orvossal, és dr-ként mutatkozott be. Holott jogi doktor, és általában nem használja a titulusát, mert nem a jogban dolgozik. Mégis. Szóval eljutottunk abba a helyzetbe, hogy már a bélelt boríték sem számít – és ez várható volt. Erre mondta Gyurcsány Ferenc (az őszödi beszédben) amikor az édesanyja (aki egyébként takarítónő volt) úgy érzékelte, hogy megjavult az eü ellátás: Lószart mama! Csak a nevéből tudják, hogy a miniszterelnök hozzátartozója! Ez az igazi, káros, és mindenféle egyéni teljesítményt visszafogó korrupció! Na jó, én is hosszú voltam, bocs.

  • llanfair
    2014 február 23
    11:08 de.
    Az egészségügy azért nem annyira angyalok gyülekezete, mint ahogy a „szakma becsülete” mondatja veled.
    Ha úgy nézzük sehol nem elégedettek a bérekkel Magyarországon. Azért kezdtem itt, mivel itt kezdted. Bérekben ugye van a bér, és a bértömeg. A bértömeg az az összeg, amit ha mindenkinek a fizetését összetesszük, kapunk egy átlagot. Nos a bértömeg, a magyar egészségügyben alig különbözik az európai átlagtól. Csak hát az elosztásban nagyobbak a különbségek, így az egyéni bér sok esetben, és sok embernek kicsi. A közelemben levő kórház dolgozója panaszkodott, hogy az utalványok is elakadnak az igazgatáson, de nem mernek megszólalni. Ez ugye azt jelenti, hogy a dolgozók járandóságát elosztották egymás között.

    Van aki hallott olyan orvosról is, aki nem tartja a zsebét! De általános, hogy a munkaköri kötelességének felét hajlandó elvégezni, ha megtömik a zsebét. Ha nem, akkor 20%. No ez az egyik, amit határon kívül nem mernek megtenni. Sem a kintiek, sem a kimenők. Az itthon maradók fele „hátszeles”. Ugyanott a gazdasági igazgató rokonának a fél osztály közösen írta a diplomamunkáját, mert kiadták nekik. Persze, ők nem mennek, mivel határon kívül csak segédápoló lehetne. De túl sokan vannak. Volt olyan orvos, aki úgy adott vissza 25000Ft-ot, hogy köszönöm, nem dohányzom.

    Nem szóltál a cikkben szereplő és a hazai kórházakban általános gyógyszerlopásról! Ugye, a cikkíró is lopatta a gyógyszert a kórházból! Ez csak egy módon lehetséges: Bent fekvő beteg gyógyszerét lopták el! Az egyéb kórházi anyagokról, berendezésekről nem beszélve.

    Az orvosok „papiromániások”. Ha valaki leírt egy hülyeséget, egész életeden át viszed, mivel az le van írva. Nem érdekes, hogy nyilvánvalóan más bajod van, amíg odaadod a leleteidet, ez senkit nem érdekel. Megoldása, hogy nem adsz leletet, akkor van új diagnózis. Ez is általános.

    A továbbképzések nem a szakmáról, hanem a minősítő pontokról szólnak, vagyis a szakterülettől eltérő oktatásokra is elmennek, az aláírás, és így a minősítő pontok miatt…….

    Nem akarok túl mélyen belemenni a dolgokba, mivel pro és kontra túl sok érv van. Mindössze azt érzékeltettem, a másik oldalon sem mindenki angyal. A magyar egészségügyben gyökeres változások lennének szükségesek mind szakmailag, mind szervezésben, és szemléletben is, mivel a becsületesek ellehetetlenülnek.

  • Kedves Don Ovuz: Ilyen rosszul írtam? Dehogy szentek. Írtam, olyan mint az ország. Mitől lenne más? Tudok olyan osztályról ahol jelszavazzák a gépeket mert a főorvos lopja a kutatási eredményeket. Azt is tudom, hogy a szűréseken sokszor úgy viselkednek, hogy elmenjen a beteg kedve odajárkálni. De azt sem értjük miért kell a nőgyógyászati szűrést orvosnak csinálni. Egy asszisztens nyugodtan csinálhatná egy kis képzés után. Kevesebb megalázás több szűrés, kevesebb halott. Undorító a férfiak kiszorítós játéka is. Nem a tudás számít hanem ha lehet ismerős legyen és férfi. Egyik hazalátogatásunk alkalmával
    egy autó keresztbe fordult a taxink elé. Az eredmény egy totálkáros taxi és benne mi. Mentő ki (le a kalappal pedig orvos nélkül jöttek). De a kórházban az a pofátlan nemtörődöm viselkedés “undormány” volt. Sajnos a kezdő orvos nem tudta kordában tartani a személyzetet. Ha velünk vétlenekkel így viselkednek, hogy viselkednek a vétkessel?
    Mikor feleségem megunta és elmagyarázta, hogy lesz akkor pedig volt nagy sértődés. De legalább mikor látták, hogy itt seggberúgás lesz akkor tették a dolgukat.
    A mentősök végigvárták a vizsgálatokat, bocsánatot kértek és nem fogadták el a pénzt.
    A továbbképzés tényleg nem jó így. De ez nem egészen igaz mert aki képződni akar az tud. Ott van az internet. De pont azért nem jár.Feleségem minden előadása nyilvános. Az egyetemi csak azért nem volt, mert akkor a diákok nem mennek be előadásra.
    A kongresszusok kiadják az előadásokat
    (Még most is visszajár szakorvos jelöltek továbbképzésére előadni Pestre saját pénzből). Persze ehhez jól kell beszélni angolul mert az a hivatalos nyelv. Az orvosok nagy része pedig nem tud.
    De lehet nagyot alkotni. Feleségem e-mailt kapott Amerikából. Elhelyezték a PhD dolgozatát a nagykönyvtárba, ahova állítólag évente Európából kettő darabot választanak ki (elnézést nagyon büszke vagyok a feleségemre). Lehet otthon is nagy orvos valaki sok példa van rá. De egy idő után “besokkalnak a filléreskedésen”.
    Azt mondod nem mernek? A többség nem akar. Ha rendesen meg tudnak élni miért disznólkodnának? Sokkal több becsületes orvos van mint gondoljátok.
    Nem olyan jó érzés jattból élni. Sokkal jobb a havi fizetésből. A bértömeget nem tudom. De az, hogy egy egyetemi adjunktus aki több nyelven tanít 180 000 keressen az vicc. Feljebb meg nem léphet, mert korhoz van kötve nem csak tudáshoz. Most hat munkahely helyett egy van, de az életkörülményünk nagyságrenddel emelkedett.
    De a legnagyobb hiány a megbecsülés hiánya. Ott semmi. Két munka volt aki tehet mindenről. A BKV-s és az egészségügyi dolgozó. Idővel megunja az ember ezt.
    Ha ezeket a jattkövetelő szarházikat megfosztanák a diplomától és a szabadságuktól már az sokat segítene. De ez az általánosítás csak elvadítja a becsületes jó orvosokat is. Hiszen ezen szűk réteg “bértömegét” is hozzászámolják az orvosok fizetéséhez.
    Azt pedig látom, hogy a jó orvos holtáig tanul és nincs munkaideje. Örülök, hogy nehéz volt hozzá a fejem.
    Teljesen igazad van. A magyar egészségügyben ugyan úgy nagytakarítás szükségeltetik mint az egész országban. Rossz az egész! De nem rosszabbak a többieknél.
    Bocs, hogy untattalak.

  • llanfair
    2014 február 24
    9:30 de.
    Nem untattál, pro és kontra beszélgettünk a dologról. Nem személyekről, hanem általánosságban. Viszont azt sem vitatom, hogy vannak kiemelkedő emberek a szakmában, vagy olyanok akik lelkiismeretesen dolgoznak, csak az arányokkal van a baj.
    Ezért kellene megreformálni a szakmát.

  • Don Ovuz. Egyetértünk.

  • Sziasztok !

    Nem érzitek úgy hogy a glória nevű kommentelő az elmeosztályról szökött el 🙂

    Vagy csak beoltották a fdss vírussal 🙂

  • gizda gerszon
    2014 február 25
    12:55 de.
    Elmebeteg, és kommunikációja úgy 10 éves kornak felel meg, de mert csak csendes őrült, nem bántja senki.
    Még azt a szintet sem üti, hogy komolyan vegyük.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.