A horthysta Bölcskei püspök és a kanadai magyar reformátusok

2013 szeptember 30 3:22 du.51 hozzászólás

Ez év júniusában ünnepi ülést tartott a Magyar Református Egyház közös zsinata a debreceni Református Nagytemplomban, a vallás alapvető hittételeit tartalmazó irat, a Heidelbergi Káté megjelenésének 450. évfordulója alkalmából.

Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke köszöntötte a megjelenteket, ott voltak a Magyarországi Református Egyház, a Romániai Református Egyház, a Kárpátaljai Református Egyház, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház, a Szlovéniai Református Keresztyén Egyház, valamint az Amerikai Magyar Református Egyház képviselői.

A debreceni alkotmányozó zsinati ülés egyfajta szenzációja volt az a bejelentés, hogy megkezdődtek a tárgyalások a Kanadai Magyar Református Egyháznak a Magyar Református Egyházhoz való csatlakozásáról. A kanadai magyar reformátusokat Vass Zoltán, a Kanadai Magyar Református Egyházak Uniójának elnöke vezeti, ő 1994 óta a Torontói Első Magyar Református Egyház lelkipásztora.

Az Egyesült Államokban élő magyar reformátusok megosztottak. Az Amerikai Magyar Református Egyház gyülekezetei a Debrecenben székelő Bölcskei Gusztáv püspök vezette Magyar Református Egyházhoz tartoznak, míg a Kálvin Zsinat gyülekezetei, az amerikai Krisztus Egyesült Egyháza (United Church of Christ – UCC) kötelékében működnek. Annak székhelye Cleveland-ben van, és vezetője az afroamerikai Geoffrey A. Black.

Csatlakoznak-e a kanadai reformátusok a Bölcskei püspök által vezetett Magyar Református Egyházhoz? Érdemes ezen elgondolkozni, hiszen Bölcskei püspök meggyőződéses horthysta, és egyháza újabban egykori fasisztákat dicsőít.

Bölcskei Gusztáv püspök

Bölcskei Gusztáv püspök

Bölcskei püspök úr 2008-ban személyesen avatta Debrecenben Wass Albert szobrát. Ott beszédet mondott, és üzent azoknak, akik még “ma is ferde szemmel néznek Wass Albertre”. Úgy tűnik a püspök úr elfelejtkezett arról, hogy Wass Albertet az Újvilágban jogerősen elítélt háborús bűnösként tartják számon. Egyébként Bölcskei püspök Szegeden is felavatta Wass szobrát!

Miután Madridban kihantolták a fasiszta Nyírő József hamvait, és sikertelenül Romániában megpróbálták újratemetni az írót, Bölcskei püspök kijelentette, hogy csillapítani kell az ostoba indulatokat, a rombolásra való törekvést, azokat amelyek amely oda vezetnek, hogy “megakadályozzák, hogy egy Erdélyben született írót szülőföldjén újra eltemessenek”. Bölcskei úr nem vette észre, hogy az Amerikában széleskörű tiltakozás indult az újratemetés ellen.

Amikor a debreceniek dühösen tüntettek mert a püspök Horthy Miklós emléktábláját avatta az ősi Kollégium falán, Bölcskei kijelentette, olyan emberek tiltakoztak a kollégium előtt, akiknek semmi keresnivalójuk nem volt ott. “Azért jöttek, hogy megzavarják, elcsúfítsák a rendezvényt, hogy indulatokat keltsenek.”

A Püspök úr nem értette, hogy annak a Horthy Miklósnak az emléktábláját avatta, aki hadat üzent (többek között) az Egyesült Államoknak is! Megjegyzem, hogy egykoron az amerikai magyar reformátusok pénzt gyüjtöttek Horthy megdöntésére, és ezrével harcoltak Roosevelt hadseregében a fasizmus ellen. Persze azóta Roosevelt nevét is levették Budapesten a város egyik legszebb teréről. Az erősödő Horthy kultusz veszélyeire nemrég éppen egy amerikai kongresszusi bizottság hívta fel a figyelmet.

A solymári brit katonai temetőben kanadai katonák is nyugszanak, olyanok akik a fasizmus elleni küzdelemben adták életüket Kanadáért. Leszármazottaik megdöbbennének azon, hogy manapság a kanadai magyar reformátusok azt fontolgatják, hogy a Magyarországot fasizmusba vezető Horthy-rezsimet éltető Bölcskei püspököt támogatnak kanadai állampolgárok!

Nemrég az Észak-Amerikai Magyar Református Diaszpóra konferenciát tartott Niagara Falls-on, ott megjelent Németh Zsolt az Orbán-kormány külügyi államtitkára is, aki kijelentette, hogy a keresztyén hit és a politikai-közéleti szerepvállalás összeegyeztethető. Előadást tartott – Az Észak-Amerikában élő magyarok szerepe a „magyar imázs” alakításában – címmel.

Ez világos beszéd! A Magyar Református Egyház nyíltan feni a fogát a kanadai reformátusok szervezeteire és infrastrukturájára, be akarják olvasztani őket, céljuk az, hogy az Orbán-kormánnyal együttmüködve, politikai propaganda szervezetként hasznosítsák őket.

Amikor az 1930-as években a fasizálódó Horthy-rezsim hasonló manőverrel próbálkozott, az amerikai reformátusok határozottan elutasították a közeledést. Remélem most sem fognak másképp dönteni a kanadai magyar reformátusok.

Lázár György

51 hozzászólás

  • Szép kanyar sok csúsztatással fasisztázni Bölcskeit, Horthyt a fasizmusfelé vezetőnek titulálni, igazi, 50-es évekbeli “Szabadnép”-es duma.
    A Szabadnép már csak történelem könyvekben szerepel, esetleg fidibuszként, vagy már bezúzták papírnak.
    A Lenin összessel együtt. Károlyi szobra sem divat már…
    Wass Albertet a sovén román bíróság ítélte el, a többi között arra is felhasználva, hogy eltakarják vele(is) a Maniu gárditák hírét…
    Ezek után újra őskommunista nótára rágyújtani… ugyan már.

  • marcus aurelius

    “Áldás, békesség !” A jóakaratú kommentelőknek (és a blogot elkövetőnek ! )

  • Remek cikk. Lazar Gyorgy cikkeit es eszreveteleit mindig irigykedve olvasom, mert annyira kitunoek es mert mindig a dolog lenyeget erintik es tarjak fel.
    Nem ismerem Lazar urat, de ha lehet, akkor szeretnek megismerkedni vele. Aki hallja, adja at!
    Lazar ur, gratulalok.

  • Avi ben Giora

    És akkor ezek után még merje valaki azt irni majd kommentben, hogy mit pofázol ha nem is itt élsz? Na akkor visszakérdezek: és akkor ugyan miért olyan fontos hogy az ott élők belepofázzanak az itteni, illetve tengeren túlon élő magyarok gondolkodásába meggyőzédésébe? Demokrácia a la Fidesz.

  • marcus aurelius

    Azért kiváncsi lennék, hogy Kerekes és Avi milyen vallásúak, s milyen alapon osztják az észt a reformátusoknak…

  • Christopher Adam

    Marcus aurelius, ez miért számit?

  • marcus aurelius
    2013 október 1
    9:50 de.
    Há üdvözűlek jótezsvér, márkás euárulós.
    Tod, itten meghánytukvetettük a dógot a plebánosúrra, mega tanittóúrra.
    odagyutottunk, hogy énsevagyok egy Állah drukker, oszt csakazérisvan vílemínyem a zarab tavaszrú.
    Most milessz? Gyöna TEK, hogy vane szífor a deríkszíjjamonn?
    Mostann ebuszuzok, mer mingyá keszdődik a foci, ammeg jobbanérdekül.
    Igyá valamit. Okosocc tüle.

  • Enterprise
    2013 szeptember 30
    4:23 du.
    Tökéletesen egyetértek a szöveggel.
    Hozzáfűzném, hogy a Katolikus egyháznak is van “Külföldi magyarok” püspöke, aki néha eljön kanadai városokba látógatóba. De ez nem jelenti azt, hogy politikai befolyással lenne. A fenti református püspök “politizálása” sem eredeti, hanem ráagattja az ellenzék azt.
    Pl. már azért is, mert Wass Albert nagy református volt, semmi kivetni való nincs abban, ha támógatta a magyar írót, úgyanígy Nyirő Józsefet is..mindenféle politikai célzat nélkül.

  • Az ellenfeleink àltal dominàlt történet iràs folytatàsa.
    Horthy magyar érdekeket követett,az 1938-as MÜNCHENI DÖNTÉS-sel elérte céljàt.Sajnos Hitler elégedetlen volt,ö az egész vilàgot befolyàsa alà akarta eröszakolni.
    A KIS ANTANT-nak természetesen rosszul jött a TRIANON-i békediktàtum megvàltoztatàsa,igy zsarolhatok lettünk a németektöl,ami végül a vesztünkbe vezetett.

  • marcus aurelius

    CA
    Aki valóban vallásos, annak szent dolog az egyháza, tiszteli (választott) vezetőit s főként nem tereget kifelé… Lázár úr blogja kapcsán itt most ateisták idétlenkednek. Elgondolkodtató, hogy pl. a szerbeknek , L.Gy-vel ellentétben, nincs kifogása Bölcskei püspök úrral szemben. Minimális elvárás,hogy tiszteljük azt ami a másiknak szent. Minden kommentelő a saját felekezete/egyháza portáján söprögessen/javitgasson. Ha nem a sajátján tesz, legalább vallja meg a hátterét. (Én pl. római katolikus vagyok).

  • Marcus!

    Tudjuk,hogy milyen vallásúak,(nem reformátusok…se nem katolikusok…)ha egyáltalán van vallásuk?emberségük?
    jellemük!

  • Figyelő!

    Igazad van,csak azt nem értem,hogy egyes “BÖLCSEK”milyen
    alapon ócsárolják BÖLCSKEIT?

  • Christopher Adam

    Marcus,

    Ön szerint Jézus is tisztelte az akkori közösség, hitközség, illetve társadalom vezetőit, vagy felszólalt az általuk elkövetett igazságtalanságok ellen? Amit ön leír a vallásosságról, illetve a vallásos emberekről, az szerintem inkább a hatvan-hetven éve elmúlt klerikális társadalmakra volt jellemző. Ajánlom figyelmébe ezt a cikket ottawai római katolikus egyházközségemről, melynek igazgatója vagyok:

    http://kanadaihirlap.com/2012/03/05/ersek-ur-mit-tehetunk-a-lopakodo-jobboldalisag-ellen/

  • Christopher Adam
    2013 október 1
    9:44 du.

    Christopher, meg vagyok döbbenve.
    Nem hittem volna, hogy ezen az oldalon ér még meglepetés, de neked sikerült elérned ezt.

  • Marcsi …milyen alapon ocsaroljak bolcskeit ? pofon egyszeru a valasz…..ezek mindent le akarnak nyelni mert nemcsak a penz az istenuk hanem a hatalom is….sajnos gatlastalanok es ezert nekunk is gatlastalanoknak kell lennunk…na ezt ki fogja moderalni valaki

  • christopher….ugyes vagy,mindenhova beferkozol,katolikusokhoz,zsidokhoz…..a kinaiaknal is puszi pajtas vagy ?

  • marcus aurelius

    Kedves CA, gratulálok ! Az igazgatói cim helyett a hagyományos katolikus plébániákon az egyházközségi világi testület elnöke a titulus, s az elnök alárendeltje a mindenkori plébánosnak, – de akkor is örülök, hogy hivő és a hivők vezetője. Ami engem illet és már sajnos javában éltem a “hatvan-hetven év előtti klerikális társadalomban…”. Én Önt egy szimpatikus fiatalembernek ismerem meg, aki azonban nehezen tesz rendet az on-line újságján (bár most mintha valami megkezdődött volna!). A véleménykülönbségünk ugyan megmaradt, de tisztelettel köszöntöm ! (marcus)

  • marcus aurelius: . (Én pl. római katolikus vagyok). Gondolom kéthetesen önként bemásztál a keresztelő kádba. Mert ha felnőttként tanulás és tapasztalat útján megkeresztelkedtél, akkor igen. De ha gyerekként megkereszteltek, és beléd nevelték a katolicizmust, nincs mire büszkének lenned. Ha Iránban születsz, most kelet felé imádkoznál, és arra lennél büszke. És hát, imádkoznál a katolikusok pusztulásáért. Ha csak imádkoznál. És ez vonatkozik minden keresztényre.

  • A parittyás hangja

    Marcsi
    2013 október 1
    3:46 du.

    “emberségük? jellemük!”

    Kérlek ne emlegess olyan fogalmakat amiknek soha még csak a közelében sem jártál!

    “Tudjuk,hogy milyen vallásúak” Miért nem mondod ki -rohadt zsidók- te sza…i!? Félsz a moderálástól? Fúúj, hogy te milyen egy legalja ember vagy!!!

  • Ez az a szép tiszta egyház, ahol Hegedűs Lóránt szolgál?
    Ez az a szegény egyház, ahol a Püspöknek saját kézzel kell asszonyát megnevelni, mert még komondorra sem telik?

  • Christopher Adam

    Kedves Marcus,

    igen, ez valóban így van a legtöbb katolikus plébánián. Tavaly az érsekség kánonjogi ügyvédjének segítségével (és a templomot tulajdonló szerzetesrend beleegyezésével) változtattuk meg alapszabályunkat. Ezek szerint az igazgató felel az egyházközség, illetve a hozzánk tartozó menhely és népkonyha 24 alkalmazottjáért, valamint a külső kapcsolattartástért, pénzügyekért, stb. Mivel karitativ szolgáltatásaink önkormányzati támogatással működnek, szükséges nálunk ez a működési forma.

  • marcus….egy ilyen forumon NEM LEHET tokeletes RENDET teremteni ….a http://www.index.hu forumain evtizedek ota megy az anyazas pedig mindig volt tucatnyi moderator , harun al rasidek a nol blogjain jutottak el meg a birosagig is…..persze azert VALAMIT lehet javitani sok sok veszodseggel , ez a javulas megvan ugy az indexen mint itt a kanadai hirlapnal IS…..tudja…egy bolond szazat csinal…azaz valaki elkezdi a sertegetest es akkor nincs megallas

  • Llanfair
    2013 október 2
    4:36 de.
    Kedves Llanfair!
    Megdöbbentő ez a baírása ami annyira rasszistának tűnik számomra, hogy nehezemre esik erre válaszolni.
    Sajnos, úgy tűnik, hogy “igazság érzete” sántít.
    A zsidók vajon honnan származtatják vallásukat? Nem e kiskorúk óta származó nevelésükből?
    A fiúkat még ma is papájuk kiséri a zsinagógába , majd 13 éves korukban keresztűl esnek egy hit-avatáson, vagyis vizsgán. Jó, a lányok nem olyan fontosak a vallás szempontjából, de édesanyjuk neveli őket igaz hitűnek.
    Valóban, egyedűl az ateisták azok, akik felnőtt korukban, vagy késői teeni korukban vállnak azzá, ha ez irányú olvasmányokat olvasnak vagy hatása alá kerülnek egy ateistista “tanitónak”!
    Erről ennyit. Rosszindulata és mondhatnám gyülőlete a kereztényekkel szembe, ebben a beírásában nyilvánvaló!

  • Figyelő: Igazad van. Javítok. Vonatkozik minden vallásra. Pongyola voltam. Megint.
    Keresztény vagyok. A Bakáts téri templomban történt az atrocitás. Egy hetes voltam, senki nem kérdezett.
    Teljesen félreértettél. Ha gyűlölném a keresztényeket, biztos, hogy egy igazi katolikus országban élnék?

  • Figyelő
    2013 október 2
    11:41 de.
    Ezek szerint egy hangot sem értettél meg belőle..
    Pontosan úgy van, ahogy Llanfair írta.
    Japánként buddhista lennél, irániként muszlim, indiaiként valszeg párszi.
    Te katolikus családban születtél, abban nevelkedtél, apácákhoz jártál iskolába.
    Ez gyakorlatikag annyit tesz, hogy ugyanúgy nemismered a muszlim vallást, ahogy ők sem a tiédet.

  • miklos: Az emberek élőszóban sem vitatkoznak mindig szépirodalmian. Itt miért lenne elvárás?

  • Llanfair….nem irtam hogy elvarom a szepirodalmisagot….sőt…lehetetlennek tartom,…ha valaki rosszkedvu bele fog kotni a masikba es a masik is vissza fog kotekedni….a moderatorok szaporitasa is CSAK CSOKKENTENI tudja a durvasagot,persze ez is valami es nem is keves…ILLE moderatorra valo kinevezese mar SOKAT segitett

  • miklos: Tudom, én írtam. Inkább itt veszekedjünk, itt biztos határok vannak. A nagy durvaságokért tényleg kár, de néhányan csak az indulataikat vezetik le itt. Megint mondom. Addig sem kezdenek népirtásba.

  • Hát parittyás fején találta a szeget,rájött egy józan
    pillanatában,hogy mire céloztam marcus kérdésére,persze
    illően moderálva magam (persze mint mindig,még a dicső
    “moderálási “szabályzat előtt is!!!)nem úgy mint mások…..
    Aztán nekem semmi bajom a NORMÁLIS és vallásos zsidókkal
    (az itteniek kivételek),de addig amíg mi keresztények nem
    sértegetjük,ócsároljuk a rabbikat, addig ők se tehetnék meg
    ezt egy keresztény vallási vezetővel szemben,ha lenne
    némi intelligenciájuk(mondjuk nem 80 IQ alatt,mint itt sokaknak és a hozzájuk hasonló baloldaliaknak)
    Ez is bizonyítja, hogy nem a keresztények üldözik a zsidókat,hanem ők próbálják a többséget hergelni…..
    Aztán Llanfair-on kissé csodálkozom,hogy keresztény létére
    erre az oldalra áll,meg ugye őt is kiskorában keresztelték meg,mint a többséget, akik a szülők révén
    ebbe a vallásba születtek bele,vagy ugye a zsidó gyereket is a saját vallásuk szerint nevelik és például nem felnőttként metélik körül.?!
    Na ezen lehetne sokáig vitatkozni,persze hasonló szinten
    lévőkkel……
    Egyébként Figyelő,miklós,dakota,Enterprise,Dénes
    már minden lényegeset megírtak előttem ebben a témában,amivel teljesen egyetértek,a többi meg nem számít,
    csak uszítgassanak tovább szokás szerint……..öngól
    lesz belőle,mint eddig, persze ezt továbbra sem képesek
    felfogni…..!Az ő bajuk!

  • Lázár György

    Én felkértem Nt. Vass Zoltán és Nt. Pungur József urakat, hogy az írásomban felvetett érdemi kérdésekre reagáljanak. Kérem a Szerkesztő urat, hogy esetleges válaszaikat publikálja a Kanadai Magyar Hírlapon.

  • Marcsi
    2013 október 2
    3:08 du.
    “ha lenne némi intelligenciájuk(mondjuk nem 80 IQ alatt,mint itt sokaknak és a hozzájuk hasonló baloldaliaknak)”
    “Na ezen lehetne sokáig vitatkozni,persze hasonló szinten
    lévőkkel……”
    “…a többi meg nem számít, csak uszítgassanak tovább szokás szerint……..öngól lesz belőle,mint eddig, persze ezt továbbra sem képesek felfogni……”

    abba kellene már hagynia ezt a rossz szöveget. lassan egyedül marad ezzel a fölényeskedő modorával, amihez azért, lássa be, nincs meg a hozzá szolgáló felsőbbrendűsége.
    persze, továbbra is pimaszkodhat, hiszen ez nem más, mint a véleménye, ugyebár 😀
    mivel parittyást is lebeszéltem, hogy magába törölje a lábát, már nem fog maradni senki, aki szóra méltatná.
    az meg a maga baja lesz 😛

  • miklos
    2013 október 2
    1:47 du.
    ennek még technikai akadálya van. de már gyúrok rá 🙂
    úgy látszik, már a puszta gondolat is lecsitítja a hergelődőket: juj, jön az a gaz libsibolskomcsi III/III-as ille, oszt lesz itt sírás,rívás, meg fogaknak csattogtatása!
    suttty, így fognak elszállni a kommentek 🙂

  • falusi
    2013 október 2
    12:29 du.
    Ne nézz hülyének azért! Azt hiszed mindezt nem tudom?
    Olvasd amit írtam az ateistákról, ők egyedűl azok, akik maguk találták meg “hitűket”! Persze ismertem idős zsidóasszonyt is aki megkeresztelkedett, anyám befojására, de ez már más story.

  • es Ille István: Légy olyan kedves, magyarázzál meg egy technikai dolgot. Reggel a telefonomon megnéztem egy hozzászólást, amely engem szólít meg. Délelőtt keresem a laptopon, hogy válaszoljak rá, de nincs sehol. Visszakeresem a telefonon, ott van. Hm. Ilyenkor milyen varázslat van?
    A miklos 2,31-es hozzászólás.

  • Kedves Miklos! Nem doki, hanem proli. Egy csodálómat idézve “a más segítségével felkapaszkodottak műanyag, sznob”.

  • Figyelő
    2013 október 2
    8:25 du.
    Egyszerű: ne írj hülyeségeket, próbáld meg megérteni a leírt gondolatot, és ne tarts mindenkit a “keresztények ellenségének” akinek más a véleménye, mint neked.

  • Kerekes Sandor

    Ezuttal ismet alkalmunk nyilik megfigyelni, hogy a “hivo”, a valosaggal szemben kozombos “konzervativ,” akarmilyen baromsagot, ostobasagot, vagy disznosagot kepes, sot, boldog elfogadni, ha az egy paptol szarmazik.
    Mi tortent a kritikai gondolkodassal? Hova tavozott a jozan esz?
    Igy vezeti, az orranal fogva, a vallasos kozosseget egyre tavolabb es egyre melyebbre a klerus, predikalva a lelkiismeretrol, anelkul hogy nekik lenne belole.

  • Ille!

    Maga “írogat” joga van hozzá,én meg hozzászólok jogom van hozzá,aztán maga nincs olyan helyzetben…..hogy minősítsen.,
    nem csak engem de másokat se,de mit számít a véleménye?semmit!
    Aztán nem,hogy egyedül lennék,de egyre többen (újak!!!)
    írnak bírálatot a cikkekre és egyes hozzászólókra,ha nem vette volna észre és figyelne.
    Nem kell válaszolnia,nem fontos…

  • falusi
    2013 október 3
    9:44 d.u.
    Mégsem írtam hülyeséget, ha Lalnfaur korrigálta magát, nem gondolod?
    Vagy csak én vagyok mumus a szemdben?
    Amit írok azt sem olvasod el figyelmesen, utána lehülysézel.

  • Figyelő
    2013 október 3
    2:36 du.
    Furcsa dolog tőled hallani azt, hogy nem olvas valaki figyelmesen..
    Llanfair nem korrigálta magát, hanem kiegészítette azzal amit ne nem értettél elsőre: hogy mindenkire, minden vallásra vonatkozik.
    Te nem mumus, hanem mamus vagy a szememben. Ezért “társalgok” veled sokkal választékosabban, mint azt reakcióid után megérdemelnéd.
    Fogalmazz pontosan, és kevesebb gondod lesz.

  • falusi
    2013 október 3
    3:35 du.
    tudod mit? Ne írj soha a mamusnak., akkor neked se ír majd….”társalgásod” teljesen felesleges…..

  • Figyelő!
    Igazad van Llanfair valóban helyesbítette önmagát,de minek?
    ugyanis a saját keresztelőjét ” atrocitásnak “tarja……
    főleg,hogy katolikus,na ez se semmi!
    Aztán,hogy valaki keresztényként egy katolikus országban él
    bizony nem mindig jelenti azt,hogy úgy is él(sajnos),meg
    ugye minden országban élnek más vallásúak is(talán kivétel Izrael…)a lényeg ugye az lenne,hogy mindenki tisztelje
    a sajátján kívül a más vallásúakat is,persze a normálisak…!

  • Marcsi ne izélj már. Január tizenötödikén, a meleg kórházból kivittek a farkasordító hidegbe. Bevittek a hideg templomba és leöntöttek hideg vízzel. Ez mi, ha nem atrocitás?

  • Llanfair!

    Ez szellemes volt,van humorod!
    Én nem emlékszem a keresztelőmre…,de örülök,hogy volt.
    Sajnos a fiamnak csak nem hivatalos….,mivel a férjem
    annak ellenére,hogy apósom református lelkész volt,később
    sajnos párttitkár..,tanár.(teológiát és pedagógiát is végzett)nem volt vallásos,így amikor kezdeményeztem a papnál a fiam keresztelőjét meg kellett volna ígérnem,hogy én és a férjem is minden vasárnap misére megyünk és rendszeresen gyónunk és áldozunk,amit az ő nevében nem tudtam vállalni,így elmaradt a keresztelő.Persze Anyukám ezt nem
    tudta elviselni és titokban megkereszteltette a fiam máshol….egyébként lehet,hogy nem jó papot választottam,
    de úgy gondoltam Isten házában nem szabad hazudni,ígérni
    olyat amit eleve nem tudunk betartani(a férjem részéről!)
    Sajnos templomi esküvönk sem volt,amit most utólag nagyon sajnálok!
    Én Istenben hiszek,nem a papokban akik,ugyan az Ő szolgái,de
    ők is tévedhetnek…..emberek.
    Egyébként a katolikus vallás a legkonzervatívabb,de én ebbe születtem bele,a hit számít, ami eddig is sok dologban segített.!
    Mindegy,hogy valaki milyen vallású,csak úgy is éljen ahogy kell és másokat is tiszteljen,senkinek ne ártson,
    ez a lényeg!

  • Figyelő!
    Az a baj,hogy itt páran azok is válaszolnak,provokálnak
    akiknek nem is írnak….Hát ez van!

  • Kedves Marcsi! Én ebben is elfajzottan gondolkodom.
    Ha hiszed Istent, mindegy hol esküdsz, Isten előtt esküdsz.
    Nem hiszem, hogy egészséges lelkületű embernek kell a gyónás. Aztán milyen alapon tagadja meg a pap a keresztséget egy gyermektől? Milyen vallás az, ahol gyermeket nem keresztelik meg, mert az apja nem mondja el “bűneit” egy idegennek? A templomban nem hazudtál volna Istennek, csak lódítottál volna egy idegennek, egy olyan kérdésben, ami Neked fontos. Senkinek nem tettél volna vele rosszat, aztán elrendezted volna négyszemközt azzal akit illet. És bepanaszolhattad volna Isten aljas szolgáját. Aki zsarolással akart rábírni valamire, Isten nevében. Ez szélhámosság, semmi más!

  • Llanfair!

    Jó fej vagy…és lehet,hogy igazad van,de akkor még fiatal
    és így találtam helyesnek.
    Egyébként bizony a templomi esküvőt illetően nem egyezik a véleményünk,és sajnos nem is volt áldás rajtunk,19 év után
    besokalltam és elváltam,na nem a férjem hitetlensége miatt,szó sincs róla sokkal nagyobb jellembeli hibája és egyéb
    “jó”tulajdonsága volt az ok!

  • de akkor még fiatal voltam(helyesbítés)

  • Marcsi: A válási statisztikák szerint, nem számít ki hol házasodott. Ha rossz, megette a fene. Katolikus országban jobbak a statisztikák, mert nem válnak. De ettől nem jobb a házasság. Ami kell a jó házassághoz, fiatalon nincs meg bennünk. A másik megbecsülése, a türelem és a szeretet. A szerelem vak, és az ébredés után derül ki, mit csináltunk.
    A szerelmi házasság a világ legnagyobb tévedése. Egyszerűen lutri. Nem tudod mire ébredsz! Ezért tartom jónak az együttélést. Már józan ésszel házasodsz. Persze már aki.

  • Mért bántják Bölcskei Gusztávot? Talán az ügynökmúltja miatt?

  • Az előzőt a cím miatt írtam be, ugyanis Bölcskei nem horthysta volt, hanem III/III-as ügynök az elvtársak alatt. Ezt nem a bántás, hanem a tisztánlátás miatt írom le.

Leave a Reply


This site is protected by Comment SPAM Wiper.