Az Erste Bank és egy elhunyt kanadai magyar nyugdíjas megtakarításának “einstandolása”

2013 június 28 6:53 du.61 hozzászólás

Ritkán írok a KMH-ban személyes történetekről és a jövőben is ennél az elvnél maradok, hiszen ez egy immár csaknem tíz éve működő közéleti lap, melyben megítélésünk és értékvilágunk szerint szignifikáns folyamatokról alkotunk véleményt, és nem pedig személyes blogként működünk. De úgy gondolom, hogy ennek a személyes történetnek van olyan oldala, mely minden olyan kanadai, amerikai és nyugati diaszpórában élő magyar nyugdíjasnak és családjának tanulságos és egyben aggasztó lehet, akiknek az Erste Bankba folyósítják magyarországi nyugdíjukat. Röviden összefoglalva: a magyaroszági Erste Bank immár csaknem hat hónapja de facto “einstandolja” januárban elhunyt nagynéném megtakarítását.  Jogi (bírósági) utón, illetve a PSZÁF-nál tett panasz nélkül semmi esélyük sincs az örökösöknek arra, hogy ezt a hagyatékot – ami közjegyző, illetve a québeci közjegyzői és ügyvédi kamara által hitelesített végrendelet szerint őket illeti – valaha is megszerezzék.

Erste Bank

Erste Bank

Nagynéném a hetvenes években emigrált Kanadába, de azt megelőzően több mint két évtizeden keresztül a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak dolgozott könytárosként. A csaknem 25 éven keresztül tartó munkaviszony után volt jogosult egy eléggé szerény magyar nyugdíjra, ami – mint szinte minden más külhoni magyar esetében – az Erste Bankba (korábban a Postabanka) lett átutalva.

Január 14-én – hosszú betegség után – nagynéném Montreálban meghalt. De nyolc évvel ezelőtt québeci közjegyzői végrendeletet készített, melyben engem jelölt meg ügygondnokként és – lányával, unókáival és hugommal együtt – örökösként. Québec hagyatéki eljárásainak elegettéve, a halál után beszereztem a tartománytól a hivatalos halotti bizonyítványt, aztán a nálunk lévő végrendelet alapján igazolta mind az ügyvédi, mind pedig a közjegyzői kamara, hogy ez az utolsó és hiteles példány. Ezzel a kanadai bankok gond nélkül átadták nagynéném bankszámláit, hogy ügygondnokként kifizessem onnan az örökösöket. Unókatestvérem pedig Kanadába való utazása előtt megerősítést kapott az Erste Bank munkatársaitól, hogy nekik is hitelesített végrendelet kell, hogy hozzáférést kapjunk nagynéném magyarországi megtakarításaihoz.

Mindannyiunk meglepetésére, az derült ki ebből az ügyből, hogy a magyarországi Erste Bank elképzelhetően arra játszik, hogy a kanadai és amerikai magyar nyugdíjasoknál – ahol már sokszor nincsen  magyarországi rokonuk, vagy Észak-amerikai családjuk már nem beszél magyarul – hagyatéki esetben feladják a harcot a megtakarításért, vagy azt talán el sem indítják. Erősen úgy tűnik számunkra, hogy az ügyfél az Erste Bank számára kerülendő nyűg, akit le lehet kezelni és mint vásott óvódást elhesegetni.

Miután hat hónapos halasztás után az Erste nem volt képes unókatestvéremnek átadni elhunyt anyja hagyatékát, mostani magyarországi tartózkodásom alatt én is személyesen bementem az Erste Bank Népfürdő utcai központjába. Itt egy Manner Ildikó nevű ügyintéző fogadott bennünket aki első perctől kezdve úgy kezelt, mintha az Erste Banknak teljesen mindegy, hogy unókatestvérem, unókatestvérem lánya és nagymamám mind-mind évek óta a bank lojális ügyfelei. Miután flegmán, unottan, türelmetlenül és abszolút nemértéssel lemásolta a nagy mennyiségű hitelesített iratot és jelezte, hogy majd a központból hívnak telefonon és elmondják, hogy mi következik, a nála legalább 30 évvel idősebb unókatestvéremet arra utasította, hogy “pakolhat”, azaz: asztaláról elrakhatja iratait. Ez kedd volt és jeleztük, hogy rövid ideig vagyok Magyarországon, ezért gyorsan kell, hogy hívjanak és intézkedjenek.

Másnap érkezett a hívás a bankfiók vezetőtől: hiteles végrendeletre nem adják ki a hagyatékot, csak abban az esetben ha a magyar külképviselet igazolja a végrendelet alapján, hogy kinek lehet fizetni. Ez annak ellenére is így van, hogy két kompetens québeci tartományi kamara ezt már igazolta és, hogy magyarországi közjegyző hitelesítette és hivatalosan lefordította a végrendeletet, illetve a kamarák igazolásait. Rejtély számunkra, hogy miért éppen a magyar állam egyik tisztviselője dönti el, hogy ki jogosult erre, de Manner Ildikó Molnár Csaba, az Erste Bank ügyvédjével (csaba.molná[email protected] ) konzultálva pontosan ezt írta le nekünk egy cetli papírra.

Kértük a telefonon jelentkező banki képviselőt, hogy személyesen szeretnénk beszélni valakivel, aki kompetens ez ügyben, amire jelezték, hogy az ügyvéd majd visszahív minket. Mire erre péntekig nem került sor és mivel egyértelművé tettük, hogy én hamarosan elutazom Magyarországról, ismét bementünk a bankba. Másodszor is Manner Ildikó fogadott, az előző alkalomhoz hasonlóan lekezelő attitüddel. Jelezte, hogy a fiókmenedzser nem érintkezik ügyfelekkel, ezért csak vele tudunk beszélni, aki viszont nem tud segíteni. Kanadában még sohasem volt gondom fiókmenedzserrel beszélni, akár időponttal, vagy anélkül. De az Erste Banknál ez lehetetlen. De miután jeleztem Manner Ildikónak, hogy  ő és bankja név szerint  fog szerepelni a magyar médiában elfogadhatatlan eljárásuk miatt, valahogy mégis előkerült a fiókvezető és előttünk hívta fel telefonon Molnár Csaba ügyvédet. Ő is, Molnár Csaba és Manner Ildikó annyira tartotta fontosnak az ügyet, hogy nagynénémet végig “Vargának” hívta, miközben (férje révén) családi neve Wahba volt és ez szerepelt minden általuk is ismert iratban. Molnár Csaba pedig a menedzseren és Manner Ildikón keresztül tolmácsolta felénk azt, hogy az Erste nem tud segíteni, és tette ezt ahelyett, hogy velünk beszélt volna személyesen a telefonon az ügyvéd. Mint ahogy kiderült, ő sem érintkezik ügyfelekkel, maximum emailen keresztül.

Teljesen szürreális élmény volt és végül sikertelenül távoztunk a bankból. Mint óvódás gyerekek ültünk ott, miközben a három felnőtt rendelkezett felettünk.

Távozásunkkor, pedig kezünkbe nyomták a 2010. évi XXXVIII hagyatéki eljárásról szóló volumnás törvényt, hogy azt tanulmányozzuk. Bár nem volt még időm tüzetesen elolvasni annak nyolc fejezetét, eddig sehol sem találtam utalást az Erste Bank által alkalmazott eljárásra.

Most tényleg minden politikai nézettől függetlenül azt javasolom minden olvasónak, aki külföldön él és Erste bankszámlávval  rendelkezik, hogy amennyiben lehetséges, váltson egy másik intézményre. Mert nincs olyan gyászoló család, amelynek minden egyéb intézni való és gond mellett szüksége lenne az Erste Bank lekezelő stílusára, siralmas ügyintézésére és családi örökségének einstandolására. Ha nem, könnyen elfordul, hogy mint a mi családunk is, kénytelenek lesznek elkölteni a hagyaték nagy részét a bank ellen kezdeményezett jogi lépésekre, vagy egyszerűen beletőrödnek abba, hogy rokonuk megtakarítása a banknál marad. Szerencsére – kissé harcias természetemtől fogva – az utóbbi opció nem is jöhet számításba.

61 hozzászólás

  • grófok,,,,,gerÓfok

    az erste bank OSZTRAK . az igaz hogy magyarok dolgoznak a magyarorszagi fiokokban de azok IS ugy tancolnak ahogy BECSBEN futyulnek

  • grófok,,,,,gerÓfok

    talan brusszelben/frankfurtban is lepni kellene jogilag az erste bank magyar fiokja ellen , talan ott penz nelkul/illetekmentesen is lehet minimum panaszt benyujtani mert a magyar birosagok RETTENETESEK (szemelyes tapasztalat), frankfurtban van az europai kozponti bank…..a bankrendszerek FELUGYELETE RESZBEN mar UNIOS feladat….mert ez az eset tenyleg LOPAS…az einstandolas tul finom kifejezes…ez a bank LOPNI AKAR NYUGDIJAKAT

  • grófok,,,,,gerÓfok

    http://www.karteritesiugyved.com ez a pofa ugy is vallal ugyeket hogy csak utolag kell fizetni es csak siker eseten , en is beszeltem vele telefonon amely telefonszam megtalalhato a weblapon , de aztan megse mentem ki hozza mert PITI ugyrol van szo es valopereim miatt sikito fraszt kapok ha magyar birosagra kell mennem………….www.karteritesiugyved.com

  • Nem meglepő az eset. Magyarországon számos hivatalnok, banki ügyintéző, sőt bármilyen meglepő, kereskedő is azt gondolja, hogy az ügyfél vagy vásárló van őérte, és nem ő az ügyfélért. És ennek megfelelően is viselkedik. És ha az ember elküldi az ilyen alakokat a sunyi micsodába, még ők vannak felháborodva.

    Alsó-Balkániában ez a természetes magatartás.

  • Aki nem vált, annak javaslom a következőket.
    Módosítsanak szerződést, és jelöljenek meg számlakezelőt, aki jogosult s számlát a tulajdonoson túl kezelni. Haláleset bekövetkeztével nem szabad bevinni a halotti bizonyítványt, mert zárolják a számlát, és legtöbb esetben csak a hagyatéki végzés ellenében, az összes örökös jelenlétében ők osztják a hagyatékot.
    A számlakezelő még azelőtt leveszi a pénzt, hogy a banknál bemutatná a halotti anyakönyvi kivonatot, és a végrendeletnek megfelelően felosztja. A banknál már csak a számlaszám megszüntetésénél mutassa be a halotti anyakönyvet.
    Magyarországon ez az egyetlen járható út, mivel minden bank hasonlóan jár el.

  • Puchert János

    Valószínűleg a Bank úgy gondolta ha az állam lenyulhatja az alattvalók pénzeit akkor ők miéért nem tehetnék meg.
    Nekem is van egy hasonló esetem általában a különböző költségeimet igyekszem átutalással rendezni és ennek idejét a nyugdíj átutalás napjára tettetem egy-két kivétellel amikor is hó elején fizeti az OTP a tartozásomat előfordulhat, hogy ekkora már nincs tartalékom ekkor a tisztességes szolgáltatótól kapok egy telefont vagy egy figyelmeztető levelet mire én rendezem a tartozásomat. Mit tett az áramszolgáltató engemet nem figyelmeztet hanem átadja a tartozás egy bizonyos intrum justitia behajtó cégnek amely küld számomra egy felszólító levelet mellékelve egy csekkel de közben felajánlja a részlet fizetés lehetőségét is ugye milyen aranyosak a levélben ez áll a számla értéke 5914 Ft késedelmi kamat 429 Ft kezelési díj 3000 Ft befizetendő összeg 9343 Ft. Hát ilyen vidáman élünk szép hazánkban néha-néha egy kissé bosszantanak bennünket nehogy le menjen a vérnyomásunk

  • Más ügyből kifolyólag, de nekem 9 hónapig “intézkedett” ugyan ez a Bank. Az unott pofák és a kiszolgálás minősége pedig hungarikum, más szóval általános jelenség e földön.

  • Ez az igazi “szürreális” Magyarország. Nekem a K&H nem fizette ki teljes egészében az elhunyt édesapám államkötvényben tartott megtakarítását egy törvényre hivatkozva(megvártam a lejárat végét is). A Generali biztosítónál (nem kötelező)cascotól nem tudtam megszabadulni, csak nagy nehézségek árán. Lehetne még sorolni. Itt nem lehet bízni se a bankokban, se a biztosítókban, se a közalkalmazotti szférában, a közszolgáltatókban. Minimálisra kell korlátozni a kapcsolatot velük, csak a legszükségesebbet intézni.
    Ezen az eseten nem is csodálkozom.

  • Az soha ne hangozzon el, hogy külföldön élek. Ettől fogva csak lassulni fog az ügyintézés. A kedvetlen bunkó kiszolgálás már követelmény. Mindegy, hogy osztrák, orosz vagy hottentotta a bank. Mi az OTP-vel nem állunk szóba. A legjobb külföldi céget is képes a magyar honosítani. De menj ki Bécsbe. Tele van udvarias kedves mosolygós magyar eladóval. Ki érti ezt?

  • A külföldi bank magyar leányvállalatának fiókja a magyar hatóság előírásai és önkényes utasításai szerint működik. Épp ezért én a család pénzének mozgatható részét európai bankfiókba vittem át, és Eur-ban tartom. Annak a banknak van magyar fiókja, de ott nem tartom, mert arra bármikor ráteheti a mancsát a maffia állama. Magyarországot (melynek államformája a tákolmány szerint Köztársaság, de neve hivatalosan Magyarország, és ahol a Köztársaság tér nevét egy pápa nevére változtatták) nem európai állam. Hogy az EU tagja, az csak látszat. Csak de jure az, de facto nem.

  • Túl hosszú lett a mondat. Helyesen: Magyarországot … nem tartom európai államnak.

  • grófok,,,,,gerÓfok
    2013 június 28
    7:34 du.
    Lócsöcsöt, grófom..
    Bécsben öt percig sem lenne a fiókvezető munkaviszonyban, (a beosztottjai sem) ezzel a hozzáállással..

  • Puchertb Ur!
    Mit gondol, mashol, hogy elnek? Csak hat ugye jo mindent magyarra forditani. Arrol nem is beszelve, hogy ez nem harom eve megy igy, hanem huszonharom, vagy meg tobb. Ez a NYUGAT “atka”. Ezt kellene kivedeni egy JOSZANDEKU kormanynak, de ilyen ma mar nincs a vilagon. Sajnos…

  • Nocsak!—————Földrajzból 1-es.Lehet,hogy Magyarország sem tart téged magyarnak?

  • grófok,,,,,gerÓfok

    falusi….mivel becsben 5 perc alatt kirugnak a fiokvezetot es alkalmazottait bebizonyitottad hogy az OSZTRAK ERSTE anyaceg csak a magyaroktol akar LOPNI NYUGDIJAT . vajon miert ? vajon miert telepult becsbe az egesz bajnai csalad 1990-ben es csak gordonkat hagytak itt lehetoleg miniszterelnoknek MUTYIZNI ?

  • grófok,,,,,gerÓfok
    2013 június 29
    6:35 du.
    Nem, Lacika..
    Mindössze azt bizonyítottam be, hogy a magyar mentalitás akkorsem változik, ha külföldi cégnek dolgozik a hazaffy…

  • Nekem sincs jo tapasztalatom mas otthoni bankokkal sem. OTP ban mukodo Westen Union penz kuldes haza ami itt 15 perc ott 2 nap.Ilyen falmelleki duma….faxolni kell nekik hogy meggyozodjonek a valosagrol es nagy az ido eltolodas es ezt egy OTP fonok mondta 2 evvel ezelott.

  • A Kanadai Magyar Nagykövetségnek kell hitelesíteni minden hivatalos papírt (hagyatékit is).
    Csak a közjegyzői nem elég.
    Van valami díja is a pecsétnek.
    Viszont az Erste bank,ha ezt nem tudta elmondani,vagy nem érthetően,akkor tényleg alkalmatlan.
    És nyilván kamatokkal kell kifizetnie a pénzt.

  • Topapó: Magyarország Európában elhelyezkedő, nem európai állam. Így érted? Szövegértésből 1-es.

  • JIMBO: Ne gondolja, hogy Europa országaiban olyan az élet mint Magyarországon. Van olyan ország, ahol nem gyűlölik egymást, és nem azért mennek a munkahelyükre, hogy lógjanak és másokkal kibabráljanak. Ha azt reméli, hogy mindenhol rossz, tévhitben van. Persze sehol sem tökéletes. De Magyarország az a bizonyos orvosi ló. Ami külföldön jó, az ott biztos rossz, de ha jó lenne akkor másképpen csinálják, mert majd mi megmutatjuk. De nem nézz oda senki, csak az embereknek lesz egyre rosszabb. Ettől rosszkedvűbbek, gonoszabbak és megy a spirál lefelé. Már csak a reménye maradt, hogy máshol is rossz. Hiú ábránd. A nyugat átka? Miért is?

  • HunCanada
    2013 június 29
    1:23 de.

    Kedves HunCanada, akkor most hungarikum, vagy “általános jelenség e földön”?

  • Kedves Dakota! Bizonyára én fogalmaztam szerencsétlenül, illetve a szép magyar nyelvünk sokszínűsége végett többféleképpen értelmezhető a mondatom. Egyébként hiba nincs mert ahhoz, hogy az Ön értelmezésének helyesírási létjogosultsága is legyen ahhoz nagy F-betűvel kellett volna írnom a Földet, úgy mint planétát, de mivel én nem a Földre gondoltam mint bolygóra, hanem “e földre” mint szülőföldre, így voltaképpen csak egy értelmezése lehet a fenti mondatomnak. A megfejtés: hungarikum, de magyar földön ez általános jelenség. Részletesebb magyarázat, hogy értse: Nem magyar földön (pl. külföldön) nem általános jelenség, hanem egyfajta (magyar) unicum, azaz Hungaricum! Tehát az “e földön” kifejezést kell ízlelgetni, boncolgatni, amely kifejezés kétféle értelmezhetősége miatt zavart képes okozni a kevésbé jól értő és olvasó magyarok számára. Köszönöm, hogy elolvasott. Maradok Tisztelettel,

  • Avi ben Giora

    Az Erste valóban osztrák bank. Ám a magyar fiókjai állam az államban. Azt csinálhatnak amit akarnak. Jómagam is megtapasztaltam micsoda eljárási módszereik vannak. De ez sajnos ma már általánossá vált dolog, hogy a bank azt tehet a befektető örököseivel amit jónak lát. Ha akar fizet ha nem nem. Bezzeg ha nekünk kell fizetni őfelé? Angliában halottam erre egy nagyon jó meghatározást. Ha te kirabolsz valakit elítélnek és megbüntetnek. Ha a Bank nyul le bárkit az demokrácia

  • grófok,,,,,gerÓfok

    falusi….ime a magyar bajnai mentalitasa : most ment a hir tv-n az ismetles , nezd meg a web lapjuk videojan a CELPONT musort…..amikor a wallis bajnai magyar mentalitasaval felszamolta a magyar libas ceget akkor apja becsi libas cege SZARNYALNI kezdett….ugyanigy tortent szinten bajnai mentalitasaval a PARADSASVARI ŰVEGGYÁR walliszos felszamolasa es utana eladtak kulfoldre MUILLIARDOKERT….tehat CELPONTBAN van bajnai es LOVIK a mediaval MINDEN NAP mert az altala kepviselt mentalitas csak szerinted magyar szerintem TOLVAJ MENTALITAS mint az erste bank becsbol importalt tolvaj mentalitasa….laci vagyok es maradok

  • grófok,,,,,gerÓfok

    falusi mentalitasa ROMA mentalitas ? koltoi kerdes !

  • A magyar ügyintézők, pláne, ha közalkalmazottak, de Magyarországon a piaci szegmensben is ahhoz vannak szokva, hogy a magyar ügyfél szolgalelkű. Azért viselkednek így az ügyfelekkel, mert azok hagyják, mert nem alakult ki bennük egészséges önérzet. Az ügyintéző dolgozók nem kényszerülnek rá, hogy az ügyfelet minimum partnernek tekintsék, a vezetőséghez meg nem jutnak el az ilyen afférok, pláne, hogy csak a bank (a hivatal) jár jól anyagilag is.
    .
    Muszáj az embernek keménynek lennie velük szemben, fel kell adni a jól nevelt alattvalói szerepkört. Olyan nincs, hogy nem lehet panaszt tenni egy bankfiókban ott helyben, hogy nincs ott egy vezető, akivel beszélni lehessen, vagy valamilyen panaszkönyvféleségbe írni. Helyben, röptében jegyzőkönyvet kell felvetetni a panaszról, tanúkkal aláíratni, egy példányt megtartva.
    .
    Igen, a magyar szolgalelkűség nem csak politikai, hanem a mindennapi ügyleteknél is megnyilvánul, aminek vámszedői a politikusok, a hivatalok, a bankok, stb. tisztviselői, vezetői, tulajdonosai. Csak a mezei állampolgárok tudnak ezen változtatni, úgy, hogy először önneveléssel a saját viselkedésükbe építenek keményebb vonalat, és a tudatot, hogy ha egy szolgáltatásért fizetnek, akkor jogos elvárás, hogy ugyan, ne köpjék már szembe a pult túloldaláról.

  • Christopher!
    Meg kéne próbálni panaszt tenni az osztrák központnál is, ahol bizonyára angolul is lehet: http://www.erstegroup.com/en/About-us/OmbudsmanComplaints (legalul van az osztrák kontakt) – bár még tutibb lenne angol-német kétnyelvű panaszt küldeni.
    .
    Nekem sikerült megszabadulnom az Erste banktól, miután futó viszonyom volt vele devizás lakáskölcsönből kifolyólag, de Magyarország Szeretett Nagy Vezére, orbán viktor (ó, áldott legyen a neve – ezért) hozzásegített a banktól végtörlesztés általi megszabaduláshoz. A banki ügyintézések során hasonló ügyfélbarátságtalanságot tapasztaltam a kapcsolatunk elején, és végén is. Még az utóbbi okát érteni is tudnám. Ha akarnám.

  • grófok,,,,,gerÓfok

    a bank azt csinal velunk amit akar , szerintem ez a csucs : ha bemesz a CIB bankba egy 20 ezressel es fel akarod valtani 2 db 10 ezresre az kb 1 percig tart es fizetteknek veled 1 ezreleket azaz 200 forintot , tehat bementel egy huszezressel es kijossz 19 ezer 800 forinttal

  • grófok,,,,,gerÓfok

    hulyeseget irtam , mert 1 ezrelek az csak 20 forint

  • grófok,,,,,gerÓfok
    2013 július 1
    10:34 de.
    Há’ tígedis üdvözűlek, jótezsvér!
    Meg dicsírlek is. Mer’ nemállapotaz, hogy a komonista eltársak itten nemzetgyilkolásilag libákat lophassanak, legyen aza sólett bármilyen jóis!!
    Csak keményen, Lacika eltárs, és majd Orbán eltárs megvídi a zérdekejidet. Vagy a Sellmaci eltársnő.
    Deazérasztat haddmongyam eneked, Lacika eltárs, hogy titokbaitten mindentuggyuk, hogy a Bajnai eltárs nemvót része a tollfosztásnak, még a kispárnájábasenincsen libatoll, ám Csányi eltárs libaügyben ugyan erőssen Döbrögis, de esztet a komonista eltársaknak nemköll tunnijuk.
    Szal, csak keményen továbbrais, Lacikaeltárs, hogy igazmagyarösszefogásilag nehaggyuk a lopott libákat a földbirtokos eltársak parlaggyain heverni ! Merpéldául a nemzeti Trafikokban lehetne mindenegyes magyarcsomag cigaretta mellé adni egy pirosfehérződre föstött libatollat, oszt mingyá lenne egymillió munkahely csak a föstőkbű!
    A Gyurcsányi eltárs adná hozzá a kádküvet, hogy fínyezni lehessen vele a lúdtollszárat, Lézerjani eltárs meg azza írhatná alá azösszes önkormányzati utasíttást ! Szijjártó eltárs is vihetne ajándékba azérbandzsába, de valszeg Tömjéneltárs is kötelezővé tenné a vadászoknak, meg magais kitüzne níhányat a pörgekalaptya mellé!
    Mindahogyan föllebbis mondottam vót, csak határozottan, Lacikaeltárs, mer a zellenség nemalszik, és te, minda zigazmagyar eltársak sziglaoszlopa, tornyosoggyá csak föl! Föléjjük!
    És nefeledde, Lacikaeltárs, hogy a hirtévé mellett az ekkót is, mega csigatívit is támogatni köll, hát onnanis hozzámajd okos dógokat.
    Most 1Otelette üdvözűve bucsuszkodok, mer menek 1 szemenárijumra.
    Fontos tímába leszünk kiköpűve, mermá a cimeis izgalmas: Hogyanüssünk bugylibicskával rést a komonista eltársak álomrengyén!!
    Maj’ tígedet is tobábbkípezlek, ha visszagyüttem.
    Addigis csak tarcsad a frontot, nehogy a fasiszta eltársak összekapaszkodhassanak a nácieltársakkal.
    L1é résen, meg illenek. (Néha azé’ ájjá föl, mer ezsibbad6 a lábodis.)
    Eltársi üdvözlette:
    falusi eltárs
    (Bocs, kykicz!!)

  • grófok,,,,,gerÓfok

    falusi…..sokat irtal……ezert az otodik sor utan felbehagytam az olvasast…..most megebedelek oszt utana valamikor visszaterek a sok sok olvasnivalodhoz….rose bort is iszogatok…a hir tv is adja komam orban es fico beszedet ami azert fontosabb a te iromanyodnal amit KOSZONOK…..nem baj a csikszeredai romasag mert van ottani szekely menyem ugyhogy …..sajnos hideg serem nincs csak meleg , most hul lefele

  • grófok,,,,,gerÓfok
    2013 július 2
    5:10 de. Megválogathatnád a programjaidat. Ennél még a kocsma is hasznosabb!

  • grófok.....gerófok

    Llanfair…..valóban,csak te ne legyél ott….falusi jöhet

  • grófok.....gerófok

    mit szóltok hogy a takarékokból orbánék NEMZETI BANKOKAT gründolnak ahol nem fognak nyugdíjakat lopni mint az ersténél ? emlékezzetek , 1998-ban a POLGÁRI hívószóval nyertünk mi fideszesek és jövőre a NEMZETI hívószóval…..ügyesek vagyunk ugyi ?
    Llanfair…..nehogy felmenjen a vérnyomid ! mérd rendszeresen mint én

  • “Québec hagyatéki eljárásainak elegettéve, a halál után beszereztem a tartománytól a hivatalos halotti bizonyítványt, aztán a nálunk lévő végrendelet alapján igazolta mind az ügyvédi, mind pedig a közjegyzői kamara, hogy ez az utolsó és hiteles példány. Ezzel a kanadai bankok gond nélkül átadták nagynéném bankszámláit, hogy ügygondnokként kifizessem onnan az örökösöket.”

    Igen ezt Kanadában nem engedheti meg magának egy bank. Csak itt, Nyugat-Balkánon, a kommunizmus által lerohasztott Magyarországon, a baloldali kormányok által elkényeztetett bank teheti meg.

  • Nézzenek már oda…egy újabb hülye rázza itt magát ha kell ha nem , bizonyos “Grófok ”
    De ahogy elnézem ócska stílusát , csak a nick új , az alatta rejtőzködő idióta viszont régi ismerősünk.

  • Enterpréjznak is csak annyi az esze mint egy prézlis tésztának hehehe

  • Már várom hogy ez a grófurok itten elkezdjen zsidózni is…csak idő kérdése.

  • nemzeti zsido

    http://www.index.hu/napinapi/2013/07/05/pentek/ emiatt dilizel geyza,mert lecsukjak a bandadat ?

  • Geyza
    Járt iskolába? Nyugtasson meg, mert nem látszik.

  • grófok…..gerófok: Ne haragudj, nem járok kocsmába! Zenét használok kábítószernek.

  • grófok…..gerófok: Se szegényebb, sem gazdagabb nem leszek ha “ti” nyertek. Ha kivágnak az EU-ból “titeket”, nekem az is mindegy. Ettől nekem nem megy fel a vérnyomásom. Csak együtt érző vagyok, és sajnálnám a sok becsületes ember aki ott él. De neked mindegy, mert te olyat nem sokat ismersz.
    Az meg külön érdekesség, azok akik külföldi demokratikus országban élnek, miért akarják, hogy a rokonaik Magyarországon diktatúrában éljenek? Miért utáljátok a magyarokat ennyire?

  • grófok,,,,,gerÓfok: Pénzváltás. A bank épületét bérlik. Világítás fűtés, berendezés, biztonsági berendezések. A munkavállalók fizetése. Ezeket mind használod, mikor pénzt váltasz. Miért csinálnák ingyen? Ne esünk át a paci másik oldalára.

  • nemzeti zsido

    ugy latszik amerikaban ingyen van a villany es az overhead=rezsi koltseg a bankokban mert ott ingyen valtjak fel a szazdollarost kisebb cimletekre…….az erste es egyeb bankok azert kernek meg egy bankjegy felvaltasaert IS penzt mert ugyanugy lopni akarnak ekkor mint amikor christopher adam rokonanak nyugdijat probaljak ellopni

  • nemzeti zsido

    ideirom szájbarágósan is : amikor pesten egy huszezerforintos bamjegyet vagy floridaban egy szaz dollaros bankjegyet akarok fel valtatni akkor EGY azaz EGYETLEN percre ZAKLATOM a bank penztarosat es EGYETLEN percre veszem igenybe a helyiseguket…..ezert az EGYETLEN percert bu T apesten azaz BUTA pesten megLOPNAK de amerikaban NEM lopnak meg…….BUTA pesten az erste osztrak bank LOP meg es az tobbi bank IS KULFOLDI tulajdonu azaz KULFOLDIEK lopnak meg ……azaz NEMZETI=MAGYAR bankokra lenne szukseg…..hajra orban viktot a NEMZETI miniszterelnok

  • nemzeti zsido
    2013 július 8
    12:43 de.
    Látod Lacika, hogy milyen analfabéta, sőt gamma is vagy?
    Felváltani a húszezrest akármelyik sarkibótos felváltja neked, amikor megveszed a napi adag kannásborodat..
    Haviszont valutát akarsz jómagyar forintra váltani, akkor kezelési költséget számít fel a bank. Mindegyik. Floridában is, Budapesten is, de még Burungiföldön is.
    Az OTP pl magyar tulajdonú. (Csányi.) Szólj, ha rosszul tudom, de ott is számítanak fel kezelési költséget a pénzváltásnál..
    Ergo: te tényleg buta vagy…

  • ideírom szájbarágósan is : Egy perc munkaidő ára a pénztárosnak kb 20 forint. Nem kéne vinnyogni érte. A fűtés már ingyen volt. Ha nincs 20 forintod, menj a nemzeti OTP-be. Az már költői kérdés, hány ember lát ma húszezerforintost Magyarországon?

  • egyáltalán nem meglepö, sajnos. A Tékozló Homár website TELE van ilyen Kafakesque történetekkel.

  • nemzeti zsido

    falusi….te megint reszeg vagy,arrol irtam hogy forintot valtassz forintra ….ilyen buta ciganyt mint te vagy meg nem lattam

  • nemzeti zsido

    a legbutabbaknak , azaz minden baloldalinak , 1 SZAZALEK a sarc azaz 200 ft ha egy huszezrest valtassz fel ket tizezresre , 3 szazalek a sarc ha papirpenzt valtassz fel fem penz ermere…..falusi te ezt ne olvasd mert belefajdul a fejed a megeroltetestol…….egy perc munkaert 200 forint….60×200=12 ezer forintos oraber……az USA-ban INGYEN valtjak fel a dollart dollarra (kisebb cimletekre)….no ez van….12 ezer forintos orabert szamolnak fel a tolvaj kulfoldi bankok a penztaros eseteban

  • nemzeti zsido
    2013 július 8
    4:49 du.

    Lacika, arandrágabogaram..
    A vödör sár hozzád képest egy sakkautomata..
    Ezt írtad:
    “ideirom szájbarágósan is : amikor pesten egy huszezerforintos bamjegyet vagy floridaban egy szaz dollaros bankjegyet akarok fel valtatni akkor “..
    Most két lehetőség van. Vagy már nemtudsz magyarul, vagy még nemtudsz magyarul..
    Mindkettő kínos.
    Ps. felválani, egy szó..Ha fel, le, meg, vagy kiváltasz, az is egy szó..

  • Melitta Abraham
    2013 június 30
    1:10 de.
    Kedves Melitta.
    Én rendszeresen küldök pénzt a Western Unionnal. Még soha nemvolt gondom. Felhívom azt, akinek küldöm, megadom a kódszámot, kész. Egy óra múlva felveheti..

  • 🙂
    Megint sok volt a kannásbor, Lacika..?
    🙂

  • nemzeti zsido: Te olyan okos vagy,hogy a húsz forintot kétszáznak nézed? Pocsék életed lehet ott a nagy USA-ba, ha ez a húsz forint ilyen komoly kérdés. Olyan sok pénzt szedtek itt ki az emberekből, te meg ezért a 20 forintért hőzöngsz. Vicces egy mérges kisember vagy!

  • Megértem Christopher frustrációját. A magyar kiszolgálás és ügyintézés modora ma is a szocialista Magyarország maradványa. Képtelenek megérteni és alkalmazni a nyugaton megismert udvarias és gyors ügyintézést. Nem tudom miért nem tanítják az embereket erre, a közalkalmazottaknak tudnia kell az ügyfélnek van “igaza” és azt udvariasan kell kezelni. Ha meg mégsem, akkor pillanatokon belül kirughatják munkájából. Mivel a főnökök sem különbek, így marad minden a régiben.

  • nemzeti zsido

    Llanfair…neked cimzem pedig nem erdekelsz hiszen egy kitartott munkanelkuli vagy……egy SZAZALEK a koltseg NEM NEM 1 ezrelek …azaz nem 20 hanem 200 forint huszezer utan…es igen….egy TARTUFF vagyok..zsugori…nem hagyom meglopni magam hiszen en sose voltam kitartott mint egyesek

  • nemzeti zsidó: A kedves családod a munkanélküli kitartott.
    Én negyven év becsületes munkája után visszavonultam a munkától, mert a nyugdíjamat elvette a vezéred, hogy a te fajtádat eltartsa. Te vagy az eltartott, az ÉN pénzemből. Kapis? Belezöldülnél, ha annyit és olyan keményen dolgoztál volna, mint én. Látom butaságod primitívségedből fakad. Életemben nem voltam munkanélküli, de most nincs szükségem dolgozni. Irigykedni csúnya dolog!

  • “Tisztelt” Nemzeti zsido! Arrogáns levelét határozottan visszautasítom én is. Erős dolog a személyeskedés. Távol tarthatná magát a vakmerőségtől, hogy egy ismeretlen családról alkot (valótlan) véleményt. Szégyellhetné magát! Kár ilyesmivel/ilyesvalakivel szennyezni a Kanadai Hírlap oldalait.

  • nemzeti zsido: Vádjaidat visszautasítom. Egyszerűen bunkó vagy. Vagy csak irigykedsz, kicsi huszár?

  • Kedves moderator. A Llanfair 2013 július 10 5:11 du. vagy a
    Llanfair 2013 július 10 5:29 du. hozzászólásomat kérem törölni. Ízlése szerint. Játszott a Windows. LLanfair

  • “Egy látszólag mélyen vallásos, cselszövő kalandor, Tartuffe befolyása alá kerül. Tartuffe színleli az erkölcsösséget, viselkedése és beszédmodora erényesen kenetteljes”

    Ha valaki villogni akar műveltségével, ne tévessze össze Tartuffe szerepét Harpagonnal.
    Neveletlenség és félműveltség kéz a kézben jár. Ez van.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.