A túlzottdeficit-eljárás vége és a Fidesz várható 2014-es győzelme

2013 május 29 3:13 du.40 hozzászólás

Sokat mond a magyar társadalom tűrőképességéről, prioritásairól és a politikusokkal szemben támasztott elvárásairól, hogy a rendszerváltás óta példanélküli mértékű korrupciós botrány után (trafikügy, és bizony: ez az ominózus Tocsik-ügynél is jelentősebb, átfogóbb ügy) és a jogállamiság szisztematikus leépítését (alaptörvény, negyedik módosítás, a nemzetbiztonsági törvény módosítása) követően még mindig esélytelennek tűnik a Fidesz-KDNP leváltása 2014-ben. De még egy szoros verseny sem túl valószínű a balközép ellenzék és a jelenlegi kormány között. Az, hogy 2004 óta Magyarország először kikerül az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól várhatóan tovább csökkenti a kormány elutasítottságát és természetesen azt a benyomást kelti a szavazókban, hogy minden demagógia, minden haszontalan külföldi konfliktus és Magyarország tekintélyének szétrobbantása ellenére, a Nemzeti Együttműködési Rendszer mégis három év alatt elérte azt, ami nyolc évnyi MSZP (és részben SZDSZ) kormányzás alatt nem sikerült.

Az Európai Bizottság ma bejelentette azt, amit egy hete sejteni lehetett: számításaik szerint Magyarország deficitje 2013-ban 2,7 százalékos, 2014-ben pedig várhatóan 2,9 százalékos lesz. Az eredeti elvárás szerint Magyarországnak 2012-re kellett volna 2,5 százalék alá szorítani az államhaztartási hiányt. Bár ez nem sikerült, kétségtelenül igaz, hogy a magyar deficit – például – Franciaországéhoz képest jóval alacsonyabb, ugyanis Párizsban per pillanat 3,9 százalékos hiánnyal kalkulálnak. Am viszont további kihívást jelent majd az Orbán kormánynak, az az államadósság magas mértéke: ezt a bruttó hazai termék 60 százaléka alá kell csökkenteniük. Az is gondot jelenthet, hogy a várakozások szerint, 2013-ban tovább csökkennek a magánberuházások Magyarországon, a 11 százalékos munkanélküliségi ráta pedig magas, és ez visszafogja a belföldi keresletet. Ugyanakkor felgyorsulni látszik a GDP növekedése, az idei 0,2 százalékos szintről 1,4 százalékra 2014-ben.  

Fotó: euobserver.com

Fotó: euobserver.com

Orbán Viktor azonban két féleképpen fogja politikailag felhasználni ezt az uniós diadalmat. Elsőként imázs és kommunikációs szempontból fontos: a hosszú sorban érkező külföldi bírálatok és elmarasztalások után itt az éppen három éves Orbán-kabinet első igazi sikersztorija. Az unortodoxia, az ötletelés, a demokratikus világ haraga és a gazdasági kapkodás ellenére,  sikerült olyan számokat produkálni, melyet az EU kénytelen elismerni. A Fidesz gazdasági rendszere (kezdve a teljesen igazságtalan egykulcsos adótól a privilégiumokat élvező fideszes földes- és dohányurak hódításáig, illetve a piacellenességükig) az etatizmusra, a voluntarizmusra és kelet-Európa feudalista hagyományaira épül és hosszútávon elriasztja a fiatal, diplomázott, ambiciózus magyarokat. Ha úgy érzik, hogy nem tudnak, vagy nem kívánnak a magyar állam szeszélyes jóvoltából eltengődni, biztos, hogy külföldre távoznak. És vannak az emigránsok közül néhányan akik blog formájában jegyzik azt, hogy milyen volt  ott hagyni a magyar kelet-Európát, annak egyre magasabb korlátait áttörni. Az egyik ilyen blogger egy budapesti barátom, aki tavasszal Londonba költözött. Ellenben sok-sok magyarral, ő abban a tudatban “emigrált,” hogy Európa egyik legdrágább városában lesz szerződéses állása és van elegendő megtakarított pénze ahhoz, hogy vis major esetén is boldogulna. Zizi néven a következőként emlékszik vissza távozására:

“Holnap lesz 4 hete, hogy zokogva beszálltam a gépembe Ferihegyen, majd érkezés után még egy kiadós-roamingosat veszekedve, de megérkeztem. (…) Nem könnyű – ezt mindenki mondja. Még úgy sem, hogy nem 1820-at írunk és nem egy kopott bőrönddel értem szárazföldet Ellis Islandon a kozákok elől lelépve; nem 1920-ban élek vagonokban Trianon után vagy 1957 januárjában próbálkozom Svédországtól Kanadán át többszázezred magammal. Nem azért jöttem, mert nem bírom fizetni a svájci frank hitelemet vagy mert nálunk BAZ alsón elfogyott a lehetőségem. Lassan 25 éve (jézusmária) utazok egyedül, nem egyedül, hátizsákkal, gurulós-elegáns bőrönddel, életvitelszerűen,  magamat kajtatva, ámulva, hol büdösen, hol kínait silabizálva, hol kendőbe burkolózva, hol nyelviskolába, hol kuttúrálisan, hol a lemenő nap fényében a Boszporuszon csókolózva, hol a lemenő nap fényében gyűrűt nem elfogadva, lyukas csokoládé, kerek csokoládé, lapos csokoládé, szögletes csokoládé.

Szerződéssel jöttem, nem besétálva, reménykedve abban, h mosogathatok valahol. Beszélem a nyelvet, volt brit főnököm már; tudok késsel-villával enni; nem hordok leggingset, mert tudom, h nem nadrág; ismerem a brit parlamenti modellt és történelmet, mert tanultam a zegyetemen; olvastam P.G Woodhouse-t, van sok-sok évnyi tapasztalatom, mindenről, a magyar valóságból és alapvetően, jobb napjaimon könnyen teremtek kapcsolatot és imádom Londont. 

(…)

Sok mindenre jó lesz ez a pár hónap vagy akármennyi. Rettentően amerikaiul hangzik, de önmagad összes korlátja, valójában te magad vagy. (…) Érezhetően nem tudok minden irodai társalgásban résztvenni, nemhogy mindenben, de kisebb részében, ha egyáltalán – nem értem a kulturális referenciákat, a vicceik egy részét, nyilván nem tudom, h 3 éve mi volt a vmelyik rendezvényen, nem tudom felfogni a költségvetések nagyságrendjét, sok a nemnemnem. De mégsem érzem vhogy hiábavaló küzdelemnek és elveszett időnek. A saját kkeu-i korlátaimat lépem át, amikről, őszintén mondom, nem gondoltam, h ennyire magasak és komolyak.”

Egyre többen lépik át ezeket a korlátokat és egyre kecsegtetőbb ezek áttörése, ha belegondolunk abba, hogy még hosszú évekig élhet az a rendszer, mely giccs-múzeummá, skanzenné degradálja Magyarországot, és amely konzerválja azt a Horthy és Kádár korszakokban népszerűsített világnézetet, melynek központjában egy mindent tudó, mindenható, de alapvetően a kisszerűségre építő állam áll.

Ezt az államot és világnézetet erősíti az Európai Bizottság mai döntése és lehetővé teszi, hogy a 2014-es választások előtti hónapokban ismét eljátszhassák Magyarországon a “gondoskodó,” mindenki sorsa felett rendelkező állam szerepét. Még néhány rezsicsökkentés, stadionépítés és nemzeti összetartás nap, nemzeti barackfa, államilag rendezett keresztény-konzervatív párközvetítés az Emmi részéről, és már alig foglalkozik bárki a jogállam lebontásával, vagy az államfüggőség elképesztő mértékével. Akik pedig a kisszerűség, a trafikjövőhöz képest többre vágynak, azok általában megtalálják a legközelebbi kiutat, vagy a leggyorsabb és legolcsóbb Ryanair járatot.

Ha nem állnak elő ellenzéki oldalon valamilyen csodafegyverrel, vagy ha nem következik be valamilyen gyökeres változás a társadalom perspektívájában és gondolkodásában (ami önmagában felérne egy csodával) akkor lassan Bajnai Gordon csapatával együtt elkezdhetné böngészni a Ferihegyről induló járatokat. Mert lehet, hogy  jó ideig helyén marad a Nemzeti Együttműködési Rendszer és miközben ennek mi soha nem lehetünk tagjai, a velünk élő horthyzmus és kádárizmus homályos, etatista ablakán kívüli mozgó világban, még mindig felépíthetjük saját, a magyar politikai mocsártól szuverén életünket.

40 hozzászólás

  • Orbán Viktor nem azért fog győzni 2014-ben, mert megszüntették a túlzott-deficit eljárást. Azért fog győzni, mert a magyar társadalom prioritásai a politikusokat illetően olyanok, hogy Orbán tökéletesen megfelel számára. Egy társadalom, amelyik kutyába sem veszi a szabadságot, amelyik nem tud mit kezdeni a demokráciával, mert nem is érti, amelyik a XX. század 4 diktatúrája után lelkesen ünnepli a XXI. század első diktatúráját, az nem fog megválasztani mást, mint akiben megtalálta önmagát. És ez Orbán Viktor és társai, akik bármit csinálhatnak, a lelkes magyarok vagy behunyják a szemüket, vagy egyetértenek, de ha már végképp csípi a szemüket valami, hát Gyurcsányoznak egy jót.

    A deficit-eljárás megszüntetése miatt senki nem fog jobban élni Magyarországon. A cél elérése érdekében feldúlt magyar társadalom nem fog jó egészségügyet kapni, az alattvalóképzővé degradált alsó- és középfokú oktatási szisztéma nem fog tömegesen demokratikus érzelmű fiatalokat kibocsátani, a fizetések nem fognak nőni, a sajtószabadság nem áll helyre – semmi nem változik, csak egy újabb lehetőséget kapott a kormány egy újabb propagandahadjáratra. Az ellenzék meg a szokásos bávatagságát hozza.

    A napokban végighallgattam Chikán Attila (aki nem tudná, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere volt) előadását. A professzor óva intett a túlzott lelkesedéstől, ahogy mondta, ki lehet a gazdaság makromutatói közül emelni párat és végig lehet verni, de csak annak árán, hogy a többi muattó leromlik (klasszikus példa Ceausescu döntése Románia adósságainak visszafizetéséről). Ez történik most Magyarországon. A társadalom szörnyen megfizette annak árát, hogy Orbán Viktornak legyen mivel megvásárolni a 2014-es választás megnyeréséhez szükséges pénzszórást.

  • Göllner András

    Nagyszerű hozzászólás Cornéliusz ! Ebben minden benne van. Gratulálok.

  • azért érdemes lesz végig gondolni, mije maradt még orbánnak, hogy tartóssá tegye a 3% alatti államháztartási hiányt: csak a devizatartalék.
    egyszeri javító intézkedésekkel már lenyúlt mindent, amit lehetett. a dohánymutyi, a földbérlet, a reklámadó, a banki sarc, mind-mind aprópénz.
    a megnyert választás után lesz igazán [email protected]: nem lesz mihez nyúlnia, és csak magára mutogathat vissza, nix gyurcsány, nix bajnai!
    szóval: hajrá, fidesz, tovább előre a lenini úton! a NER után még ott van a NEP. az még hozhat valamit a konyhára.

  • Alapvetően a fejekben van a hiba. Orbán nemzetmegosztó, gyűlöletkeltő politikája elérte célját: aki vevő rá, az mögé áll bármiáron is. Aki nem, az elfordul a poltikától.

    Jó példa a torz gondolkodásra a legutóbbi győri eset, amikor a bajnokságot nyert ETO szurkolói a külföldi játékosok nemzetiszínű zászlóival köszöntötték kedvenceiket és egy “Több nemzet – egy csapat” feliratú transzparenssel.
    Ezután a szurkolói baráti kör olyan sok méltánytalan támadást kapott a szélsőgesektől, ultráktól, hogy még ők kértek elnézést és feloszlatták egyesületüket.

  • Avi ben Giora

    Sajnos Cornelius valóban fejin verte a szeget. Ez a nagy magyar valóság. Viszont Christofer cikkében is benne van, hogy mint annó a magyar társadalom szine-java kifog tántorogni külhonba. Egyes felmérések szerint ma Londonban mintegy százezer magyar él.
    És itt látható hogy veszi kezdetét a nagy Orbánimádat folytatása. Ez a Rozika néni ugyan azt játssza le mint annak idején Medgyesi elvtárs aki nyugdijat és ki tudja mi mindent beigért hogy cserébe megkaparinthassa a Grasham palotát amit ma már szállodává alakítottak át. Sirva vigad a magyar.Ime:
    http://youtu.be/r-UHlXz3Qqc

  • Andrási Sándor

    Az egyértelmű, hogy az országunktól 7-8 ekm-re élő Cristoforró tökéletesen látja a nálunk folyó eseményeket, sőt a bőrén érzi. Az is egyértelmű, hogy a tények által nem hagyja megzavarni élesen működő elméjét. De azért lenne egy-két furcsaság, amin alkalom adtán érdemes lenne elgondolkodni: Miért van az, hogy az orbánizmussal és a jobboldalisággal egyáltalán nem vádolható baloldali demokratikus erők nem tudnak egyetlen konkrét vádat sem megfogalmazni azokból az általános fröcsögésekből kiválasztva, amivel permanens módon rágalmazzák a kormányt? Miért nem számít az, hogy az előző két kormány (igen, nyócévezek) nem tudni miért, de giga IMF hitellel terhelte le a magyar lakosságot, és igen, a most regnáló kormány ideje alatt kellett ezt kifizetni. Kedves külhoni magyarok! Nem emlékeznek arra, hogy a pápai ripacs és bűntársai megtagadták Önöket, sőt arra uszították a magyarországi magyarokat, hogy otthon maradással Ők is ezt tegyék? Nem gyanús az Önöknek, hogy egy alkoholista, tanulatlan, egoista tahó vezette EP és a senki által meg nem választott EB folyamatoss presszió alatt tartja Magyarországot, annak érdekében, hogy a jelenlegi kormányt leváltsák? Nem jelent semmit a sorstalan Soros tevékenysége, vagy Simon Peresz kijelentése Magyarország felvásárlásáról? Nem tűnik fel senkinek, hogy egy hazúg, csaló, képmutató világban élünk, ahol semmi nem számít, csak néhány család trilliárdjai és annak megsokszorozása, minden áron, akár az emberi faj kipusztítása árán is?
    Nyilván nem várom azt, hogy ezeket a kérdéseket kedves Cristoforrónk válaszolja meg, mert ez már kicsit meghaladja a vesszenorbánozási szintet.

  • A jo Isten szolna a cikkirobol!Mindenkinek jobb lenne:A fennkölt internecionalista pártok vezetöi,karöltve sok halado intellektuelel kimennének Ferihegyre,kalap kabát,a viszont nem látásra.

    Mindeki jol járna:ök végre otthon érzenék magukat a londoni bevándorlok,kozmopolita feministák,mások,és egyéb celebek között bárhol,mi meg itthon,saját,elmaradott nacionalizmusunk ágyékkötöjében,mint kökorszaki bantuk futkározhatnánk a NER alaptörvényével.
    DE mégis itthon,egymás közt!
    Nem vagyunk mi méltók a liberalaizmus- republikánius életéhez,hagyjatok minket végre ugy élni ahogy szeretnénk,ahogy megszoktuk,hosszu évszázaDOKON ÁT.

    És igen:most van elöször,hogy a kormány ugy fütyül,ahogy mi táncolni szeretnénk…

  • Andrási Sándor
    2013 május 30
    7:03 de.
    “…mert ez már kicsit meghaladja a vesszenorbánozási szintet.’
    😛 😛 😛
    mondok magának valami biztatót: hajrá, piri néni!

  • Andrási elvtárs
    Ugyan meséld már el, orbánod hogyan akadályozza meg ezt: “néhány család trilliárdjai és annak megsokszorozása, minden áron, akár az emberi faj kipusztítása árán is?”
    Az alkotmányunk szemétre vetésével?
    Vagy az egypártrendszer kialakításával?
    Esetleg a Közgép 300milliárdos megbízásával?
    Netán avval, hogy az IMF helyett a piacról vesz fel hiteleket drágábban?
    Te tényleg ennyire korlátolt vagy?
    ui: a sorstalan Soros pénzén tanult az USA-ban a zorbánod, ha elfelejtetted volna.

  • kiss pál
    2013 május 30
    7:33 de.
    “…hagyjatok minket végre ugy élni ahogy szeretnénk,ahogy megszoktuk…”
    jobbágylélek, jó mulatást!
    de ne felejtsd el, a kormány a te nótádat is elhúzza!
    nomeg, a táncotok által felvert por erősen káros az egészségre.

  • antifülke
    2013 május 30
    8:36 de.
    ne terheld túl ilyen kérdésekkel. még kiég az agya 🙂

  • kiss pál
    Futkározzál csak egyedül bantuként az alaptörvénnyel a hónod alatt, mint évszázadokkal ez előtt.
    Mi a mai Európában akarunk élni.
    Ha neked nem tetszik, irány a keleti szél járta diktatúrák, a te fajtád ott találhat menedéket.

  • antifülke
    2013 május 30
    8:36 de.
    ” Soros pénzén tanult az USA-ban a zorbánod”

    Angliában..
    Igaz, nem ezen van a hangsúly..

  • Ille István
    2013 május 30
    8:42 de.
    A micsodája?
    Azért ne túlozzunk kéremtisztelettel..
    Söndörünkben az agyrák éhenhalna..

  • Judit Noszticzius

    2014-ben kell legyőzni az Orbán-kormányt !!!!!!!! Mert Orbán Viktor sem-sem tudja alkalmazkodni az EU-val!!!!! Baloldali pártok között és nagyon szeretjünk együtt az EU-val !!!!!!!!!!!:-) 🙂 🙂

  • Andrási Sándor
    2013 május 30
    7:03 de.
    ” Nem tűnik fel senkinek, hogy egy hazúg, csaló, képmutató világban élünk, ahol semmi nem számít, csak néhány család trilliárdjai és annak megsokszorozása, minden áron, akár az emberi faj kipusztítása árán is?”

    fog ez menni, fiam, ha összeszedi magát! ha már felismerte orbánnak és csókosainak elért eredményeit, nem teljesen reménytelen eset!

  • Andrási Sándor

    antifülke!
    1. Inkább a közgép 300 milliárdos megbízása, mint a multik magyarországi tobzódása.
    2. Sem Orbán, sem más politikus nem tudja megakadályozni a néven nem nevezhető, önnön létét is tagadó láthatalan mammon hatalom tobzódását. Ennek a világpusztító hatalomnak egyedül a józan emberi összefogás szabhat(na) gátat. Ami az emberi faj belátási és összefogási képességét illeti, erre nem sok az esély. Valójában engem ez nem érint, mert én már éltem elet, de mivel felelőtlen voltam, és van utódom, aki fiatal ill. gyermek, aggódom a ködös jövő miatt. Miért is? Mert az ember gátlástalan módon pusztítja a saját környezetét, azaz a saját élleterét,az életét.
    3. Milyen alkotmányról beszélsz? Az agyon toldozott-foldozott sztálini alkotmányról? A csengófrászos-, körömletépős-, besugó házmesteres-, avitos-, büdös-, alkotmányodról?
    4. Sajnálod, hogy nem az IMF-től vette fel az orbán-kormány a diktátumokkal megspékelt hiteleket. Kérdezném: Van-e olyan állam, amely az IMF-nem köszönhetően lábalt ki a gazdaságát sujtó krizisből? Sorold fel!
    5. Nagyon korlátolt vagyok: Korlátolt engem a pápai patkány és az ő gazdaság-politikája, ami nyomorba döntött. 2008 előtt 15 éven keresztül vállalkozó voltam, a munkahelyemet magam teretettem meg. Soha egyetlen fillér állami támogatásban nem részesültem (igaz nem is kértem) viszont rendszeresen (késedelem nélkül) fizettem a járulékaimat és adómat.
    2009.-ben (miután a kommunista lepra lepusztította a gazdaságot) más választásom nem lévén, állami alkalmazott lettem. Így adófizetőből adóból élő lettem, sok tízezer (vagy százezer?) társammal együtt.

  • Andrási Sándor
    2013 május 30
    12:59 du.

    1. Az sem baj, ha az háromszorannyiba kerül, csak toljon vissza 2O%-ot ! Azok a rohatt multik meg munkahelyeket teremtenek, beruháznak, adót fizetnek. Pölö, azok a rohatt nácik hozzák a GDP tíz százalékát a karvalytőkés autógyáraikkal..
    2. New York-Tel Aviv- Budapest tengely?
    Világpusztító hatalom? Naccerű. Ezekszerint te is emléxel még a Rákosi időkre. (ma’rha..)
    3. 89-ben Sólyom László vezetésével egy tizenkéttagú bizottság írta újra a 49-es Alkotmányt, külföldi szakértők bevonásával. Az Alkotmánybizottság is, az Országgyűléás is elfogadta. Arra esküdött fel a jelenlegi kormány is. 2OO8-ban Vityenka még mindenki számára kötelezőnek aposztrofálta az Alkotmányt.
    3/a. Sztálin írta az Alkotmányt? Nocsak !
    3/b. Tájékoztatásul közlöm veled, hogy az ötvenes éveknek már több, mint ötven éve vége.. Csak szólok, nehogy Lenin képpel menj felvonulni május elsején.
    4. Lovagom. Nem “diktátumokkal spékelt”, hanem biztosíték. Lehet, eccer majd rájössz, hogy mi a különbség. Az államkötvények árusítása kb hétezer milliárdal kerül többe majd, amikor vissza kell vásárolni. (Három ill. ötéves ciklusúak.)
    5. Korlátolt vagy? Magánügyed. Vagytok néhányan, hát ne érezzed magad ettől kitaszítottnak.
    5/a. Ha tizenöt év alatt sem tanultad meg azt, hogy hogyan kell egy céget felvirágoztatni, akkor ne mutogass másokra, ne keress bűnbakot. Ha szomjan halsz a patak mellett, akkor nem a víz hülye.
    5/b. Akkoriban volt egy világválság..Rémlik valami?
    5/c. Szal, te 2OO9-ben a mocskosrohattliberálkomcsilibalopókádkőcsempészfujjabelemkijön állam alkalmazásába léptél..
    Te kis gerincoszlop..
    ……………………………………………..
    Hát..tod, jókomám, pont az a baj, hogy a kormányzati és állami semmittevők tizezres, százezres nagyságrendben lophatják a napot. (Meg még ki tudja mi mindent..)

  • Andrási Sándor
    2013 május 30
    12:59 du.
    “Milyen alkotmányról beszélsz?”
    na, végre kezd feltisztulni, fiam. ugyanis nincs alkotmányunk. van egy izé, ami kb. olyan szilárdságú, mint a pálpusztai sajt, és olyan büdös is.
    ha magának ízlik, részvétem az ízléséért.
    “2009.-ben (miután a kommunista lepra lepusztította a gazdaságot) más választásom nem lévén, állami alkalmazott lettem.”
    én fordított módon működtem. a gengszterváltás után – kik is voltak akkor hatalmon? – kényszervállalkozó lettem, pedig addig egész jó kerestem a skálánál,csak sajnos, antallék nem igazán díjazták.
    2009-ben, fiam, maga sehol sem volt. ami pedig a kommunista leprát illeti: vizsgáltassa meg magát orvossal. talán még van remény.

  • Andrási, maga hazudik. Gyurcsány nem mondta a fiataloknak, hogy el lehet menni, és ezt maga is pontosan tudja, de mivel már a maga agya helyén is egy pici kis Orbán van, hát mantrázza a hazugságot.

    Akkor felvilágosítom, bár reménytelen esetnek látszik. Gyurcsány azoknak a ma nemzeti kebeldagasztásban viruló magyar nagytőkéseknek mondta ezt, akik azzal fenyegetőztek, hogy kiviszik Szlovákiába a tőkéjüket, ha fizetniük kell szolidaritási adót.

    Ezek a magytőkések ma nagyon elégedettek Orbán Viktorral – suba subához, guba gubához. Nem is fizetnek semmit, miattuk az összes magyar szegény ott rohadhat meg az út szélén.

    A maga multigyűlölete meg egyenesen beteges. És még maga papol arról, hogy vállalkozást vezetett.

    Áramot vezessen, vagy kecskét, mert aki vállalkozó létére azt mondja, hogy inkább lopjon Simicska 300 milliárdot, nehogy a multi kapjon valami morzsát, az manifeszt hülye. Orbánnak és bandájának való.

  • “Sem Orbán, sem más politikus nem tudja megakadályozni a néven nem nevezhető, önnön létét is tagadó láthatalan mammon hatalom tobzódását.”
    J-a-aj be szép mondat.:) Mivel nem tudja megakadályozni, így hódol neki.
    Szegény utód. Atyaég. Meneküljön innen mindenki! Segítség 93000 nkm-es diliház.

  • 2009-ben állami alkalmazottá válni? Nagyon ügyes. Szóval a kapcsolatok működtek.

  • cornelius
    2013 május 30
    4:03 du.
    “…maga agya helyén is egy pici kis Orbán van, …”
    nagyon yóóó 🙂 🙂 🙂

  • Avi ben Giora: A Gresham palota egy romhalmaz volt. Ma gyönyörű, és a világ egyik legjobb szállodája. Már volt a világ legjobb szállodája is. Ha akkor nem veszik meg, ma már összedőlt volna tán. Ez egy jó projekt volt. Hab a tortán, hogy teljesen legális. Nem kellett hozzá törvényeket módosítgatni!

  • Kedves elvtarsurak!

    Mivel itt, a Homo Kadarikus az uralkodo es magyarok csak elvetve bukkannak fel, nekem mint egy “melymagyarnak” engedtessek meg, hogy annyit tegyek hozza:

    1. Az elozo valasztasokon, a szavazokepes szavazok 2/3-a, elkuldte a halal [email protected] ezeket az internaci balfekeket.
    2. Ha a szavazokepes szavazok tobbsege visszaszavazza ezeket az internaci balfekeket a hatalomba, a Nemzet jovojet tovabb epitendo, akkor ezek az internaci balfekek majd mondhatjak, hogy ok a demokracia letetmenyesei, ok a bizalom jogos tulajdonosai. Addig is nem vagytok masok, mint a hatalombol kiebrudalt, bukott suttyo tarsasag, kiknek savanyu a szolo s akik az ordoggel is halnanak csak azert, hogy ujra a kormanyrudnal lehessenek! Nyasgem…

  • Gabec!
    Meg hozzatettem volna, hogy nyuszitenek is mint a sarokbaszorult PATKANY. Osszefabrikalnak hetet-havat, kigyot-bekat. Tudjak ok, hogy nincs eselyuk, ezert nyivakolnak.
    Meghogy Gyurcsany nem mondta, “hogy el is lehet menni”…
    Na ne… ez azert tulzas.

    Azt senki nem mondja(rajtam kivul), hogy 2010-ben a “szoci” sajtoban nyiltan megmondtak, hogy Orban nezze meg magat, hogy, fog kormanyozni,mert ok kiviszik a penzuket(a lopttat)Londonba. Le is ment a forint erteke,
    ami meg jo is annak aki exportal(na).

  • Gabec
    2013 május 31
    7:31 de.

    Fura vagy így cérnaszakadtan..
    Örexel?

  • falusi

    Tesokam!

    Nagyon….

  • Gabec
    2013 május 31
    11:20 de.
    Csak azért említem, mert te mindíg választékos és udvarias szoktál lenni, érveid, mondanivalód volt.
    Mostanság meg tele vagy tüskékkel, akkor is “pörölyt” használsz, ha egy kézlegyintés is elég lenne..

  • Andrási,Gabec,Jimbó!

    Gratulálok a hozzászólásokhoz!!!!
    Még,hogy Gyurcsány nem mondta,hogy “akinek nem tetszik kérem
    el lehet menni”vannak amnéziások is ezen az oldalon….

  • Boda Marcsi
    2013 május 31
    5:10 du.
    persze, hogy mondta! csakhogy a célszemélyek az adózni nem akaró vállalkozók és újgazdagok voltak.
    magának megvan az EGÉSZ őszödi beszéd – legalábbis ezt állítja – hát olvasson szépen utána.
    mi több, megkérem, citálja ide az inkriminált mondatot, de nem szövegkörnyezetéből kiragadva!
    ha nem fér bele egy kommentbe, hát írja kettőbe.
    nem nagy kérés, ugye?
    így legalább mi is olyan tisztán fogunk látni, mint magácska.

  • Gabec
    2013 május 31
    7:31 de.

    Ahogy mondod, kedves Gabec.

  • falusi
    2013 május 31
    9:36 de.

    Bagoly mondja Verébnek, “aha”.
    Mert te magad vagy a türelem és megértés szobra, falusi, ugye?
    Hadd ne keressem vissza a “belekuvikkolásaidat” olyan esetekben, amikor semmi nem indokolta a személyeskedésedet.
    Gabec úriember, még akkor is, amikor mások már lazán elküldenék az ille-téskeset a francba.
    Csaxólok.

  • előző komment javítva

    ille-tékeseket

  • falusi

    Tesokam! Lehet, hogy igazad van… de ahhoz ingerdus kozeg kell es responsive szurkeallomany!

  • Ille István!
    Nincs időm és kedvem oldalakat idézni és nem is kell,mert
    a TV-ben mindenki TÖBBSZÖR! is hallhatta élőben és felvételről azt a bizonyos mondatot,meg a többit is…!
    Nem kell bizonygatni nyilvánvaló dolgokat,meg hogy kikre
    értette azt is,persze nem mindenki egyformán értelmezi!
    Tényeket nem kell magyarázni.

  • Nem, Boda Marcsi, maga ordasul hazudik. A TV-ben persze, hogy hallhatta a mondatot – csak a mondatot. Hogy kinek mondta Gyurcsány és miért, azt nem hallotta, mert a médiát már akkor is elöntő fidesznyikek gondosan vigyáztak arra, nehogy a magyar nép a valóságot tudja meg.

    Nézze meg az alábbi videót, oszt jónapot.

  • Europa nagyrésze adossàgvàlsàggal küzd:Irorszàg,Spanyolorszàg,
    Olaszorszàg,Portugàlia,Szlovénia,Görögorszàg,Cyprus,Magyarorszàg.
    Pedig 2002-ben még volt Pénz”Lendvai Ildiko”.
    A szakértöi kormànyoknak köszönhetöen 2008-ban màr nem volt! Miért kellett -csak-nekünk, a környezö konkurenseknek pedig nem 2008-ra vészsegély? Pedig még 2006-ban is “dühöngött” a demokràcia és
    Gyurcsàny és Bajnai kedves vendég volt mindenütt-akiknek jo üzletet engedélyeztek,a kàrunkra-.Igy lettünk a Kelet-Europai élmezönyböl
    sereghajtok.De még “demokratikusan” vermet àstak a 2008-as kölcsön 2012-töl történö törlesztésének megtervezésével.
    Az eredményeik és demokràciàjuk hozta a 2/3-ot!

  • Cornélius!
    Azt,hogy Gyurcsány kinek mondta “el lehet menni” értelmezés kérdése,lehet vitatkozni,de azon nem,hogy beismerte hazudtak
    r..d…e..és,hogy elkúrták,de nagyon na ezért tart itt Ferike.
    Ami engem illet kikérem magamnak én nem hazudok,meg egyáltalán mire értette????Nem mintha számítana a véleménye,akkor sem ha igaz lenne ugyanis én nem voltam miniszterelnök,nem éltem vissza senki bizalmával,nem ártottam az országnak és nem is tűntem el a süllyesztőben,ezzel szemben egy becsületes nyugdíjas vagyok aki nyugodtan néz a tükörbe és mások szemébe!
    Csak megjegyzem Gyurcsányt Mesterházy és Bajnai is megveti…..engem meg a barátaim tisztelnek és becsülnek.

  • Korrupciós ügyek:
    A trafik ügyről nem tudm, kimutatott-e már valaki korrupciót, de:
    – Posta Bank: 200 milliárd tűnt el… Prinz Gábort(v.ig.) 3 millióra büntették…
    – Kecskemét-Szeged autópálya (asszem ez a top)
    1000 milliárdért 130km… unokáink is fizetni fogják (Horvátországban ez kb. 100 milliárd lett volna),
    összehozta az SZDSZ – Kóka, Csillag Pityu, belebukott Medgyessy, aki D-209-ként nem tudott megbukni…

    Ugyan.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.