A kanadai fideszesek kiállnak a Jobbikot szerecsenmosdató Pordány mellett

2013 február 28 6:08 du.31 hozzászólás

A Kanadai Magyarok Országos Szövetsége és valamennyi tagszervezete – köztük kanadai magyar iskolák, cserkészek, egyházközségek, magyar házak és a 22 szervezetből álló Montreáli Magyar Bizottság — nyíltan kiáll a fasiszta Jobbikot szerecsenmosdató Pordány László nagykövet mellett. A KMOSZ a “a nemzeti gondolkodású szervezetek és egyének  módszeres támadásával” vádolja a Kanadai Magyar Hirlapot, mely Magyarország ottawai fődiplomatájának visszahívását kéri Martonyi János magyar külügyminisztertől, miután kiderült: Pordány úr a kanadai SUN TV-nek elmondta, hogy szerinte nem szélsőjobboldali a Jobbik, legfejebb radikális.

Kanadában is lecsapott a Párt ökle.

A KMOSZ 17 tagból álló elnöksége küldte szét Pordány nagykövetet támogató politikai nyilatkozatukat. Ez eddig a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) honlapján és a Magyar Krónikában jelent meg. Mivel e lapok nem adnak lehetőséget a hozzászólásra, a KMH rövidített formában ismerteti a Pordány-párti nyilatkozat lényegét. A teljes szöveg pedig az MKDSZ politikai rovatában olvasható.

“A leghatározottabban elutasítjuk a Kanadai Magyar Hírlapnak a jóízlés határain túlmenő támadásait, és ki kívánunk állni Pordány László nagykövet és az ottawai Magyar Nagykövetség összes munkatársa mellett: nagyra értékelve munkájukat és erőfeszítéseiket a magyar nemzeti öntudat megőrzése, ápolása és a magyar nemzet határokon átívelő közjogi egységének megteremtése terén”–jegyzik a KMOSZ, valamennyi hozzájuk csatlakozott kanadai magyar szervezet nevében.

“Ennyi figyelmet, ilyen kinyújtott kezet a kanadai magyar közösségek soha ezelőtt nem kaptak az ottawai Magyar Nagykövetségtől. Ha Christopher Adam és társai is részt vennének a magyar nemzeti ünnepeken, – s azt a kérdést már fel sem merjük tenni, hogy vajon ezt miért nem tartják fontosnak, – akkor első kézből tudhatnák mindezt”–írja a KMOSZ elnöksége. Hagyományaikhoz híven, ezzel a mondattal azt inszinuálják, hogy hazaárulásunk és idegenszívűségünk miatt maradunk távol a nemzeti ünnepektől, kanadai magyar egyházközségektől és közösségektől. Pedig racionálisan gondolkodva, a kanadai magyarok “demokratikusan megválasztott vezetői” sejthetik, hogy mi sem szeretnék a verbális lincselésnek, vagy a fizikai bántalmazásnak áldozatul esni. Erre abszolút meg van az esély, ha elmennék azokba a közegekbe, ahol nagykövetek a “nemzetellenes erők” ellen hírdetett harcot deklarálnak, vagy ahol egy katolikus pap (mára ex-pap) sátáninak nevez minket.

“Tisztelettel kérjük: ha valóban hisznek a demokratikus elvekben, akkor fogadják el a magyar nép és a kanadai magyar szervezetek demokratikus választásokon hozott döntéseit. S ha már úgy döntöttek, hogy a kanadai magyar szervezetek életében nem vesznek részt, – mert építeni nem kívánnak, – akkor inkább a tétlenséget válasszák, s ne romboljanak és gyalázkodjanak!”–üzeni a KMOSZ KB. Nem tudjuk, hogy melyik kanadai magyar demokratikus választáson hozott döntésre gondolnak az elnökség tagjai. Mi viszont tisztelettel kérjük, hogy mielőtt a KMOSZ 65 szervezet nevében próbál fellépni, ellenőrizzék matematikájukat, mert véletlenül duplán számolták a montreáli magyar szervezeteket és így kevesebben vannak, továbbá világosítsák fel a Montreáli Magyar Bizottság elnökét és tagszervezeteit arról a tényről, hogy ők külön-külön is automatikusan be lettek léptetve a KMOSZ-ba. A legközelebbi demokratikus választásuk előtt, ezt mindenképpen érdemes lenne tisztázni.

31 hozzászólás

 • KMOSZ nem kepviselik a kanadai magyarokat, csak sajat magukat.
  Egyertemu, hogy fidesz-ista tarsasagrol van szo.
  Ez a szervezet csak azert jott letre, hogy a fidesz kommiszaroknak legyen lehetoseguk ratelepedni a kanadai magyarokra.
  A programjukbol eddig semmit nem csinaltak, csak balhet mindenfele az orszagban.

 • Ha valaki figyelmesen elolvassa az alapító okiratukat, ott ez látható:
  “A KMOSz összefogja és kiegészíti a kanadai magyar szervezetek tevékenységét – azok belső életébe be nem avatakozik, önállóságukat nem befolyásolja, hiszen azok működését továbbra is saját alapszabályik és működési szabályzatuk szabályozzák.”
  Legjobb tudomásom szerint a Kanadai Magyar Hírlap is egy szervezet, aminek a belső életébe most a KMOSZ éppenhogy beleavatkozik.
  Az alapszabály nem említi, hogy politikával is foglalkozik az egyesülés, arról nem is szólva, hogy legjobb tudomásom szerint a csoportosulás önmagát nevezte ki a kanadai Magyarok közös képviselőjének.
  A victoriai Magyar közösség alig hiszem, hogy megszevazta volna a “felügyeleti szervet”, mivel a legközelebbi taggyűlés majd márciusban lesz, a legutóbbin pedig nem esett szó a KMOSZ-ról.
  Ps. Éppen elég “klikkeskedés” folyik szinte mindegyik Magyar közösségben, nem kéne azt még fokozni egy semmiresem jó, politikai indíttatásból, a hazai kormányzat pénzből finanszírozott, önjelölt társaság létrehozásával.
  Az itt élő magyarság összefogásához nem politikai sallangok, manifesztumok, politikai propagabdák kellenek, hanem kultúrális programok, nyelvoktatás, és megbízhatóság.
  Ez a nemrégiben megalakult szervezet többet árt a magyarságnak, mint amennyit használ.

 • Ezt meg különösen gusztustalannak tartom:

  Adakozás

  Ha Ön anyagilag szeretné segíteni a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének munkáját, úgy kérjük küldjön egy, a “National Alliance of Hungarians in Canada” részére kiállított csekket az alábbi postacímre:

  National Alliance of Hungarians in Canada
  246 Queen Street, Suite 200
  K1E 4E5 Ottawa, ON
  Canada
  Eleddig minden Magyar Ház, közösség önfenntartó volt.

 • kedves esernyö,

  pont ezt akartam irni!

  Mellesleg megnéztem a KMOSZ honlapját, és többek között benne van a magyarokért Kanadában egyesület, a magyarok világszövetságe kanadai országos tanács, és ezek mivel benne vannak a KMOSZ-ban, a Diaszpora Tanácson is részt veszenk/benne vannak.

  nem egy kicsit top-heavy ez az egész?

 • Tudtommal a Magyarokert Kanadaban eppen olyan fedo szervezetkent indult mint a KMOSZ.
  Most lett megegy gitegylet.
  Fideszes gitegylet.

 • A KMOSz a kanadai egyesületek összessége. Ha valamelyik egyesületnek nem tetszik, kilép belőle vagy be sem lép.
  Egyelőre, a KMH csinál politikai egyesületet ebből, a kanadai magyarok viszont nem érzik ezt.
  Tehát, az egész dobverés, fals és nem igaz!

 • A penzt…….kar koldulni mert mar egyszer nyert a Dancs Rozsa 1.8 milio Forintot a torontoi magyar haz elott, szinte semminek nem felelt meg a kiirt palyazati felteteleknek.
  Meg a kovetnek is irtak ez ugyben de suket fulekre talatak. Torontoban igen nagy port vert fel, hisz nagy szukseg lett volna a Magyar Haznak tamogatasra.
  Nem beszelve arrol az itteni szervezetek onkentesek munkajaval es anyagi aldozataval vannak eletben, majd mindegyiknek szukseg lenne a tamogatasra es nem ok tudnak tamogatni egy olyan szervezetet aminek a letszama nem szamot tevo. Ebbol nem lesznek millioosok hacsak otthonrol nem tamagatjak oket, ill. komoly tamogatot nem tudnak maguknak. Ha van ilyen nem hozajuk fordul hanem egyenesen megtalalja az utat celjainak…..
  Nem is ertem miert is kell egy szervezet a szervezeteknek feje fole? Senki nem benaskodik aki valamilyen csoport vagy szervezetet vezet vagy kepvisel.Senkinek nem kell kioktatas es kiosztani az ukaszt, vagy terelgetni mint a barikakat.
  A vege mindig a megosztas a mar meglevo kozossegeket, aki ezt nem latja az tanuljon a sajat karan….

 • Figyelő
  2013 február 28
  10:48 du.
  “…a kanadai magyarok viszont nem érzik ezt.”
  bocsika, de ezt kiskegyed honnan tudja? beszélt minden kanadai magyarral?
  ki hatalmazta meg a kmosz-t, hogy fő nemiszerv legyen?

 • Én szeretnék valami konkrétabbat látni , ami laátámasztja ennek a szervezetnek az állítását, miszerint soha ezelőtt ennyi figyelmet kinyújtott kezet(sic!) nem kaptak . Egyebekben mindenki amellett áll ki, aki mellett akar és az ellen tiltakozik, aki ellen akar. Nem tudom, miért lenne a jóízlés határain túlmenő a KMH tiltakozása. Orbánisztán különbözó rendű-rangú kormánypárti politikusainak, sajtótermékeinek , közéleti embereinek a megnyilatkozása i után ez legalábbis érdekes minősítés…

  J

 • hát én azt gondolom hogy nincs semmi szükség ennyi “egyesitö szervezetre” ami tulajdonképpen nem csinál semmi konkrétat a külföldi magyar társadalomért, legyen az tanítani a magyar iskolába, vagy ne adj Isten, krumplit pucolni valamelyik rendezvényre. Az önkéntesek akik mindenféle egyesületben, klubban, szervezetben idejüket feláldozva tevékenyednek az igazi motorok, nem ezek a KMOSZ és hasonló szervezetek.

  Elég ha városonként van 1, és szerintem a KMOSZ-ra nincsen semmi szükség, elég lett volna egy websitetot létrehozni ahol az összes kanadai-magyar szerveztek feliratkoznak hogy tudjunk egymásról és gyorsabban jusson el B.C. töl Nova Scotiaig a kanadai magyar hírek. Az internet már tele van mindeféle kanadai-magyar oldalakkal, ugyhogy annyit megadok, hogy jó ha van 1 weboldal, vagy facebbok oldal.

  Viszont a KMOSZ-nak alapszabályai pedig egy teljes nonsense:

  “1. A társadalmi életben való tevékeny részvétel hirdetése és elősegítése olyan kezdeményezések által, amelyek a kanadai és magyar nemzeti öntudat erősítését, kulturális vagy humanitárius célokat szolgálnak.”

  Dehát ez már létezik, ezt már csinálják a különböző egyesületek. És már eleve az, hogy léteznek és fenntartanak egyházakat, iskolákat, ifjúsági szervezeteket, az már eleve arról szol hogy a magyar öntudat és kultúra érdekli őket, foglalkoznak vele.

  “2. A magyar nemzeti érdekek pártatlan képviselete a kanadai, a magyar és a világ közvéleménye előtt. ”

  Ez is ugyanaz, csak kicsit másképp fogalmazva. Ha részt vesz például egy kanadai magyar tánccsoport a Drummondville-i néptáncfesztiválra, vagy kivonul több magyar egyesület a Canada Day parade-en, akkor már meg is tette a 2. pontot.

  “3. A kanadai diaszpórában élő magyarság nemzeti öntudatának megőrzése, kultúrájának, történelmének és népi hagyományainak ápolása. ”

  Ez is ugyanaz mint az első pont: Hadd ismételjem meg magam: ha egy kanadai magyar közösség felépített és fenn tart különböző templomokat, magyar házakat, klubokat, magyar iskolákat, tánccsoportokat, cserkész csapatokat, kórusokat, magyar sport egyesületeket, magyar bálokat rendez, stb stb és a szülök járatják a gyerekeiket ezekre, akkor hol van itt szükség “magyarság nemzeti öntudatának megőrzése, kultúrájának, történelmének és népi hagyományainak ápolására”?

  4. A hazai és Kárpát-medencei magyarság támogatása és segítése.

  Az ilyesmi is megy már évtizedek óta, pld mindenféle pénzgyüjtés a magyaroknak, vagy pld a 80as években tüntetések Ottawaban Ceaucescu reszim ellen, vagy a HHRF tevékenységei.

  5. A kanadai magyar szervezetek, művészeti, gazdasági, tudományos, és szabadfoglalkozású körök közötti együttműködés elősegítése.

  Jó, O.K., értem én. Mondjuk egyes szervezetek között már rég megvan ez a kapcsolat, de hogy jó ha van egy fórum ahol mindenki mindekit megtalál. Erre van a facebook, vagy, mint fent írtam , egy website, amit nem sok pénzből fent lehet tartani, és nem kell embereket ide-oda repíteni meg mindeféle nyilatkozatokat irogatni. És ide irhat pld egy elszigetelt kis városbol ahol egy kis magyar település van hogy ott szükségük van egy magyar tanárra, vagy könyvekre, és akkor a többi város tudna ebben segiteni. Az ilyen ethnikai közösségek mindig a grass-roots alapon épültek fel és müködnek. A sok bureaucracy csak árt.

  És ha nincs benne az összes kanadai szervezet a KMOSZ , mert nem muszáj, akkor át kéne nevezni, mert ez akkor egy NEM országos szövetség, hanem csak valamilyen fajta szövetség.

  Ha öszinték lennének az emberek, akkor a Kanadai Magyarok “bárkit csak ne az mszp” szövetségének kellene hivni ezt.

 • Kedves Melitta:

  “Nem is ertem miert is kell egy szervezet a szervezeteknek feje fole? Senki nem benaskodik aki valamilyen csoport vagy szervezetet vezet vagy kepvisel.Senkinek nem kell kioktatas es kiosztani az ukaszt, vagy terelgetni mint a barikakat.
  A vege mindig a megosztas a mar meglevo kozossegeket, aki ezt nem latja az tanuljon a sajat karan….”

  Pontosan!

 • kanadai magyar nemzeti ontudat = agyhalott naci hanyadek…
  en az elso magyarhazi vizit utan felterkepeztem, johat nem volt nehez, hogy a kanadai magyarok tobbsege foldsotet gyoker es minezt tetezik az erdelyi magyarok vallasi sotetsegevel…gusztustalan egy buzos massza, az mar biztos! ezekbe a kozossegekbe nem penzt kene fektetni, hanem elcsipeszelni a koldokzsinort, amin keresztul a “taplalek” eljut hozzajuk…

 • Journalist
  2013 március 1
  6:48 de.
  szerény személyem ezzel kapcsolatban – mint a KMH csicskása, ahogy ezt rajongóim oly’ kifejezően jelezni szokták – közölni fog egy postot.
  azt olvasd meg, az után hogy’ fognak itt őrjöngeni a telepített fidesznyikek!

 • en mint usa fideszes is teljes mellszelesseggel kiallok a nagykovet ur mellett es elitelem az adam christopher fele naci fasiszta uszitast…..remek ez a lap mert leleplezi a magyarellenes fasiszta elemeket ugy kanadaban mint moggyorodon a nagyalfoldon es kisalfoldon es mindenhol ….listazni lehet oket

 • melitta …ha penz kell kerjen abrahamektol

 • christopher adam 1981-ben szuletett….iden 32 eves….ugylatszik magyar GYULOLETBOL akar megelni ….azert ez BETEGES…..nekem 8….mindenki ugy rontja el az eletet ahogy akarja

 • Kopácsi Judith

  Burkus, ugye az nem zavar téged, hogy Christopher egy Ottawai egyetemen történelem professzor, tehát meg van a megélhetése a KMH-ek nélkül is. Mellesleg szólva, a KMH neki nem hoz a konyhára, csak visz, mert saját zsebéből fizette eddig is. És miután eze egy kanadai demokratikus lap, így joga van a véleményéhez. Az, hogy téged és társaidat itt megtűr, igencsak arra vall, hogy komolyan veszi a demokráciát.

 • burkus laci
  2013 március 1
  10:15 de.
  magának ezzel már nem kell törődnie. a sajátját már eléggé [email protected], hogy usa fideszes lett. mégis, mire megy vele? sehol nem jegyzik.
  a mellszélességével meg ne nagyon dicsekedjen, elég csuffadt.

 • burkus laci
  2013 március 1
  10:03 de.
  Nagyszerű!
  Mégegy tyúkmellü a FIDESZ akolban.
  Vigyázz magadra, nehogy a nagymarhák lába alá kerülj.
  Bár igaz, marhának te is elég nagy vagy..
  🙂

 • Kopácsi Judith
  2013 március 1
  12:00 du.
  ezt a genetikai tévedést semmi sem zavarja. a valóság nem érdekli, a saját álomvilágában él. az a baj, hogy abban a fél évben is, amit – állítólag – váltógazdálkodásban magyarországon tölt. gondolom, bemegy eligazításra a szentkirályi utcába, felveszi a donációját – ingyen nem lehet valaki ennyire hülye, mint ő – felmarkolja a brossúrákat, és a maradék időben on-line csüng a fidesz.hu-n. tkp. nem is csodálkozom rajta. aki tb-kártyára csináltat floridai lakosként magyarországon fogpótlást, az ennyit érdemel 🙂

 • Kedves Burkus Laci.
  Hinni a templomba kell, penzert meg a bankba menni, oda jarok en is,es nem Vacouverbe Abrahamekhoz /akikhez semmi kozom csak nev azonosag van/
  A tarhalas nem az en mufajom, na nem azert mert felvett a penz hanem mert az ilyen juttatasok elkotelezettseggel jarnak egyutt. A http://www.canadahun.com senkinek , semminek nincs elkotelezve, igaz ha tamogatunk valami nemes ugyet akor elobb leellenoriyuk a valosagat es celjait.Megfizettuk a tanulopenzt.

 • Köszönöm, Ille úr, várom.

  J

 • burkus laci
  2013 március 1
  10:15 de. Mi a magyar gyűlölet abban, amit Adam úr csinál? Ha én nem mindig csak dícsérem a gyerekemet, sőt néha kap egy nyaklevest, akkor én nem szeretem? Nem éppen az ő érdekében vagyok szigorú és keményebb vele?? Vagy itt -és máshol – aki csak akár rosszat is mer gondolni a nemzet kolbásztöltő kisiparosáról, a Nemzeti Ez sem működik Rendszeréről, akkor az nem magyar?? És ezt ki fogja eldönteni? Milyen alapon? Mert ez a szemlélet már kétszer vitte “sikeresen” háborúba hazánkat, melynek eredménye mindannyiunk előtt ismert..

  J

 • Nem csodálkozok,összenő aminek össze kell!burkoltan a fidess és a jobbik egy,s ha kell nyiltan tettük is bizonyitja!A szélsősséget a fidess hozta létre és vitte ki az utcára 2002-től folyamatosan!Ezt sok minden bizonyitja!az a borzasztó hogy ezeknek nincs hozzátartózójuk ,szeretteik akiknek felelősséggel tartoznának?

 • nincs olyan hogy fasiszta Jobbik!!! TE idota!!! A JOBBIK simán nemzeti érzületű mozgalom ami harcol a ősi magyar nemzetért hogy a cionisták takarodjanak a HAZA-ból !!!

 • HUNOR
  2013 március 3
  12:26 du.
  Ne ugra-bugrálj Hunorka, mert leesik a papírcsákód !
  🙂

 • Nagyon egyszerű…aki Kanadából fideszeskedik és élteti a kormányt kérem a legelső gépre szálljon fel és tavozzon Magyarországra. Ha nekem tetszene ami ott van én azonnal megtennem.

 • Jávorszky Mária

  rp! Ha nem tetszik, akkor miért kotyog bele?

 • HUNOR
  2013 március 3
  12:26 du.
  igaza van. a jobbik nem fasiszta. náci. a cionizmus meg mozgalom, amihez nem minden zsidónak van köze.
  okulására idézem:
  “A cionizmus a 19. század második felében elindult zsidó nemzeti mozgalom és ideológia, amelynek célja egyrészt a történelmi Izrael területén egy zsidó állam megalakítása, illetve helyreállítása, másrészt a zsidó érdekek védelme a világ más országaiban” egyébként a szótő jeruzsálem egyik bástyájának neve.
  az ősi magyar nemzet meg már sehol nincs. hallotta már azt a kifejezést, hogy a kárpát-medence a népek olvasztótégelye?
  kétlem. maga ahhoz túlságosan tudatlan.

 • @Maria.

  Miert kotyogok bele ha nem tetszik? Tehat ha valakinek nem tetszik egy diktaturaba hajlo rendszer az ne szoljon bele? Erdekes filozofia.

 • HUNOR
  2013 március 3
  12:26 du.
  Igazad van, a Jobbik nem fasiszta.
  Simán egy picinrendűségi komplettkával megáldott/vert köztörvényes bűnözők és aluliskolázott taplók gyűjtőhelye.
  Köztük a helyed !

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.