A rendelő

2013 február 25 10:36 de.6 hozzászólás

Sokan vagyunk és ilyenkor, mintha számítana bármit, apróbbakat lélegzem, nyomaszt a tömeg, a betegek tömege. Kerek képű, erős testalkatú bajuszos úr ül mellém. Csányi Sándor vagyok, – motyogja – tudja a prosztatám. Nem komoly, csak szűrés. Próbálok odébb húzódni a mellettem ülő vézna öregúr felé, de nem sokat segít, felállni illetlen lenne, inkább kérdezek. Az OTP-s Csányi? Igen. Mondja, és ő is fészkelődik, szűk a hely.

Csányi

Ma sokan vannak. Próbálok indítani. Mindig, de a mi korunkban ez fontos. A prosztata. Teszi hozzá. He-he, a prosztata gondok.

Hallgatunk, végül ő kezdi: Szép lett az istálló… a szarvasmarhatelep. Kicsit kapkodni kellett, tudja jött Orbán Viktor miniszterelnök az átadásra, voltak még félkész részek, de nem patyomkin-falu, rendesen meg van csinálva. „Világszínvonalú telep épült, az elérhető legmodernebb technológia mellett.” Így mondta a miniszterelnök úr, szórul szóra. Tudja, ilyenkor nekünk, vidéki embereknek önbizalmat ad, ez az izé, a… a világszínvonal. Meg ugye volt az unijós projekt, azért is. Van hozzá föld, persze, hogy van, teszi hozzá, amikor kérdezem. Harminc vagy negyvenezer hektár. Nem tudom pontosan, mindig változik. Szép földek; szántók, gyümölcsösök, szőlők, valamennyi erdő, sokfelé… Hatalmas gépekkel dolgozunk, nagyon hatékony, ezer hektárra néhány ember, a többi gép… Kezdené mondani, de behívják. Szerintem protekciója lehet az orvosnál, most jött és már hívták.

Kicsit kényelmesebben ülök, és fejben számolok, ha harmincezer hektár, akkor másfél, kétmilliárd forint az uniós agrártámogatás. Ha egy faluhoz tízezer hektár tartozik az harminc falu, de lehet, hogy negyven, ha ötezer, akkor akár nyolcvan falu. Ötven, százezer ember. A negyvenezer hektár apáik földje volt, ma földönfutók, jelentős részük éhezik és ennek a Csányinak még itt a rendelőben is protekciója van.

 Szukits Rezső

6 hozzászólás

 • Rezső!
  Jó a sztori!
  De mitől lenne neki protekciója? Volt nála kis boríték? 🙂

 • Lehet,hogy valosàgos történet?
  A parlamenti vitàkbol tudom -Duna Tv-,hogy a Fidesz 2000 hektàrban akarja megszabni a földbirtokok nagysàgàt-egy tulajdonos,vagy bérlö szàmàra-,az MSZP-nek ez kicsi-az
  uralkodàsuk alatt kialakult nagyobb gazdasàgok miatt,föleg az àllattenyésztésre hivatkozva-,az LMP 60-70
  hektàros csalàdi gazdasàgokat tart célszerünek.

 • bemutatkozott a szerzo az utolso szo a lenyeg : proli . a cikkbol meg latszik hogy csoro is es csorog a nyala csanyi vagyona miatt

 • Judit Noszticzius

  Fidesz-kormányban mindig uralkodnak !!!!! >:-( >:-(

 • Nem kell a púder Szukits Rezső! Nem olyan buta ember maga mint ahogy fentebb írja bemutatkozásában. Csányit maga sosem látta. Kitalált történet az egész.

 • Persze, hogy kitalált történet, de nem is ez a lényeg. (Amúgy Csányi ha rendelőbe kell mennie, megveszi a teljes egészségházat. Nem vacakol.Meg az orvost is. Tehát a rendelő megy hozzá.
  A 2000 Ha terület rettenetesen sok, és a magyarországi viszonyok között nem is ésszerű. Sokak szerint a 25-30 Ha lenne a legideálisabb, éppen a foglalkoztatási szempontok miatt, és azt sem kellene elfelejteni, hogy ezek állami tartalék területek. A szövetkezetek létrehozásának pedig most sincs akadálya. Mindenképpen a nagy munkaigényű (nagy hozzáadott érték) kultúráknak lett volna létjogosultsága, csak közben megjött néhányak étvágya. Ez viszont már baj!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.