Nizalowski, a hadipilóta

2012 augusztus 27 8:33 de.17 hozzászólás

Zsidó honfitársaink életének mentéséért minden évben, a néhai Raoul Wallenberg, svéd diplomata születésnapján (a „Humánum Napján”) Helytállásért-díjakat ítélnek meg azoknak az embertársainknak, akik a Vészkorszakban – egzisztenciájuk, életük kockáztatásával is – segítségére voltak az üldözötteknek.

Ernest Nisalowski lengyel katonatiszt, tolmács, közéleti személyiség, lengyel-magyar kettős állampolgár Budapesten született 1915. március 29-én, az akkori szokások szerint (mert apja lengyel volt) lengyel állapolgárként anyakönyvezték. Édesanyja, a magyar Pátka Mária, halálát követően a rákoskeresztúri sírkert 64-es parcellájában temették el. Nisalowski életében meghatározó jelentőségű esemény volt, mikor 1934-ben egy, Spalában megrendezett, cserkésztalálkozón személyesen láthatta Jozef Pilsudski marsallt, Lengyelország hős tábornokát. – Családjában a demokrácia, a szabadság és függetlenség tradicionális értékeket, tulajdonságokat örökölte, a két testvérnép ősi barátságát és embertársaink tiszteletét. Mint lengyel állampolgár 1936-ban kétéves szolgálatra bevonult a lengyel hadseregbe, ahol pilótakiképzést kapott – a kor modernnek számító repülőgépein,a JAK-18 és és az AN-2 (duplaszárnyas) tipusú gépeken egyaránt repült. Tartalékos hadnagyi ranggal tért vissza Magyarországra.

Mikor 1939. szeptember 1.-én Hitler csapatai megtámadták Lengyelországot, azonnal vonatra űlt és szeptember 2-án már katonai szolgálatra jelentkezett a hazáját védő haderő parancsnokságán. – A gépesített, villámháborúra felkészített német egységek már az első órákban megsemmisítették a lengyel légierőt, gyakorlatilag egyetlen repülőgép sem volt harcképes állapotban, Ernest Nisalowski ekkor a gyalogság soraiban szállt szembe a német tankokkal. Mikor a visszavonuló hadsereg útját állták a német páncélosok, mágneses tapadó aknákkal semmisítette meg azokat – e tettéért 1939-ben „A Lengyel Hadsereg Hőse” (Krzyz Walecznych) kitüntetésben részesült. Később hadifogságba került, a Harmadik Birodalom területén lévő marienburgi hadifogolytáborból azonban néhány hónap után megszökött és Ausztrián keresztül Magyarországra jött.

Budapesten csatlakozott ahhoz a zugligeti tábori csoporthoz, amely az idősebb Antall József (a Belügyminisztérium Menekültügyi Osztályának vezetője) és Baló Zoltán tábornok irányításával lengyel és más nemzetiségekhez tartozó menekültek megsegítésén, illetve külföldre juttatásán fáradozott. – Így 1940-től tolmácsként lengyel és zsidó menekülteket kísért Angliába. Részt vett Edward Rydz-Smigly marsall Romániából Svájcba való szöktetésében is. Az akciók során kapcsolatba került Henryk Slawikkal, a Lengyel Polgári Bizottság elnökével, akit 1944-ben a németek koncentrációs táborba hurcoltak és meggyilkoltak.

A második világháború után katonai illetve rendőri szolgálatot vállalt. 1949-ben, az akkor indított katonai perek során hamis vádakkal elítélték, ahonnan 1953-ban szabadult amnesztiával. Ezt követően kisebb-nagyobb nehézségekkel sikerült tolmácsként állást kapnia az Orion Gyárban – innen ment később nyugállományba.

A Világ Igaza

A Yad Vashem emlékhely egyik részlege Jeruzsálemben a Világ Igaza Hivatal. – 1963 óta (akkor még a kádári Magyar Népköztársaság nem tartott fenn diplomáciai kapcsolatokat Izrael állammal) vizsgálja a megmentettekről beérkezett javaslatokat. A bizottság elnöke az izraeli legfelsőbb bíróság egyik bírója.

2009-ig 725 magyar állampolgár kapta meg a kitüntetést, (például Almásy László, id. Antall József, Apor Vilmos püspök, Bay Zoltán, Ernest Nizalowski, Ferenczfalvi Kálmán, Ferenczy Béni és felesége, Várkonyi Géza és Gyula, Gidófalvy Lajos, Járosi Andor és felesége, Karády Katalin, Karig Sára, Keken András, Király Béla, Kisházi Ödön, Kopácsi Sándor, Koren Emil, Koszorús Ferenc, Márton Áron püspök, Michnai László, nagybaczoni Nagy Vilmos, Ocskay László, Olt Mária, Ottlik Géza és felesége, Pátzay Pál és felesége, Raile Jakab, Reviczky Imre, Salkaházi Sára, Slachta Margit, Szalai Pál, Szőnyi Zsuzsa, vagy Sztehlo Gábor).

Korábban minden Világ Igaza ültetett – vagy ültettek számára – egy nevét viselő örökzöld fát a jeruzsálemi Emlékhegyen, a Har Hazirikon, jelképezve, hogy „aki egy embert ment meg, egy egész világot ment meg” – jelenleg ezt a hagyományt már nem folytatják, egyszerűen azért, mert nincs hely több fának.

2012. január 1-ig 791 főre emelkedett azon magyar állampolgárok száma, akik részesülhettek a Világ Igaza elismerésben. Létrejött az Igaz Emberek Társaságának elnöksége, amely a Holocaust Közalapítvánnyal együtt megalapította a Helytállásért magyar embermentő címet – a kezdeményezést az is indokolta, hogy a magyar embermentők (a napjainkban előkerülő dokumentumok alapján, de leginkább túlélő szemtanú hiányában) az izraeli Yad Vashem Intézet által kiadott Világ Igaza díjat nem kaphatják meg.

Az idén, 2012-ben, kilenc személy kapta meg a Helytállásért elismerést: Breuer Pál ezredes (posztumusz), Kiss Pál polgármester (posztumusz), Kulifay Imre ref. lelkész (posztumusz),

Magyar Dezső rendőr őrnagy (posztumusz), Puszta Lajos és felesége (posztumusz), Sedivy László ref. lelkész (posztumusz), Szederkényi Engelbert Henrik tartalékos hadnagy (posztumusz).

Nizalowski Ernest személyesen vehette át a kitüntetést, melyet augusztus 4-én Schweitzer József nyg. Főrabbi és a Holokauszt Emlékközpont budapesti elnöke adta át az egyetlen életben lévőnek és azok hozzátartozóinak, akik haláluk után – posztumusz – kapták meg az elismerést.

A lengyel-magyar hadipilóta, aki 97 évesen (!) napjainkig is komoly közéleti munkát végez, számos szolidaritási és közösségi tevékenységei közepette anyagilag is hozzájárult a katyni emléktábla budapesti felállításához, pénzt gyűjtött a lengyel árvízkárosultak megsegítéséért.

1999-ben a magyarországon tartózkodó lengyel államfő, Aleksander Kwasniewski kitüntetést adott át neki, 2000-ben főhadnaggyá léptették elő a lengyel légierőnél, 2004-ben visszakapta lengyel állampolgárságát, 2012-ben, a Magyar-Lengyel Barátság Napján résztvevő lengyel államfőtől, Bronislaw Komorowskitól vehetett át magas állami kitüntetést.

Humánus magatartására jellemzően unokatestvére, az osztrák állampolgárságú Haas Walter emlékét is őrzi, akit árvasága miatt a Nizalowski-család nevelt fel, és aki 1943. Októberében a lengyelországi Leino közelében a Wehrmacht katonájaként halt meg a harcok során.

Gergely Beatrix

17 hozzászólás

  • Kivalo iras, ritka jo iroi vena kell hogy segitse a tisztelt szerzot.
    Jo erzes es batoritas a mai bakkancsos, egyenruhas, felvonulos, foleg uresen acsarkodos vilagunkban valodi katonakat, hosoket megismerni. Kulon orom, hogy ennyi viszontagsag utan hosunk meg eleteben megkapta jutalmat jocselekedeteiert, batorsagaart.
    A tabornok urnak tovabbi jo egeszseget, e cikk szerzojenek tovabbi jo munkat kivanok.

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Gratulálok, kedves Trixi, várjuk a további írásaidat is a Kanadai Magyar Hírlapban!

  • [Moderálva]

    Kedves Marsi Gergely,

    elmagyarázná, hogy mi lenne magyarellenes abban, ha egy II. világháborús hős humanitárius munkájáról közlünk cikket a KMH-ban?

    üdv,
    a szerk

  • Marsi Gergely: Nem csak urak olvassák, írják, hölgyek is. Nem honlap, hanem blog, nem zsidó hírlap, másról is ad hírt, nem csak zsidókról, zsidóknak. Nem magyar ellenes, hanem csak a magyarság olyan, kirekesztő, előítéletekkel teli, rasszista, anti-szemita, cigánygyűlölő elemeit kritizáló azokat elitélő blog. Emellett szeretnénk látni, hogy a diktatúra, a demokráciát romba döntő, a jogálalomot megszüntető fasiszta rablóbanda el legyen kergetve. Egyébként a többiben igaza van.

  • Trixi, hálás köszönet a cikkért. Igen van igény erre is, hogy tanuljanak, lássák, voltak és vannak még “igaz” emberek MO-on a legnehezebb idökben is.

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    Nagyon tetszett a cikk – le a kalappal Nizalowski ur elôtt!
    Làm-làm:igy is lehet 97 évet leélni,nehéz idökben:mégis gerincesen, tiszta szivvel, becsülettel!

  • Kedves szerkeszto!

    Az on szavaival elve, elmagyarazna, hogy ez a tokkel utott gybognarjr honnan tudja, hogy en mit irtam? Megmondom. Nem egy letezo. Ez is onok kozul valo egy szazadik nevvel. Gondoltam mar regen, hogy annyi utodottet nem lehet talalni, mint amenyien itt irnak baromsagokat. De most mar ez egy bizonyitek. Onok ketten, harman akarjak lejaratni Magyarorszagot. Lesz ennek bojtje!!!!!!!!!!!!!! Sokszor fognak sirni!!!!!!!!

    Udv. Marsi Gergely

  • Marsi Gergely: Mi, 2-3 összeesküvők megfogadtuk, sem nem böjtölünk, sem nem sírunk! Mi kizárólag Magyarországot akarjuk lejáratni. Hogy miért, azt csak magának áruljuk el, nagy titok! Azért, mert Magyarország a Világ köldöke és egy arasszal lejjebb van a viktor feje.

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    MARSI GERGELY! – Nincs rá szükség, hogy “mi ketten-hárman… lejárassuk Magyarországot” – Magyarországot mi nem is akarjuk lejáratni. A vezetőség (a KDNP-Fidesz MPSZ koalíció) pedig már régen, 2010 óta lejáratta magát. (“Európa legsikeresebb állam Magyarország… Szabadságharc az EU és az IMF ellen…” stb.)
    Ha Önnek ennyire nem tetszik a Kanadai Magyar Hírlap, akkor ne pazaroljon rá ennyi energiát. De… a magyar nyelven történő írást azért gyakorolja! Nagyon nem megy ez Önnek. Hasonlóképpen nem megy az angol nyelv sem?

  • A rendezvényen Deme Péter, az Igaz Emberek Társaságának elnöke és Szita Szabolcs adta át a Helytállásért elnevezésű díjakat. Nizalowski Ernő egykori hadipilóta személyesen vette át a díjat, őt állva, vastapssal fogadta a közönség. A további kitüntetettek posztumusz kapták a most először átadott kitüntetést. Breuer Pál ezredes, Kiss Pál egykori hódmezővásárhelyi polgármester, Kulifay Imre református lelkész, Magyar Dezső rendőr őrnagy, Pusztai Lajos és felesége, Pusztai Lajosné házmesterek, Sedivy László református lelkész, Szederkényi Engelbert Henrik tartalékos alhadnagy nevében családtagjaik, illetve Ficzere Tamás református lelkipásztor vették át az okleveleket. A rendezvény végén a résztvevők az áldozatok falánál elhelyezték a megemlékezés mécseseit és köveit. Az eseményen megjelentek – mások mellett – a diplomáciai testület tagjai és Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspök. Az Igaz Emberek Társaságának elnöksége és a Holocaust Közalapítvány Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából idén alapította a Helytállásért magyar embermentő elismerést. A magyar embermentők a napjainkban előkerülő dokumentumok alapján – leginkább túlélő szemtanúk hiányában – az izraeli Jad Vasem Intézet által kiadott Világ Igaza díjat nem kaphatják meg, ennek pótlására alapították a díjat, a jeruzsálemi intézménnyel egyeztetve.

  • GYBOGHNARJR! Amit maga ír az abszurdum.Hazugság és magyargyűlölő! Olyasmivel vádol minket és kormányunkat ami igazolja ezt. Mi senkit nem gyűlölünk,de megvetjük azokat akik ilyesmikkel alaptalanul vádolnak minket. Írja ezeket a Francia,vagy Olasz, kanadai stb. népekről akik megtapasztalták a cigányok viselkedését, egyszerűen kizavarják, kitoloncoljá őket országukból,holott az EU-ban állítólag szabad kölzözködési lehetősége van mindenkinek,aki nem bűnözö.Minket demokráciát,jogállamot megszüntető, fasiszta rablóbandának titulál. Szégyeje magát! Így nézki egy “liberális” jogállamot, szabadságot tisztelő “demokrata”

    Ami Lengyel-Magyar pilótát illeti, teljes tiszteletet érdemel viselkedéséért,magatatásáért.

  • Valahol igaza van ennek a Marsi Gergely nevű,- na nem túl értelmes de azért nevezzük úriembernek- mert szerinte azok a jegyzők és egyéb hivatalnokok akik annak idején összeírták, hogy kik minősülnek zsidóknak és azok a csendőrök, rendőrök akik aztán összeszedték őket és betuszkolták őket a halálvonatra ha azok voltak a jó magyar emberek akkor azok akik abban az embertelen világban emberek tudtak maradni, akkor az előbbiekben leírtakban arra lehet következtetni, hogy ezek magyarellenesek voltak. Azt viszont nem értem miért kell majd sírnia Chrisnek és Bognárnak ott a távoli Amerikában, csak nem arra gondol, hogy netán a fülkeforradalmat kiterjesztik Amerikára is. Azt pedig nem vette észre eddig ez az értelmes ember, hogy a bejegyzés és a moderálás közt el telik egy kis idő és az alatt olvashatta Bognár egyébként Magyarországon is vagyunk jó néhányan akik kritizáljuk a jelenlegi hatalmat és bennünket sem lehet megfélelmiteni

  • A JAK-18 és az AN-2 szovjet gépek.
    1936-ban ilyenje NEM volt a Lengyel Hadseregnek, arról nem is beszélve, hogy a JAK (Jakovlev) -18-at 1944-ben vetették be először. Az AN (Antonov) -2 -t pedig 1948-tól gyártották.
    A lengyel hadseregnek és légierőnek 1936-ban saját tervezésű gépei voltak: PZL.50 Jastrząb és PZL.56 Kania

  • Azt hiszem, hogy az ide comment-eket irogato emberek egy reszenek uldozesi maniaja van. Ha valaki nem ert az illetovel egyet, akar a legkisebb issue-t nezve is, akkor az maris magyarellenes lesz. Igaz, en is felfedeztem egyet itt; csak a masik iranyba, aki zsidogyulolo.
    De azt hiszem, hogy epp ez a baj azokkal, akik mindenkiben ellenseget latnak: Magukbol indulnak ki, mint pl Javorszky Maria is.

    Foldes Erno hozzaszolasaban pl. nincs semmi kulonosebben megvitatando, a “magyargyulolo” szot kiveve. Valahogyan es valamiert a partoskodast ugy veszik az emberek, mintha az torzsizmus (tribalism) lenne. De nem az. Lehet, hogy hazug valaki, de nem magyargyulolo.

    Ugyanakkor Marsi Gergely mar odaig is eljut, hogy fenyegetozik. Nem konkretan, es az ellensegnek tartottakat sem nevezi meg, de hatarozottan latszik, hogy minden szivfajdalom nelkul falhoz allitana mindenkit. aki nem ert vele egyet.

    Hadd mondjak most mar en is valami csunyat! Olyan 23 eves voltam, amikor uj munkahelyre kerultem, es hat bizony elegge “fogd meg” munka volt. Az egyik esetben harman dolgoztunk egyutt a “projecten”. Volt egy akkor kb 55 eves bacsi a jobb oldalamon, es egy nalam fiatalabb cigany fiu a bal oldalamon. A cigany gyerek minden ket percben cigarettaszunetet ajanlott, de nekem mar akkor is problemam volt a dohanyzassal, tehat elutasitottam kedvesen az ajanlatat. Lapatolok tovabb, izzadok, mint a lo, amire egyszercsak a kisoreg odaszol hozzam: “Tudja Miklos, mindez az energia jol jonne meg 60 eves korban szarni.”

    Na, hat ez utobbit figyelmebe ajanlanam, minden habzoszajunak, akarmelyik oldalrol is vadaskodik. 🙂

    Udv;
    Moshe

  • Moshe Akiva! Én ezen oldalon nem is írtam, maga mégis engem emleget. Itt vagyok, akart valamit mondani ?Valami hihetőt, értelmeset ….

  • Nizalowski Ernő bácsit 2 éve ismertem meg ‘véletlen’ körülmények között. Nagyon büszke vagyok rá. Bátki János idegenvezető és angoltanár Budapestről

  • Üdvözlöm! én csak azt sajnálom hogy sehol nem emliti meg egyszem lányát igaz már nem él de mi az unokái dédunokái még itt vagyunk.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.