Randalírozás zavarta meg a montreáli Grand Prix-t

2012 június 10 8:43 de.13 hozzászólás

Összesen 28 tüntetőt és randalírozót vettek őrizetbe, miután többszáz antikapitalista aktivista rárontott a Ste. Catherine Ouest-en és a Crescent Streen folyó Grand Prix partyra. Autók megrongálásával, rendőrök megdobálásával okoztak káoszt az év leglátogatottabb rendezvényén. A rohamrendőrök paprika spray-jel oszlatták fel a tömegeket, de közben a városba érkező turisták és a Grand Prix rajongói is menekülni kényszerültek a helyszínről.

Az éjszakai tüntetést a “Contingent anticapitaliste” (Antikapitalista alakulat) kezdeményezte az Émilie-Gamelin parkban. Innen vonultak le körülbelül hatszázan a tőlük nyugatra fekvő Grand Prix party irányába. Este kilenc órakor illegálissá nyilvánította a montreáli rendőrség a tüntetést, mivel a gyülekezési jogot 2013 júliusáig korlátozó 78-as törvény feltételeinek nem felelt meg a diákmenet. Napközben is számos kisebb, szintén illegális tüntetéssel zavarták meg a Grand Prix-hez köthető ünnepeket. Délután az “Action Féministe” nevű csoport tartott 200 fős tüntetést a Delta Hotel bejárata előtt. Egy, a Concordia Egyetem előtt gyülekező 50 fős csoport pedig a két utcával odébb lévő Crescent Street-i bárokra és zsufolt teraszokra próbált – sikertelenül – rárontani. Szintén napközben a Berri-UQAM és az Île Notre-Dame metróállomásokon pedig három tüntetőt vettek őrizetbe. A Le Devoir szerint az egyiküknél petárdákat és egyéb pirotechnikai felszerelést találtak.

Közben éjszaka a Beaver Hall és a Belmont Street kereszteződésénel is kitört a káosz, miután egy taxis vitába keveredett egy éppen ott tüntető kisebb aktivista csoporttal. A Montreal Gazette tudósítása szerint a taxis felháborodásában belehajtott kocsijával a tömegbe és elgázolt három tüntetőt. Ezt követően maximum sebességgel elhajtott a helyszínről. Simon Delorme rendőrkapitány azonban elmondta, hogy a hajnali órákban sikerült elfogniuk a taxist.

A de la Montagne-on is kisebb összecsapásra került sor a diák tüntetéseket támogató és azokat ellenző járókelők között. Egy rendőrautót pedig úgy rongolták meg és álltak körbe randalírozók, hogy közben bent ültek tehetetlenül a rendőrök. Végül rohamrendőrök érkeztek a helyszínre és ők szabadították ki a kocsiból – és a tömegből – kollégáikat.

Éjjel egy órá után sikerült feloszlatni a tömeget.

A Grand Prix hétvége több mint 100 millió dolláros bevételt hoz Montreálnak. A szövetségi és tartományi kormányok, illetve Montreál önkormányzata pedig 15 millió dollárt költ minden évben a formula egyes versenyre.

13 hozzászólás

  • Libás Mihály

    jo lenne tudni, tetelesen felsorolva, kiknek is hoz bevetelt igazan a Grand Prix….na es mennyit pontosan… a kapitalistak valoban elpofatlanodtak es egyre tobb ember nem talal munkat, kulonfele iskolakkal sem, ha megis, akkor nyomott berekert, lassan alkalmazotti statuszban dolgozok alig tudnak megelni az egyre novekvo szamlak, gaz- es elelmiszerarak mellett…mikozben napi 10 orakat vagy megtobbet kenytelenek dolgozni…

  • Bencsics Klára

    MILLIÓKAT HOZ mONTREAL VÁROSÁNAK!

  • Libas! Ez erdekes, amit irsz, mert eddig EZT szajkoztad MAGYORSZAGrol. Ezek szerint masutt is vannak hibak???
    Kezdtem azt hinni, hogy ez magyar tulajdonsag. Mi tobb Orban tulajdonsag…
    Akkor most mi a helyzet?

  • Libás Mihály

    Bencsics

    persze bizonyosan sokat hoz a kisvallalkozoknak is, de igazabol jo lenne tudni, ki(k) es mennyi hasznot is huznak ebbol, mert tartok tole alig 1-2 ember folozi le igazan a hasznot…..attol meg, hogy a szocializmus nem valt be, nem gondolom, hogy a kapitalizmus az embereket szolgalna, csupan par kapitalistat !

  • Libás Mihály

    es igazuk van a gyerekeknek, miszarnak emelik meg a tandijakat, hiszen nem is tudnak allasokat biztositani, teljesen mindegy, hogy egyetemet vegzett vagy szakmat vegzett, nincs allas! magyaran luxuskategorianak fog szamitani az iskolaztatas, mint ahogy a kulturahoz valo hozzajutas is csak a gazdagok kivaltsaga, mert egy negytagu csalad ritkan jar szinhazba, mikor 100 dollarnal kezdodnek a jegyarak…amivel szinten nem ertek egyet, mert a tomegek lehetnek ugyan szegenyek, de miert legyenek muveletlenek….az senkinek nem jo!

  • Bencsics Klára

    Libás, sajnos fogalmad sincs a helyi politikáról!
    Ahogy a fenti cikk is írta, Quebecben a legalacsonyabb az egyetemi tandíj Kanadában. Az évi 342 dollár emelés, NEM? ok 3 hónapos tüntetésre és zavargásra. Gyakorlatilag este nem lehet Montreal belvárosában közlekedni. Többen nem mernek a metrón menni, az előző tűzbombák miatt. Az egyetemista NEM akar szakmát tanulni, hanem valami marha tantárggyal akar diplomát szerezni, hogy egyetemi végzettsége legyen. Sok rendes diák viszont munkát vállal, hogy fedezni tudja egyetemi tanulmányait, s nem azt várja, hogy a lakosság adójából fizessék tandíját. Mivel a több hónapos tüntetéseket a szakszervezetek, szélső balos csoportok irányitják és pénzelik, minden értelmes ember előtt világos, hogy a szeparatista PQ kar győzni a legközelebbi választáson, és a Liberális kormányt akarják megbuktatni!
    Te még mindig az ősi marxista v. kapitalista gondolkodással méred a kanadai helyzetet, ami ITT soha nem volt érvényben!

  • egy kanadai magyar

    Én egyetértek azzal, hogy maradjon alacsony a tandíj, viszont az már elég igazságtalan hogy amíg részben a gazdagabb tartományok mint Alberta meg Ontario, azaz a többi kanadai állampolgár adója is finanszírozza a quebeci alacsony egyetem tandíjat, ez az olcsó tandíj CSAK a quebeci diákoknak jár, más tartománybol érkező diáknak már sokkal magasabb tandíjat fizet ha quebeci egyetemet választ.

  • Bencsics Klára

    Ma esti híreknél az itteni “nácizókra” gondoltam,és jót derültem!
    A montreali tüntetők, náci köszöntéssel vonultak tegnap este és a zsidó egyesület megsértődött, híranyag lett, és interjú!!!!!! Bocsánatot kértek, de az egyik ember nem fogadta el-
    A muris az egészben az, hogy a marxisták heccelték fel és segitik anyagiakkal a diákokat, azok a vörös kocka ellenére , heil Hitler jelével vonultak!

    Ki érti ezt? Talán Szemenyei úr.

  • Szép lehetett:)

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    Kedves Bencsics Klàra,
    megmondom öszintén, felhàborodtam a hozzàszolàsàt olvasva.
    Ezt azért nem feltételeztem Önröl, hogy a diàkok nàci köszöntésén jot derült.
    Engem az ilyenfajta események egyàltalàn nem szorakoztatnak: söt, felhàboritanak.
    Szerencsére: màsok is felhàborodtak.
    – A “zsido egyesület” ami alatt a B’nai Brith értendö: szintén “megsértödött”söt:felhàborodott,- és làm-làm “hiranyag lett és interju”, stb.ahogy vitriolba màrtott tollàval irta. Az ujsàgokban: angolul és franciàul megjelent cikkekben a diàkvezetök elmagyaràztàk, hogy azért alkalmaztàk a rendörökkel valo talàlkozàsnal – vagy: összecsapàsnal -ezt a fajta köszöntést: mert kvàzi a montreàli rendörök “pontosan olyanok, mint a nàcik”. Nahiszen… ennyit az egyetemistàk történelmi – irodalmi – politologiai és egyéb ismereteiröl.
    Tessek utànaolvasni, mindez megjelent a The Gazette-ben, a La Presse-ben, valamint a Journal de Montréalban is. Teljesen érthetôen elmagyaràzzak.Angolul, franciàul. Mit nem lehet ezen megérteni?
    Nagyon gonoszan irt ide most, kedves Mrs.Bencsics,vagy Mme Bencsics, – valahogy több empàtiàt feltételeztem Öntöl. Mindenkinek, aki az europai történelmet hacsak egy kicsit is ismeri:összeszorul a gyomra.
    – Ön meg jot derült. Szomoru.

  • Bencsics Klára

    Kedves Annamária, valamit nem értett írásomból, vagy nem jól fejeztem ki magam
    .Én MÁR nem háborodok fel az itteni diáktüntetéssel kapcsolatban. Viszont kissé furcsának tartottam, hogy a marxisták, szakszervezetek és erősen balosok által támogatótt diákság, a nyilas tüntetést használja, valami oknál fogva. Jó, jó, gondoltam, hogy a rendőrökre céloztak, de akkor is fura látvány volt a vörös kocka a mellükön és lobálják a karjukat! Nem gondolja, hogy ez mennyire ellenmondásos volt? Ha ettől a gyomra összeszorult, akkor üldözési mániája van, mert tudhatná, hogy Kanadában az ilyen szélsőségek nem élnek soká.

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    Kedves Klàra, igy: ahogy most irta le reakciojàt: ez igy jobban és föleg egyértelmübbé teszi a véleményét,- az elsö beiràsa eléggé kétértelmü volt.
    Lehet, hogy üldözési màniàm van,(?!) ahogy emlitette; de az is lehet, hogy csak érzékenyebben reagàlok -viszont ha valaki azt mondja, hogy a nàci köszöntésen jot derült..szoval a humorérzékünk nem azonos.
    Valoban ellentmondàsos és atavisztikus ellentét van a vörös szinü kocka, a balos tàmogatàs,szakszervezet stb. es a nyilas éra szimboluma között.

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    Kedves Klàra;nem tudom, melyik helyi ujsàgot olvassa- felhivnàm figyelmét erre a blog-irora,érdemes elolvasnia ezt a beiràsàt.
    http://www.lapresse.ca/debats/le-cercle-la-presse/actualites/201206/16/48-522-hitler-en-tournee-a-montreal.php

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.