A Fidesz és az erdélyi magyarság megosztása

2012 június 7 10:25 de.26 hozzászólás

A Fidesz határon túl folytatott aggresszív politikai tevékenysége nem csak a nyugati magyar diaszpórában és Szlovákiában okozott komoly feszültséget, hanem Romániában is, ahol Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke most éppen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellen agitált. Ezzel nem csak az erdélyi magyarság politikai képviseletét veszélyezteti a magyar kormánypárt, hanem a Nyirő Józséf-féle csempészési ügye éppen a román szélsőjobboldali, magyarellenes xenofóbokat erősítheti, melynek levét természetesen nem a Budapesten élő, hamvakkal trükköző államtitkár és annak pártja issza meg, hanem az egyenlőségben és biztonságban élni kívánó erdélyi magyarok.

Kövér László nem csupán a magyar parlament elnöke, hanem az RMDSZ riválisaként elkönyvelt Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnöke. Szerinte az a baj az egyetlen parlamenti képviselettel rendelkező erdélyi magyar párttal, hogy “nem engedik, hogy különböző értékrendek megnyilvánuljanak az egységes képviseletben, és kiszorítják a másként gondolkodókat.”

Tehát, a Fidesz mélységesen felháborítónak találja azt, amikor kiszorítják a másként gondolkodókat.

Jó tudni, hogy manapság az Orbán-kabinet prominensei is pártolják a politikai és világnézeti sokszínűséget. Remélem, hogy a memorandum – a Párt legújabb utasítása – az amúgy per pillanat egymással is marakodó kanadai magyar jobboldali hangadókhoz is eljut.

Frunda György, az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje viszont a magyarság megosztásával és a fideszes alaptörvény megszegésével vádolja Kövért és Németh Zsoltot, a házelnök elvbarátját. Az alaptörvény jelzi, hogy Budapestnek figyelembe kell venni a határon túli magyarság döntéseit – mely eddig az RMDSZ-t és nem a Tőkés László nevével fémjelzett MPP-t részesítette előnyben. Frunda szerint Kövér és Németh erdélyi tevékenysége “a magyar közösség megosztására tett próbálkozást jelent, ezt pedig határozottan elutasítjuk.”

A Romania libera című lap szerint Orbán Viktor hatalomra kerülése óta “hidegháborús állapotba” került Magyarország és Romania diplomácia kapcsolata. Az Erdély Ma című hírportál pedig nem érti, hogy Budapest miért avatkozik be az erdélyi magyarság belügyeibe. “Miért kell kiemelten támogatni valakit, valakiket az erdélyi magyar-magyar birkózásban?”–kérdi a lap.

 A román házelnök eredetileg arra kérte Kövért, hogy várja meg a vasárnapi helyhatósági választásokat és csak azt követően utazzon Romániába. Erre Kövér jelezte, hogy magánemberként utazik Erdélybe és nincsen jogi akadálya a tervezett vizitnek. Victor Ponta román miniszterelnök szerint “provokáló és felelőtlen” Kövér magatartása, ugyanakkor elmondta: visszafogott reakciójával Románia megmutatja a világnak, hogy a bukaresti kormány “okosabb és racionálisabb” mint a Fidesz.

26 hozzászólás

  • Libás Mihály

    azt hiszik a roman is olyan bamba nep, mint a magyar…..csak nehogy meglepodjunk! persze en ertem, hogy kozuk van trianonhoz, de ketlem, hogy a mai magyar emberek meg akarnanak vivni az elveszett teruletekert….

  • Bencsics Klára

    Christopher, öszintén: kinek a pártján vagy? A román szoci miniszterelnöknek, vagy az erdélyi magyaroknak? Kövér csak egy alkalom a veszekedésre.

  • Puchert János

    A helyzet ha lehet ennél is bonyolultabb hisz míg Kövér László a Szász Jenő által vezetett pártot favorizálja addig Németh Zsolt inkább a Tőkés László által vezetett pártot a két pártnak nincs annyi szavazója, hogy esélye legyen komoly eredményre, de azt eléri, hogy bizonyos szavazatot elvegyen az RMDSZ-től és ezzel ártson a magyar ügynek, ez az a magyar átok “akkor dögöljön meg a szomszéd tehene is”. Egy fura csavar még a dologban Szász és Tőkés közt sincs nagy barátság amiben egyetértenek minél nagyobb kárt okozni az RMDSZ-nek

  • Az a baj hogy a Fidesz nemcsak a határon tuliakat osztja meg hanem a határon belül is!

  • Libás Mihály

    Bencsics

    kuldd hadba a gyerekeidet, unokaidat, hogy vivjanak meg a romanokkal az elveszett teruletekert….ha minderre nem vagy kepes, leginkabb csendben kene lenni!

  • Puchert János

    Kedves Klára kérdésed jogos csak a címzés rossz nem a szerzőnek kellett volna feltenni hanem Kövérnek és Németnek, azért mert az RMDSZ nem úgy táncolt ahogy a FIDESZ elvárta volna éket vert a magyarok közé de ez túl jól sikerült hisz nem kétfelé szakadt a romániai magyarság hanem három felé a román nacionalisták örömére és amint fentebb is írtam ez a két törpe párt is egymás ellen kampányol ezen érdemes volna elgondolkoznod.

  • “A Fidesz határon túl folytatott aggresszív politikai tevékenysége nem csak a nyugati magyar diaszpórában és Szlovákiában okozott komoly feszültséget, hanem Romániában is”
    — Ezek szerint a szlovák nyelvtörvény, hogy a magyarokat le lehet lőni az utcán, az nem provokáció. Az Erdélyben történő folyamatos magyar irtás, nem provokáció. Ott egyáltalán nincsenek gondok és nem is kell kiállni magyar testvéreink mellett…

    “A Romania libera című lap szerint Orbán Viktor hatalomra kerülése óta “hidegháborús állapotba” került Magyarország és Romania diplomácia kapcsolata.”
    — Kamu, a két ország között nem lenne semmi probléma, ha mindenki a történelmi határai mögött maradna, és nem akarna beleavatkozik a magyar emberek életébe.

    “Az Erdély Ma című hírportál pedig nem érti, hogy Budapest miért avatkozik be az erdélyi magyarság belügyeibe. “Miért kell kiemelten támogatni valakit, valakiket az erdélyi magyar-magyar birkózásban?”–kérdi a lap.”
    — Eddig meg az volt a baj, hogy az anyaország nem állt ki a magyarok jogaiért székelyföldön… A kettőt nem tudom összeegyeztetni.

    “A román házelnök eredetileg arra kérte Kövért, hogy várja meg a vasárnapi helyhatósági választásokat és csak azt követően utazzon Romániába.”
    — Azért az nem éppen kérés volt, hanem utasítás. És miért ne mehetne oda? Kövér Eu-s állampolgár. Tudtommal Románia is belépett az EU-ba. Minek léptek be, ha vasfüggönyt szeretnének?

    “Erre Kövér jelezte, hogy magánemberként utazik Erdélybe és nincsen jogi akadálya a tervezett vizitnek. Victor Ponta román miniszterelnök szerint “provokáló és felelőtlen” Kövér magatartása, ugyanakkor elmondta: visszafogott reakciójával Románia megmutatja a világnak, hogy a bukaresti kormány “okosabb és racionálisabb” mint a Fidesz.”
    — Eleve a Román elnök provokált, attól, hogy mert nem tud tenni semmiféle kirekesztő mozdulatot, cselekvést, hogy ma már nem lőheti le Kövért a határon, nem biztos, hogy okosabb és racionálisabb, csak így tud kihátrálni egy számára vesztes, elvetélt konfliktus keltésből.

  • Sikerült Kövérnek egy ” ügyes ” húzással az eddig barátságos Romániát beterelnie az újkori ” Kisantant ” ba ”

    Bencsics most őszintén TE minek a pártján vagy ? A békés közös fejlődésén , vagy a mindenáron való konfrontálódásén , a nálunk sokkal erősebb környzeő NATO országokkal , valamint Szerbiával ?
    ( Miközben a magadfajták tevékenysége miatt nekünk kifelé áll a szekerünk rúdja a NATO ból )

  • Tüske Zsófia

    http://maszol.ro/aktualis/ponta_kover_gyujtogatni_jott_2012_06_08.html

    Ki a megosztó?

    Kövér László az RMDSZ-szel is összeszólalkozott romániai látogatása alkalmával. Szerinte azok osztják meg az erdélyi magyarságot, akik nem engedik, hogy különböző értékrendek megnyilvánuljanak az egységes képviseletben, és kiszorítják a másként gondolkodókat.

    Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elutasította Kövér vádját, hangsúlyozva, önmagáért beszél az a tény, hogy milyen sokan vannak általában az RMDSZ kampányrendezvényein, és hányan vesznek részt a „másképp gondolkodók” rendezvényein.

    Kiemelte: nem kíván vitatkozni Kövér Lászlóval, és hozzátette, hogy aki pártot alapít Erdélyben, saját magáról állít ki bizonyítványt.

    bár a cikk magáért beszél, attól tartok szegény Bencsics kolléganő már képtelen olyasmit felfogni, ami ellenkezik félévszázaddal ezelőtti elképzeléseivel.

  • Tüske Zsófia

    http://manna.ro/velemeny/szigoruan-agaskodo-bajuszok-2012-06-07.html

    A nagy ember beköltözött a Bolyai-térre, Marosvásárhelyre. A nagy ember képi helytartója – legyünk
    pontosak. Egyszer csak ránk ragadt ez a nagy ember, mint egy hatalmas, öntapadó, önkényes matrica.

  • Tüske Zsófia

    Ripli László, honnan veszi, hogy írtják a magyarokat Romániában? Romániában kiegyensúlyozott kapcsolat kezdett működni a románok és a magyarok között, ezt zavarta meg most Kövér, és a fidesz agresszivitása. Gondolja, hogy a Bugár Béla-féle összefogáson alapuló Híd-formációt támogató szlovákiai magyarok Kövér általi lehazaárulózása segít a nyelvtörvény módosításában? Nem veszi észre, hogy Kövér támogatása csak árt a határontúli magyarok ügyének? És hogy a magyar parlament elnökének nyílt kortes-útja egy másik ország választásába a belügyekbe való durva beavatkozás, amiből maguk az érdekelt magyarok jó része sem kér?
    Hívatlan prókátornak az ajtó mögött a helye – az erdélyiek nagy része nem szereti a diktátumokat, még élénken él emlékezetükben a ceausescu-féle diktatúra, – majd meglátjuk, a vasárnapi választások eredménye mit mutat: kérnek-e Kövér támogatásából a határon túli magyarok, akik a korrupt és sikkasztó Szász Jenőt egyszer már partvonalra küldték, vagy sem.

  • Libás Mihály

    ripli

    akkor menj segiteni, ha kerik a segitsegedet….az ottelok koszonik, de nem kernek a fidesz “segitsegebol”, persze, mert ok csak erdelyi magyarok es nem hulyek, mint egyesek….

  • Varga Sándor

    A Kanadai Magyar Hírlap becsületesebb lenne, ha arról írna cikket, hogy az MSZP-SZDSZ górék közül kik, mikor, és a magyar adófizető pénzéből mennyivel támogatták az RMDSZ kampányait, jelöltjeit? De, az RMDSZ kritizálása nyílván nem a KMH profilja! Csak emlékeztetőül. a D-209-es szigorúan titkos ügynök, Göncz Árpád, Kovács László, stb-ek, a Nastase-val együtt ünnepelték Erdély elcsatolását, Budapesten, a Kempinsky szállóban. Akkor is azokat vegzálta a szocialista rendőrség, akik ez elllen tiltakoztak. Aztán jött a 2006-os rendőrterror…

  • Mindez a “demokratikus,igazságos” trianoni “békeszerződésnek” köszönhető, mikoris nagyhatalmi érdekek népeket,országokat daraboltak szét kényükre-kedvükre. Betartották az utódállamok azokat a kikötéseket amiket a hozzájuk, jogtalanul, csatolt népekkel szemben – betartandóként – előírtak? Adtak min. kulturális önrendelkezést,így nyelvük és oktatásuk szabad biztosítását? Erről is beszéljenek tisztelt uraim! Az RMDSz sajátérdekű megélhetési politikát folytat.Miért nm adták meg a Bolyai Egyetem magyarnyelvű orvosi karának amegalakulási jogát? Ezt az előző és ez okból megbuktatott kormány megígért. E miattl indult a mai helyzet.Vagy hagyjuk, hogy azt csináljanak az ottani székelységgel amit akarnak?

  • Riplikém Maga böszmeségeket ír.
    Múlt héten mondta éppen egy barátom aki Erdélyből jött a Caucescu rezsim elől , hogy mostmár ötösével , tízesével települnek vissza az erdélyi magyarok innen ! Büdös nekik az Orbán-rendszer vagy mi…legalább ők megtehetik , van hová menniük , de mi ?
    Szóval maga egy körmönfont hazudozó , olyan stílusban amint az a Kurucinfó oldalain látható , ha valaki kíváncsi rá.
    De MI azért járunk ide , mert nemvagyunk kíváncsiak az efféle hazudozásra.
    Akkor miért oltogat minket vele ?

    Más.
    Az RMDSZ momentán testvérpártja a FIDESZ.-nek , hiszen mindkettö az Európai Néppárthoz tartozik. Közös frakciójuk is van Brüsszelben.
    Akkor miért van hogy azt a nem is mérhető kis pártocskát támogatja a FIDESZ , aminek esélye sincs a választásokon ?
    Azért van ez mert a FIDESZ CSAKIS olyanokat támogat akik kritika nélkül fogadják el az instrukcióikat. Az RMDSZ pedig nem ilyen. Nekik a helyi magyarsággal kapcsolatos érdekeket kell támogatni. És ez valahogy nem fér bele a FIDESZ elgondolásaiba.

  • Drága Földes kollega :
    SENKI nem mondta hogy a Trianoni Diktátum igazságos , vagy hogy demokratikus lett volna.
    Sajna ez volt a béke , francia módra !
    Ezért volt az hogy a Második Vilháb után az USA mukkanni sem hagyta az alapból soviniszta De Gaulle.-t a béketárgyalásokon. Épp csak ott lehettek , a “futottak még ” kategóriában.
    Eredmény : A leghoszabb békeidőszak Európában. ( Hacsak valami szar nácik nem robbantanak ki megint egy jó kis fegyveres konfliktust , de ennek szerencsére vajmi kevés az esélye.)
    Trianonból egyenes úton származott a Második Világháború , egy akkora nemzetet mint a német ,nem lett volna szabad annyira megalázni amennyire a szerencsétlen franciák tették.

    Ezzel szemben mik voltak a Második világháború után hónapokkal ?
    Pl. Angliában még mindig jegyre lehetett húst és vajat kapni amikor Németországban már volt ilyesmi a boltokban !
    Mert a Pax Americana nem arról szól hogy népeket kell leverni és megalázni , hanem eszméket ! A nácizmust le kellett verni ! És le is lett verve !!

    Trianon.
    Sztálin megüzente az idióta Horthynak : Maradjon semleges , visszakaphatja Erdélyt.
    Ez nem volt jó a féleszű matróznak. ( Nem én találtam ki , saját vezérkara nevezte a háta mögött lekicsinylően ” matróznak ” )
    Megjegyzem az életét is Sztálinnak köszönheti ! A többi győztes nagyhatalom Nürnbergbe akarta idézni háborús bűntettei miatt. Csak épp Sztálin értékelte az elcseszett kiugrási kísérletét.

  • István Berecz

    “A FIDESZ.mélységesen felháboritónak tartja azt,amikor kiszoritják a másként gondolkodokat.”Szerintem a FIDESZ nem látja a fától az erdőt.Hát ök nem ezt csinálják az anyaországban?Még a saját körükben sem türik meg a méás véleményt kinyilvánitót,ha akad ilyen.A “felelőtlen”Kövér magatartás ellen felelősen kellett volbna fellépni a román hatóságnak.Én ugy látom,hogy a román vezetés kulturáltan megfontolt és türelmes.Nem rajtuk mullott,hogy a román-magyar viszony a “hidegháborus állapotba”került.A román vezetésnek látni kell azt is,hogy e megromláshoz nagy köze van a Romániában élő Tőkés urnak is,aki az isteni ige helyett a gyülölet igéjét hirdeti ott is,meg Magyarországon is.A kettő egyén egy fán terem.

  • “Az RMDSZ momentán testvérpártja a FIDESZ.-nek”, by Gayza

    Na meg a LIKUD-nak, ugye gayzuka?

  • Berecz! Ugyan mikor voltak a romanok turelmesek a magyarokkal szemben. Most sem tudtak turelmesek lenni egy HALOTTAL. szemben. Kinevettettek magukat a nagy hajszaval. Szellemeket uldoztek es nem sikerult elkapni.
    Mindig is babonasak voltak a romanok.

  • Figyelj csak Daki :
    Leszámítva azt hogy aláztalak itten ezerrel , valahol mégis egy értelmes embernek tartottalak.
    ( Az alattomosság megkíván bizonyos IQ-színvonalat. )
    De belátom tévedtem.
    Ostaba fickó , ( esetleg úrelány?) vagy , ez most mindegy.
    Nézzél már utána milyen pártok vannak benne az Európai Néppártban és utána nyilatkozzál ostobaságokat.
    Mindenki szokott tévedni vagy hülyeségeket írni.
    Ezek felett általában egy úriember ( olyan mint én ) általában elsiklik.
    De TE most gúnyolódási célzattal írtál ide be egy hülyeséget. Kénytelen voltam megvilágítani azt hogy menyire tájékozatlan és -igen , mondjuk ki- buta egy személyiség vagy Te.

  • Hé !
    Jimbó fijjú !
    Képzeld el ha pl. a németek államilag akarnának eltemettetni Lengyelországban egy onnan származó nácit !
    Szóval add alább a hülyeséget.

  • Christopher! Miért segited,terjeszted a romàn propagandàt? Az uj kormàny ota nincs magyar prefektus és alprefektus romàniàban.A marosvàsàrhelyi egyetemnek sem lesz magyartagozata,amit az elözö kormàny megigért,de az egyetem megakadàlyozott.Az elözö kormànnyal soha nem làtott jo kapcsolatai voltak a magyar kormànynak. Ki lenne mélto vezetni a romàniai magyarsàgot,ha nem Tökés,aki màr Ceasescu ellenében is vezette a romànokkal egyetértésben?

  • Libás Mihály

    Denes

    dehat tokes egy bunozo! csak masfele, mint csaucseszku, mondjuk illik a fideszhez, teged meg lecsukatnalak bunpartolasert!

  • Ugyan Déneském..
    Tökés pajtija mostanra már maximum csak a saját tetemes bankszámláit vezetgeti , azokból az odaguruló adóForintokból miket a magyar adófizetők zsebéből húznak ki imádottjai.

  • Puchert János

    Dénes, Tökés napjainkra egy erkölcsi hulla megzavarta az 1989-ben hirtelen jött ismertség azt, hogy ki a megfelelő személy a romániai magyarok vezetőjének ezt bízzuk az ott élőkre.Tőkés a pénzért és a hatalomért elhagyta hitét, családját

  • Nna…itt van !
    Nácikáim :
    A harmadik oldalon van és a negyedik ,meg ötödik oldal közötti területen.
    Okuljatok belőle ! Hogy miképpen érvényesítik Erdélyben kicsiben azt a politikai ” kultúrát ” amit Magyarországon már kiterjesztettek az egész közéletre.
    (És lassan a magánszférára is !)

    http://hnepe.files.wordpress.com/2012/06/1206110116.pdf

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.