A mérsékelt, negyven éve kormányon lévő konzervatívok nyertek ismét Albertában

2012 április 24 8:30 de.6 hozzászólás

Még legalább négy évig folytatódik Alberta tartomány 1971 óta tartó konzervatív dinasztiája, miután Alison Redford mérsékelten jobboldali Progresszív-Konzervatív pártja kiütötte a vele szoros versenyben lévő keményen jobbos Wild Rose Party-t. A Liberális Párt és a szocialista Új Demokraták alig voltak tényezők. A PC párt 61, illetve a Wild Rose 17 mandátumához képest, a liberálisok csupán 5 és az NDP pedig 4 választókerületben győzött. Redford a centrum felé húzta PC pártját és ezzel felépített magának egy urbánus, Edmontont teljesen és Calgary-t részben uraló pártot, mely a tőle jobbra álló vidéki Wild Rose Partyval folytathat szópárbajt az albertai tartományi törvényhozásban.

Alison Redford, Alberta progresszív-konzervatív kormányfője

Allison Redford győzelme váratlan volt, hiszen a felmérések azt jelezték, hogy a szókimondó, keményen jobboldali és libertáriánus Danielle Smith kormányfő-jelölt bedönti a progresszív-konzervatívok végtelennek tűnő regnálását. Az elmúlt hétvégén közzétett utolsó felmérésben 10 ponttal vezetett a Wild Rose és a publicisták is szinte biztosra vették a PC párt bukását.

De vajon mi okozta ezt a teljesen váratlan fordulatot? A Wild Rose bukása részben Allan Hunsperger képviselő-jelölt és protestáns lelkész botrányos kijelentésének köszönhető. Hunsperger azt találta mondani a kampány kellős közepén, hogy Isten a melegeket egy “tüzes medencébe” fogja taszítani és, hogy örökre a pokolban fognak szenvedni. Egy másik Wild Rose-os képviselő-jelölt – Ron Leech – pedig azzal kampányolt választókerületében, hogy ő a előnyösebb jelölt, mivel egyik ellenfelével szemben, ő neki fehér a bőrszíne. Itt azonban érdemes megjegyezni, hogy bár Danielle Smith nem ítélte el a képviselő-jelöltek szélsőséges kijelentéseit, a Wild Rose kormányfő-jelöltje libertáriánus nézetek vallott szociális-társadalmi kérdéseken és inkább fiszkális konzervatívizmusában állt jobbra a kormányon lévő PC Párttól.

A másik faktor ami hozzájárult a PC párt győzelméhez az albertai liberális párt teljes összeomlása. Úgy tűnik, hogy az urbánus szavazók – különösen Edmontonban – annyira megijedtek a Wild Rose-tól,  hogy stratégiai megfontolásból inkább a mérsékelt jobboldalra szavaztak.

A 47 éves Redford külügyi és honvédelmi tanácsadóként kezdte politikai pályafutását Brian Mulroney kanadai miniszterelnök progresszív-konzervatív kormányzása alatt. Redford fiszkális kérdésekben középpárti – azaz egy féle “vörös tory” – és a környezetvédelemben is progresszív nézeteket vall.

Az albertai PC Párt 1971-ben, Peter Lougheed vezetése alatt került hatalomba. Eddig negyven éven keresztül kormányon maradtak. Lougheed progresszív-konzervatív örökségét és regnálását Don Getty, Ralph Klein, Ed Stelmach és Alison Redford kormányfők folytatták.

6 hozzászólás

  • Milyen ismerős ez a történet 🙂

  • Kösz Christopher, hogy rávilágítottál a cikkeddel az egyértelmű párhuzamra:)

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    Elnézést, kedves Dakota,de nem értem: milyen “egyértelmü pàrhuzam”-ra, és “ismerös történet”-re utal?
    Töröm a fejemet, de nem ugrik be semmi ismerôs vagy pàrhuzamos ügy.

  • A.R.S.
    A nyilvánvaló dolgokat sem látod, mert nem akarod látni. Akkor miért magyarázzak feleslegesen neked bármit?

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    Nem kell feleslegesen magyaràznia, figyelek. Egyetlen esetre emlekszem, ami hasonlo volt, 1 politikus elszolàsa-amibe belebukott a pasas meg a pàrtja: de az sem volt teljesen ilyen- senki nem ugrik be,ami ennyire nyilvànvalo lenne meg pàrhuzamos,mint ahogy emliti.

  • Ez a csőlátás hátulütője, kedves ARS.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.