Tolerancia és vallásszabadság: québeci katolikus diákoknak is kötelező más vallásokról tanulni

2012 február 20 7:45 de.9 hozzászólás

Elbukott egy québeci katolikus szűlőkből álló csoport kezdeményezése, mely bíróságon támadta a liberális tartományi kormány egyik intézkedését, ami kötelezővé tette a más vallásokról szóló tananyag felhasználását valamennyi általános és középiskolában.  A tartomány a más vallások bemutatásával a toleranciát és sokszínűséget kívánta hangsúlyozni, azonban a tiltakozó katolikus szülők szerint ez sérti a vallásszabadság elvét.

A per Drummondville-ből indult, amiután 2008-ban Jean Charest liberális kormánya bevezetett egy új Ethics and Religious Culture című órát, mely a világ vallásait és hagyományait mutatja be a québeci iskolásoknak. A per a kanadai Legfelsőbb Bíróságon kötött ki és a tiltakozó római katolikus szülők azt szerették volna elérni, hogy katolikus otthonokban felnövekvő gyerekek részére ne tegyék kötelezővé az órát, mivel szerintük megzavarhatja őket a más hitek és világnézetek korai bemutatása saját vallásuk gyakorlásában. Québec katolikus és református örökségén kívül, a zsidóságra is kitér az új tananyag és úgy szintén a kanadai első nemzetek hagyományaikra és lelkiségére.

A Québec-tartományi LB már 2011-ben úgy döntött, hogy a kötelező tananyag nem sérti a vallásszabadság elvét. Jean Morse-Chevrier, a québeci Catholic Parents Association szóvívője azt reméli, hogy a mostani szövetségi bírósági döntés ellenére a québeci oktatásügyi miniszter átgondolja a kötelező tananyagot és a vallásszabadsággal kapcsolatos katolikus aggályokat is megfontolja. A csoport olyan bizonyítékot kíván gyűjteni, mely kimutatja: az általános iskolákban kötelező, más vallásokat bemutató tananyag lelki traumát okoz a katolikus diákok számára.

“A fiám még csak a negyedik osztályba jár, de máris kérdéseket és kételyeket fogalmaz meg saját vallásával kapcsolatban. Mindennek el jön az ideje, de várni kéne, hogy a gyerekek egy kicsit idősebbek legyenek mielőtt kötelezővé tesznek egy ilyen jellegű tantárgyat”–nyilatkozta S.L.. A perhez csatlakozó szülő nevét nem hozhatjuk nyilvánosságra, a kanadai LB által elrendelt publikálási tilalom miatt.  

Az LB-hez forduló szülők szerint a québeci kormány egy “vallási és világnézeti svédasztalhoz” ülteti katolikus gyermekeiket.

Az új multikulturális etikai és komparatív vallásokról szóló tananyag valamennyi diák számára kötelező órának számít – kivéve az első éves gimnazistáknak – és a hagyományos katolikus és protestáns tanításokra épülő erkölcs-órát váltotta fel.

A kilenc kanadai LB bíró úgy döntött, hogy a Québec-tartományi kormánynak feladata a multikulturalizmus megerősítése iskoláikban, így tehát elfogadhatatlan volt a keresztény vallásra épülő tananyag. “Az a vélemény, miszerint a más vallásokról való tanítás sérti a vallásszabadságot felér a kanadai multikulturális társadalom totális elutasításával és egyben ignorálja a québeci kormány e területen lévő kötelességeit. Québec sokszínűségére való tekintettel, a kormány többé nem részesíthet előnyben egy adott vallást, vagy világnézetet egy másik vallással szemben”–jegyzi a kanadai LB. Ugyakkor két bíró jelezte, hogy az új multikulturális tananyag megfogalmazása és annak tanítása valóban “kissé kérdéses.”

A Montreálban működő római katolikus Loyola High School szintén a bíróságon támadta a québeci kormány azon határozatát, mely a 160 éves parokiális intézet számára is tiltja a katolikus vallásoktatást és az új multikulturális programot teszi kötelezővé. A québeci LB eredetileg az iskola mellett foglalt állást, de a tartományi kormány már benyújtotta fellebbezését. Julius Grey, prominens montreáli ügyvéd szerint a mostani kanadai LB döntés a kormány fellebbezését erősíti, hiszen ha katolikus diákok esetében sem lehet kivételezni, ugyanez az elv a katolikus iskolákra is vonatkozhat. Ezentúl ők sem adhatnak le kizárólag katolikus vagy keresztény lelkiségről szóló tananyagot.

9 hozzászólás

  • Puchert János

    Csak üdvözölni tudom ezt, nem baj ha a gyerek megtanulja, hogy sokszínű a világ

  • haat az en velemenyem meg az a vallasokrol, hogy eleve erkolcstelen az a szulo, aki barmely vallashoz elkotelezi a gyereket, mikor az meg nem kepes errol dontest hozni, masreszt pedig a gyerekeknek mindenfele tananyag lelki traumat okoz, nemcsak a mas vallasokat bemutato tananyag:) erre konnyen bizonyitekokat lehet gyujteni:) egyebkent, ha nem egy kanadarol lenne szo, talan tulzonak tartanam a tema koruli fontoskodast, de kanada sokszinusege indokolja, hogy a gyerekeknek legyen valami fogalmuk a honfitarsaik vallasarol…

  • Misi, nekem a matek okozott lelki traumát. Szívesen kihagytam volna. 🙂

  • Remek ötlet. Már 1985-ben is ezt javasoltam.

  • Chris

    haha, nekem mindig epp az, amelyikbol tanulni kellett 🙂

  • Jé, egyetértek Kopácsival!

  • Libaska , sameszkám, végre elmondtad, hogy neked minden tananyag lelki traumát okoz! Igazán figyelemreméltó, már tudjuk, miért vagy ilyen lökött!

  • na igen gyoker tatulus

    ez nem annyira meglepo, ha figyelembe vesszuk azt a tenyt, hogy a mai napig iskolaba jarok, persze mindig kulonfelekbe…. neked persze nem okozhatott fajdalmat az, amit nem csinaltal sose! maximum egy hidfoglalo tanfolyamot nezek ki beloled szarhazy!

  • Jé, Tatulus, hogy mik nem vannak?

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.