Elhunyt Romváry Zsuzsa

2011 december 29 3:06 du.4 hozzászólás

2011 december 28-án hunyt el Montreálban Romváry Zsuzsa kanadai magyar szerző. Romváry Zsuzsa (született Sólyom) 86 éves volt és a St. Margaret’s idősek otthonában töltötte élete utolsó időszakát. Gyászolja fia, Janko, menye, Mona, valamint unókái Nadia és Mark, illetve hozzátartozói Jolika, Esther és Gregory.  2011. december 31-én 11 órakor temetik az 5301 Decarie Boulevard alatti Kane & Fetterly ravatalozó kápolnájából. Virágok helyett arra kérik Romváry Zsuzsa barátait és ismerőseit, hogy az Alzheimer’s Society-hez küldjék be adományaikat.

Romváry Zsuzsa 1992-ben írta a Zsuzsa Not Zsazsa–Balance with a Smile című könyvét. A memoár-jellegű írásban Susan Romvary az 1956-os forradalom utáni Magyarországról való menekülésének történetét és a kanadai társadalomba való integrációját írta le. Kanadai életéről, annak nehézségeiről és a beilleszkedéshez fűződő élményeiről gyakran humorosan számol be a montreáli magyar szerző. Mindeközben Romváry Zsuzsa azokról a csalódásokról és a honvágyról is ír, melyet a több mint 38 ezer magyar ötvenhatos menekült mindegyike biztosan tapasztalt. Ugyanakkor Romváry Zsuzsa életfilozófiája is tükröződik könyvében, mely szerint az élet kihívásai alatt csak nevetéssel és humorral tarthatjuk meg józanságunkat.

Romváry Zsuzsa volt a Canadian Authors’ Association montreáli szekciójának alelnöke. A Montreáli Magyar Irodalmi Társaságban is aktív szerepet töltött be, a szervezet 1988-as irodalmi versenyének nyertese volt.

A Zsuzsa Not Zsazsa című könyvén kívül, 1998-ban szerkesztette a Leaves from the Branch című kötetet, “Kultúrigény” című elbeszélése pedig az 1993-ban publikált Mozaik c. antológiában jelent meg.

Tags:

4 hozzászólás

  • Bencsics Klára

    Jól van Christopher, kivételesen megdicsérlek!
    Romváry Zsuzsi alelnőke volt egy ideig, az Montreali Magyar Irodalmi Tásrsaságnak amit én alpítottam.Könyvéből remekül profitált.. Régi jó ismerősöm. . Évek óta igen sokat szenvedett és jó, hogy most már vége szenvedésének.
    Nyugodjék békében!

  • Köszönöm, Klári. Szüleim is jól ismerték Romváry Zsuzsát és volt férjét, a néhai Romváry Jánost, aki apám közeli barátja volt. A kilencvenes években János párszor Pesten is meglátogatott minket, neki is rendkivül jó humorérzéke volt. Romváry Zsuzsa könyvéről először 1994-ben szereztem tudomást – 13 évesen – amikor az American International School of Budapest kanadai származású földrajz-tanára adott egy példányt a könyvből anyukámnak. Anyukám aztán mosolyogva mondta el neki, hogy ismerjük a szerzőt és családját.

  • Bencsics Klára

    Nem akarok szerénytelen lenni, de a könyve címlapjához én adtam az ideát! Egy kapocs Budapest és Montreal között a két híd!

  • Ismeretlenül is Őszinte részvétem a családnak s Nyugodjon Békében tisztelettel Éva

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.