A Negyedik Köztársaság (4K!) és a baloldali szolidaritás

2011 november 30 11:42 de.8 hozzászólás

2012. január 1-én hivatalosan is megszűnik a III. Magyar Köztársaság. De már szervezik a negyediket.

A Negyedik Köztársaságot! (4K!) nevű baloldali civil mozgalom az első az elmúlt 18 hónap során megjelenő grassroots ellenzéki csoportok közül, mely 2012-ben párttá alakul és vezető szerepet kiván játszani az ellenzéki szolidaritás kiépítésében. Ebben a folyamatban nem szabad alábecsülni a 2011 december 2-re tervezett kerekasztal tárgyalást, melyen a Negyedik Köztársaságot Salha Omár, a Magyar Szolidaritást Székely Sándor és a Lehet Más a Politikát (LMP) pedig Scheiring Gábor parlamenti képviselő reprezentálja. A kerekasztalt a Védegylet Egyesület nevű környezetvédelmi és civil csoport szervezi, melyhez Sólyom László volt köztársasági elnök is kötődik. Egy parlamenti párt megjelenése a kerekasztal beszélgetésen, valamint a bal- és a mérsékelt jobboldalon egyarán tisztelt Védegylet szerepe mindenképpen súlyt ad a rendezvénynek.

De a 4K! szerepe, lelkesedése és a szociális médián keresztül  történő profi közösség építése különösen figyelemreméltó. A 2012 májusára tervezett párttá alakulás merész vállalkozás, különösen az új választójogi törvénykoncepció tükrében, mely duplájára (ezerötszázra) növeli a begyűjtendő ajánlószelvények számát. Ez még a Fideszen kívül valamennyi parlamenti pártnak kihívást jelent, miközben a legtöbb parlamenten kívüli jelöltet még a kampány előtt kiszűri. De reményt adhat a 4K!-nak (és a többi grassroots ellenzéki mozgalomnak) hogy a Medián novemberi felmérése szerint a magyar lakosság 60 százaléka egyik parlamenti párthoz sem kötődik és/vagy valamennyi párttól elfordult. Az MSZP szavazóbázisa többnyire stagnál – legjobb esetben rendkivül lassú növekedés észlelhető – és nem biztos, hogy az LMP a civil mozgalmak és a 4K! nélkül ismét mozgósítani tudja a számára különösen fontos proteszt szavazókat.

De milyen politikát képvisel a Negyedik Köztársaság? Röviden: az MSZP-től balra áll markáns szocdem nézeteivel és nyíltan vállalja a köztársaságpárti és baloldali múlt szimbólumait, különösen a Kossuth címert és az Őszirózsás forradalmat. A 4K! jelenlegi formájában leginkább az Észak-Amerikában ismert, alulról szerveződő baloldali diákmozgalmakra hasonlít, melyek nem riadnak vissza az utcai politizálástól és a radikális jelzőktől.

Jellemző a 4K!-ra, hogy az MSZP-vel és az egykori SZDSZ-szel ellentétben, nem fogadja el azt, hogy a Fidesz és a jobboldal rendszeresen kisajátítja a magyar hazafiasságot és annak szimbólumait. “Szemben a rendszerváltás óta követett iránnyal, stabil demokráciát és jól működő gazdaságot csak az alsóbb rétegek és a középosztály létbiztonságának megteremtésével és életkörülményeinek javításával lehet elérni. Csak így teremthető meg egy erős, patrióta Magyarország”–áll a 4K! alapelveiben. Úgy tűnik, hogy a 4K! az elmúlt idők hamis kettősségét próbálja felszámolni, melyben a jobboldal a hazafiasságát, a baloldal pedig “európaias,” és “nyugatias” hozzáállását hangsúlyozza. Már az LMP politizálásában is látszik, hogy végre kezdik lebontani ezt a dichotómiát és, hogy az új baloldal nyíltan felvállalja a magyar patriótizmust, melyet saját értékei, jelképei és történelmi példaképei mentén határoz meg.

A 4K! egyértelműen elutasítja a neoliberális gazdaságpolitikát és a neoliberális nézetekhez köthető yuppie kulturát. A hangsúlyt a munkás- és alsóosztályra helyezi, a középosztály alsó rétegeire és a szűkös anyagi lehetőségek mentén élő egyetemi hallgatókra. Szerintük e csoportok felemelkedését a résztvételi demokrácián és az aktivista, fejlesztő államon keresztül lehetne elérni.

“A rendszerváltás utáni kormányok pártállástól függetlenül egy jobboldali gazdaságpolitikát folytattak, az ország sorsát kizárólag a külföldi befektetőkre és a piac mozgásaira bízták rá”–írja a Negyedik Köztársaság, mely ezzel ellentétben a magyarországi vállalkozásokat  preferálná és az “államot a piac passzív kiszolgálása helyett egy aktív, fejlesztő szerepbe helyezi, úgy, hogy a magánérdek helyett a közérdeket védje.”

Magyarországi viszonylatban és a parlamenti baloldal eddig megszokott retorikájához képest lehet, hogy tényleg radikálisnak tűnik a 4K! platformja. De a Negyedik Köztársaság politikája sokban hasonlít a legnagyobb kanadai ellenzéki párt – az Új Demokrata Párt/New Democratic Party – eredeti céljaihoz és alapelveihez. 1932-ben az NDP elődje – a Co-operative Commonwealth Federation – egy populista, szocdem agrármozgalomként kezdte el politikai pályafutását. 1944-ben a CCF alakíthatta meg a Észak-Amerika első nyíltan szocialista kormányát Saskatchewan tartományban, Tommy Douglas kormányfő vezetésével. Az 52 saskatchewani választókerületből 47 körzetben nyert a CCF, abszolút többségű kormányt alakított és a CCF/NDP együtt 47 éven keresztül kormányozta a préri tartományt. A CCF-hez képest (és a 2010-es történelmi sikere után) az NDP valamelyest középre húzta a párt politikáját, ugyanakkor még mindig a Szocialista Internacionálé tagja, a nagyvállalkozásokra és multinacionális cégekre kivetett adók emelését, az aktív állami szerepvállalást a gazdaságban és az egészségügyben, valamint a szociális igazságosság elvét támogatják. A magyarországi pártok közül valószínű, hogy az éppen most párttá alakuló Negyedik Köztársaság állna a legközelebb az NDP szavazóbázisához és politikai örökségéhez.

A 4K! koordinátora, Istvánffy András szerint az LMP egy inkább zöld-liberális rétegpártként működik és ehhez képest a Negyedik Köztársaság a magyar lakosságot tágabb értelemben véve kivánja megszólítani markáns baloldali gazdaságpolitikájával.

“A Negyedik Köztársaság egy erősen szociáldemokrata karakterű pártot akar létrehozni. Ez azt jelenti, hogy egyszerre képviseljük a demokratikus jogállami, köztársasági eszményt, a társadalmon belül pedig az alsó kétharmad érdekeit. Ide tartoznak a munkavállalók, a fiatalok, a megrendült középosztály, a szegények, ezeknek a rétegeknek a konzekvens képviselete az óriási vargabetűket leíró MSZP-ről nem mondható el”–mondta Istvánffy András a Moha Online nevű újságnak.

A 4K! politika markáns stílusához tartozik a határontúl magyarokra kiterjedő szavazójog ellenzése. A 4K! szerint aki nem Magyarországon adózik és aki nem érezheti saját bőrén a választási eredmények következményeit, az aligha szólhat bele külföldről ebbe a folyamatba. Van igazságtartalma a 4K! álláspontjának, különösen ha a szavazójog címén a jelenlegi kormány komoly károkat okoz a külföldi magyar kisebbségek átpolitizálásával. Ezt a külhoni pártpolitikai manőverezést nem csak Szlovákiában és Romániában észlelhetjük, hanem itt Kanadában is. A mi esetünkben kisértetiesen hasonlít ez a Kádár rendszer Külügyminisztériuma által felvállalt tengerentúli agitációhoz.

De fontos lenne, hogy a patrióta baloldal szellemében a 4K! ne feledkezzen meg a határontúli magyarságról és egy olyan politikát és platformot fogalmazzon meg, mely a magyar – magyar kulturális és gazdasági kapcsolatokat érősíti. Kulcsfontosságú lenne a nyugati, szorványságban élő magyarok bekapcsolása, különösen az olyan politika helyett, mely szinte kizárólag a kárpátmedencei magyarságra koncentrál.

A 4K! első kongresszusára 2012 májusában kerül sor, de addig kemény munka és számos feladat áll a szervezet előtt. Helyi, lokális csoportokat kell szervezni, alapszabályt és programot kell előkészíteni. Ezen kívül müködőképes szolidaritást kell létrehozni az ellenzéki oldalon. Ez  különösen fontos annak érdekében, hogy ha a jövőben a Negyedik Köztársaságból ne csak rétegpárt legyen, hanem közjogi valóság.

8 hozzászólás

  • Az úgynevezett 4K! koordinátora, Istvánffy András – az iskolaújság szintjén jegyezhető Moha Online-nak nyilatkozva – miközben baloldali összefogást hirdet, jelenti ki, hogy “…ezeknek a rétegeknek a konzekvens képviselete az óriási vargabetűket leíró MSZP-ről nem mondható el…”
    Nos, huszonéveinek az elején járó, a jelek szerint politikusnak készülő Istvánffy úr figyelmét (miután kb. 18 hazai orgánumnak nyilatkozva eljutott a Moha Online-ig) valaki felhívhatta volna: összefogást nem úgy szokás hirdetni, hogy támadja a baloldal legjelentősebb, mondhatni egyedüli parlamenti pártját.
    Tapasztalatom szerint a 4K! – hasonlóan a Zöld Baloldal elnevezésű baloldali klubhoz és egyéb 20-30 embert mozgósítani képes párthoz – csak arra jó, hogy a Gyurcsány-féle csoport kiválása után méginkább darabjaira törje az egyetlen olyan pártot, amelyik esetleg képes lenne útját állni a neonáci Jobbiknak, valamint a Fidesz MPSZ-nek.

  • Kedves Szemenyei-Kiss Tamás!
    Én az Ön helyében azért nem lennék annyira büszke a Magyar Szocialista Pártra, pláne nem Gyurcsány és követői kiválása után.
    Az MSZP hosszú ideje vígan elmutyizgatott a szintén korrupt Fidesz-szel, s bár nagyon teátrálisan útálták egymást, simán meg tudtak osztozni a magyar adófizetők pénzén … az utolsó fillérig! … vita nélkül!
    Nem mellesleg, javasolnám Önnek a következő cikk elolvasását: http://szendamondja.wordpress.com/2011/12/01/no-comment-5/ !
    Az eredeti a magyarországi Népszavában jelent meg! Szeretném, ha Ön is a lehető legszélesebb körben terjesztené!
    Köszönettel:
    szendam

  • Egyáltalán nem vagyok büszke a Magyar Szocialista Pártra – főleg nem azt követően, hogy abból kivált az egyetlen vezéregyéniség, Gyurcsány Ferenc!
    Mindazonáltal a baloldal esélyei nőhettek volna jelentősebb mértékben is, ha nincs ez a buta pártszakadás, jómagam csak reménykedni tudok abban, hogy az előttünk álló fél évben megjön a szocialista (és nem kevésbé a liberális) politikusok esze, mert ha nem… akkor szinte kiszámítható, hogy Orbán után a neonácik következnek.

  • Kedves Tamás!
    Azért az a “buta pártszakadás” egyáltalán nem volt előzményektől mentes. Gyurcsány reform-kezdeményezéseinek elbukásai nem csak a Fidesznek, az általa el(le)butított, kb. 2,5-2,7 milliónyi szájtáti és vezérelvű “ősmagyar”-nak köszönhető, hanem a pszicho- és szociopata, köztörvényes bűnöző fideszesekkel az állam (az ADÓFIZETŐK!) pénzét bármikor, közös megegyezéssel elsikkasztó, elmutyizgató Magyar Szocialista Párt köztörvényes bűnözőinek is.
    Ezek a “jóemberek” voltak azok, akik önnön pártjuk megbuktatása után tétlenül nézték végig az orbanista-matolcsysta gazdasági, közjogi, szociális, oktatási, egészségügyi és ALKOTMÁNYOS ámokfutást!
    Ezek a jóemberek voltak azok, akik ahelyett, hogy a lehető legszélesebb körű társadalmi tiltakozó mozgalmat hoztak volna létre az orbáni diktatúra módszeres és agresszív kiépítésével szemben, inkább egykorvolt pártelnökük és miniszterelnökük fejét árulták a neofasiszta magyar önkényuraknak … néhány fillérért!
    Ezek azok a “baloldali” jóemberek, akik idén ősszel úgy gondolták, hogy a politikai haszonszerzés okán megtehetik azt, hogy mások által (“Milla”, “Magyar Szolidaritás Mozgalom”) szervezett megmozdulásokra “rátelepedjenek”, aztán fel voltak háborodva, hogy onnan őket eltessékelve közölték velük, hogy mindenki a maga által sütögetett gesztenyét legyen szíves elmajszolgatni!
    Ezek azok a jóemberek, akik úgy gondolják a “demokratikus ellenzék összefogását”, hogy “ők” fogjanak össze, csinálják a dolgukat, mi pedig majd beülünk a “kész”-be!
    Ezek azok a jóemberek, akiknek – Gyurcsány és követői kiebrudalása után – végre van egy “saját pártjuk”!
    Csakhogy ez a párt NEM A MIÉNK!

  • Mint romaniai magyar, en is hulyesegnek tartom azt, hogy itt elve szavazhassak a magyarorszagi valasztasokon. A politika mediaktol (es a mediak, vegso soron, penztol) valo fuggese igy is eleg problema, de ha ezt meg fokozzuk, es odajutunk, hogy az ingyen szort Duna tv-n meg allami magyar fideszes tv-n elo retegek a tevemusor alapjan szavazzanak… anelkul, hogy a borukon ereznek a donteseik hatasat… akkor megalakulna a vilag elso Reality TV-allama.

  • Tökéletesen egyetértünk, jómagam hasonlóan látom az elmúlt 2-3 esztendőt, viszonyaink alakulását. Gyurcsány Ferenc két területen is gyengekezű volt hivatali ideje alatt: a Hunvald-, Szabó Zoltán-félék ellen már korábban eljárást kellett volna indítania… másrészt a neonáci, hungarista szerveződéseket kötelessége lett volna felszámolni.
    (Az a ténykedése pedig, hogy közvetlenül a választások előtt visszavette a nyugdíjasoktól az előtte éppen az MSZP-kormány által biztosított 13. havi járandóságot – taktikátlanságra mutat, hasonlóan az őszödi beszédéhez, amely ugyan őszinte megnyilvánulás volt, de az ellenségei azonnal ellene fordították.)
    Mindehhez hozzáteszem: a munkásréteg – melyre jobban alapozhatott volna – szinte mindvégig mellőzve volt politikájában… tehát jónéhány hibát elkövetve alaposan hozzájárult kormánya bukásához. A liberális partner, a belterjes SZDSZ már csak rásegített minderre. Ők ugyan nem voltak képesek tömegpárttá válni, szövetségesnek is meglehetősen hitványnak bizonyultak – de annyit még elintéztek, hogy a korábbi komoly erőt képviselő szocialisták napjainkra szinte minipárttá silányodott. Pedig maga a liberális eszme sok százezer emberben felfedezhető hazánkban.
    Az idő most talán még elegendő lehet ahhoz, hogy a baloldal rendezze sorait, de ha továbbra is egymás ellen harcolnak a szocialisták, szociáldemokraták, liberálisok és a munkáspártiak – akkor bekövetkezhet a korábban elképzelhetetlen: a szélsőjobboldaliak nyerik meg a 2014-es választásokat.
    Én éppen a leírtak miatt nem helyeslem a 4K, a Demokratikus Hálózat, a MEBAL, a Munkáspárt 2006 stb. elnevezésű (állítólagosan) baloldali szerveződéseket.
    Mindeközben – ahogy azt a közvélemény-kutatások igazolják – a “lábbal szavazók”, azok tábora nő, akik vélhetően távol maradnak az országgyűlési szavazásoktól.

  • Kedves Tamás!
    A minap alkalmam volt beszélgetni egy nagyon értelmes és lényeglátó barátommal az Orbanizmus lényegéről és anak társadalmi elfogadottságának okairól. Az elmondottakat kivonatolt és tömörített változatban rátettem a blogomra: http://szendamondja.wordpress.com/2011/12/03/szuret/ !
    Arra kérném, hogy véleményezze ezt, illetve terjesztve nyissunk egyfajta “társadalmi vitát”, mert úgy vélem, barátom felvetései meghatározóak Magyarország jövőjét illetően!
    Köszönettel:
    szendam!

  • Szemenyei-Kiss úr! Aki képtelen belátni, hogy a 13-ik havi visszavágása a világválság kellős közepén – ráadásul a mentőcsomag feltételeként – nem “taktikázható” lépés volt, az minek politizál?
    De legalább azt tisztán látja, hogy az “állítólagosan” baloldali szerveződések tovább mállasztják a fidesz-ellenzéket – azaz nagyon is Orbán érdekében politizálnak. 4.K! és az LMP? – a Véderő gesztorsága alatt?? Orbán a hasát fogja a röhögéstől!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.