Zenetörténeti felfedezések és világsztárok a MÁV Szimfóikusok programján

Szerző:
Lapszám: 2014 szeptember

Izgalmas és változatos hangversenyprogramot állított össze a MÁV Szimfonikus Zenekar a 2014-15-ös évadra. Olyan művészekkel lépnek ősztől színpadra, mint Rados Ferenc, 
a világhírű amerikai szoprán, Helen Donath vagy az idei évadtól tiszteletbeli vendégkarmesterként üdvözölt Kobayashi Ken-Ichiro.

Az együttes januári romantikus estje igazi szenzációnak ígérkezik. A mesterek mestere, Rados Ferenc zongoraművész Schumann a-moll zongoraversenyét szólaltatja meg Takács-Nagy Gábor, a zenekar korábbi művészeti vezetőjének vezényletével. Takács-Nagy, a ma nélküle létező, de nevét részben megőrző Takács Quartet volt primáriusa és egyik alapítója a növendék tiszteletével fordul a zongoraművész felé. A Kossuth-díjas Radost csak ritkán és szűk körben lehetett az utóbbi évtizedekben Magyarországon hallani, például a Kaposvári Kamarazenei Fesztiválon. A MÁV Szimfonikusok estjére időzített nagy visszatérés igazi csemegét ígér tehát.

Az évadnyitó hangversenyen a Texasban született, de Európában nagyszerű pályát befutott Helen Donath énekel Puccini-áriákat a Zeneakadémia színpadán. Donath példát mutat a manapság hamar kiégő énekeseknek, miként lehet széles, Mozarttól Richard Strausson át Kurt Weilig ívelő repertoárt felépíteni - nem véletlen, hogy a rangos fesztiválok, operaházak ma is hívják a 74 éves énekesnőt. A mesterbérlet februári áriaestjének sztárja, Komlósi Ildikó is izgalmas alakításokkal örvendeztette meg az előző évadban a publikumot, elég csak Richard Strauss operájára, Az árnyék nélküli asszonyra gondolni.

A Lukács-bérletben Csaba Péter művészeti vezető vezényletével tiszteleg a zenekar a 150 éve született zeneszerző, Richard Strauss munkássága előtt. Az októberi koncerten igazi raritás: Az úrhatnám polgár kísérőzenéje hangzik el, amely zenekari alkotásként kezd a magyar koncertrepertoár részévé válni. Ezen az esten Sümegi Eszter is pódiumra lép: a Négy utolsó ének című dalciklust hallhatjuk előadásában.

Andreas Buschatz, a Berlini Filharmonikusok elismert koncertmestere és a koreai csellista, Meehae Ryo az Erdélyi-bérlet Brahms koncertjén, a Kettősversenyben találkozik egymással és a magyar közönséggel. A budapesti Zeneakadémián nevelkedett, és ma már mesternek tartható hangszeresek is fellépnek a zenekarral a sorozat keretében - a zongoristák közül például Várjon Dénes, aki Grieg a-moll koncertjét, vagy a Liszt-játékosként ismert Farkas Gábor, aki Bartók 3. zongoraversenyét szólaltatja meg. A Budapesten ritkán hallható Lendvay József egy különleges műsorban lép fel májusban: Csajkovszkij és a kortárs orosz komponista, Ribnyikov művei hangzanak el a program első részében, Kesselyák Gergely vezényletével. A zenekar egy másik Ribnyikov-darabbal is hozzájárul a zeneszerző felfedezéséhez: egy korábbi hangversenyen 6. szimfóniáját adják elő. Orosz programot dirigál a közönség kedvence, az amerikai Irwin Hoffman, aki 2015 júniusi felléptekor már kilencvenegyedik életévének derekán jár.

A Szőke Tibor-mesterbérlet keretében két különleges tehetségű fiatal hegedűs lép fel a zenekarral. Pusker Ágnes, a müncheni Bajor Filharmonikusok koncertmestere és húga, Júlia, aki még Pauk György növendéke Londonban, de a pódiumon már most érett egyéniség. Szabadi Vilmos előadásában szintén felfedezésszámba megy Dohnányi 2., c-moll hegedűversenyének megszólaltatása. A sorozat májusi koncertjén lép pódiumra a zenekarral közeli barátságot ápoló Kobayashi Ken-Ichiro, aki az idei évadtól kezdve tiszteletbeli vendégkarmesterként dolgozik együtt a MÁV Szimfonikusokkal. Ezúttal Muszorgszkij-Ravel: Egy kiállítás képei című művét dirigálja, de elhangzik Csajkovszkij b-moll zongoraversenye is.

A ritkaságok mellett a zenekar Csajkovszkij-, Brahms- és Strauss-esttel, illetve orosz, francia és magyar esttel is készül, de nem maradnak ki a farsangi hangversenyek sem. Ez utóbbi karmestere Dénes István, akinek több szerzeménye is elhangzik majd a koncerten.

Impresszum, KAPCSOLAT , Közhasznúsági jelentés 2011, 2012, 1%

Minden jog fenntartva, ideértve különösen a honlap egészének vagy részének bármilyen eljárással történő többszörözését, terjesztését és nyilvánossághoz közvetítését is.