Gratulálunk

Szerző:
Lapszám: 2010 január

 

Miller Lajos 70 éves

Operaénekes (bariton). Szombathelyen született 1940. január 23-án. Tanulmányait 1961 és 1968 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ének szakán Sipos Jenő és Dobránszky Zsuzsa növendékeként végezte. 1968 és 1986 között, majd 1991-től a Magyar Állami Operaház magánénekese, 1986 és 1990 között szabadfoglalkozású énekművész. Pályafutása során sikerrel vendégszerepelt a milánói Scala, a bécsi Staatsoper, a Buenos Aires-i Teatro Colón, a müncheni Bajor Állami Opera, a Római Opera, a párizsi Nagyopera és a New York-i Metropolitan színpadán. 12 magyar és 3 francia kiadású operalemeze jelent meg. 1974-ben a Fauré-versenyen az 1., 1975-ben az Erkel-énekversenyen a 3., ugyanabban az évben a trevisói Toti dal Monte Énekversenyen az 1. díjat nyerte el. 14 Verdi-opera baritonszerepét énekelte, ezeken kívül fontosabb szerepei: Don Giovanni (Mozart), Figaro (Rossini: A sevillai borbély), Lord Ashton (Donizetti: Lammermoori Lucia), Tiborc (Erkel: Bánk bán), Wolfram (Wagner: Tannhäuser), Gunther (Wagner: Az istenek alkonya), Anyegin (Csajkovszkij), Lescaut (Puccini: Manon Lescaut), Scarpia (Puccini: Tosca), Marcel (Puccini: A köpeny), Michonnet (Cilea: Adriana Lecouvreur), Gérard (Giordano: André Chénier), Kérő (Kodály: Székely fonó), Andrej (Prokofjev: Háború és béke), Ádám (Ránki: Az ember tragédiája), Őrnagy (Petrovics: C'est la guerre), Aszvapati (Szokolay: Szávitri), Tatár kán (Orbán: Pikkó hertzeg), Kilenc televíziós operafilmben játszott főszerepet. Liszt- és Kossuth-díjas, a Székely Mihály Emlékplakett kitüntetettje.

 

Ujfalussy József kitüntetése

A húsz éve működő, társadalomtudományi kutatásokat, valamint könyveket és folyóiratokat támogató Lukács György Alapítvány 2009. november 16-án Lukács György-díjat adományozott Ujfalussy Józsefnek. A döntés indoklása szerint a zenetudós gazdag tudományos életművéért, a korszerű zeneesztétika hazai megalapozásáért, illetve több évtizedes pedagógiai, közművelődési tevékenységéért kapta meg az elismerést.

 

Eötvös Péter és a BMC újabb közös sikere

a Midem Classical Awards 2010 szakkritikusai több száz kiadó felvételeiből a három legjobb közé válogatták be Eötvös Péter As I Crossed a Bridge of Dreams című lemezét (BMC 2009), amely ezáltal a kortárs zenei kategória jelöltjei közé került. A díjat januárban, Cannes-ban adják át.

 

A Mezzo Televízió második Operaversenyének eredménye

2009. november 17-én befejeződött a Mezzo Televízió és az Armel Produkció második Operaversenye. A rendezvény döntőire a Szegedi Nemzeti Színházban került sor, ahol hat operával szerepelt öt operaház: a debreceni Csokonai Színház (David Alagna: Egy halálraítélt utolsó napja), a gdan´ski Pan´stwowa Opera Ba∑tycka (R. Strauss: Ariadné Naxosban), a svájci Theater Biel Solothurn (Martin±: Alexandre bis, Ravel: Pásztoróra), a Morva-Sziléziai Nemzeti Színház a csehországi Ostravából (Marco Tutino: Vita) és a New York‑i Dicapo Opera Theatre (Tobias Picker: Emmeline). A nemzetközi zsűri döntése alapján a legjobb férfi előadó díját Nyári Zoltán (tenor) kapta az Emmeline és az Egy halálraítélt utolsó napja főszerepéért, a legjobb női előadó pedig az egyesült államokbeli szoprán, Kristin Sampson lett (Emmeline -címszerep). Közönségdíjat kapott Nyári Zoltán, továbbá az Egy halálraítélt utolsó napja című előadás.

 

Junior Prima-díjasok

2009. november 27-én 10 órakor adták át a zenei Junior Prima-díjakat a Magyar Villamos Művek székházában. Ezúttal is tíz fiatal művész kapta meg a 7 000 eurós pénzjutalommal járó elismerést: Baráti Kristóf (hegedű), Borbély László (zongora), Csáki András (gitár), Karosi Bálint (orgona), Kokas Katalin (hegedű), Oláh Dezső (jazz-zeneszerző, zongora), Pataki Potyók Dániel (ének), Richter Gábor (trombita), Vámosi-Nagy Zsuzsa (fuvola) és Várdai István (gordonka). A díjról döntő kuratórium tagjai: Kocsis Zoltán (elnök), Batta András, Marton Éva, Perényi Eszter és Jakobi László