Vissza a tartalomjegyzékhez


A nagy tankhajórablás

Soha ekkora hajó, és a parttól ennyire távol eddig még nem esett a modern kalózok zsákmányául. Az alig féléves tanker rakománya 2 millió hordó olaj, ami elegendõ lenne egész Franciaország egynapi fogyasztására. Az olajszállító a túszul ejtett személyzettel Szomália partjai mellett kötött ki.

A kalózok 10 millió dollárt (2,1 milliárd forintot) követelnek a rakománnyal együtt 50 milliárd forintnál nagyobb értékû Sirius Starért. A tanker rakományának jellege miatt fel sem merülhetett, hogy a fontos kereskedelmi útvonalat õrzõ nemzetközi flotta beavatkozzon, a hajó sérülése ugyanis óriási ökológiai katasztrófát okozna. Szakértõk szerint ha a kalózoknak sikerül feljutni a fedélzetre, nyert ügyük van. Idén már 60 hajót raboltak el, és több mint 100 millió dollárt zsákmányoltak.
A támadás sikere mutatja, hogy a kalóztámadások ellen az erõfeszítések és a térségben járõrözõ hadihajók dacára jelenleg nincs hathatós védelem. Még nagyobb veszély, hogy az al-Kaida is lemásolhatja a tengeri kalózok módszerét. Velük pedig már nem lehetne alkudozni.