Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

 Meredek euróövezet
Kamatvágások
Meredek euróövezeti és még meredekebb brit kamatcsökkentés várható a londoni City elemzõi szerint. A tendencia jövõre is folytatódhat, egészen 2 százalék alatti kamatszintekig. Az elõrejelzés szerint jövõ év közepére 2 százalékra csökken tovább a Bank of England (BoE) alapkamata, de a City más elemzõi nem zárják ki a 2 százaléknál alacsonyabb brit kamatot sem, amire a BoE több száz éves történetében még nem volt példa. Ami az euróövezetet illeti, az év végéig 2,75 százalékra, a jövõ év utolsó negyedéig viszont fokozatosan 1,5 százalékra csökkenhet a központi alapkamat - írta a JP Morgan.

Agycsábítás
Diplomásokat vár Ausztria
Az osztrák munkaadók képviselõi új bevándorlási koncepciót dolgoztak ki. A 2004-ben csatlakozott tagállamok polgárai közül a felsõfokú végzettségûek számára tennék vonzóvá az ausztriai munkavállalást, akik különbözõ könnyítéseket és kedvezményeket kapnának. Ausztria eddig fõleg a kevésbé képzett munkaerõt vonzotta: az eddig bevándoroltaknak csupán 11 százaléka rendelkezik magasabb képzettséggel, miközben számos, elsõsorban mûszaki ismereteket igénylõ ágazatban munkaerõhiány van az országban. A mostani javaslat hangsúlyozza, hogy a bevándorlási feltételeknél nyomatékosan vegyék figyelembe a német nyelvtudást, a fiatal életkort (35 éven aluli) és képzettséggel rendelkezõ élettárs meglétét.

Anonyma
2 millió abortusz
Az Anonyma: Eine Frau in Berlin címû német film a második világháború utolsó hónapjairól szól, amikor a becslések szerint közel kétmillió német nõt becstelenítettek meg a szovjet katonák. Az alkotás alapjául Marta Hillers újságírónõ naplója szolgált, akit a megszállás alatt többször is megerõszakoltak. Feljegyzéseit 1945-ben vetette papírra, nem sokkal öngyilkossági kísérlete elõtt. A könyv elõször csak 1954-ben Angliában és az Egyesült Államokban jelenhetett meg. Tény, hogy 1945-48 között több millió illegális abortuszra került sor Németországban, de sok kiközösített gyermek és megannyi öngyilkosság is fémjelezte a történteket. 1947-re a szovjet hatóságoknak már erõszakkal kellett fellépniük saját katonáik vadsága ellen. A film nem szeretné felmenteni a németeket, a készítõk csupán a háború egyik kevéssé ismert fejezetét szeretnék bemutatni.

Románia
Novemberi sztrájkhullám
Várhatóan egész novemberben sztrájk­hullámmal kell küzdenie a román kormánynak, mivel október
30-án sem jutott megállapodásra az érdekvédelmi szakszervezetekkel. Felháborodás tört ki a kormány döntésével kapcsolatban, mivel az áprilisra halasztaná a közszfére béremelését. A sikertelen megegyezés következményeként bejelentették, hogy a Szabad Tanügyi Föderáció november 10-én kétórás figyelmeztetõ sztrájkot tart, 18-án pedig meghatározatlan idõre beszünteti a munkát. A köztisztviselõk érdekeit képviselõ Sed Lex szakszervezet várhatóan november 13-ától áll le. Õk is 50 százalékos béremelést követelnek, akárcsak az egészségügyi dolgozók, akik november 20-án tervezik csatlakozásukat az általános sztrájkhoz. Ez azt jelenti, hogy az egész közszféra mûködése megbénulhat.