Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNTÓL
Kis magyar színes
Hatósági akadályba ütközött az új politikai mozgalom akciója

„Elképesztőnek és szégyenteljesnek tartjuk azt, hogy a Grósz-korszakot idéző módszerekkel próbálták a demonstrációnkat meghiúsítani. 1988-ban Grósz Károly lépett így utoljára fel a politikai elit számára kihívást intéző politikai kezdeményezésekkel szemben” - kommentálta a Lehet Más a Politika elnevezésű mozgalom egyik szervezője a rendőrség hétfői fellépését, amikor is nem engedték, hogy lézerrel egy feliratot vetítsenek ki a Parlament épületére.

A mozgalom néhány aktivistája hétfőn este hét óra körül gyülekezett a Batthyány téren, hogy onnan egy lézerfényágyúval kivetítsék a Parlamentre: Lehet Más a Politika (LMP). A demonstrációt annak rendje és módja szerint három nappal korábban bejelentették, ezért váratlanul érte őket a mintegy tucatnyi rendőr felbukkanása. A rendőrségi intézkedést azzal magyarázták, hogy a bejelentésben nem szerepelt az, ami a sajtómeghívóban, történetesen maga a lézervetítés. A szervezők alkotmánybírósági döntésére hivatkozva indokolatlannak tartják, hogy külön bejelentést tegyenek a vetítésről, a rendőrség azonban nem engedte a „lézershow”-t, mondván, hogy a Parlament középület, és a vetítés megzavarná annak nyugalmát és az ott dolgozók munkáját. Az aktivisták szerint a lézervetítés nem zavarta volna az Országházban ülésező képviselőket a gombok nyomogatásában.
„Erre a rendőri fellépésre semmiféle törvényi alap nem volt. Úgy tűnik, hogy a jelenlegi elit nem akarja, hogy legyen más a politika. Pontosan ezért érdemes ma pártot szervezni, hogy egyszer s mindenkorra a régmúlt időket idéző hatósági önkénynek vége szakadjon ebben az országban” - vonta le a következtetést Schiffer András, az LMP képviselője.
Vetítés helyett egy órás diplomáciai huzavona következett az aktivisták és a rendőrök között. Végeredmény: demonstráció és vetítés lefújva. Legalábbis látszólag. Az LMP néhány aktivistája ekkor egy közeli hotelben szobát bérelt, majd a lézerágyút szállító autó is oda indult. Egy kis kitérővel tette meg a néhány száz méteres távot, hogy „lerázza” a civil kocsis rendőröket, ám azok a teremgarázsig kísérték. A szállodába a rendőrök nem mentek be, így az LMP tagjai gond nélkül vitték fel a szobába a lézerágyút, és megkezdték a vetítést. A rendőrök helyett itt a hotel testőri kísérettel érkező vezetője szólította fel a vetítőket, hogy sürgősen hagyják abba a lézerezést. A szállodai incidens után az LMP képviselői hazamentek.