Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Előbb Eb, aztán vb
Újra Budapesten úsznak Európa leggyorsabbjai

A hétvégén úgy határozott a kontinentális úszószövetség (LEN), hogy ismét hazánk rendezheti meg a 2010-es úszó, műúszó, műugró és hosszútávúszó Európa-bajnokságot. A döntéssel egy időben tisztújításra is sor került a nemzetközi grémiumnál, melynek során alelnökké választották Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnökét.

Budapest Rómát és Moszkvát előzte meg a rendezési jogért vívott küzdelemben. Gyárfás Tamás szerint nemcsak a pályázat talált kedvező fogadtatásra a szakemberek körében, hanem a 2006-os magyarországi Eb kellemes emlékei is közrejátszottak a pozitív elbírálásban. És persze az a nem megkerülhető tény is, hogy a napokban a magyar fővárosban járt Nory Kruchten, a LEN azóta megválasztott új elnöke, hogy személyesen vegye át Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől és Gyenesei István sportért felelős önkormányzati minisztertől az esemény anyagi hátteréhez nélkülözhetetlen kormánygaranciákat.
A MÚSZ főtitkára a háta mögött álló 30 éves kapcsolati tőkét is a siker titkai közé számítja, nem megfeledkezve Gyárfás Tamás „hihetetlen dinamikájú négyéves működéséről” a LEN szervezetében. Mint mondja, főnöke azzal lopta be magát a szövetség szívébe, hogy egy National Geographic színvonalú képes újsággal lepte meg az 51 tagszervezetet. „Márpedig a magazin a királycsinálás egyik legfontosabb eszköze. Nincs is ma már olyan szövetségi vezető Európában, aki ne tartaná sikknek, hogy szerepeljen benne” - meséli Ruza József.
Annak ellenére, hogy a 2006-os Európa-bajnoksághoz képest nem tervezünk komolyabb beruházásokat, az előzetes jelek szerint mégis másfélszeres büdzsével megyünk neki az újabb kihívásnak. Amint azt a kormánygaranciáért benyújtott dokumentum tartalmazza, 1 milliárd 82 millió 400 ezer forintra rúg majd a rendezés összköltsége. Ennek egy részét a szponzori bevételekből fedezzük, az azonban még tisztázatlan, hogy az adóforintok mekkora százalékban kerülnek bele a költségvetésbe. Ruza szerint - aki a négy évvel ezelőtti kontinensviadal főszervezője is volt - ennyibe került 2006-ban is, csak azóta mindennek felment az ára. Példaként a nemzetbiztonsági kötelezettségi kiadásokat említi, melyek 2006-ban 41 millió forintba kerültek, 2010-ben pedig 49,2 milliót visznek el. Mint mondja, az az egymilliárd vegytisztán az Eb bekerülési költsége, nincsenek benne a beruházások kiadásai. Reményei szerint két év múlva a teljes költségvetés 30-40 százalékát dotálja majd az állam. A következő lépés mindenesetre az illetékes hazai tárca, a MÚSZ és a LEN közötti háromoldalú szerződés megkötése.
Az úszásnak, a szinkronúszásnak és a műugrásnak a Széchy Tamás Uszoda, míg a hosszútávúszásnak a Balaton ad majd otthont. A nézősereget kiszolgáló tribün pedig ezúttal is tekintettel lesz a Margit Sziget ősfáira. A vendégek elszállásolására már szinte bérelt helye van a Danubius szállodaláncnak, és nem változik a kabalafigura sem, hacsak annyiban nem, hogy négy évvel ezelőtti önmagához képest ezúttal fehérben tündököl majd. Ha aztán a szerencsés „véletlen” úgy hozná, hogy 2016-ban megint mi kerülünk ki győztesen a fővárosok párviadalából, akkor Gyárfás Tamás - ahogy azt viccesen megjegyezte - akár egy pöttyös pulit is el tud képzelni az emblémán.
Az úszóválogatott szövetségi kapitánya pedig annak jelentőségét emeli ki, hogy a 2010-es viadal egy olyan évben kerül megrendezésre, amikor se olimpia, se világbajnokság nincsen. „Tehát egész Európa ránk figyel majd” - adott hangot örömének Kiss László.
Itt azonban még nem érnek véget a magyar ambíciók. A MÚSZ főtitkára elárulta az újságíróknak, hogy a szervezőbizottságról szóló tárgyalásra azért hívták meg a már korábban önállósult vízipólósok elnökét, Martin Györgyöt is, mert nemsokára az egyik vízi világeseménynek is házigazdái kívánunk lenni. Egy hazai rendezésű vb-re 2013-ban vagy 2015-ben van csak esély, de annak minimum előfeltétele egy nyolcezer férőhelyes fedett uszoda.
Ruza szerint Budapest a világon a legalkalmasabb hely arra, hogy valamennyi vízi vb-s versenyszámot ilyen kis területen elszórt alkalmas létesítményekkel szolgáljon ki. És ugyanez igaz a Balatonra is a hosszútávúszás tekintetében, hiszen Európában a miénk a legmelegebb szóba jöhető édesvízi tó e téren. „Az Eb sikere adhat egy olyan lendületet, amely után megépülhet a teljes repertoárból még hiányzó fedett uszodánk” - mondja a főtitkár, aki gyakorlatilag már csak ezt az egy hiányosságot látja a reménybeli vb megrendezése előtt.