Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 37. szám, 2008. szeptember 12

Arcok

Zsurkán Mariann
Jean Reno túl a hatvanon

Az utóbbi napokban világszerte Jean Reno szívrohamától visszhangzott a bulvár- és a világsajtó, amikor kiderült, hogy valójában szimpla étel­mér­gezésrõl van szó, ezért került kórházba egy rövid idõre a Karib-szigeteken pihenõ színész. A hatvanadik évét nyáron betöltött francia sztár sajtóre­fe­rensén keresztül üzeni, hogy jól van, emésztése helyreállt, és tovább dolgozik, amíg ereje és inspirációja hajtja.


Belföld

Hack Péter
Ki fizet a végén?

Ezekben a napokban újabb fejezethez érkezett az a valószerűtlennek tűnő politikai tehetetlenkedés, amelynek immár évek óta tanúi lehetünk. A baloldali pártok egyre kevésbé tudják meggyőzni a választókat arról, hogy képesek lennének a nagyrészt általuk létrehozott válság rendezésére. Cikkünk a jelenlegi helyzet főbb elemeit igyekszik bemutatni, azt keresve, hogy ki fogja megfizetni az árát. Az országot 2002 óta kormányzó baloldali politikai pártok döntéshozói most azzal hitegetik a választópolgárokat, hogy az elkövetkezendő hetekben meg tudják oldani azokat a problémákat, amiket évek óta nem tudtak megoldani, és kezelni tudják azt a válságot, amit láthatóan március óta nem tudnak kezelni. A politikát többé-kevésbé elfogulatlanul szemlélőket már az megdöbbentette idén tavasszal, hogy az akkori kormánypártok egyáltalán nem készítettek a népszavazást követő helyzetre forgatókönyvet. Az előre kidolgozott stratégia helyett a számukra katasztrofális eredményre irracionális és maguk által is kontrollálatlan kapkodásba kezdtek, amelynek eredményeként felbomlott a kormánykoalíció és a rendszerváltást követően először kisebbségi kormány jött létre.


Hetek-összeállítás
Közélet és magánszféra
Erkölcsi okokból még nem bukott meg magyar politikus

Érdekes, hogy miközben a magyar politikai pártok széles eszköztárral igyekeznek egymást lejáratni, a magánéleti botrányokat kifejezetten mellőzik a harcban. A múlt héten Deutsch Tamás fideszes képviselő egy szexújságban tárta a nyilvánosság elé „nem annyira zűrös” élete részleteit. Kiderült, hogy az egykor az ifjúságért felelős miniszter feleségei mellett megannyi szeretővel is viszonyt folytatott, és azt is elmondta, tinédzser kora óta képtelen ellenállni a nők vonzásának. A cikk azonban nem kavart botrányt, az ellenlábas pártok egyetlen politikusa sem fejezte ki rosszallását. Vajon miért? Feltehetően azért, mert pontosan tudják, a magánéleti kártya kétélű fegyver: minden pártban vannak hasonló erkölcsi problémákkal terhelt politikusok. Akikben egy valami bizonyosan közös: egyikük sem bukott meg magánéleti botránya miatt.


Szobota Zoltán
Becsempészett melegjogok
Viták kereszttüzében az új polgári törvénykönyv

Az ellenzéki pártok két szabályozást is kifogásolnak az új Polgári Törvénykönyvről (Ptk.) szóló törvényjavaslatban. Az egyik az Alkotmánybíróság (AB) által már meg is semmisített gyűlöletbeszéd-passzus, a másik az élettársi kapcsolatok felruházása a házasságra vonatkozó jogokkal.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Kiss Tünde
Mérges szúrások

Az elmúlt nyáron számos végzetes allergiás reak­cióról, fulladásról hallhattunk, amelyeket „egyszerû” méh- vagy darázscsípés okozott. A rovarcsípés-allergia viszonylag ritka - körül­belül száz emberbõl kettõt érint -, mégis egyre na­gyobb figyelmet követel magának, mivel ez a fajta allergia szinte csak súlyos, úgynevezett anafilaxiás lefolyásban fordul elõ.


Fókusz

Makki Marie-Rose
Zavaros nemzetkép
Wass Albert szobrok és totemoszlopok

Mind több turul, Wass Albert szobor, kopjafa és totemoszlop, valamint a körülöttük fellángoló indulatok jelzik azt, hogy olyan nemzet-fogalom kap egyre nagyobb hangsúlyt Magyarország közterületein, amely élesen szemben áll mindennemû modernitással vagy uniós birodalom­eszmével. A globalizációs folyamatok zûrzavarában mindenhol fölerõsödik a nemzeti érzület, nálunk ezzel kapcsolatban évezredes káosz tör felszínre. Nincs múlttisztázás, nincs közös alap, nincs egységes nemzet.


Pécsi Tibor
Új trendek a köztéri kínálatban

A nemzeti identitás és annak egy adott korban megjelenõ fõárama kifejezõdik többek között a köztéri szobrokban. Van, amikor Puskás Öcsi a sztár, akad, amikor István király, és bizony nem is olyan régen Lenin nézett bizakodva a jövõbe a magyar településeken.


Háttér

Sebestyén István
Újratöltve
Kirobbant a fegyverkezési verseny

Bár a hidegháború lezárulása után jelentõsen csökkentek a globális katonai kiadások, az ezredforduló óta ismét egyre többet és többet költünk fegyverkezésre. A világelsõ termé­szetesen az Egyesült Államok, de rohamosan erõsödik a kínai és az orosz haderõ is. Újabb hidegháború veszi kezdetét?


Tóth Kata
Esti mágia
Újabb gurut talált a TV2

Uri Geller parafenomén show-ja után újabb okkult mûsorral rukkol elõ a TV2 a késõ délutáni órákban: egy indiai jóssal próbálja lekörözni a konkurens csatorna Mónika show-ját. A mûsor vezetõje Joshi Bharat, aki több esélyes közül került a képernyõre, és foglalkozását tekintve „lélekgyógyító, sorselemzõ és számmisztikus”.


Pécsi Tibor
A Gonosz szürke egere
Miért nem fogta el Mengelét a Moszad?

A napokban kapta fel a világsajtó Rafi Eitannak, az izraeli nyugdíjügyek miniszterének nyilatkozatát, miszerint a Moszad inkább Adolf Eichmannt fogta el 1960-ban, mint Joseph Mengelét. A híradásokból úgy tûnt, hogy az izraeli titkosszolgálat elszalasztotta a „halál angyalaként” elhíresült náci orvost. Ez azonban nem igaz.


Munkatársainktól
Alkoholista fiatalok
Amit ma megihatsz, ne halaszd holnapra

Minden ötödik általános iskolás túl van már az elsõ részegségén, és mire leérettségiznek, már minden második fiatal legalább egyszer berúgott. A tinik is veszélyben vannak: az elmúlt tíz évben 12,5 százalékkal nõtt a tiltott szereket fogyasztó tizenhat éves fiatalok száma. A tizenévesek körében szinte már mindennapossá vált az alkoholfogyasztás, ami fõleg iskola után zajlik, valamint a hétvégi szórakozásokhoz köthetõ, és gyakran nyugtatók, altatók beszedésével párosul - derült ki egy kaposvári felmérésbõl.


Piros Péter
Lovagias áldiplomaták
A fél megyével együttműködtek a csillagosok

Tisztult a kép a hamisítással lebukott sárbogárdi Szent Ouen és a Csillag Lovagrend körül, bár vannak még nagy kérdőjelek az ügyben. Olyanok például, hogy az egyesület tevékenységérôl mást mond a polgármester és a nyomozásban részt vevô rendôr, vagy hogy Sárbogárd teljes sérthetetlenséget ígér a rend tulajdonának, noha ilyen nem is létezik.


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Csodavárók
Füvet kellett ennie a lourdes-i látnoklánynak

Franciaországi látogatása során XVI. Benedek pápa három napot tölt el a híres Mária-kegyhelyen, Lourdes-ban. A spanyol határ közelében fekvõ dél-franciaországi kisvárosban 150 évvel ezelõtt zajlottak azok a látomások, amelyek hírére már napokon belül ezrével gyûltek össze az emberek. Az érdeklõdés azóta csak nõtt: évente több mint ötmillióan utaznak el Lourdes-ba, közöttük 70 ezer súlyos beteg.


Külföld

Vagyim Arisztov
A Moszkva–Teherán–Peking tengely
"Átalakulhat a világ szerkezete" – ígérik az orosz radikálisok

Néhány nappal a grúz-orosz konfliktust követõen Tádzsikisztánban rendezték meg a Sanghaji Együttmûködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóját. A Föld lakosságának a közel felét, hárommilliárd embert tömörítõ ázsiai fórumot Vlagyimir Putyin kezdeményezésére hozták létre még 2004-ben. Most a gazdasági célok mellett katonai együttmûködésrõl is tárgyalt a hat tagállam.


Papp Levente, Brüsszel
A sértett birodalom
Mit üzen Oroszország az uniónak?

Moszkva szerint a grúz konfliktus is megmutatta, hogy a Nyugat a „rosszfiú” szerepet osztotta Oroszországra a globális színpadon, bár az oroszok igyekeznek ettõl megszabadulni. Oroszország uniós nagykövete Brüsszelben azt mondta: az EU ahelyett, hogy stratégiai partnerként kezelné Oroszországot, „inkább le akarja uralni”.


Hetek-összeállítás
Hitviták

Sarah Palin üstökösként való feltûnése újabb kérdés elé állította az amerikai társadalmat. A média, fogást keresve az alelnökjelölt kormányzón, tinédzser lányának terhessége után most a hitéletét vette górcsõ alá.


Vége a sógorságnak
Haider magyarellenes kampánnyal tér vissza

Megkezdõdött a választási kampány Ausztriában, ahol az osztrákok szeptember 28-án járulnak az urnák elé, miután a balközép nagykoalíciós kormány júliusban felbomlott. A szélsõjobb - amely idén a magyarellenes hangulatkeltést is bevetette - arra készül, hogy megerõsödve kerül ki a versenybõl.


Online

MÁRványba vésték a vízilabda-válogatott névsorát
Tovább a cikkhez >>>

AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB 8200 ÉLMÉNYFÜRD 336 JE
Tovább a cikkhez >>>

Győzött a HETEK
Tovább a cikkhez >>>

A NYUGDÍJASOK VÁLTJÁK A FIATALOKAT A GARZONOKBAN
Tovább a cikkhez >>>

Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

Számok
Tovább a cikkhez >>>

Budapest a világ tíz legnépszerűbb VÁROSA KÖZÖTT

A tíz legnépszerűbb „city break”, azaz rövid idejű, városlátogató célpont közé jelölte a magyar fővárost a British Travel Awards (BTA) rangos turisztikai díjkiosztó szervezet. Budapest olyan városok mellett érdemelte ki a jelöltséget, mint New York, Párizs, Barcelona vagy London - tájékoztatta az MTI-t a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht.


Déli-sarkra vízvezeték- szerelőt azonnali kezdéssel felveszünk.
Tovább a cikkhez >>>

Nagy képfelbontású műholdat bocsátottak fel
Tovább a cikkhez >>>

Idős nőnek kért helyet a metrón, válaszul ráőttek
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Morvay Szilárd
Befektető repülőszőnyegen
A világ legjobb játékosait venné meg Szulejmán al-Fahim

„A célunk nagyon egyszerû, ez nem más, mint hogy a Premier Liga legnagyobb együttese legyen a csapatból” - nyilatkozta a Manchester City új tulajdonosa, aki máris jelezte, hogy nem a levegõbe beszél. Kezdésként egy igazi last minute vásárlással lepte meg a közvéleményt: brit rekordnak számító 32,5 millió fontért (9,8 milliárd forint) szerzõdtették a brazil Robinhót az átigazolási piac lezárulása elõtt néhány perccel.


Szabadidő

Szubotics Mariann
Egyiptom

Egyiptom felkereséséhez az egyik legszerencsésebb idõszak a szeptember. Még nyári meleg van, de már nem kell tartanunk a mindent letaglózó forróságtól, és a tenger hõmérséklete is ideális. A lenyûgözõ, mintegy hatezer éves kultúra és a Nílus már a 19. században is vonzotta a látogatókat a „fáraók földjére”. Manapság hajózhatunk a Níluson, felmászhatunk a Sínai-hegyre, megnézhetjük a piramisokat Kairóban, vagy a keleti part kedvelt üdülõhelyein fürödhetünk akár egész évben, miközben bepillanthatunk a Vörös-tenger korallzátonyainak színes, víz alatti világába. S mindezt egyetlen országban.


Vélemény

Tragédia a gólytáborban

Az elmúlt napok során több olyan cikk is napvilágot látott, amelyek az augusztus végén történt, két fiatal halálát okozó tragikus pécsi autóbalesetet mintegy tágabb kontextusba helyezve, a gólyatáborokkal hozta összefüggésbe (mint az ismert, az elhunytak a PTE egyik karának gólyatáborából igyekeztek vissza Pécsre).


Olajfegyver
Tovább a cikkhez >>>

Se pénz, se posztó

Régi elõfizetõje és olvasója vagyok a HETEK-nek. A lap 31. számában megjelent, „Se pénz, se posztó” cikkükkel kapcsolatban szeretnék egy velem megtörtént, tanulságos esetet megosztani.


Üzlet

Munkatársunktól
Strabag-skandallum

Mind Ausztriában, mind Magyarországon érzékeny politikai hely­­zetben robbant a Strabag-ügy. A Profil címû osztrák lap arról írt cikket, hogy az építõipari vállalat több milliárd forinttal „honorálta” a hazai pártokat azért, hogy hozzásegítették az állami megrendelésekhez. Az osztrák és a magyar érintettek egyaránt tagadják a híreket.


Munkatársunktól
Ketyeg a távhőbomba
Luxus panelban lakni

Októberben menetrend szerint megérkezik a soron következõ gázáremelés. Talán nincs is más hasonló ter­mék, amely béke­idõ­ben egy éven belül 30 száza­lékkal is drágulna. Egyedül a kõolaj és az ezzel párhuzamosan mozgó földgáz ára produkál hasonlókat.