Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Strabag-skandallum

Mind Ausztriában, mind Magyarországon érzékeny politikai hely­­zetben robbant a Strabag-ügy. A Profil címû osztrák lap arról írt cikket, hogy az építõipari vállalat több milliárd forinttal „honorálta” a hazai pártokat azért, hogy hozzásegítették az állami megrendelésekhez. Az osztrák és a magyar érintettek egyaránt tagadják a híreket.


A Strabag tulajdonosa, Hans-Peter Haselsteiner

Az osztrák választási kampány kellõs közepén napvilágot látott cikk egy két évvel korábbi ügyet melegít fel, ám mind a magyar, mind az osztrák belpolitikai helyzet szereplõit rendkívül érzékenyen érinti.
A Profil címû lap állítása szerint az osztrák liberálisok közvetve befolyást gyakoroltak a magyar állami beruházások nyertesének kiválasztásában, amit busásan meg is háláltak. A skandallum elsõsorban az osztrák választást kívánja befolyásolni, ám a kormányválság kellõs közepén az MSZP és az SZDSZ pozíciót is ronthatja.
Ugyan a lap állításait minden érintett párt tagadta, de annyi mindenesetre tény, hogy a Strabag az egyik legsikeresebben pályázó cég az állami tendereken. Már 2001-2002-ben is a megnyert közbeszerzések alapján a harmadik legsikeresebb cégnek bizonyult. Ez a felfutás a következõ ciklusokban is folytatódott, hiszen 2003 és 2007 között õ nyerte el a legtöbb megbízást. Ebben az idõszakban több mint 300 „gyõzelmet” aratott. Mindez természetesen összegben sem elhanyagolható, hiszen 360 milliárd forintot értek a megbízások.
A Strabag cáfolja a róla megjelenõ állításokat. A Profil címû lap azonban kiáll álláspontja mellett, miszerint a vállalat vezetõi több millió euróval támogatták az éppen hatalmon levõ magyar pártokat. A lap állítása szerint az MSZP, az SZDSZ, illetve a Fidesz egyaránt érintett az ügyben.


Alexander Zach a Liberális Fórum elnöke

A Profil azt állítja, hogy a Strabag az Eurocontact nevû PR-cégen keresztül 15 millió euróval, azaz 3,5 milliárd forinttal hálálta meg az MSZP-nek, hogy részt vehetett az M5-ös autópálya építésében. Az ügyet két évvel ezelõtt már megszellõztette a német Die Presse. A lapban megjelentek szerint a vállalat elismerte, hogy valóban 15 millió eurót fizetett az Eurocontactnak a szakértõi tevékenysége miatt. Hans-Peter Haselsteinernek, a Strabag tulajdonosának szándéka volt, hogy támogassa a magyarországi politikai egyesületeket, intézményeket.
A Profil részletekkel is szolgált a támogatás gyakorlatáról. Dokumentumokat közölt a magyar politikusok levelezésibõl. A fideszes Gyürk András vagy a szabad demokra elnök, Kun­cze Gábor saját kezűleg írták alá azokat a leveleket, melyekben megköszönték a támogatást. Közre adott egy olyan kézzel írt szöveget is, amelyben összegezték az autópálya-, a kórházépítési vagy éppen a metróberuházások kapcsán adott közel 27 milliós, azaz 6 milliárdos jutalékokat. Az osztrák lap megjegyezte, hogy amikor 2003-ban Medgyessy Péter az oroszokat választotta a 4-es metró építésére, az Alexander Zach és Zoltán Aczél által vezetett Eurocontact azzal nyugtatta Hans-Peter Hasel­steinert, hogy a budapesti liberálisok szerint nincs veszve a játék.
Az SZDSZ érintettségérõl külön is említést tesz a lap. Megjegyzi, hogy az Aczél által vezetett osztrák Liberális Intézet 93 ezer eurót (21 millió forintot) utalt át a magyar liberális pártnak, amit Kuncze Gábor akkori elnök levélben meg is köszönt. Az SZDSZ éves beszámolójából egyébként kiderült, hogy a párt rendszeresen kapott pénzt ebbõl a forrásból. 2004 és 2006 között 123 millió euró érkezett.
A lap közre adott egy Zach által Hans-Peter Haselsteiner Strabag-elnöknek írt levelét. E szerint megállapodást kötöttek a szocialisták és a liberálisok pártpénztárnokaival, aminek értelmében 8:3 arányban osztoznak a jutalékokon. Egy ízben, amikor Puch László, az MSZP volt pénztárnoka elégedetlenségének adott hangot, Zach biztosította a kifizetésrõl, amit az Eurocontacton keresztül bonyolít, hiszen „ez a megbízható, biztonságos” út.
(Az ügy pikantériája, hogy Zach idõközben politikai pályára lépett, az osztrák Liberális Fórum elnöke és a parlament képviselõje lett. Haselstei­ner pedig a párt legbõkezûbb támogatójának számít, sõt amennyiben kormányra kerül a Fórum, megkaphatja a szociális tárca vezetését is.)
Az osztrák lap a Fideszt is megemlíti. A Strabag 2004-ben elnyert egy magyarországi kórház építésére kiírt tendert. A közel 18 millió eurós jutalékból 5 százalékot ígértek az akkor regnáló pártnak. A Profil megjegyzi, hogy szintén támogatásokat kapott a Magyarországi Demokrácia Támogatásának Egyesülete és egy Fidelitas-rendezvény is, mintegy 48 ezer euró (11 millió forint) mértékben. Gyürk András, Fidelitas-vezér köszönetet is mondott levelében. A lap megemlíti a Lezsák Sándor vezette Lakitelek Alapítványt is, amely 60 ezer euróhoz jutott ebbõl a forrásból.
A lap állításait - nem meglepõ módon - minden érintett párt határozottan cáfolta nemcsak Bécsben, hanem Budapesten is. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivõje szerint pártjának nem dolga részt venni a felhevült osztrák választási kampányban.
Nyakó István, a szocialisták szóvivõje is elhárította az érdemi reagálást. Mint fogalmazott, ahogy két évvel ezelõtt, úgy most is kijelentik, hogy „nem kért, és nem kapott pénzt a párt a Strabagtól. Egyébként sem kívánnak beleszólni az osztrák belpolitikába”.