Vissza a tartalomjegyzékhez


Vége a sógorságnak
Haider magyarellenes kampánnyal tér vissza

Megkezdõdött a választási kampány Ausztriában, ahol az osztrákok szeptember 28-án járulnak az urnák elé, miután a balközép nagykoalíciós kormány júliusban felbomlott.
A szélsõjobb - amely idén a magyarellenes hangulatkeltést is bevetette - arra készül, hogy megerõsödve kerül ki a versenybõl.


Fotó: Reuters

A kampány során valószínûleg az infláció, a növekvõ árak, valamint a koalíciós kormány alkalmatlansága lesznek a központi témák. A szavazók a szociális helyzetet tartják a legégetõbbnek.
A közvélemény-kutatások szerint a kevésbé ismert Werner Faymann vezette szociáldemokraták és Wilhelm Molterer pénzügyminiszter konzervatívjai fej fej mellett haladnak a küzdelemben, bár a 2006-os eredményekhez képest mindkét párt gyengébben fog szerepelni. A két párt 2007-ben lépett kormánykoalícióra, azonban az egészségügyi reformot, az adókat, az iskolákat és számos más kérdést illetõen nem sikerült közös álláspontra jutniuk.
A két pártból való kiábrándultság, az euroszkepticizmus, valamint az idegengyûlölet rejtett hulláma könnyen a szélsõjobboldal malmára hajthatja a vizet, mely oldal két pártja az elõrejelzések szerint a szavazatok akár egynegyedét is megszerezhetik.
A választás nagy visszatérõje Jörg Haider (képünkön balra) karintiai kormányzó lehet, aki korábbi botrányos viselkedéséhez képest visszafogottabb lett. Haider most a felelõs államférfi benyomását igyekszik kelteni. Úgy véli, hogy kis pártja felelõs alternatívát nyújthat a mûködésképtelen koalícióval szemben. A jobboldali szavazók jelentõs részét azonban valószínûleg a Haider riválisa vezette Szabadságpárt fogja elvinni.
Az ausztriai szélsõjobboldal a magyarellenességet is meglovagolja, és azt ígérik, hogy bezáratják a nemrég megnyílt kishatárátlépõket.
Gaál István, Ágfalva polgármestere is értesült már a kampányról. - „A lehetõ leghatározottabban elítéljük ezt a hozzáállást, nem engedhetjük, hogy a meglévõ jó kapcsolatokat megmérgezze a nagypolitika” - mondta el a településvezetõ, aki szerint bár Ágfalva két ausztriai településsel, Lépesfalvával (Lopiersbach), valamint Somfalvával (Schattendorf) is határos, csupán az utóbbi felé szabad az út. „Sokat tettünk azért, hogy megnyíljanak az átlépõk, most ezt elvennék tõlünk. Sajnálatos, hogy az osztrák gazdasági problémák egyik okaként a magyarokat jelölik meg. Azt mondják, azért magas a munkanélküliség, mert a magyarok elveszik az álláshelyeket. Ez pedig nem igaz” - állítja Gaál.
A Gyõr-Sopron megyében lévő kishatárátlépési pontok több mint háromnegyedén az autósok nem hajthatnak át. Miközben azáltal, hogy Magyarország is tagja lett a schengeni övezetnek, elvileg szabaddá vált a közlekedés. A tiltó tábla elõször a Zsira és Locsmánd (Lutzmannsburg) közti útra került ki. A közeljövõben nincs rá esély, hogy lekerüljön. A megoldást az elkerülõút megépítése jelentené, a tervezett nyomvonalat azonban a Kemenes-hegyhát aljai víztársulat megfellebbezte.
A sok gond ellenére azonban akad pozitív példa is. Zsirán a fogyatékosok otthona kerékpárt kölcsönöz a lezárt határhoz autóval érkezõknek. A közelmúltban öt biciklit vásároltak.
Hollósi Péter, az intézmény igazgatója elmondta, azt tapasztalták: lenne igény a kerékpárokra. - „A biciklikhez védõfelszerelést is biztosítunk - folytatta az igazgató. - Az idei turistaszezonnak ugyan hamarosan vége, de azt várjuk, hogy jövõ év tavaszától beindul a szolgáltatás. Már nyomdában vannak a kölcsönzést népszerûsítõ szórólapok.” (atv.hu)