Vissza a tartalomjegyzékhez


Se pénz, se posztó

Régi elõfizetõje és olvasója vagyok a HETEK-nek. A lap 31. számában megjelent, „Se pénz, se posztó” cikkükkel kapcsolatban szeretnék egy velem megtörtént, tanulságos esetet megosztani.

Cikkük arról szólt, hogy a magyarok befektetési hajlandósága elkeserítõ. Sajnos példám azt mutatja, hogy néha mégis jobb, ha „párnacihába dugjuk a pénzt”.
2007. szeptember végén a Brokernet Holding Zrt. több mint fél évig képzett és betanított tanácsadójának részletes tájékoztatója és példákkal történt ismertetése alapján úgy határoztam, hogy én sem hagyom ki ezt a soha vissza nem térõ lehetõséget! A tájékoztató úgy szólt, hogy az AVIVA Életbiztosító olyan befektetési lehetõséget kínál, amely szerint az Életbiztosításban elhelyezett összegek évi minimum 20 százalékos hozamot, az eseti befektetésre elhelyezett összegek minimum 30 százalékos eredményt garantálnak. Ezt a lehetõséget pedig a Shanghai Express Eszközalap, a Maharadzsa Részvényportfólió és az Ázsiai Ingatlanportfólió részvényeiben történõ elhelyezés esetén lehet elérni. Felbuzdulva a felkínált lehetõségen, gyorsan magamhoz vettem az addig magyar állampapírokban tartott pénzemet - amely valóban igen szerényen, évi 6-8 százalék hozamot produkált (de azt kockázatmentesen).
Az AVIVA Életbiztosító Zrt. részére 2007. október 2-án befizettem ötmillió forintot (amelyet 44 év keményen ledolgozott munka eredményébõl sikerült megtakarítanom), amely összegbõl 500 ezer forintot életbiztosításra, négy és fél millió forintot eseti befektetésre helyeztünk el. És vártuk a csodát, amely nem is maradt el! A megállapodás 10 éves idõtartamra szól(t), amely úgy mûködött (volna), hogy az 500 ezer forint éves életbiztosítási összeget mindig az eseti befizetésre szánt összeg hozamából fizetem be, s a 10 év eltelte után képzõdik szerényen 56 millió forint! A valóság azonban teljesen más képet mutatott: 2008. július 28-án kézhez kaptam az AVIVA Életbiztosító Zrt. hivatalos értesítõjét, amelyben közlik - nem is sajnálkozva -, hogy az általam befektetett 500 ezer forint aktuális értéke 218 983 forint, a 4 millió 500 ezer forint aktuális értéke 2 millió 226 035 forint, a szerzõdésem érvényes visszavásárlási értéke pedig 2 millió 287 509 forint.
Természetesen azonnal felkerestem telefonon a fent említett céget, ahol az ügyintézõ - szinte láttam ahogy széttárta a karjait - hivatkozott az azóta bekövetkezett gazdasági romlásra, piaci recesszióra és száz egyéb problémára, csak arra nem adott választ, hogy mi, befektetni vágyó magyarok hogyan veszíthetjük el alig egy év alatt a spórolt pénzünk több mind 50 százalékát! Erre a „talányos” kérdésre most a PSZÁF fogyasztóvédelemmel foglalkozó munkatársaitól várom a választ.

Palcsó Istvánné, nyugdíjas