Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársainktól
Alkoholista fiatalok
Amit ma megihatsz, ne halaszd holnapra

Minden ötödik általános iskolás túl van már az elsõ részegségén, és mire leérettségiznek, már minden második fiatal legalább egyszer berúgott. A tinik is veszélyben vannak: az elmúlt tíz évben 12,5 százalékkal nõtt a tiltott szereket fogyasztó tizenhat éves fiatalok száma. A tizenévesek körében szinte már mindennapossá vált az alkoholfogyasztás, ami fõleg iskola után zajlik, valamint a hétvégi szórakozásokhoz köthetõ, és gyakran nyugtatók, altatók beszedésével párosul - derült ki egy kaposvári felmérésbõl.

„Az általános iskolás gyerekeknél sokszor már az alsóban is találunk olyan gyerekeket, akik megkóstolják az alkoholt, és ahogy korban lefelé haladunk, úgy látjuk, hogy az alkoholfogyasztás is egyre magasabb tendenciát mutat” - mondta el lapunknak Jakodáné Jendrek Zsuzsanna közoktatási és ifjúságsegítõ szakértõ, hozzátéve: a tizenhat évesek háromnegyede egyáltalán nem tudja alkohol nélkül elképzelni az életét. A drogambulanciát is egyre több olyan fiatal keresi fel, aki nem tudja alkoholproblémáit kezelni. Ez nem csak az egészségkárosítás (pl. idegrendszer, agy, szellemi fejlõdés) miatt veszélyes. A dohányzás és az alkohol ugyanis kapudrogként szolgálhat: aki ezeket kipróbálja, nagyobb valószínûséggel mer hozzányúlni a marihuánás cigarettához vagy más tiltott pszichoaktív szerekhez, nem beszélve arról, hogy aki gyermekként hozzászokik, annak felnõtt korában sokkal többet kell küzdenie alkoholproblémákkal - állítja az addiktológus.
A problémával foglalkozó szakemberek szerint a jelenség vészjósló, és elsõsorban a felnõtt generációk tehetõk felelõssé, hiszen a kocsmákban és a szórakozóhelyeken õk adják a fiataloknak az alkoholt. Bár van rá tiltó szabály, tizennyolc év alatt szinte sehol nem okoz gondot alkoholt vásárolni. Ahol mégis kérik a személyit, ott is van kiskapu: a tinédzserek az idõsebbekkel vetetik meg az italt. „Amit ma megihatsz, ne halaszd holnapra!” - vallott életfilozófiájáról a Heteknek két egyetemi hallgató srác, szerintük ugyanis csak így lehet a mai világot, na meg a „gondtalan” diákéveket vizsgadrukkal és a vele járó stresszhelyzetekkel „normálisan” elviselni. „Ha esténként összejövünk a koleszban, elképzelhetetlennek tartom pia nélkül a társaságot, csak ülnénk és néznénk egymást… de ha megvan a megfelelõ mennyiségû „kellék”, mindjárt poénkodunk, oldottabbak vagyunk, miközben dõl a lé…”
„Szomorú, hogy az értelmiségi fiatalok körében mostanában rohamosan terjed, hogy sportot ûznek a féktelen ivászatból - meséli lapunknak egy végzõs fõiskolás, Martina - és már nemcsak a gólyatáborok szólnak errõl, hanem például a diáknapok is. Így a jobb érzésû hallgatók inkább nem is vesznek részt ilyen rendezvényeken: egyre silányabbak a programok, szinte csak össznépi vedelésrõl, tivornyákról szól a történet, hogy ki tudja jobban leinni magát a sárga földig, és az a döbbenetes, hogy még néhány tanár is partner ebben…”
„Az utcán tilos az alkoholfogyasztás” - ilyen szöveggel készült táblákat helyeznének ki a siófoki kandeláberekre a városbeli vendéglátósok. Az ötlet a Petõfi sétányon mûködõ üzleteket összefogó kft. ügyvezetõjétõl származik. Varga Gábor szerint ugyanis tarthatatlan, amit a Balaton fõvárosában a fiatalok nyaranta az utcán mûvelnek: a szórakozók kilencven százaléka egy üveg itallal a kezében tölti a nyárestéket a városbeli utcákon. Az utcai piálásnak pedig sok esetben randalírozás, vandalizmus a vége.
„Nem ismerek még egy olyan helyet a világban, ahol az utcai alkoholfogyasztás ilyen méreteket öltene” - mondta Varga Gábor a Sonline-nak, aki részben a szórakozóhelyek mellé telepedett éjjel-nappali üzleteket okolja azért, mert a bulizók inkább az olcsóbb kisboltok italkínálatából válogatnak, mint hogy beüljenek egy vendéglátóegységbe, és ott „kulturáltan” megigyanak valamit.
A vendéglátós szerint az a baj, hogy ha semmi nem tiltja az utcai italozást, a fiatalok úgy gondolják: ha ezt is, akkor mást is megengedhetnek maguknak. Például részegen kukát borogatni vagy földhöz csapkodni az üres üvegeket.
„Sajnos nem megoldás a szesztilalom, de valamit lépni kell” - vélekedett az a szülõ, akinek tizennégy éves fiát egy házibuli huszadik percében kellett kimenteni: ugyanis rommá tequilázta magát, összeesett, lehányta édesapját, majd elájult.
Bár az EU évek óta próbál fellépni az italozás ellen, még mindig az öreg kontinens jár az élen az egy fõre jutó átlagos alkoholfogyasztás tekintetében. Sajnos ezen belül hazánk az ötödik helyen áll, a halálozási listát pedig még mindig vezetjük - állapítja meg a Forbes magazin friss felmérésében. Itthon kulturálatlanok az ivási szokások, a gyerekek jó része ebben nõ fel, így már õk is korán áldozatok lesznek. Míg más kultúrákban a kikapcsolódásnak nem része az alkohol, addig nálunk elfogadott, hogy szesz nélkül nincs szórakozás. A késõ serdülõkorban, illetve a fiatal felnõttkorban jellemzõ „rohamivás” vagy „kicsapongó ivás” divatját éljük, amikor is a cél: ájulásig lerészegedni. Mostanában még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is a fiatalkori tivornyák elleni globális fellépést sürgeti, mert világszerte tendencia, hogy egyre több fiatalkorú kerül kórházba alkoholizmus miatt.