Vissza a tartalomjegyzékhez

Tóth Kata
Esti mágia
Újabb gurut talált a TV2

Uri Geller parafenomén show-ja után újabb okkult mûsorral rukkol elõ a TV2 a késõ délutáni órákban: egy indiai jóssal próbálja lekörözni a konkurens csatorna Mónika show-ját. A mûsor vezetõje Joshi Bharat, aki több esélyes közül került a képernyõre, és foglalkozását tekintve „lélekgyógyító, sorselemzõ és számmisztikus”.

A jós egy internetes bemutatkozás kapcsán így ír magáról: „Indiában születtem, bráhmana, vagyis papi kasztban. Az asztrológia, sorselemzés õsi tudománya a mi kultúránkban apáról fiúra száll. Családunkban az utolsó hét-nyolc generációban mindenki jövendõmondással foglalkozott. A technika öntudatlan tanulásán nõttem fel. De mindent megtettem annak érdekében, hogy ne kelljen ezzel foglalkoznom.” Ezért hát színészetet tanult, majd huszonnyolc évvel ezelõtt tanulmányi útra érkezett Magyarországra, és azóta itt él. 1983-ban végezte el a Bábstúdiót, és az Állami Bábszínház mûvésze lett, közben közgazdász diplomát szerzett. Ezt követõen Indiai teázó címmel elõadássorozatot tartott, s emellett jósolt. Neve akkor került be a köztudatba, amikor ezotériával, sorselemzéssel kapcsolatban szerepeltették õt a különbözõ médiumok. E téren sokat köszönhet Vitray Tamásnak, aki 1987 januárjában ültette le mûsorában.
Elmondása szerint két dolog hatására kezdett el az okkultizmussal foglakozni. Egyszer, miközben munkatársával beszélgetett, a kanál, mint a vaj elhajlott a kezében. Egy másik alkalommal, miután kutyája elpusztult, még két hétig látta, csak éppen átlátszó formában. Jelenleg az Alternatív Természettudományi Szabadegyetem tanári karának tagja mint numerológus. A Mantra Szabadegyetem egyik célkitûzése egyébként „világosságot vinni a fejekbe”, valamit az, hogy olyan szakembereket képezzenek, akik „átfogó és mély tudásuk birtokában az élet bármely területén képesek alkalmazni úgynevezett egységesített tudásukat”.
A TV2 PR-vezetõje megkeresésünkre elmondta, hogy a naponta jelentkezõ talkshow-ban, mely szep­tember 22-én debütál, a „neves indiai sorselemzõ, Joshi Bharat nyújt segítséget a hozzá fordulóknak. A cél az, hogy az élet különbözõ problémáira megtalálja a választ, és megmutassa a helyes utat. Hogy miért éppen Bharatra esett a választás, Magyar Rita annyit mondott: a casting során több személy is felmerült, többek között Csernus Imre neve is. Az egyik érv, amely Bharat személye mellett szólhatott, az volt, hogy saját bevallása szerint praxisában több mint 10 ezer ember megfordult már. Sõt, az évek során a közéleti szereplõk körében is nagy ismertségre tett szert. Bíró Ica aerobikdíva például lelki társának tekinti.
A kétszer nõsült, ötvenhárom éves férfi nem akar „üres fecsegést”, egy napilap olvasóinak azt is ígérte, hogy a vendég „több lesz akkor, amikor hazamegy a mûsor után”, valamint elmondta, hogy amikor a TV2 megkereste, tudta, hogy valami sorsfordító történik vele, hiszen az esemény éppen pénteken, 13-án történt.
A mûsor egyébként nem a TV2 találmánya. Amerikában Dr. Phil show néven fut nagy sikerrel az eredeti. Ez ma az USA második legnézettebb mûsora, és népszerûsége folyamatosan növekszik. A magyar utánzat a mûsorvezetõje után a Joshi Barath címet viseli majd. Arra a kérdésre, hogy van-e párhuzam a két mûsor között, a szóvivõ úgy tájékoztatta lapunkat, hogy formailag igen, de a tartalmát illetõen a mûsorvezetõ személye lesz a meghatározó.