Vissza a tartalomjegyzékhez

Morvay Szilárd
Befektető repülőszőnyegen
A világ legjobb játékosait venné meg Szulejmán al-Fahim

„A célunk nagyon egyszerû, ez nem más, mint hogy a Premier Liga legnagyobb együttese legyen a csapatból” - nyilatkozta a Manchester City új tulajdonosa, aki máris jelezte, hogy nem a levegõbe beszél. Kezdésként egy igazi last minute vásárlással lepte meg a közvéleményt: brit rekordnak számító 32,5 millió fontért (9,8 milliárd forint) szerzõdtették a brazil Robinhót az átigazolási piac lezárulása elõtt néhány perccel.

A City középcsapatnak számít Angliában. Vajon hogy kerülhetett ide Robinho, miután heteken át azt lehetett hallani tõle, hogy mennyire szeretne a Chelsea-be igazolni?
Az ok nem bonyolult: volt olyan pénz, amivel túl lehetett licitálni Roman Abramovics ajánlatát. Az orosz olajmágnás új riválisa Szulejmán al-Fahim, az Abu Dhabi Befektetési és Fejlesztési Csoport egyik tulajdonosa, aki a korrupciós botrányba keveredett thaiföldi exminiszterelnöktõl, Thaksin Sinavatrától vette át az (eddig) kisebbik manchesteri csapatot.
Az arab pénzember nem kispályás tervekkel jött Angliába: bemutatkozásként megkaparintotta Robinhót a Chelsea elõl, és kapásból megnehezítette az örök rivális Manchester United életét is azzal, hogy bejelentkezett Dimitar Berbatovért. A United­nek így 28 millió helyett közel 31 millió fontot kellett fizetni a bolgár válogatott csapatkapitányáért. Itt a nagy lehetõség tehát, hogy a City kilépjen a United árnyékából. Az új tulajdonos nyilatkozatain legalábbis semmi nem múlik. „A célunk nagyon egyszerû, ez nem más, mint hogy a Premier Liga legnagyobb együttese legyen a Manchester Citybõl. Kezdésként szeretnénk, ha a mostani szezont az elsõ négyben zárná a csapat.” A folytatás? Al-Fahim a következõ évben bajnoki címet akar nyerni, néhány év múlva pedig Bajnokok Ligáját. Készek arra is, hogy felvegyék a versenyt a nagy riválissal: „A Real Madrid 90 millió fontot kínált Christiano Ronaldóért. A mi ajánlatunk sokkal elõnyösebb lesz, 135 millió font (42 milliárd forint). Miért ne? - nyilatkozta al-Fahim. - Ronaldo azt mondta, a világ legnagyobb klubjában szeretne focizni. Majd januárban elválik, hogy igazat beszélt-e.” Természetesen a kihívó szavak a vörös ördögök reakcióját is kiváltották: „Amikor külföldre megyünk az elõszezonban, látni, hogy mennyire szeretnek minket az emberek szerte a világon. Ez a népszerûség történelmünk öröksége. Ezt pénzzel nem lehet megvenni, bármennyi is van belõle”- mondta Ryan Giggs, a United veterán játékosa. A City szurkolói nem csinálnak akkora gondot az arab tulaj érkezésébõl, mint a United drukkerei, amikor 2005-ben Malcom Glazer amerikai üzletember megvásárolta a vörös ördögök részvényeinek többségét. Glazert bojkottal, transzparensekkel, sõt antiszemita szlogenekkel fogadták, al-Fahim köszöntésére pedig voltak, akik arab fejkendõben mentek ki a stadionba.
A befektetés is megerõsíti: nagy üzlet a Premier Liga, amely vezeti az európai topligákat mind a legtöbb befolyt pénz, mind az igazolásokból legtöbb elköltött pénz tekintetében, köszönhetõen az egyre több külföldi befektetõnek. Igaz, ez nem mindenkinek tetszik. Aggasztó jelenségekrõl beszélt például Harry Redknapp, a Portsmouth edzõje: „A jövõben a menedzsereknek nem lesz beleszólásuk abba, hogy mely játékosokat igazolja le klubjuk. Csak bábok lesznek a gazdag tulajdonosok kezében, akik saját kényük-kedvük szerint veszik majd az általuk kiszemelt labdarúgókat. A menedzserek szerepe mindössze az edzések levezénylésére és a kezdõcsapat kijelölésére korlátozódik majd, ami rendkívül káros lesz a labdarúgásnak. Nem akarom megbántani Mark Hughest (a Manchester City menedzsere), de nézzük meg, mi történt Robinhóval. A brazil egy remek játékos, de az új tulajdonos volt az, aki le akarta õt igazolni. Biztos vagyok benne, hogy Markot is meglepte a dolog. Épp golfozott, amikor egyszer csak megkapta Robinhót a csapatába” - nyilatkozta Redknapp. Ebben lehet valami, hiszen nemrég Kevin Keegan azért hagyta ott a Newscatle kispadját, mert összeveszett a veze­tõ­séggel. A West Ham edzõjét, Alan Curbishley-t pedig annyira feldühítette, amikor két védõjét is eladták az utolsó pillanatokban, hogy õ is vette a kalapját. Úgy tûnik, hogy új korszak köszönt be az angol futballban. Sokak szerint a válogatott vergõdése is az utánpótlás hiányának tudható be, hiszen az elsõ osztályt ellepték a külföldi játékosok.
Miközben mindenki aggódik, a City már a januári átigazolási szezonra készül. Terveik közt van Kaká, Lionel Messi, Christiano Ronaldo, Fernando Torres és Fabregas leigazolása is.
„Buldózer vagyok, mindent eltakarítok az útból” - nyilatkozta magáról al-Fahim. Az eddigiek alapján nem a levegõbe beszél.