Vissza a tartalomjegyzékhez

Vizin Balázs
Az SZDSZ nem bízik Gyurcsányban

Alaposan rácáfolt az SZDSZ az előzetes várakozásokra, melyek szerint vissza fognak „sunnyogni” a kormányba, hiszen még a tárgyalásra is alkalmatlannak minősítették Gyurcsány Ferenc programját. Az okokról Gulyás Józsefet, az SZDSZ országos tanácsának elnökét kérdeztük.

Miért akarják megbuktatni Gyurcsány Ferencet?
- Ez a döntésünk nem Gyurcsány Ferenc megbuktatásáról szól. A miniszterelnök előállt egy programmal, ami nem felelt meg azoknak a várakozásoknak, amelyeket nem csak mi ébresztettünk ezzel kapcsolatban, hanem például a szakmai közvélemény. Az országnak arra lenne szüksége, hogy világos legyen, milyen értékek, tartalom és konkrét cselekvési menetrend szerint dolgozik a kormány 2010-ig.
De ha nem szavazzák meg a költségvetést, akkor valószínűleg Orbán Viktor miniszterelnöksége mellett szavaznak, mivel egy előrehozott választás ma ezt jelentené. Ezt akarják?
- Nem így vetődik fel a kérdés, mert nem a költségvetésről döntöttünk, hanem egy olyan dokumentumról, amit a miniszterelnök jegyez, és amit szélesebb szakmai közönség kritizál. Sem szerkezeti reformokra nem készül a miniszterelnök, sem az állami kiadások felülvizsgálatára. Az adócsomag beltartalma szintén kényes kérdés, de még inkább az adócsomag fedezete. Itt sajnos a miniszterelnök egy bátortalan megoldást választott, ami szerintem ráadásul szakmailag sem tartható. Nevezetesen, hogy a három vagy négy évre széthúzott adócsökkentés a gazdaság kifehérítéséből történne. Ez irreális.
Miért nem ültek le tárgyalni?
- Nem azt mondtuk, hogy tárgyalni nem fogunk. Azt mondtuk, hogy ez a program nem jó tárgyalási alap.
Nem arról van szó, hogy miniszterelnök-cserét akarnak kikényszeríteni?
- Mi egy programról alkottunk ítéletet. Igaz, számít a politikában az, hogy egy programot ki jegyez. Számít, hogy mennyire élvez bizalmat az előterjesztő, mennyire hiteles az a személy, aki beterjeszti a programot. Kétségtelen, hogy a beterjesztett program ismeretében az SZDSZ nem nagyon bízik abban, hogy Gyurcsány Ferenc képes új, vállalható programot beterjeszteni.
Ellenben az SZDSZ-nek kockázatos egy előrehozott választás?
- Nem is az előrehozott választás forgatókönyvében gondolkodunk, bár teljesen nem lehet kizárni, hogy valamivel hamarabb lesznek választások, mint 2010. Azt szeretnénk, ha cselekvőképes kormánya lenne az országnak.