Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Újrajátsszák a Fodor–Kóka csatát?
Bizonytalanság az SZDSZ-ben: átmenetileg jegelt konfliktus

Bár az elsőszámú téma jelenleg az SZDSZ-ben a „Gyurcsány-kérdés”, a héten befejeződő tisztújítások kapcsán érzékelhető a „birkózás” a fodoristák és a kókisták között. Most dől el ugyanis a párt országos tanácsának összetétele, amely meghatározó lesz az EP-lista és 2010-es hazai választási lista összeállításánál.

Szeptember 5-ig, azaz lapunk megjelenésének napjáig minden megyében meg kell ejteni a szabad demokrata megyei szervezetek tisztújítását. A párt vidéki bázisát tekintve ez nem nagy feladat - van, ahol alig tucatnyian döntenek a kérdésben -, ám viszonylag jelentős következményekkel jár: a me­gyei elnökök tagjai lesznek a párt országos tanácsának (OT), rajtuk kívül pedig további delegáltakat is választanak.
Az OT pedig olyan kérdésekben dönt majd, mint az EP-lista, illetve a 2010-es hazai választási lista összeállítása. Információink szerint a „Gyurcsány-kérdés” mellett éppen ezért a párt két meghatározó személyisége, Fodor Gábor elnök, és Kóka János frakcióvezető is figyelmet szentel a tisztújításnak, igyekezve a maga oldalára billenteni a mérleget. Érdekes módon az általunk megkérdezett csaknem tucatnyi szabad demokrata tisztségviselő ezt az egymásnak feszülést - konkrét információkra hivatkozva - megerősítette, ám többségük hangoztatta: az ő megyéjében erről szó sincs.
A liberális párt egyik parlamenti képviselője azt mesélte, hogy Kóka múlt héten Zala megyében turnézott, ahol fogadást adott a helyi erőknek, és többeknek konkrét fejlesztési tanácsi és egyéb pozíciókat kínált fel. Azt a megyei pártszervezet egyik illetékese is elmondta, hogy a frakcióvezető meglátogatta az egyik kisgyermekes csoportvezetőt; neki virágot, a kicsinek pedig rugdalózót adott ajándékba. „Kedves gesztus, de érdekes, hogy pont a tisztújítás előtt néhány nappal történt” - fogalmazott.
A megyei szervezetet egyébként a Fodor-pártinak számító Kovács Kálmán vezeti, akinek várhatóan lesz kihívója a lapzártánk utáni küldöttgyűlésen. A szervezet egyik meghatározó (Kovács-kritikus) tagja ugyanakkor azt mondta, náluk nem annyira a Kóka-Fodor ellentét a meghatározó: rendszeresen felmerült korábban is, hogy ne budapesti, hanem helyi illetőségű elnökük legyen. Hozzátette azonban, hogy más megyékből valóban érkeznek olyan hírek, amelyek szerint kemény harc folyik Kóka és Fodor között…
Ilyen például Pest megye, ahol Fodor Gábor egyik leghűségesebb fegyverhordozóját akarták páran kiebrudálni a megyei elnöki székből. Többen említették Jász-Nagykun-Szolnok megyét is, ahol a „kókista” Magyar Levente - Jászberény polgármestere - a jelenlegi elnök, kihívója pedig a másik oldal képviselője, Czuczi Mihály, Kunszentmárton polgármestere. Egy interjúalanyunk megjegyezte: „Magyar tipikus példája annak, hogy Kóka kistafírungozza a saját embereit, ő ugyanis az SZDSZ-es időszakban úgynevezett koordinátorként tevékenykedett az egészségügyi tárcánál.”
„Hogy a pártemberek pusztán a lár pur lár politizálásért dolgoznának, és állnának egyik vagy másik oldalra, rendszerváltás után húsz évvel elég naiv feltételezés” - fogalmazott egy régi SZDSZ-es, utalva arra, hogy sok esetben nagyon is prózai egzisztenciális indokok a döntőek az olyan kérdésekben mint a Kóka-Fodor dilemma. Mint mondta, a párton belül továbbra is kitapintható két markáns vélemény: az egyik szerint Kóka nem tudja megújítani a pártot, hiszen ő is Magyar Bálint egykori pártelnök, és a párt sokáig első számú „erős emberének” köpönyegéből bújt elő; a másik szerint pedig Fodor az, aki alkalmatlan, mivel csak a párton belüli elégedetlenkedőket tudja maga mögé gyűjteni.
Békés megyében nincs feszültség - de ennek az ottaniak szerint az az oka, hogy „gyenge a kókista vonal”. „Az országban több megyében is látható, hogy mindkét oldal nyomul, ami választásról lévén szó nem meglepő, bár kissé kellemetlen, mert a párt szempontjából a tömbösödés nem szerencsés. Főként, ha az eszközök használatában némelyek túlmennek bizonyos határon” - fogalmazott Velkey Gábor, a párt békéscsabai városi elnöke.
Eközben folyik a matek a párt parlamenti frakciójában is. Fodorék nyilatkozatait úgy lehet értelmezni, miszerint Gyurcsánynak menni kell (a miniszterelnök azt mondta, ha nem szavazzák meg az adócsökkentési programját, lemond), Kóka és csapata viszont úgy véli, a lényeg, hogy elérjék az adócsökkentést. A csomagról szóló október 15-ei szavazáson a „puha” többség, azaz a jelenlévő képviselők fele, plusz egy fő elég a kormánynak a sikerhez. A szocialista frakció jelenleg 190 fős, azonban három tartós hiányzó van (Horn Gyula, Toller László és a nemrég elhunyt bicskei polgármester, Szántó János). Ha a Fidesz és az MDF oldalán nem lesz hiányzó, akkor a szavazásnál 193 fős többség kell a sikerhez. Azonban ha kis pártokból (SZDSZ vagy MDF), tudatos hiányzók lesznek, akkor a szavazatszám már csökken, és így a szocialista szavazatok elegendőek lehetnek. Kérdés, hogy lesznek-e hiányzók a frakcióból.