Vissza a tartalomjegyzékhez

Holecz Erika
Noszvaj, a szilvalekvár fővárosa

Eger városától tíz kilométerre északkeletre, a dimbes-dombos utakon, szõlõhátak mellett haladva, a Bükk hegység déli lejtõjén, a Kánya-patak völgyében egy kis hegyi faluba, Noszvajba érünk. Azt gondolnánk, hogy ilyen tiszta és takaros kis hegyi falu, ahol a házak erkélyérõl gyönyörû virágzuhatagok bomlanak le, csak a szomszédos Ausztriában lelhetõ fel.

Nem véletlen, hogy Noszvaj az Európai Virágos Falvak versenyén kétszer is elnyerte a „Legvirágosabb település” címet. Mindössze 1700 lakost számlál, de programjaival, adottságaival és látnivalóival méltán veszi fel a versenyt a nagy nevû üdülõvárosokkal. Aki csendre, tiszta hegyi levegõre és festõi tájakra vágyik, itt igazán fel tud töltõdni. Szállást bõven talál magának a kempingtõl az ötcsillagos szállodáig bármilyent.
A falu története egészen a honfoglalásig nyúlik vissza, amikor királyi birtok volt, az elsõ dokumentumai 1248-ból származnak mint püspöki falu, majd 1782-ben Vécsey Anna és második férje, a francia származású de la Motte márki birtokába került a település. A de la Motte-kastély, amely copf stílusban épült a 18. században, a magyar kastélyépítés remeke, jelenleg szállóként üzemel, de turisták számára is megtekinthetõ a nagy kiterjedésû angol­­kerttel együtt. Jelenleg a települést kizárólag protestáns lakosok lakják, a református templom mellett egy baptista imaház is mûködik. A 19. században a tömeges elszegényedés hozta létre az itteni, nagyrészt már lakatlan barlang- és pincelakásokat, a „pocemeket”, amelyekhez a riolittufa szolgált építõanyagul.

Noszvajtól északra, a Kánya-patak festõi szépségû erdõkkel, hegyekkel koszorúzott völgyében található Síkfõkút tavaival és forrásaival, mely alkalmas könnyed kirándulásra és nehezebb túrákra vágyóknak egya­ránt. Szõlõtermelõ dûlõk, pincék övezik a települést, a régió az egri borvidék szerves részévé vált, s Eger egyik legjobb termelõterületének tartják.
Noszvaj legjellegzetesebb kéz­mûves terméke a mogyorófavesz­szõbõl font háti kosár, amelyhez az országban mindössze két helyen készítenek hasonlót. Noszvajban fellelhetõek mû­ködõ dísz­mûkovács- és fafaragó mû­helyek is, no meg itt van hazánkban a legtöbb kemence is. Nemcsak a falu, de az egész ország büszke arra, hogy itt fõzik a legfinomabb, tartósítószermentes szilvalekvárt. Ünnepnapja is van eme különlegességnek, minden évben augusztus végén rendezik meg a Szilvanapot. Az üstökben már hajnali négykor rotyog a szilva, hogy tíz-tizenkét órás kavargatás után, mire a nagyérdemû közönség megérkezik, kóstolni és hazavinni is lehessen belõle.