Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Előre kódolt borzalom
Barátai mészárolták le a fotómodellt

Brutális kegyetlenséggel végzett két közeli barátja egy budapesti fotómodellel két héttel ezelõtt. A Románia felé szökõ gyilkosokat már elfogta a rendõrség, ám tettük indítékát máig homály fedi.
Így marad a kérdés: szakmája vagy naivsága áldozata lett a lány?

Amikor a 21 éves Szabó Dézi a Westend City Center fõbejárata elõtt beszállt Bartos László (21) fekete Mercedesébe, még úgy tudta, hogy az anyósülésen helyet foglaló barátnõjével, Török Adriennel (18) fogják végigtáncolni az estét egy legénybúcsún. Mivel azt mondták neki, hogy kerülõ úton mennek, még az elhagyatott erdei út sem keltett gyanút a fotómodellben, akit már az autóban elkezdtek késsel szurkálni, majd onnan kirángatva ütötték és rúgták, ahol érték. A halottkém 57 késszúrást és egy torokvágást számolt össze az áldozaton, halálát kivérzés és tüdõembólia okozta. Gyilkosai a különös kegyetlenséggel elkövetett akció után a csomagtartóba tették a holttestet, és a XXIII. és XVIII. kerület határán található erdõbe vitték, ahol augusztus 12-én bukkant rá egy járókelõ. A rendõrök a nyomozás során megtalálták és lefoglalták az autót és a kést is.
Adrienn és László tíz napig bujkált Debrecenben és Nyíregyházán, de mivel nem volt elegendõ pénzük, hogy továbbálljanak a szomszédos Románia irányába, Adrienn go-go táncosként próbált munkát vállalni. Ennek köszönhetik egyébként lebukásukat, mivel az egyik bártulajdonos bejelentést tett a rendõrségen. A rendõrök egy nyíregy­házi panzióban ütöttek rajta a fiatal páron, akik hamis diákigazolvánnyal jelentkeztek be a szálláshelyre.
A Budai Központi Kerületi Bíróság harminc napra elõzetes letartóztatásba helyezte õket. A férfi és a nõ is tett már azóta beismerõ vallomást, bár - mivel hittek szökésük sikerében, és ezért nem egyeztették, mit mondanak majd a rendõrségen - állításaik sok helyen ellentmondanak egymásnak. Török Adrienn még akkor is az áldozat legjobb barátnõjeként aposztrofálta magát, amikor a szomszédos helyiségben vállaltan nyerõgépfüggõ barátja már a részletek feltárásánál tartott. Egybehangzóan állítják ugyanakkor, hogy a bûncselekmény elkövetésekor drog hatása alatt álltak, illetve hogy társuk szerepe a brutális gyilkosság kitervelésében és végrehajtásában messze meghaladta sajátjukat.
Indítékaikról lapzártánkig semmit sem voltak hajlandók elárulni a gyanúsítottak, a nyomozók azonban kizárják a szerelemféltés lehetõségét, mert Dézi már hosszabb ideje nem élt együtt Bartossal. Valószínûbb, hogy valami olyat tudhatott róla, amiért örök hallgatással kellett fizetnie, s ezek között elsõ helyen szerepelhetnek feltáratlan kábítószerügyek. Körülbelül fél év telik majd el, mire valamennyi szakértõi vélemény elkészül, ide értve a két gyanúsítottról felállított igazságügyi elmeorvosi szakértõi állásfoglalást is.
A fiatal áldozat a „szépségiparban” dolgozott, többek között táncolt, modellkedett, sõt még az R-Go zenekar gidaválogatására is jelentkezett. Az egyik internetes közösségi portálon együtt látható késõbbi (feltételezett) gyilkosával, a szintén modellként érvényesülõ Adriennel. Adrienn így vall magáról az internetezõ társadalomnak: „Nem vagyok tökéletes, hiszen hiányzik belõlem a hiba! Szeretem a pillanatot megélni, nem a múlton rágódni, és a jövõt fogadni. A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán kihasználni.”
Bár a hivatalos közlemények fontosnak tartották leszögezni, hogy nem utcalány, hanem fotómodell járt szerencsétlenül, hazánkban - egyelõre legalábbis - a két szakma nem áll olyan távol egymástól. Négy hónappal ezelõtt még egy olyan modellügynökségtõl volt hangos a bulvármédia, melynek vezetõje magyar lányokat közvetített külföldre - elsõsorban nem fotózkodás céljából. A választék utánpótlását egy nemzetközi szépségverseny hazai szervezésével biztosította. A sok tinilány álmát jelentő szervezet egy lánykereskedelemre szakosodott nemzetközi hálózatnak a magyarországi tagja volt, ahol osztrák, francia és cseh modellügynökségeken keresztül zajlott a különféle nemzetiségû prostituáltak közvetítése.
A felvevõpiacot a sorozatos botrányok ellenére túltelítettség jellemzi, amely a szakemberek szerint elsõsorban a magyar lányok megdöbbentõ naivitásának és tájékozatlanságának tudható be. A jogvédõk úgy tapasztalják, hogy magáról a prostitúcióról is olyan irracionálisan romantikus képzetek élnek a gyors karrier felé törekvõ lányokban, amelyek könnyû prédává teszik õket a nemzetközi bûnbandák számára.