Vissza a tartalomjegyzékhez


Sárbogárd: közokirat-hamisítás a lovagrendben
Nyomozás a diplomata-útlevelek után

Egy Magyarországon egyesületként bejegyzett lovagrend „diplomata-útlevelei“ és rendszámai ügyében nyomoz a rendõrség közokirat-hamisítás, illetve egyedi azonosítójel meghamisítása miatt - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Fõosztályának munkatársa.

Trapp Zoltán, az ügy elõadójának közlése szerint egy, még februárban nyilvánosságra hozott nyomozás: egy 10 milliárdos, bérleti szerzõdéseken alapuló csalássorozat mellékszálaként derült fény a lovagrendi útlevelek és rendszámok ügyére. Az egyik házkutatás során találtak rá egy autón a zöld színû rendszámtáblára, amelynek tulajdonosa felmutatta a Szent Ouen és a Csillag Lovagrend (DE SAINT OUEN ET DE L’ETOILE) által kiállított „diplomata-útlevelét” is.
A nyomozók arra hívták fel a figyelmet, hogy a világon jelenleg három lovagrend van, amely diplomáciai mentességet élvez, de a Szent Ouen és Csillag Lovagrend nem tartozik ezek közé.
Az okmányt a lovagrend vezetõjének - egy Magyarországon élõ francia állampolgárnak - az elmondása szerint valójában nem útlevélnek, csak tagsági igazolványnak szánták. Ennek azonban ellentmond, hogy pontosan úgy néz ki, mint egy hivatalos oklevél, s francia és angol nyelven rá is van írva, hogy diplomata-útlevél - tette hozzá Trapp Zoltán.
 A nyomozók szerint az okmányokat egy euróért egy magyar kft. készítette el, és mintegy 400 darabot gyártottak belõle. Ezek közül csaknem százat osztottak ki a tagoknak, köztük nem csak magyar állampolgároknak. Trapp Zoltán ennek kapcsán felvetette, hogy érdemes volna elgondolkodni az okmánygyártási szabályok szigorításán.
A rendszámtáblákat illetõen Trapp Zoltán nem tudott pontos számokkal szolgálni, de állítása szerint egy különleges rendszámtáblák fotóit gyûjtõ internetes fórumon több példányt is találtak belõlük.
A nyomozó közlése szerint tudnak olyan zöld rendszámról, amely mintegy kétszázezer forintos parkolási bírságot halmozott fel. Trapp Zoltán annak veszélyére hívta fel a figyelmet, hogy ezek a rendszámok nagyon nehezen köthetõk személyekhez, jelenleg csak 5-6 darabhoz tudnak autótulajdonost kötni.
A lovagrendi, „CD” betûkkel kezdõdõ rendszámok egyébként hasonlítanak azokra a rendszámokra, amelyeket Magyarországon is használnak egyes nagykövetségeken. A jelenlegi szabályok alapján ha egy követségi alkalmazott külföldre kívánja vinni az adott gépkocsit honosíttatni, akkor erre az idõszakra fehér alapon, piros „CD”-betûkkel kezdõdõ rendszámmal látják el a jármûvet - mondta a nyomozó.
A lovagrend ügyében a Külügyminisztériummal és a francia nagykövetséggel is együttmûködnek a gazdaságvédelmi nyomozók. Trapp Zoltán közlése szerint a magyarországi egyesületi formához hasonlóan Franciaországban is regisztrálták a „lovagrendet”.
A szervezet egyébként többek között egy felsõoktatási intézménnyel, illetve Sárbogárd önkormányzatával is kulturális együttmûködési megállapodást kötött. Utóbbi hozzájárult ahhoz is, hogy területén hatósági jelzésként fogadják el a lovagrendi rendszámot. Ezt azonban az illetékes közigazgatási hivatal megsemmisítette, mivel ilyen döntésre a helyhatóság nem volt jogosult - mondta Trapp Zoltán.
A nyomozó arra hívta fel a figyelmet, hogy aki lovagrendi útlevelet nyújt át azonosításra, közokirat-hamisítást; aki pedig lovagrendi rendszámot szerel az autójára, egyedi azonosítójel meghamisításának a bûntettét követi el.
Trapp Zoltán szólt arról is, hogy az alapügyben, a tízmilliárdos bérleti szerzõdéseken alapuló csalássorozatban a gyanúsítottak száma ötrõl tizenkettőre nõtt, de ez várhatóan még tovább fog emelkedni. (MTI)