Vissza a tartalomjegyzékhezA hét eseményei

Rosszkedvû németek
A GfK piackutató legújabb felmérései azt mutatják, hogy tovább csökkent a németek fogyasztói hangulatmutatója.
A németek az eddigieknél kis mértékben kedvezõtlenebbül ítélik meg a gazdasági kilátásaikat, amit a mutató egy hónapon belüli félszázalékos csökkenése is bizonyít. Ezzel ötévi negatív csúcsot döntöttek a várakozások.

Uniós pályázatok
Bõvülnek az uniós pályázati lehetõségek. Augusztus közepétõl érdemes figyelni a „turisztikai desztináció menedzsment” felhívást, amely hét régióban összesen 4,3 milliárd forintos támogatást biztosít. Ebbõl a forrásból elsõsorban a térségi együttmûködések és az induló vállalkozások részesülhetnek.

Gyógyfürdõk reneszánsza
Állami segítséggel négy hazai gyógyfürdõ kaphat újabb lendületet. 6,5 milliárd forintos támogatásból valósulhatnak meg a kiemelt beruházások a jövõben. Hajdúszoboszló, Szeged, Bük és Zalakaros a négy szerencsés település. Hajdúszoboszlón Európa legnagyobb fürdõkomplexuma jöhet létre, Szegeden új gyógy- és wellnessfürdõ épül. A zalakarosi fürdõt kibõvítik, 2011 májusára új fogadóépület épül, átalakítják a fedett fürdõt, valamint fejlesztik a gyógy- és wellnessrészleget.

Szegényebb a világ, mint gondoltuk
A fejlõdõ országokban sokkal nagyobb a szegénység, mint azt korábban gondolták, bár történt némi elõrehaladás - áll a Világbank legújabb elemzésében.
A nemzetközi pénzügyi szervezet szerint 2005-ben 1,4 milliárd ember élt rendkívül szegény körülmények között, míg korábban úgy számolták, hogy egymilliárdnál kevesebben vannak.

Az OTP Bank Azerbajdzsánban
Egy azeri üzleti honlap értesülése szerint az OTP Bank elõzetesen megállapodott az egyik helyi bank fõrészvényeseivel a pénzintézet megvételérõl. A lap úgy tudja, az OTP az öt legnagyobb azeri bank egyikét szemelte ki, és veszi meg a részvényeinek a felét. Az OTP Bank vezetõi korábban már tettek utalást arra, hogy szívesen terjeszkednének Oroszországban és a volt tagköztársaságokban, mint például Azerbajdzsánban. Ennek a célnak az érdekében akár feladnák a szerb és szlovák érdekeltségeiket is.

Megaberuházás a magyar-szlovák határon

Újabb, 1,2 milliárd korona, azaz 9,5 milliárd forint értékû beruházás veheti kezdetét Kassától délre. Az Új Szó szerint a szlovák-magyar határ mentén fekvõ Kenyhec község ipari parkjában az amerikai Crown Holdingshoz tartozó Crown Bevcan Slovakia italdobozok készítéséhez használatos alumíniumlemezeket gyárt majd. Az üzem építése már õsszel kezdõdik, és a tervek szerint mintegy 200 embernek ad majd munkát.

Bajban az orosz tõzsde
Csaknem öt százalékkal zuhant kedden az orosz tõzsde, miután az elnök, Dmitrij Medvegyev (képünkön) utasította a külügyminisztériumot, hogy kezdjen tárgyalásokat Dél-Oszétiával és Abháziával a diplomáciai kapcsolatok minél hamarabbi felvételérõl. Az esés nem elõször fordult elõ a konfliktus kitörése óta. Elsõsorban a külföldi befektetõk távoznak az országból, de az olaj érdekeltségû vállalkozásokra is rossz idõk járnak. Miután csökkenésbe kezdett az olaj ára, az olajcégek árfolyama is lefelé vette az irányt. Az újabb és újabb esések következtében az év eleji 2300 pontról mostanra 1568 pontra esett vissza a moszkvai tõzsde indexe.