Vissza a tartalomjegyzékhez

Mosberger Pálma
A prágai kalóz csendestársai

Az amerikai kormányzati szervek elszámoltathatóságát vizsgáló Government Accountabilty Project (GAP) legújabb jelentése szerint a korrupció elleni harc elkötelezett híveként ismert James Wolfensohn a Világbank exelnöke írásos támogatásáról biztosította a kilencvenes években „prágai kalóz” néven elhíresült Viktor Kozenyt, aki a cseh privatizációt kihasználva vált milliárdossá.

A cseh születésû Kozeny a Harvard Egyetem elvégzése után visszatért a „privatizáció lázában égõ” hazájába, ahol televízión és rádión keresztül tízszeres profitot ígérve közel egymillió honfitársát gyõzte meg arról, hogy adják át neki kárpótlási jegyeiket. Miután spekulációs ügyletei be­csõ­döl­tek, a cseh hatóságok 4,25 millió euró bírságot róttak ki rá tisztességtelen üzleti magatartása miatt. Ekkor sikerült elmenekülnie, sõt közel 300 millió eurós vagyonát is sikerült kimenekítenie ciprusi számláján keresztül. Ezután írországi befektetései révén ír útlevelet szerzett, végül a Bahamákra költözött. (Csehország mai napig kéri a kiadatását a bahamai hatóságoktól.)
A GAP friss jelentése szerint Kozeny 1997-ben érkezett Azerbajdzsánba. A cseh privatizációban való részvétele miatt prágai kalózként elhíresülve ahhoz, hogy az azerbajdzsáni állami olajcég, a Soccar privatizációjában részt vehessen - sõt, a befektetõket is meg­gyõzze terve sikerérõl és profitabilitásáról -, szüksége volt hírnevének újragombolására.

Aki a hátszelet fújta

Kozeny a tanácsadói javaslatára találkozott Wolfensohnnal (kis képünkön). A cseh nem üres kézzel várta az elnököt: összeállított egy listát, amely tartalmazta Wolfensohn addigi összes - befektetési bankárként levezényelt - üzletét, beleértve a kétes tranzakciókat is. A jelentés szerint nem tudni, hogy végül Kozeny bevetette-e listáját. (Wolfensohn egyik e-mailjében azt írta, hogy nem tett „zavarba ejtõ” befektetéseket, ám Kozeny szerint ez „abszolút koholmány”.)

Tény viszont, hogy az 1997 novemberében megvalósult találkozó után kilenc nappal Wolfensohn levelet írt Kozenynek és az azeri hivatalnokoknak arról, hogy a Világbanknak semmilyen terhelõ információja nincs Kozeny pénzügyi múltjával kapcsolatban. A prágai kalóz ezzel a hátszéllel kezdte meg az amerikai befektetõk beszervezését az azeri privatizációs projektjébe. Az üzletbe 126 millió dollárral beszálló Omega Advisers befektetési alap elnöke, Lee Cooperman szerint azért döntöttek így, mert a tranzakciót „támogatta a Világbank”. Most azonban õ is perli Kozenyt, mert végül az egész befektetett összeget elvesztette.
Wolfensohn tagadja, hogy - munkatársai figyelmeztetése ellenére - kiállt volna Kozeny mellett. Kozeny szerint pedig az aktuális jelentés nem objektív, hiszen a GAP-et megvásárolta Frederic Bourke, aki az azeri olajprivatizációs projekt miatt több millió dollár ellopásával vádolja a cseh vállalkozót. Kozeny szerint õ nem tett „semmi törvénytelent”, hiszen a befektetõk tisztában voltak vele, hogy mekkora kockázatot vállalnak, amikor „kapzsi módon” csatlakoztak a hatalmas profitot ígérõ privatizációs tervhez.

Becsapottak

Kozeny szerint - végsõ soron - õt csapta be az azeri kormány, mivel a privatizáció nem váltotta be a hozzá fûzött reményeket. A cseh ellen most nemcsak az átvert és dollármilliókkal megrövidített befektetõket képviselõ híres New York-i ügyész, Robert Morgenthau indított eljárást, hanem a Szövetségi Nyomozó Iroda ügyészei is. Az FBI-vádak szerint Kozeny lefizette az azerbajdzsáni döntéshozókat. Heydar Aliyevet, a szovjet uralom alól nemrég felszabadult Azerbajdzsán elnökét Kozeny személyes barátjaként emlegette, mint aki biztosította õt, hogy feltétlenül kiáll a privatizáció megvalósítása érdekében. (A cseh férfinak ugyanis az ország gyöngyszemére, az állami Soccar olajtársaságra fájt a foga, amelynek történetesen Aliyev fia volt az alelnöke.) A vádirat szerint Kozeny több tízmillió dollár kenõpénzt, ékszereket és luxuscikkeket ajándékozott az azeri hivatalnokoknak, továbbá nem ritkán személyes kiadásaikat is õ finanszírozta.
Az ügyészek szerint a Kozeny szemfényvesztõen magas profitígéretei megvesztegetésen alapultak, és amikor az azeri magas beosztású hivatalnokok visszatáncoltak, meghiúsultak. Andrew Arena FBI-hivatalnok szerint „végül a korrupt azeri hivatalnokok verték át magát a csirkefogót”.