Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Összefogást hirdettek Denverben

Merényletet terveztek Barack Obama ellen Denverben, de élete nem forgott veszélyben. Az állítólagos merénylet ügyében azután kezdtek vizsgálatot, hogy Denver egyik külvárosában, a rendõrség vasárnap megállított egy teherautót.

A jármûben a rendõrök két géppisztolyt, álcaruhát, adó-vevõket, golyóálló mellényeket, valamint hamis személyi dokumentumokat és kábítószert találtak. A CBS4 televízió szerint az egyik gyanúsított azt mondta a hatóságoknak, hogy egy magaslati pontról, 685 méteres távolságból akarták lelõni a szenátort, amikor az beszédet mond a jelölõgyûlésen.
Az elnökjelöltek elleni fenyegetéseket az Egyesült Államokban különösen komolyan veszik azóta, hogy 1968-ban a kampányidõszak közben egy palesztin merénylõ lelõtte az elnökségre esélyes Robert Kennedyt. A gyilkosságnak akkor külpolitikai okai voltak: a 24 éves Sirhan Sirhan azért határozta el a politikus megölését, mert Kennedy kiállt Izrael mellett az 1967-es hatnapos háború során.
A merényletkísérlet híre nem befolyásolta a négynapos kongresszus programját. Barack Obama a beszéde elõtti napokban is kampányolt a kulcsfontosságú államokban, így az elsõ két napon felesége, Michelle Obama és Hillary Clinton volt a fõ szónok a kongresszuson. Michelle nagy tapsot aratva szólalt fel férje mellett.
„Mindannyiunkat összeköt egy meggyõzõdés, hogy a világ nem elég jó úgy, ahogy van. Kötelességünk, hogy harcoljunk azért, hogy olyanná váljon, amilyennek lennie kéne” - mondta az Obama család kõsziklájaként is számon tartott Michelle, aki a családját is példaként állította a küldöttek elé. „Olyan feleségként jöttem ide, aki szereti a férjét, és meg van gyõzõdve arról, hogy rendkívüli elnök lesz belõle. Anyaként jöttem ide, aki a szíve legmélyén viseli a lányai sorsát. Az õ jövõjük, és mindannyiunk gyerekeinek jövõje a tét ezen a választáson” - mondta Michelle, aki 16 éve házasodott össze Barack Obamával.
Az elsõ nap legmegrendítõbb pillanata mégis a súlyosan beteg Edward Kennedy felszólalása volt. A szenátor, akit júniusban mûtöttek agydaganattal, azt mondta a küldötteknek, hogy ott szeretne lenni januárban Barack Obama elnöki beiktatásán.
Sokak szerint élete legjobb beszédét mondta el Hillary Clinton Denverben. A volt first lady Barack Obama támogatására szólította fel híveit a Demokrata Párt jelöltállító nagygyûlésén.
Az éles verseny és a sértõdés már a múlté. A várakozásoknak megfelelõen Hillary Clinton lelkesen kiállt egykori riválisa mellett a demokraták jelölõgyûlésén. „Barátaim, itt az idõ, hogy visszavegyük magunknak az országot, amit annyira szeretünk. Akár rám szavaztak, akár Barackra, itt az idõ, hogy egységes pártként kiálljunk egyetlen ügy mellett” - mondta Clinton, aki tavasszal nem sokkal maradt le Barack Obama mögött az elnökjelöltségért folyó versenyben.
A volt first lady azt kérte támogatóitól, ne engedjék meg a republikánusoknak, hogy még újabb négy évet kapjanak a hatalomban. „Szó sem lehet errõl. Szó sem lehet McCainrõl. Az én jelöltem Barack Obama, és arra van szükségünk, hogy õ legyen az elnökünk.”
Clinton dicsérte Obama feleségét, Michelle-t, aki tegnap sikeres beszédet mondott férje mellett, és méltatta az alelnökjelöltnek választott Joe Bident is. „Nagyszerû csapat lesz ez Amerika számára” - mondta Hillary.
Elemzõk szerint, ha sikerül helyreállítani a demokrata párt egységét, akkor javulhatnak Barack Obama esélyei a novemberi elnökválasztáson. Ehhez nagy szükség van Hillary Clinton támogatóira, akik közül ma 27 százalék azt állítja, hogy inkább a republikánus John McCainre szavazna, mintsem a saját demokrata jelöltre, Obamára. A verseny azonban továbbra is nyitott. A CNN legfrissebb közvélemény-kutatása szerint holtverseny alakult ki a jelöltek között. Barack Obamát és John McCaint egyaránt a szavazók 47 százaléka támogatja. (www.atv.hu)