Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
A magyar vízilabda titkai

„Elvertek bennünket, jól elvertek bennünket” - így sajnálkozott Terry Schröder, az amerikai férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Washington Postnak nyilatkozva, miután csapata - a lap megfogalmazása szerint - elsüllyedt a magyarok elleni olimpiai fináléban. Bár a sikert nem kell magyarázni, érdemes elgondolkozni, vajon mi áll a magyar válogatott történelmi teljesítménye mögött.

Sajnos ritkán látni magyar sportolók ellenfeleinek arcán olyan döbbenetet, mint az olimpiai férfi vízilabdadöntõ harmadik és negyedik negyedében. Az amerikaiak a mérkõzés elõtt hangoztatták ugyan, hogy erõs a védelmük, nehéz õket megverni, a medencében azonban a nemzetükre olyannyira jellemzõ magabiztosság, lelki tartás sokkal inkább volt a mieink sajátja - és ezt üdítõ volt látni ezen az olimpián.
„Magyarország lenyûgözõ teljesítménnyel nyerte meg sorrendben harmadik aranyérmét; az amerikaiak 14-10-re vesztettek, de 1988 óta elsõ ízben szereztek érmet” - így értékelt a mérkõzés után a Washington Post. A lap szerint az egész világ fantasztikusnak tartja Kemény Dénes csapatának teljesítményét. „A vízipóló Magyar-országon olyan, mint nálunk az NBA (észak-amerikai kosárlabda-bajnokság) (...) ez az õ nemzeti sportjuk, ezt mindenki látja, ez nyilvánvaló, nagyszerûen játszanak” - mondta Merrill Moses, az amerikaiak kezdõ kapusa.
Ez utóbbi megállapítást a számok is igazolják: az elmúlt 25 olimpián 9 alkalommal gyûjtöttük be az aranyat vízipólóban - ezzel magasan mi vagyunk a legeredményesebbek. Az utóbbi 12 évben pedig - Kemény Dénes vezetésével - összesen 10 nemzetközi bajnoki címet nyertek a fiúk. Nem csak az eredmények alapján vagyunk a sportág „braziljai”: többek között a pekingi döntõ is igazolta azt az általános véleményt, miszerint a magyarok játszák a legszebb vízilabdát. És még egy hasonlóság a foci királyaival: nálunk sem lehet úgy összeállítani egy válogatottat, hogy a kimaradókból ne lehessen még egy hasonló képességû gárdát kreálni.
Ezúttal többek között Fodor Rajmund és a Steinmetz-fivérek is itthonról nézték a társakat, ennek ellenére - és nagy érettségre és alázatra vall - nem „hisztiztek”. Steinmetz Ádám olimpiai bajnokként sajnálta ugyan, hogy ezúttal nem lehetett ott az ötkarikás játékokon, ám lapunknak készséggel kommentálta a többiek sikerét. „Nem szabad elfelejteni, hogy két gyõztes olimpiai döntõ volt a srácok háta mögött, ami óriási elõnyt jelentett. Igazából sokunkat gyerekkorunktól kezdve a gyõzelemre neveltek. A testvéremmel például kiskorunktól kezdve az olimpiai cím volt a vágyunk” - magyarázta Ádám, akinek édesapja is neves vízilabdázó volt. A példa most is ragadós: mint a center mondja, a 2000-es sidney-i olimpiát követõen hatszor annyi gyerek kezdett vízilabdázni Magyarországon, mint azt megelõzõen. „Nem hiszem, hogy gond lesz az utánpótlással” - jegyezte meg.
Szécsi Zoltán, a válogatott immár háromszoros olimpiai bajnok kapusa azt emelte ki, hogy önbizalmuk nem az önhittségre, hanem komoly, kipróbált tudásra épül. „Nyugodtan mondhatom, hogy 13 olyan zseniális vízilabdás jött össze ebben a csapatban, akik nemcsak magukban, hanem egymásban is hittek” - mondta a klasszis, aki ezen kívül az alázatot, a kitartást és az odaadást nevezte meg, mint a sikerhez szükséges alapvetõ tulajdonságokat. Példaként említette, hogy Benedek Tibor az olimpia harmadik mérkõzésétõl részleges bokaszalag-szakadással játszott, miután belelépett egy gödörbe. „Iszonyatos fájdalmai lehettek, de odatette magát, mintha mi sem történt volna” - mondta Szécsi. Azzal kapcsolatban, hogy a háromszoros olimpiai bajnoki cím után még mi motiválja, úgy fogalmazott: „idáig csak az tud eljutni, aki minden meccsen nyerni akar, és maga a gyõzelem jelenti számára a célt”.
A vízilabda-iskolát vezetõ, nem mellékesen olimpiai bajnok Csapó Gábor szerint a siker hátterében elsõsorban az áll, hogy a vízilabda kultúrája nálunk generációk óta átadódik. „A pólósok 7-8 éves koruktól, amikor elõször lemennek az uszodába, a kabinostól az úszómesterig mindenkitõl azt hallják, hogy mi vagyunk a legjobbak. Úgy nõnek fel, hogy eszükbe sem jut, hogy ki lehet kapni. Ezzel szemben mondjuk egy focista egyfolytában azt hallja, hogy már 20 éve nincs olyan, hogy magyar labdarúgás” - fogalmazott Csapó. A sportágban az átlagosnál több - családi hagyományt továbbörökítõ - testvérpár szerepén túl azt is kiemelte, hogy a vízipólós közeg „fejben” is pozitívan hat a sportolókra. „Félre ne értsen senki, de az uszodában felnõve nálam soha nem az volt a kérdés, hogy szerezzek-e diplomát, hanem az, hogy milyet. Úgy látom ez a mai napig így van” - illusztrálta állítását.
A sportág jövõjével kapcsolatban Csapó úgy véli, fel kellene gyorsítani a játékot. „Az emberek ma sztárokat akarnak látni, akik akár 10-12 gólt is lõnek egy meccsen. Az ezt elõsegítõ szabályváltozások jót tennének a pólónak. Ilyen lehetne a labda méretének csökkentése, ugyanis jelenleg csak a kivételes adottságú játékosok tudják technikásan kezelni. Olyan ez, mintha fociban a 46-os lábméret lenne az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy valaki kiemelkedõ teljesítményt nyújtson” - mondta a szakember.