Vissza a tartalomjegyzékhez

Kiss Tünde
Családalapítás béranyával

Több mint 55 millió eladott albumával és mintegy harminc slágerlistás számával Ricky Martin az egyik legsikeresebb latin-amerikai popelõadó. Az évek során egyesek szexszimbólumnak, mások viszont meleg csípõrázónak kiáltották ki a sztárt, pár hete mégis ikrei születtek - egy béranyától.

A harminchat éves sztár közleményét a People magazin adta hírül, mely szerint „Ricky büszke apa, aki örül, hogy életének új fejezetéhez ért, és az év hátralevõ részét a nyilvánosságtól visszavonultan tölti, hogy gyerekeivel minél több idõt tölthessen.” A babákat apjuk gondozza, nincs feltüntetve más, gyereknevelésben segédkezõ személy; se nõ, se férfi. Martin legutóbb tavaly nyáron, európai turnéja során hallatott magáról, ekkor vett fel Eros Ramazottival is egy közös duettet. A dal a Nem vagyunk egyedül címet kapta, miközben Martin már azon igyekezett, hogy születendõ gyermekeinek mesterségesen megtermékenyíthetõ béranyát kerítsen, s valóban ne legyen egyedül.
Ricky Martin, azaz Enrique José Martin Morales 1971 szentestéjén született egy Puerto Ricó-i kikötõvárosban, ahol édesanyja könyvelõként, édesapja pedig börtönpszichológusként dolgozott. Szülei már kétéves korában elváltak, anyja második és egyben utolsó házasságaként könyvelte el az esetet; apja még újraházasodott, ezzel Ricky féltestvéreinek száma kettõrõl ötre emelkedett. Signor Martinról ma is rajongással beszél fia, mint a hétvégi apák létezõ legjobbikáról, míg az anya kemény kézzel vezette a csonka családot, majd híressé váló fia pénzügyeit is felügyelte.
Ricky ministránsfiú korában döntötte el, hogy a show-bizniszben kíván érvényesülni, amit a liberális felfogású szülõk jóvá is hagytak, nehogy fiukból „frusztrált ember” legyen. Így Ricky reklámfilmekben szerepelt, mígnem kiderült, hangja is van. Már tizenkét évesen csatlakozott egy népszerû fiúegyütteshez, ahonnan az érettségi idején kijelentkezett, majd színi tanulmányaival felhagyva Mexikóba utazott, hogy ott ismerkedjen a média világával. Mexikóvárosban egy musical után már szappanoperában is szerepet kapott, itt találkozott a nála hét évvel idõsebb Rebecca de Albával, aki televíziós mûsorvezetõként és modellként vált ismertté. Kapcsolatuk kezdetén Ricky tizennyolc éves volt, a többször újjáélesztett románcuk pedig hosszabb-rövidebb megszakításokkal tizennégy évig tartott. A Rolling Stone magazinnak Martin még huszonévesen kijelentette, hogy házasságban, állandó párkapcsolatban akar élni, valami mégis visszatartotta ettõl a lépéstõl: „Talán rajtam múlik. Olyan dolgokon, amelyek még a gyerekkoromból erednek, bár nem akarom arra fogni, hogy a szüleim elváltak.” Éveken keresztül úgy tûnt, a „temperamentumos latin szeretõ” imázsa elválaszthatatlanul rátelepedett Ricky Martinra, bár popsztár létére mindig is meglepően kevés zavaros nõügye volt, s az egyetlen nõ, akit interjúiban „leendõ gyermekei anyjának” bátorkodott megjelölni, az de Alba volt. A pár útjai 2003-ra váltak szét, de Martin két évvel késõbb érezte csak elérkezettnek az idõt, hogy megerõsítse a hírt; talán addigra hagyott fel végleg korábbi, de Albához fûzött reményeivel.
Ebben az idõszakban mondogatta, hogy „szüksége van a befelé fordulásra”, mivel „nagyon igénybe vette a sok szereplés”. Eltelt az önmagát és az életét megkérdõjelezõ depressziós gondolatokkal, majd egy ismerõs unszolására távol-keleti tanulmányútra ment a magát kezdetektõl fogva „spirituálisan érzékeny” embernek tartó Martin, s azóta már Buddha és a dalai láma nagy tisztelõje. Indiában mások másfajta nyomorával is szembesült, mire belefogott gyerekmentõ szolgálatába. Az UNICEF nagyköveteként Ricky Martin egy saját nevére keresztelt és egy People For Children nevû alapítványt hozott létre. A 2005-ös thaiföldi cunamitragédia után a helyszínre sietett, ahol a látottaktól megrendülten azóta a gyerekkereskedelem és a gyerekeket érõ perverzitások ellen is fellép. Bár fajsúlyosabbnak tartja humanitárius ténykedését, komótosan azért építgeti könnyûzenei pályáját is.
„Legyünk büszkék arra, akik vagyunk! - hangzott Martin csatakiáltása pályakezdõ szólóénekesként - Álljunk elõ azzal, ami nekünk, Puerto Ricóban van!” A latinos, salsa-, cuema- és szambaelemeket vegyítõ albumaival betört a világpiacra, és 1999 óta angol nyelvû albumokat is készít. Az elõadó lírai dalaival elsõsorban a spanyolajkúak között aratott sikert, míg nemzetközi népszerûségét szinte kizárólag pörgõs felvételeinek köszönheti. Ezek gazdag, élõ hangszerelésû és sok esetben karneváli hangulatú szerzemények, amelyek leginkább az élõ koncertek során nyernek töltést. A világhírt az énekes számára az 1998-as labdarúgó-világbajnokságra írt La Copa de la Vida/The Cup of Life hozta meg, amely hatvan országban lett listavezetõ, sõt e dalával nyerte el a Grammy-díjat is. Ezenkívül felvételt nyert a People magazin Az 50 legszebb ember elnevezésű listájára is, tavaly októberben pedig õ lett a 2351. számú egyedülálló híresség, akit csillaggal tüntettek ki Hollywood Walk of Fame sétányán.
Egyes vélemények szerint a hírnév növekedésével a sztár környezete erõteljesen „felmelegedett”. A sztárt évek óta Armani öltözteti. A köztudottan biszexuális, világhírû divattervezõ Ricky Martin koncertkörútját úgy harangozta be az ezredfordulón, mint amelynek „szellemisége alapvetõen szexi lesz, mivel ez Ricky személyiségének lényege is”. Egy éve sincs, amikor az énekes legfõbb, mellesleg meleg kozmetikusa úgy nyilatkozott, hogy Martin „sokkal nyitottabban áll a homoszexualitáshoz, mint korábban”. Tény, hogy a sztár felszólalt már homoszexuális zenészek védelmében is. Martint hiába kérték, vessen véget a pletykáknak, és adjon egyértelmû választ, melyik nemhez vonzódik. Csak azt ismerte el, hogy a kérdés kikerülésével szélesebb (mind homo, mind hetero) közönséget tudhat magáénak. A szexuális irányultságát meg úgyis „minden megszólalása és fellépése sugározza magából”. A sugárzás vakító erejû - látva a tanácstalan rajongótábort. Ha tényleg meleg, nem õ az elsõ férfi a „mûvészvilágban”, akinek zsenge korában az apa hiányzott, majd felnõttként, sokéves párkapcsolatának felbomlásával egy-idejûleg nemi identitása is felborult.