Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársainktól
Hódít az okkultizmus
Tömegméretekben keresik, kutatják a jövőt

Mágikus kõ a Balatonba, voodoobabák személyes bosszúra, jóga- és reikisátor a Szigeten, online jósda a világhálón, boszorkányfesztivál Szegeden, Harry Potter-kötet a sikerlistán - csak néhány jelzés arról, hogy az okkultizmusra szakosodott szolgáltatóipar miként igyekszik idén nyáron is kielégíteni honfitársaink fokozatosan növekvõ igényét a miszticizmusra és az ezoterikára.


Fotó: Somorjai László

A magyar felnõtt lakosság egytizede járt már jósnõnél vagy jövendõmondónál - áll a Heti Válasznak készített 2008. áprilisi Szonda Ipsos-felmérésben. Az ilyen módon jövõjükbe betekinteni vágyók egynegyede válaszolta, hogy szinte minden úgy történt, ahogy azt a jósnõ elõre megmondta. Részlegesen volt sikeres a látogatás a jósoltatók fele számára, több mint egytizedük pedig úgy nyilatkozott, hogy szinte „semmi sem jött be” abból, amit a médium kijelentett nekik. Ahogyan azt a szakemberek korábban a horoszkópolvasási szokásoknál is tapasztalták, a nõk aktívabbak a jövõkutatás terén, mint a férfiak. A minta alapján a hölgyek 12, míg a férfiak 4 százaléka volt már vendége „jövõbe látó” embernek. Míg az életkor és az iskolai végzettség nem befolyásolja az ilyen irányú kíváncsiságot, a települések mérete annál inkább. Ennélfogva a budapestiek körében legelterjedtebb a jövõ kifürkészésének igénye, 15 százalékuk már jósoltatott magának, és hiszi azt a mai napig, hogy nemsokára bekövetkezik a jövendölés.
Az igényt felismerve biztosítja 2008. július vége óta egy internetes bulvárújság az online jóslás lehetõségét is. Lui Padre mestermágus próbálkozik az ingyenes attrakcióval, amit a nagy sikerre való tekintettel minden héten megismételnek. Innen tudható, hogy a jóslásnak etikettje is van, hiszen az oldal szerkesztõi anonim kérdéseket tesznek csak közzé honlapjukon. És ha már az internetes piacnál vagyunk, érdemes azt is megemlíteni, hogy az online tudakozókban az okkult tartalmú szolgáltatások 200 ezres látogatószámmal büszkélkedhetnek naponta. 2008. augusztus 4-én a szolgáltatások rovatban a következõ szavakra kerestek rá a legtöbben: motorkerékpár-kipufogó, okkultizmus, nõi fodrászat, parapszichológia, tetõjavítás, pályázatfigyelés.
Ha a mágusok nem is hajlandók lottószámokkal babrálni, megteszik helyettük több tucatnyian a nem kis haszon reményében. Szintén nyári adat, hogy a hatos lottón négymillió fölötti létszám próbálkozik a lehetetlennel. Mindenki más taktikával száll ringbe, ám nem elenyészõ azok száma, akik okkult praktikákban bízva veszik meg szelvényeiket. A bulvárújságok beszámolója szerint egyesek ingával, míg mások cigánykártyavetéssel kutatják a matekot, de a legtöbben jósnõktõl tudakolják a megoldást.
A már említett mestermágus amúgy a kereskedelmi csatornák legnézettebb fõzõmûsorának aktuális sztárja és a júliusi Szegedi Boszorkányfesztivál egyik nevezetessége is volt. „A Fehér Mágia Nagyasszonyával” és „Magyarország és Európa többszörös fõboszorkányaival”, továbbá a „Viharsarok boszorkányával” közösen még a szegedi olimpikonokat is „megáldották”. A fesztivál hivatkozási alapja az utolsó szegedi boszorkányper és a róluk elnevezett sziget, ahol az érdeklõdõk megismerkedhettek a „boszorkányhagyományokkal, az alkímiával, a kézrátételes gyógyítással, a meditálással, a kártyajóslással” és a mágia tárgykörébe tartozó sok más ügyeskedéssel. Egyedül az APEH nem rettent csak meg a rontástól, amikor ellenõrei feltûntek a népes forgatagban, és igénybe akarták venni egy - önmagát képzett boszorkányként hirdetõ - nõ szolgáltatásait. Önbizalmuk oka az lehetett, hogy a klienseit megtévesztõ banya valószínûleg azért nem állított ki nyugtát, mert képességei nem segítették õt az „õsi ellenség” felismerésében.
A költséges mágiáknak természetesen már instant változata is van. Így például, ha valaki ellenségén akarna bosszút állni, nem feltétlenül szükséges „szakemberhez” fordulnia, segít a mindenféle méretben, színben és felirattal gyártott gumi vagy mûanyag voodoobaba. Balaton-parti kütyüárusok és más, turisták által közkedvelt pihenõhelyek kirakodóvásáraiban botolhat az ember „volt feleség” vagy „volt férj” feliratú, emberi testet formázó bábukba, melyeken ott díszeleg a „legjobb megoldás” címû ajánló, mellette a különféle testrészekbe szúrható tûvel. Aki pedig elõre retteg az õszi idõszak utcai megmozdulásaitól, Gyurcsány-voodoobabát is vásárolhat. Ehhez azonban már komoly használati utasítást nyújtanak a mágusok. „Otthonában egyedül vagy csoportosan kénye-kedve szerint szadizhatja, kínozhatja, szurkálhatja, minden dühét kitöltheti a miniszterelnökünkön, és befolyásolhatja” - áll a leírásban, és azt is megtudhatjuk, hogy milyen holdállásnál, hova és mennyi tût szúrva mit kell mondani.
A Sziget Fesztivál sokféle és sokat vitatott élményorgiája többek között a misztikára éhesek igényeit is ki akarja elégíteni. „Testgyakorlatok, légzés és a belsõ erõ uralása, relaxáció, koncentráció és meditáció, életmódtesztek, filmek, spirituális társasjátékok” várják a jógasátorba látogatókat. A reikisátorban pedig kézrátételes energiaátadással szolgálnak a kiüresedettség érzésével küzdõknek.
Nem marad azonban fekete fellegek nélkül az sem, aki a magyar tengert választja a nemzetközi bulitalálkozó helyett. Siófokon például Boda Zoltán táltos engedett mágikus követ a Balatonba augusztus közepén dobok, élõ zene, ezoterikus tánc és úszó gyertyák kíséretében. A rendezvény szervezõje szerint ennek köszönhetõen lesz majd Európa Mekkája a tó és környéke, hiszen a „hat évvel ezelõtti titkos szertartás” miatt van az, hogy ma már kétezer forintot ér egy deci Balaton-víz. Ennyibe kerül ugyanis „a táltostechnikával feltöltött” vizek decije hazánkban. A táltos úgy hiszi, hogy a kõ erejét származása (a tápiószentmártoni Attila-domb) és az a hétezer kézrátételes áldás adja, melyek közül az utolsót éppen Bíró Ica aerobiksztár mondta. Barátaival együtt azt remélik, hogy a gyógyító erejû Balaton-víz a Sió-csatornán át még a Dunára is pozitív hatással lehet.