Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Arab milliárdosok és a Mercedes

Mi sem mutatja jobban, hogy sikeres döntés volt a Mercedes autókat gyártó Daimler részérôl Kecskemétet választani. A bejelentés megmozgatta néhány arab milliárdos fantáziáját is.

A német cég magyarországi letelepedése után Abu Dzabi közölte, hogy további tőkét ruházna be a Daimlerbe. Az olajsejkség saját beruházási hatóságának, a világ vezető állami pénzeket kezelő pénzalapjának, az ADIA-nak révén jelentős részesedést vásárolna a német vállalatban - értesült a német Focus hírmagazin. A lap szerint el is kezdődtek a tárgyalások a Daimler illetékesei és az ADIA képviselői között, de nem jósolnak sok esélyt az üzletnek. Az olajmilliárdok egyébként már eddig is jelentős részvétellel bírnak a német cégben, ahol Kuvait állami pénzalapja például 7,6 százalékos részesedéssel rendelkezik.
Úgy tűnik, hogy Dieter Zetsche, a Daimler vezetője inkább új állami tőkét látna szívesen a cégben. Panaszai szerint meglehetősen ki vannak téve a nagy magánbefektetési alapok támadásainak. Nem valószínű ugyanakkor, hogy ennek tudható be, hogy az idei második negyedévben 25 százalékkal csökkent a Daimler nyeresége, amely elsősorban a Chryslerben való részesedésének költségeivel, valamint a kőolaj és a nyersanyagok, főként az acél drágulásával magyarázható.