Vissza a tartalomjegyzékhez


Tíz politikusbotrány

Edwards nem az elsõ politikus, akinek a karrierje múlhat a félrelépésén. A Times címû napilap csokorba szedte az elmúlt évtizedek legnagyobb port felverõ szexbotrányait.

Akik belebuktak…
1. John Profumo brit hadügyminiszter volt 1963-ban, amikor viszonyba keveredett egy Christine Keeler nevû hölggyel, akinek viszont ugyan­ebben az idõben egy orosz kémmel is viszonya volt. Profumo hazudott viszonyáról az alsóházban, késõbb pedig ezért lemondott. Sokak szerint magával rántotta Harold Macmillan kormányát is.
2. Gary Hart 1988-ban indult az amerikai elnökválasztáson. Azzal kérkedett az újságírók elõtt, hogy õt akár nyomon is követhetik, semmi kivetni valót nem fognak találni nála. Ennek ellenére találtak: Hartnak viszonya volt a 29 éves Donna Rice nevû modellel. Hart ezek után kénytelen volt kiszállni a ringbõl.
3. Az egyik leghíresebb elnöki botrány Bill Clinton nevéhez fûzõdik. Bár Paula Jones és Jennifer Flowers állításait még sikerült kivédenie, a 22 éves Monica Lewinsky nevével fémjelzett botránya azonban már megtépázta hitelességét.
4. Anthony Lambton brit konzervatív államtitkárt egyszerre két prostituálttal érték tetten 1973-ban. Röviddel ezután lemondott.
5. Eliot Spitzer New York kormányzójaként a manhattani vállalati korrupciók felszámolásával került hatalomra. Késõbb kiderült, hogy õ ma­ga 80 ezer dollárt költött luxusprostituáltakra. Miután egyik légyottját lehallgatták, rövidesen lemondott.

És akik megúszták…

1. François Mitterrand hosszú távú viszonyt folytatott egy Anne Pingeot nevû nõvel, aki közös lányukkal jelent meg Mitterrand temetésén. A franciák nem csináltak botrányt az ügybõl.
2. Ami az afférokat illeti, J. F. Kennedy felülmúlja Clintont és Edwardsot is, ám ennek ellenére egyetlen szexbotrány sem rontott igazán az ázsióján. A legfiatalabb amerikai elnök megdobogtatta a légikisasz­-
szonyok és modellek szívét, de leghíresebb mégis a Marilyn Monroe-
val folytatott viszonya lett. A köztudatban mégis feleségével, Jackie-vel együtt emlékeznek rá leginkább.
3. Franklin Delano Roosevelt felesége, Eleanor titkárnõjével, Lucy Mercerrel folytatott viszonyt 1914-tõl. Roosevelt tanácsadói gondoskodtak róla, hogy Mercer eltûnjön a színrõl, ám 1941-ben újra felbukkant olyannyira, hogy Roosevelt halálos ágyánál Lucy virrasztott, nem Eleanor.
4. Lord Boothby tory politikus volt, aki több házas nõvel folytatott viszonnyal kapcsolatos vádat kivédett. Egyesek szerint a miniszterelnök, Harold Macmillan negyedik gyermekének is õ volt az apja. Ennek ellenére sikeres politikai pályát futott be.
5. John Major brit miniszterelnök 1984 és 1988 között folytatott viszonyt egy Edwina Currie nevû nõvel. Major elismerte az állításokat, de hozzátette: felesége évek óta tudott róla.