Vissza a tartalomjegyzékhez

Piros Péter, Hazafi Zsolt
Tereprendezési szakaszban
A Fidesz újra feldarabolja az MDF-et?

A kormány a következõ költségvetést szeretné megszavazni. A Fidesz ezt elutasítva új kormányt akar. Az SZDSZ eddig nem támogatja a kormányt, melynek léte így veszélybe kerül. Az MDF viszont megmentheti. Elindult a politikai tereprendezés. A tét: a második Gyurcsány-kormány léte.


Fotó: Vörös Szilárd

Háttértárgyalások és nyilvános „leánykérésnek” is felfogható kijelentések is elhangzottak az elmúlt napokban a hazai politikai porondon. Persze az õszi parlamenti ciklus még nem kezdõdött el, a megnövekedett aktivitás így annak köszönhetõ, hogy a kormánynak be kell nyújtania és a parlamenten keresztül kell vinnie a következõ évi költségvetést. Ha ez nem sikerül, egy olyan folyamat indulna be, amely rövid idõ alatt valószínûleg a második Gyurcsány-kormány végét jelentené.
Az egykori koalíciós társ, az SZDSZ egyre türelmetlenebb: Kóka János frakcióvezetõ a héten adott interjújában azt mondta, hogy a miniszterelnök által megígért cselekvési terv még nem készült el, pedig azt nyár végére ígérte. Ha ez továbbra sem történne meg, a liberálisok a szak­­értõi kormány létrehozását preferálnák, ezt még - állítják a liberálisok - Fodor Gábor pártelnök beszélte meg Gyurcsány Ferenccel pár héttel ezelõtt.
A kormánytól egyre távolodó SZDSZ helyett így az MDF lehet az a párt, amelytõl a költségvetés, és így a kormány sorsa függhet. Érdekes fordulatokat tartogathat ezzel kapcsolatban az is, hogy az MDF elnökválasztására is hamarosan sor kerül, így egy esetleges elnökcsere is változtathat a párt viszonyulásain.
Lapunk információi szerint a szocialisták attól tartanak, hogy az SZDSZ a költségvetési szavazáskor behúzza majd a kéziféket, így Dávid Ibolya és pártja lehet a mérleg nyelve a szavazáskor. „A kormány feladata, hogy megszavazza a költségvetést, ellenzéki pártként az MDF ebben nem fogja támogatni” - mondta lapunknak Herényi Károly, az MDF frakcióvezetõje, aki leszögezte azt is, hogy súlyos elvi kérdésekrõl döntenek majd, és nem pártokat támogatnak, vagy nem támogatnak.
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Kóka János azt is mondta a héten, hogy mivel az MDF és az SZDSZ is piacbarát nézeteket vall, „a gazdaságpolitikai kérdések nagy részében van esély az egyetértésre”. Szabad Magyar Demokraták Szövetsége - félig viccelve ez a név is felvetõdött az egyik televíziómûsorban, Herényi errõl azonban azt mondta, hogy ennél „hülyébb” nevet soha nem tudott volna kitalálni. Koalícióról tehát nincs szó, de „az ország sorsát amúgy sem viszik elõre ezek a találgatások egy lépést sem” - fogta komolyra a szót a frakcióvezetõ. A Heteknek azonban elmondta, hogy „bizonyos kérdésekben azért kialakulhat együttmûködés a szabad demokratákkal”.
A sok éve Dávid Ibolya nevével fémjelzett pártban most tehát elnökcserére is sor kerülhet, ami újradimenzionálná a Fidesz-MDF kapcsolatokat is. Herényi Károly szerint erre azért is van esély, mert Dávid Ibolya kihívója, „Almássy Kornél nem cáfolta annak lehetõségét, hogy elnöksége esetén közös listát indítana a Fidesszel”. Herényi Károly szerint õsszel kiderül, hogy „a négy ellenzéki párt közül melyik gondolta komolyan a hangoztatott nézeteit”, hiszen az akaratérvényesítõ erõ meglesz arra, hogy például adóreformot hajtsanak végre.
Az atv.hu értesülése szerint egyébként fideszes körökbõl szivárogtathatták ki, hogy a Magyar Demokrata Fórumban belsõ konfliktusok alakultak ki a pártelnök személye körül. Egy forrásuk azt állította, hogy egyre erõsebb az MDF vezetõin a vidéki vezetõk részérõl a nyomás, hogy rendezzék a kapcsolatot a Fidesszel, mert szerintük a közelgõ választásokon csak velük együtt van lehetõség a biztos bejutásra. Emellett a fórumos politikusok a helyi politikában is rászorulnak arra, hogy a fideszes politikai erõkkel ápoljanak szorosabb kapcsolatot, már csak azért is, mert a legtöbb vidéki település fideszes vezetésû.
A folyamat ugyanakkor még nem vezetett odáig, hogy nyíltan megkérdõjelezzék Dávid Ibolya szerepét a pártban, aki köztudottan nincs jó kapcsolatban Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével. „Jelenleg a tereprendezés zajlik az õszi összecsapásra” - fogalmazott egy fideszes háttérember, aki szerint mind a Fidesz, mind az MSZP vezérkara számára kiemelten fontos tehát az MDF parlamenti viselkedése. A Fidesz vezetõi például tehetnek egy olyan ajánlatot az MDF-nek, hogy az európai parlamenti választásokon állítsanak közös listát, hiszen Brüsszelben amúgy is egy közös, néppárti frakcióban ül Olajos Péter MDF-es európai képviselõ a többi fideszes képviselõvel.
Egy ilyen közös lista állítása azonban nemcsak errõl szólna, hanem üzenetet jelentene az MDF vidéki potentátjainak, hogy a közelgõ 2010-es választásokon akár Fidesz-MDF közös listán is indulhatnak, ami lényegesen nagyobb esélyt jelente a parlamentbe kerülésre.
Egy ilyen nagyvonalú ajánlattal alaposan „,megkavarható” az MDF belsõ élete, de az is igaz, hogy akár ellentétes hatást is elérthetnek ezzel. Megtörténhet, hogy Dávid Ibolya és köre éppen emiatt lesz kénytelen közeledni az MSZP felé, hiszen egy ilyen Fidesz-ajánlat értelemszerûen az õ pozíciójukat is veszélyeztetné.
Informátorunk elmondása szerint az MDF-en belüli bizonytalanságot jelzi, hogy a párt még nem rendezte jövõbeni kapcsolatát az egykori szocialista háttérember, Schmuk Andor nevével fémjelezhetõ Tisztelet Társasággal (TT). A jobboldali sajtó egyébként az MSZP trójai falovaként tekint erre a társaságra.
Az MDF-ben további feszültséget jelez, hogy az EP-listán az Európai Parlamentbe bejutott Olajos Péter jövõje sem tisztázódott még (tehát, hogy újra õ lesz-e befutóhelyen a párt listáján), illetve több tagszervezetben a korábban a hallgatói önkormányzatokban politizáló fiatalok jelentõs pozíciókat szereztek. Mint ismeretes, Almássy Kornél parlamenti képviselõ egyetemi évei alatt a HÖOK vezetõje volt, a pozíciófoglaló fiatalokat az ő szövetségeseinek tekintik. Ráadásul Almássyt a Fidesz irányában nyitottabb politikusnak tartják ellenzéki körökben, mint az MDF többi vezetõit.