Vissza a tartalomjegyzékhez

Vizin Balázs
Phelps egy kiemelkedő klasszis
Mitől gyorsultak fel az úszók?

„Igazából kezd az úszás technikai sport lenni. Most már egyre inkább a fürdõruhagyártó sportcégek világharcáról szól a történet” - vélekedett a Heteknek adott interjújában Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportoló, akivel arról is beszélgettünk, hogy mitõl lettek látványosan gyorsabbak az úszók Pekingben.

Hogyan értékeli a magyar úszók eddigi teljesítményét?
- Cseh Laci nagyon szépen úszott, a várakozásoknak megfelelõen. Hatalmas Európa-csúccsal lett ezüstérmes, de hát Michael Phelps verhetetlen volt. Amit pedig 200 pillangón úszott Laci, az önmagáért beszél. Kiváló eredménnyel lett újra ezüstérmes, ami szenzációs teljesítmény.
Szintén nagy öröm volt Gyurta Dani is, aki fantasztikusan teljesített. Négy év után javított eddigi legjobbján, nem is keveset, és 200 mellen verte agyon a mezõnyt, és olimpiai csúcsot repesztett. Nagyon szép volt a vízfekvése, régen láttam így úszni a Danit, ennek nagyon örülök. A fiúknál Kiss Gergõ is hatalmasat javított az országos csúcsán, 200 gyorson. Csalódást okozott viszont Kovács Emese, aki a 27. helyen zárt. Messze elmaradt eddigi legjobb idejétõl. Márciusban még 2,06-ot ment, ezért nem értem, hogy most miért ment csak 2,12-õt. Irreális a nagy különbség. Ilyenkor lehet kisebb húzódás, vagy hogy a szemüvegébe víz ment, valaminek történnie kellett, mert soknak tartom azt a 6 másodperc különbséget. (A versenyzõ azt nyilatkozta, hogy zavarta az úszódressz - szerk.) Sokkal jobbat kellett volna mennie, simán középdöntõben kéne úsznia.
Kik léphetnek a jövõben a korábbi nagy úszógenerációk nyomdokaiba, kiktõl várhatjuk az érmeket?
- Ha a fiúkról beszélünk, akkor a Cseh Laci még biztos évekig ott lesz az élmezõnyben, de a Gyurta Dani és a Kiss Gergõ is óriási reménység. A lányoknál pedig a Kovács Emesétõl várom majd az érmeket, annak ellenére, hogy Pekingben nem teljesített annyira eredményesen. A lányoknál õ a legnagyobb ígéret.
Egy olasz versenyzõ kifogásolta, hogy nem elõnyösek a reggeli versenyek. Mennyiben befolyásolja a korai verseny az eredményeket?
- Tavaly a magyar bajnokságon kipróbáltam, engem nem zavart. A Cseh Lacit sem zavarja. Akik mentálisan is oda tudják tenni magukat, azoknak ez jelentéktelen tényezõ. Egyszerûen ki kell zárni a külvilágot. Ha az olasz át tudott állni hat órát európai idõszámításról kínaira, akkor arra is át kell tudjon állni a szervezete, hogy nem délután úszik, hanem délelõtt. Úgy gondolom, ezen túl kell lendülni, ez nem lehet probléma.
Említetted az amerikaiak csillagát, Michael Phelpset, õ hova helyezhetõ az úszótörténelemben?
- Kétségkívül kiemelkedõ klasszis. Nekem nagyon furcsa, amikor nézem az Eurosporton a közvetítéseket, hogy az ausztrál többszörös világ- és olimpiai bajnok Ian Thorpe kommentálja Phelpset. Mindkettõt hatalmas világsztárnak tartom. Személyesen ismerem mindkét fiút, emberileg abszolút pozitív a véleményem mindkettõjükrõl. Szerintem Thorpe-nak nagyon furcsa lehet 26 évesen olyan valakirõl beszélni, aki nála is jobb, mert több aranyérme van, mint neki volt. Most meg kommentálhatja, ahogy javítják az õ világcsúcsait. Mi már tényleg idõsebbek vagyunk, õ szakkommentátorként van kint, én pedig szurkolni utazom Kínába. Furcsa, hogy huszonhat-huszonhét évesen mi vagyunk már a „nagy öregek”.
Hol és mikor ismerte meg személyesen Thorpe-ot és Phelpset?
- A Thorpe-ot ’98-ban. Õ volt a legfiatalabb férfi, én meg a legfiatalabb nõi világbajnok. Évekig együtt versenyeztünk, minden évben találkoztunk, ekkor néha beszélgettünk is egy kicsit. Phelpset pedig Amerikában ismertem meg, amikor kint tanultam, illetve versenyeztem. Arizonában találkoztunk, ahova minden évben egy sportmárkának jár fotózni. Azon az egyetemen fotózták, ahol én is úsztam akkor. Egyik nap pont ott edzett a Phelps is az edzõjével és egy úszótársával. A kinti edzõm mondta, itt a Phelps, eddzél velük. Nagyon érdekes volt, nagyon örülök, hogy azon a két és fél órás edzésen részt vehettem. Alig tudtam lépést tartani velük.
Látva egy edzését is, mi állhat Phelps sikere mögött?
- Rengeteget edz. Az élete az úszás. De nemcsak keményen edz, hanem nagyon tehetséges is. Tipikus úszóalkat. Erre teremtõdött, mint annak idején Thorpe is. Bár Phelps most azt nyilatkozta, hogy a sok tészta és pizza a siker titka. Nyilván humorra vette.
Phelps bejelentette, hogy Londonban már nem indul 400 vegyesen. Ez mennyire növeli Cseh Laci esélyeit?
- Az a baj, hogy London 2012-ben lesz és most még csak 2008-at írunk. A jelenlegi állás szerint Laci aranyesélyes, de akkor jönnek a még fiatalabbak. Nagyon bízunk benne, hogy nem jön még egy „fiatalabb Phelps”, és lesz Lacinak esélye az aranyra. Négy év viszont nagyon messze van.
Meddig tartható ez az irdatlan tempójú csúcsdöntögetés? Mikor jön el az a pont, amikor ez megáll egy kicsit, és egy világcsúcs jó pár évig világcsúcs marad?
- Elképesztõ idõk vannak. Igazából kezd az úszás technikai sport lenni. Most már egyre inkább a fürdõruhagyártó sportcégek világharcáról szól a történet. Állítólag a legújabb ruha, amit a Speedo tervezett, olyan jó, hogy még a konkurens sportszergyártó cégek is azt mondják a versenyzõknek, hogy vegyék fel nyugodtan, nem számít szerzõdésbontásnak. Ha ezt már a konkurensek is elismerik, tényleg van benne valami. Ha tized másodperceket lehet vele javítani, az kiélezett helyzetben komoly teljesítmény, komoly elõny, ami sokat számít az úszásban. Én mindenesetre nem tudom eldönteni, hogy tényleg ilyen jó a ruha, vagy csak profi a marketingje.
Kiegyenlítettebb lenne a verseny, ha meg lenne kötve, hogy egységes típusú úszóruhát kell viselnie a versenyzõknek, ahogy ez például a síugrásnál is van, éppen az esélyegyenlõség miatt?
- Elõbb vagy utóbb szükség lesz erre. Ez nem mehet így tovább. Az mégsem szerencsés, ha a dresszen múlik, ki lesz arany- vagy ezüstérmes. Gondolkozzunk el egy második helyezett szemszögébõl, abban az esetben, amikor csak néhány tized másodperccel vagy század másodperccel verik meg. Ha ez pusztán a ruhán múlik, az szörnyen bosszantó. Az lenne korrekt, ha mindenkinek kötelezõen ugyanabban a dresszben kellene szerepelnie.
Egyébként az úszók gyorsulásához az is hozzájárult, hogy változtak, javultak az edzésmódszerek, illetve több szabályt másként értékelnek a bírók, mint korábban, így az úgynevezett delfinezést jobban engedik, ami ugyancsak az idõeredmények javulását okozhatja.
Milyen technikai feltételek kellenek ahhoz, hogy a magyar úszók fenn tudjanak maradni a nemzetközi mezõnyben?
- A felszereltségen feltétlen újítani kellene. Gondolok például a tornatermi erõsítésre, amire ráférne egy vérátömlesztés. Sokat elárul a felszereltségrõl, hogy Gyurta Dani ugyanazokon a gépeken edz manapság, mint Verrasztó Zoltán a hetvenes években. Az eredményekhez a feltételeket is biztosítani kell. Amikor az Egyesült Államokban edzettem, akkor láttam, hogy mennyivel jobb körülmények között tudnak az amerikaiak készülni, mint mi.