Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Szombathely kontra T-Mobile
Megsértõdött Szombathely polgármestere a magyar olimpiai csapat kiemelt támogatójára, mert a T-Mobile erkölcsi aggályát fejezte ki Fazekas Róbert, az Athénban doppingvétségbe keveredõ diszkoszvetõ olimpiai indulásával kapcsolatban. Szombathelyen bojkottra készülnek a támogató ellen: lehet, hogy az önkormányzat az összes szerzõdését felbontja a céggel, mert a polgármester szerint a várostól megszerzett hasznot a város kedvence, Fazekas Róbert ellen használja fel.

Titok a MÁV-vezérek fizetése
A MÁV többszöri kérés ellenére sem adja ki a vezetõk fizetését, pedig az országgyûlési biztos szerint nyilvános adatról van szó. A MÁV-nál azt mondják: még egyeztetnek az ügyben, mert számukra nem egyértelmûek a jogszabályok.
A felsõvezetõk fizetési listáját még májusban kérte a cégtõl az Origo internetes hírportál.

Emelik a parkolás árát Budapesten
Egységes, óránként 300 forintos parkolási díjat vezetnek be augusztus elsejétõl a fõváros V. kerületében - tájékoztatott kedden a Fõpolgármesteri Hivatal. Korábban a Belváros kiemelt területein 265, az I. díjtételû közterületen pedig 230 forintba került a parkolás óránként. A díj-emelésrõl a Fõvárosi Közterületi Parkolási Társulás társulási tanácsa egyhangú határozattal döntött. Az V. kerületre egységesen megállapított 300 Ft díjemelkedést jelent ugyan, de még mindig alatta marad a rendeletben meghatározott (460 és 345 Ft) lehetséges alapdíjnak - írja közleményében a Fõpolgármesteri Hivatal.

Becsapott és megerõszakolt lányok
Papírfecnin kért segítséget egy prostitúcióra kényszerített magyar lány Olaszországban, az olasz rendõrség ennek segítségével göngyölített fel egy magyarokból és románokból álló bûnbandát. A lányokat egy debreceni házaspár toborozta, azt mondták, hogy felszolgálónak viszik õket Bresciába, ahol aztán erõszakkal kényszerítték õket erre a visszataszító tevékenységre.

Eladták a Margitszigetet?
A Sunday Business Post a közelmúltban számolt be arról, hogy a több ország csúcsbankáraiból álló, ír vezetésû ingatlanalap, a Danube Bay Property Holdings apartmanokat, irodaházat, kikötõt épít a Margitszigeten. A lap úgy tudja, hogy ehhez megszerezték már az építési engedélyeket is. A Fõvárosi Önkormányzat illetékesei szerint ez nem igaz, az írek félreérthettek valamit, például más Duna-parti építkezéssel keverhették össze az állítólagos margitszigeti projektet.

Milliárdos veszteség az állatvédõk miatt
Az állatvédõk kampánya miatt nem kap megrendeléseket a szentesi Hungerit Zrt., sõt 7-8 milliárd forintos forgalomkiesést jelentett az akció eddig a cégnek.
A vállalat vezérigazgatója szerint emiatt kell szeptember 1-jétõl leállítani cégének a hízottállat vágását, így kétszáz dolgozója is az utcára kerül. A bécsi székhelyû Négy Mancs állatvédõ alapítvány négy hónapja kampányol a cég termékei ellen, mert szerintük azokat mesterséges hízlalással és állatkínzással állítják elõ. Több német áruházlánc is visszamondta a megrendeléseket.

A CNN összekeverte Belgrádot Budapesttel
Budapesti zavargásokról készített felvételekkel vegyítve rakott fel kommentár nélküli videót a keddi, belgrádi nacionalista tüntetésrõl a CNN International hírtelevízió a honlapjára.

Vita a kicsapott gyerekrõl
Az állampolgári jogok országgyûlési biztosa önkényes, törvénysértõ lépésnek nevezte azt, hogy az újpesti polgármester a kerület összes iskolájából kitiltotta azt a diákot, akit egy tanár bántalmazása miatt állítottak fegyelmi bizottság elé még tavasszal. Egyáltalán nem rázta meg és nem is érdekli a biztos állásfoglalása Újpest polgármesterét. Derce Tamás egy napilapnak azt mondta, hogy ha a jövõben ismét megtámadnak egy tanárt Újpesten, õ ugyanúgy fog eljárni függetlenül attól, hogy ezzel megsérti-e a „neoliberális oktatási törvényt”.

Pert nyertek a mentõsök
Összesen több mint félmilliárd forintot kénytelen kifizetni az Országos Mentõszolgálat hétezer dolgozójának, miután az õket képviselõ szakszervezetnek adott igazat a Legfelsõbb Bíróság. A per azután indult, hogy az OMSZ 2004-ben felbontotta a közalkalmazottak úgynevezett kollektív szerzõdés hatályú megállapodásait. Így számos juttatástól estek el a dolgozók, például a hûségjutalomtól vagy a bankszámla-költségtérítéstõl.

Keresik a kiskaput
A MÁV Biztosító ügyfeleinek több mint fele, körülbelül 100 ezer autós nem fizette még be a harmadik negyedéves kötelezõ felelõsségbiztosítás díját, pedig a határidõ szerdán lejár. Az autósok valószínûleg azért nem fizettek, mert a biztosító csõdben van, így nem biztos, hogy az ügyfelei által okozott károkat ki tudja fizetni. De aki nem fizet idõben, az automatikusan visszakerül A0-s besorolásba, ráadásul a jogszabály szerint csak ugyanahhoz a biztosítóhoz mehet vissza, ahol eddig volt.
A szabályok szerint a csõdhelyzet nem számít; annak, aki nem fizeti be a díjat, jogilag nem lesz érvényes biztosítása.

Eltûnt a pénzbeszedõ
A férfi hetente, autóval, házhoz ment a törlesztõ részletért. Az egyik ügyfélnél volt, de a következõhöz már nem ért oda. Az autóját egy pécsi garázssornál találták meg, teljesen kiégve. A férfi családja bûncselekményre gyanakszik, a rendõrség pedig azt is vizsgálja még, hogy nem a férfi szökött-e meg a pénzzel.

Elégedetlen magyarok
A magyarokkal szemben a lengyelek, a csehek és a szlovákok elégedettek, csakúgy mint egy évvel ezelõtt - derül ki a Tárki felmérésébõl. A lengyelek harmada, a csehek és a szlovákok negyede volt egy évvel ezelõtt elégedett országa helyzetével, és így érez ma is. A magyarországi helyzet élesen eltér a többitõl. A Tárki kutatása szerint a magyarok közül minden ötödik érzi az ország helyzetét nagyon rossznak, míg egy évvel ezelõtt csak minden hatodik-hetedik.