Vissza a tartalomjegyzékhez


Ez a sarc lesz az első?

Fenti címen napvilágot látott cikkükben szó esik arról az aláírásgyûjtési kezdeményezésrõl, amelynek célja népszavazás kiírása a pénznyerõ automaták betiltásáról.

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a pénznyerõ automatáktól való függõség betegség, amelynek „hordozói” tönkre tehetik (és gyakran teszik is) magukat, családjukat. Tudom, hogy ez a szenvedély végsõ soron bûnözésbe, öngyilkosságba taszíthatja a benne szenvedõket. Mégsem hiszem, hogy a pénznyerõ automaták üzemeltetésének eltiltása (a kaszinókon kívül) megoldaná a problémát.
Ellenkezõleg. Az eltiltás feltétlenül kontraproduktív lenne, ugyanúgy, ahogyan az Egyesült Államokban az 1920-as években bevezetett alkoholtilalom sem csökkentette, ellenkezõleg, növelte az alkoholizmust és a bûnözés új ágát teremtette meg: gyakorlatilag ennek következtében jött létre a maffia, a szervezett bûnözés. Ha a magyarországi kocsmákból, játéktermekbõl számûznék a pénznyerõ automatákat, azzal csak azt érnék el, hogy a jövõben illegálisan mûködtetnék azokat. Nem lenne kevesebb játékos, de a játék a kockázat miatt még többe kerülne, fölösleges rendõri erõket vonna el, emberek jutnának börtönbe, és bár elismerem, hogy ez nem elsõrendû szempont, az állam jelentõs adótól esne el. A beteges játékszenvedély ellen csak nevelõ- és gyógyító munkával lehet küzdeni. Tudom, nem túl sok eredménnyel, de még mindig ez a kisebbik rossz.

Kiss Erzsébet, tanár
Budapest