Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Andalúzia igazi tükre

Temperamentum, flamenco, híres életöröm és örök napfény: ez Costa del Sol, azaz
a Napos Part, mely Spanyolország déli részét, a Földközi-tenger egész andalúziai partját öleli fel. A térséget a legkedvezõbb éghajlatú vidéknek tartják egész kontinensünkön, sokan csak így nevezik: „Európa Kaliforniája”. Nem csoda, hogy egyike a legkedvesebb úti célpontoknak: vad hegyvidékeivel, agavéival, kaktuszaival, olívaligeteivel, derûs fehér falvaival - ahol a híres fekete bikák legelnek - Andalúzia igazi tükre.

Spanyolország gazdag kulturális és történelmi látnivalóinak igen jelentõs részét találjuk Andalúziában: kelták, rómaiak, görögök mind itt hagyták nyomaikat. Egyedülállóak viszont Európában, és az ország egyik legértékesebb kulturális kincsét képezik a mór és zsidó kultúra csodálatos emlékei. A mórok több mint hétszáz éven át majdnem egész Spanyolország fölött uralkodtak, s ezalatt az iszlám határozta meg az ország életét. Az akkoriban virágkorát élõ arab mûvészet és tudomány spanyol földön egyesült a zsidó kultúra õsi szellemével és bölcsességével.
Mára - az egykor lenézett - Spanyolország rohamos tempóban fej­lõdik, a Napos Part is duzzad az élet­erõtõl. Az utak gazdag mezõgazdasági vidékeken haladnak át: egyaránt megterem itt az avokádó, a narancs, a citrom, az elefántpálma, a cukornád, a banán és a bambusz. Mindig szikrázó a napsütés, ritka az esõ, s télen is enyhe az idõ: a Costa del Solnak az a híre, hogy egész évben lehet fürödni a tengerben. Enyhe éghajlata, dús szub­trópusi vegetációja annak köszönhetõ, hogy a part menti hegyek megvédik a partot az északi hideg légáramlatoktól, míg az Afrika felõl fújó szél a legforróbb nyárban is harminc fok körül megállítja a hõmérõ higanyszálát.
Tengerparti körutazásunkat kezdhetjük a Costa del Sol kapujánál, a csodaszép Málagánál: itt köt ki a legtöbb hajó, és a városnak nemzetközi repülõtere is van. Jelképe a Gibralfaro-hegy, a meseszép város a sierra és a tenger között terül el. Málaga Picasso városa: megtekinthetõ a híres festõ szü­lõháza és számos festménnyel a múzeum.
Torremolinosban vidám légkör fogad, kellemes az aquaparkja, míg Benalmadenában jachtkikötõ - a Puerto Marina - tapas bárok és rengeteg híd várja a nyaralókat. Fuengirola állatkertjében Andalúzia növény- és állat-különlegességeiben és egyéb pompázatos természeti szépségekben gyönyörködhetünk. A keddi és szombati napokon egy igazi spanyol piacot ismerhetünk meg, miközben friss, lédús spanyol gyümölcshöz jutunk, a Sohail vár tornyából pedig beláthatjuk az egész partot.
Marbella a térség legexkluzívabb üdülõhelye. Több herceg, trónörökös, politikus, olajmágnás, valamint híres színész nyaral itt. A Ferrarik és Por­s­chék sora Monte Carlóhoz teszi hasonlóvá a jármûparkot. A hangulatos óvárosban kicsi, kedves házak között sétálgatva láthatók a középkori védõfal maradványai két toronnyal, míg a város fölött mór kastélyromok találhatók. Puerto Banusban van a világ egyik leghíresebb kikötõje: az 1970-ben nyílt Puerto a szupergazdagok luxusjachtjait fogadja.
Esteponáról pedig elmondható, hogy a turizmus térhódítása ellenére megtartotta természetes báját. Nem éjszakai életérõl vagy különlegesen szép tengerpartjáról ismert, inkább az ínyencek kedvenc helye. Spanyolország ugyanis igazi ínyencségeket tartogat: a mediterrán konyha csodáit, a világ talán legjobb borait. Mindenképpen érdemes megkóstolni ezek közül néhányat, így az elsõ számú ételkülönlegességét, a paellát. Fõ összetevõi: a sáfrányos rizs és az olívaolaj, ezenkívül tengeri falatokkal, csirkehússal és zöldségekkel körítik. Serpenyõben készítik sofritoalappal. Ám számos látogatónak az andalúz „folyékony saláta”, a gazpacholeves az igazi felfedezés.
Izgalmas kirándulást tehetünk a Gibraltári-szoroshoz is, melynek során egy mór erõdöt és egy világítótornyot is megtekinthetünk. Az Afrikához közel lévõ területen bárki találkozhat a híres berber majmokkal, de tiszta idõben megpillanthatja a fekete kontinens partjait is.
A Costa del Sol szívében, négyszáz méteres magasságban fekvõ dombvidéken a festõi Mijas fehérre festett házaival egy tipikus, roppant hangulatos andalúz kisváros. Itt található a Ferias, Spanyolország egyik legõsibb bikaviadal-arénája. Több részbõl áll: Mijas Pueblo a hegyi kisváros, míg Mijas Costa a partszakasz, mely Európa egyik legtisztább strandjának számít. Itt számos sport (pl. tenisz, golf, lovaglás és vízisport) ûzhetõ.
Az északabbra lévõ Nerja csepp­kõ­barlangjában az 1959-ben felfedezett õskori festmények ma Spanyolország harmadik leglátogatottabb nevezetességének számítanak. Emellett a hely a túrázók és a búvárok paradicsoma is a Sierra de Almijara és a Sierra Tejeda hegyi környezetének és a Maro Nemzeti Parknak köszönhetõen. Kilátófennsíkját Európa teraszának hívják, és ne hagyjuk ki a Chillar vízesést sem!