Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Az igazság odafönt van
Zavarban a NASA: tudatos elhallgatással vádolja a kormányt az egyik holdutazó

Vihart kavart nyilatkozatával Edgar Mitchell (kis képünkön), az Apollo-14 egykori pilótája. A Holdon is megfordult ûrhajós azt állítja, rendszeresen látogatják ufók a Földet, és a világ vezetõi ezt nagyon jól tudják, de több mint hatvan éve eltitkolják a közvélemény elõl. A Discovery Channel riporterének azt is elmondta: 1947 óta egy titkos testület foglalkozik az Egyesült Államokban a jelenséggel, de más országok is rendelkeznek vaskos ufóaktákkal.

A hetvenhét éves amerikai ûrhajós hatodikként szállt le a Holdra, és õ tette az eddigi leghosszabb sétát égi kísérõnkön: több mint hat órát töltött a Holdon.
„Nem tudom pontosan hányan és merre  vannak, mit csinálnak, de az biztos, hogy egy ideje megfigyelnek bennünket, és állandóan lehet látni a repülõgépeiket” - vélekedik Mitchell, aki azt állítja, hogy informátorai ott voltak Roswellben. Az új-mexikói város közelében 1947-ben állítólag becsapódott egy földön kívüli jármû, amelyben négy halott ûrlényt (más források szerint egyikük még élt, és csak néhány nappal késõbb hunyt el) találtak az ûrhajóban. Az incidenst azóta is igyekeznek a hatóságok homályban tartani. Mitchell viszont Roswell körzetében él, ezért többen beszámoltak neki az esetrõl.
„A tagadás oka elsõsorban az, hogy nem tudták, ellenséges szándékkal érkeztek-e, és hogy meg tudjuk-e magunkat védeni tõlük. A másik ok pedig az volt, hogy nem akarták, hogy a szovjetek megtudják - állítja az egykori ûrhajós. - Mivel jártam a Holdon, és helyi lakosnak számítottam Roswell körzetében, többen is úgy vélték, én vagyok a megfelelõ, hiteles és megbízható személy, akinek elmondhatják a történetüket” - mondta Mitchell, aki késõbb a Pentagonban meghallgatást kért a Vezérkari Fõnökök Egyesített Bizottságától. Nekik is elõadta az összegyûjtött információkat. Mint állítja, az egyik admirális megerõsítette neki, hogy amit elmondott, az igaz.

Mitchell megerõsítette a Discovery Channel ismeretterjesztõ csatornának adott interjúban, hogy Roswellnél valóban becsapódott egy ufó, amely földön kívüli ûrhajó volt. A kérdésre, hogy a kormányzat miért nem ismerte el a földön kívüli élet létezését, Mitchell azt válaszolta, hogy a kormányban dolgozók többsége nem is tud róla. Az egész a második világháborúig nyúlik vissza, magyarázta Mitchell. A Roswell-incidens közvetlenül a háború befejezése után következett be, amikor az Egyesült Államok hadseregének légi alakulata külön testületté vált, és létrejött a mai légierõ, miközben a háború alatt a hírszerzést ellátó OSS (Stratégiai Szolgálatok Hivatala) feloszlott, helyét pedig átvette a CIA. Mivel az incidens bekövetkeztekor egyik testület sem volt még igazán mûködõképes, ezért Truman elnöknek egy nagy dilemmával kellett szembenéznie: az emberei azt állítják, hogy idegeneket találtak, és senki sem tudja, hogy ellenségesek-e, vagy egyáltalán mit akartak, mit akarnak itt. Ezért egy bizottságot hozott létre nagyon magas rangú katonai és akadémiai személyekbõl, akik komoly politikai hatalommal is rendelkeztek, rájuk bízva a kérdés megválaszolását.
Megalakult a MAJIC 12 (más néven Majestic 12), amelynek tagjai befolyásuk révén keresztülvittek egy nemzetbiztonsági törvényt, ami gyakorlatilag korlátlan hatalommal ruházta fel a bizottságot a kérdés kezelését illetõen. Ezt hatvan éve folytatják, lassan kirekesztve mindenkit, beleértve az elnököket is. „Talán emlékszik, amikor Clinton elnök megpróbált Webster Hubbellel nyomoztatni a Wright-Patterson Légitámaszponton. Semmit sem tudtak meg. Barry Goldwater, aki a hatvanas években készen állt ringbe szállni az elnökségért, a légierõ dandártábornokaként próbált meg információt szerezni, eredménytelenül. Jimmy Carter saját bevallása szerint is látott ufókat, mégsem történt semmi. Csak az utóbbi években - amióta a közvélemény soha nem látott nyomást gyakorol - szivárognak ki történetek, melyek alapján az emberek kezdik elhinni, hogy mindez megtörtént. Legutóbb 2008 áprilisában három hatalmas repülõ haladt el Phoenix városa felett, nagyon lassan, az éj közepén, melyek egyértelmûen nem a mi szerkezeteink voltak” - mondta Mitchell, akinek felvételei is vannak a repülõ objektumokról, és szemtanúkkal is beszélt. Az észlelések egyre gyakoribbá válnak az emberek körében. Nemrég a Texas állambeli Stephenville-ben is volt egy hasonló eset, csakhogy a sajtó elbagatellizálta.
Természetesen sokakban felmerült a kérdés, hogy egy tudós és mérnök emberbõl, aki az MIT-n doktorált és a Harvardon hallgatott csillagászatot, majd ûrhajósként a Holdon is sétált, hogyan lesz az összeesküvés-elmélet híve és népszerûsítõje. „Olyan emberektõl származnak az információim, akik teljes titoktartásra esküdtek, aminek a megszegése súlyos következményekkel jár... Ezek az emberek úgy gondolták, én vagyok az, akire rábízhatják titkukat, mielõtt az a sírba szállna. Vannak más hozzám hasonlók, akik rengeteg kutatómunkát öltek abba, hogy átlássanak a felszínen” - állította Mitchell.
A NASA az interjúra csak annyit reagált: Mitchell egy remek hazafi, de e témában nem osztják a véleményét. A NASA hivatalos reakciója szerint az ûrügynökség nem követi a repülõ csészealjakat, és nem próbálja idegen civilizációk Földet érintõ tevékenységeit rejtegetni a nyilvánosság elõl.