Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 29. szám, 2008. július 18

Arcok

Kiss Tünde
A trófea ára
Rafael Nadal, a tenisz-trónkövetelő

Eddig csak „Rafa, a salak királya” becenévvel illették az idén már Wimbledon gyepén is bajnokká avatott, alig 22 éves teniszezõt, aki a világranglista második helyén buzog évek óta, de fizetés tekintetében már átvette a vezetést. Az egyéni sportok közül talán a tenisz kapja a legnagyobb figyelmet a világon, s ehhez mért tétekért is küzdenek a játékosok: teniszlabda módjára repkednek a milliók - természetesen dollárban és euróban.


Belföld

Vizin Balázs
Úgy tűnik, működik a monoki modell
Interjú Szepessy Zsolt polgármesterrel

Az országos vihart kavaró monoki modell lényege, hogy a község önkormányzata csak akkor folyósítja a szociális segélyt, ha a munka nélküli, ám munkaképes polgár bizonyos mennyiségû közmunkát vállal. Bár sokan felháborodtak, mások pedig törvénytelennek minõsítették a módszert, egyre több önkormányzat vezeti be saját háza táján a modellt. Az eredményekrõl az ötletgazda monoki polgármestert, Szepessy Zsoltot kérdeztük. -Egyetlenegy ilyen ember sincs. Nem az a cél a rendeletünkkel, hogy elvegyük egy amúgy is nagyon szegény sorban lévõ ember pénzét, ez lelketlen dolog lenne. A cél az volt, hogy az ország figyelmét felhívjuk az áldatlan állapotokra és a munkahelyteremtés fontosságára. A társadalmi feszültségeknek, a szociális problémáknak, a bûncselekményeknek, mindennek a kulcsa a munkahelyi zavar. Ha van munkahely, akkor van tisztességes megélhetés, akkor van újra közösségi élet, munkahelyi kollektíva, ami az embereknek tartást, összefogást ad, és akkor nagyon sok minden automatikusan megszûnik. Isten õrizz, hogy én bárkinek is ártsak. Sõt, ha valaki megszorul, és szüksége van, akkor a sajátomból szoktam adni.


Sebestyén István
Féldeci helyett tűzifa, félkarú rabló helyett tanszer

Jelentõsen átalakítja a segélyezés rendszerét a kormány. Az új szabályok egy része hasonlít a monoki modellhez, ám a miniszter azt mondja: a kabinet „Út a munkához” programja született meg hamarabb, csak nem kapott akkora visszhangot, mint az alulról jövõ monoki kezdeményezés. A szociális támogatás terén magas arányban érintett cigánysággal kapcsolatban Szûcs Erika úgy véli: a legnagyobb baj az, hogy a romák szinte külön társadalmat alkotnak. A most megkezdett munka beérését tíz-húsz évre saccolja a miniszter.


Munkatársainktól
Nagyobb a lék, mint a dinnye
Meddig görög a botrány?


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Makki Marie-Rose
Fürdőruhadivat régen és ma
Jön a burkini korszaka?

A fürdõruhadivat kicsit leképezi a különféle társadalmi korokat: a 20. század szabadossága, a monokinik és a tangák világa után visszatért egy szemérmesebb korszak. Újra dívik az egyrészes dressz, és a férfiak is kicserélték a fecskét a hosszított fazonra. Sõt: a muzulmán nõk fürdõ­ruhája, a burkini, amely csak az arcot és a kéz- és lábfejet hagyja fedetlenül, növekvõ érdeklõdést kelt a fehér bõrû nõk körében is.


Háttér

Új helyszínekkel bővült a világörökség

27 új helyszín világörökséggé nyilvánításáról döntött az UNESCO Világörökség Bizottsága a kanadai Québecben 2008. július 2-10. között megtartott 32. ülésszakán - olvasható a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal honlapján.


Bagyarik Cecília
Az olajcsapda után itt a földcsapda
Civilizációk sorsa múlhat a termőképességen

Mostanában sokat hallhatunk arról, hogy belátható idõn belül kimerülnek földünk kõolajkészletei. Bizonyított tény azonban, hogy az olajnál is hamarabb fogy el a rohamosan növekvõ számú emberiség rendelkezésére álló termõföld. Az élelmiszerválság jeleit hazánkban még alig érezzük, a világ kevésbé szerencsés felén viszont már mindennapi tapasztalat az éhezés.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Gábriel Jelenései
Izraeli tudósok vitája a Messiás feltámadásáról

Hittek-e a zsidók a meghaló és feltámadó Messiásban a Názáreti Jézus eljövetele elõtt? Sokak szerint a kereszténység keletkezését is új fénybe állítja az a Jordániában jó egy évtizede elõkerült héber felirat, amely egyebek mellett a Messiás kilétével is foglalkozik. Az egyelõre svájci magántulajdonban lévõ kõrõl a legnevesebb izraeli szakemberek állítják: nem hamisítvány, s valamikor Nagy Heródes korában keletkezett.


Széchey Noémi
XVI. Benedek kiáll az anglikán egyház egysége mellett

A „szakadás” elkerülése érdekében „érett és hûséges” utat kell választaniuk az anglikán egyház vezetõinek - figyelmeztette XVI. Benedek pápa a Vatikán szemében szakadár felekezetnek számító közösség elöljáróit. A pápai közleményt a tízévenként összeülõ anglikán püspöki konferenciát közvetlenül megelõzõen adta ki a Vatikán.


Interjú

Szobota Zoltán
Marxnál kell keresni a kártékony gyökereket
-mondja ifjabb Bibó István művészettörténész

Korát megelõzõ demokratikus gondolataiért Kádár és klikkje életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltette Bibó Istvánt, a négypárti Nagy Imre-kormány miniszterét. Miután amnesztiával szabadult, egy könyvtárba dugták el a nyilvánosság elõl, ahonnan újabb börtönbüntetést kockáztatva juttatta külföldre 56-os fogolytársai érdekében született írásait. A demokratikus ellenzék „ikonjává” azonban csak halála után tudott válni.


Külföld

Németh Csillag
Obama taktikázik
McCain húzhat hasznot a fekete szenátor hibáiból

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint megtörni látszik Barack Obama lendülete, aminek következtében nagyon szoros küzdelem alakulhat ki a két párt elnökjelöltje között. Obama gyors visszaesését számos tényezõvel magyarázzák, de túl korai még a végsõ következtetéseket levonni. Tény azonban, hogy az elõválasztási idõszakot maga mögött tudva, Obama minden erõfeszítésével arra összpontosított, hogy a novemberi választásra újrapozicionálja magát, és a „min­denkinek megfelelni, illetve mindenkit megnyerni” hozzáállása eddig nem hozta meg a várt eredményt számára.


Hechs László
Nagyobb a füstje, mint a lángja
Bush jóváhagyta az izraeli támadási előkészületeket

Míg a felek azon gondolkoznak, hogy háborúba lépjenek-e egyáltalán, észre sem veszik, hogy a háború már javában folyik.


Kulcsár István
Konvergencia kínai módra
Felelevenedtek a kapcsolatok Kína és Tajvan között

1949 óta a kommunistáktól katonai vereséget szenvedett, és Tajvan szigetére menekült Kuomintang-féle nacionalista kormányzat (Kínai Köztársaság) szótárában eleinte csak Vörös Kína szerepelt. Ezt késõbb a viszonylag semleges „Kontinentális Kína” követte. Ma már Tajpejben is gyakran a Kínai Népköztársaságról beszélnek. A két - nevezzük így feltételesen - országrész között néhány hónapja nagyon felélénkültek a kapcsolatok, pártvonalon immár csúcstalálkozóra is sor került, és megindult a közvetlen légi forgalom.


Lukács András, Párizs
Bővülő unió
Egyelőre gyakorlati kérdésekkel foglalkozik az újonnan megalakult Mediterrán Unió

Nicolas Sarkozy francia elnök komoly diplomáciai eredményt ért el a hétvégén: a Grand Palais-ben sikerült egy asztalhoz ültetnie 43 ország vezetõit, hogy a Mediterrán Unió kérdésérõl tárgyaljanak. A diplomáciai csúcstalálkozón, amelyre egy nappal a francia nemzeti ünnep elõtt került sor, az EU tagállamainak vezetõin kívül részt vett a mediterrán régió szinte összes vezetõje, Moamer Ka­dhafi líbiai elnököt leszámítva, aki régóta ellenzõje a Barcelona-projektnek is nevezett kezdeményezésnek.


Online

Massa miatt vonult vissza

Michael Schumacher 2006 végén vonult vissza a Forma-1-bõl. A hétszeres világbajnok most árulta el, hogy miért. Helyére akkor Kimi Räikkönen érkezett a Ferrarihoz.


Utcazenészek Veszprém utcáin

A veszprémi Utcazene Fesztivál két nagy és öt kisebb színpaddal várja a szórakozni vágyókat július 15-e és 19-e között.


Lesújt a kánikula-kommandó

A nyár beköszöntével az adóhivatal, nyolc másik hatósággal karöltve kitelepült a strandokra, vízparti üdülő-helyekre, természetesen nem szórakozásból, hanem a fokozott ellenőrzés céljából.


Törökország: megvan a negyedik merénylő

Rendõrkézre került az isztambuli amerikai konzulátus elleni támadás negyedik elkövetõje. A múlt héten szerdán délelõtt Isztambulban az elkövetõk tüzet nyitottak az amerikai konzulátus elõtt álló rendõri õrállomásra.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Rover homokból Fotó: Barry Batchelor


Határozott számnevek nélküli nyelvet találtak

A Massachusetts-i Műszaki Intézet kutatócsoportja olyan, körülbelül háromszáz ember által beszélt amazóniai nyelvet talált, amelyben nincsenek határozott számnevek.


UFÓK landoltak Bushnál?

UFÓk szálltak le Bush texasi farmján - állítja a MUFON, a földönkívülieket kutató és vizsgáló nemzetközi egyesület.


Romló olvasási képességek

Az unió tagországaiban nem csökkent a rosszul olvasók aránya, sõt, a tervezett 20 százalékos javulás helyett mintegy 10 százalékkal nõtt a szövegértési gondokkal küszködõk száma 2000 óta.


Tapsvihar
A Jud-Süss című film vetítésén

A Harmadik Birodalom egyik legfontosabb propagandafilmjét, a Jud Süsst a Gede testvérek jóvoltából csütörtöktõl vasárnapig többször levetítették egy Hegedûs Gyula utcai pincében.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Börtön
A meztelenkedőnek

Figyelmeztetésnek szánt akciósorozat keretében 79 nyugati turistát dugtak rács mögé az elmúlt két hétben a dubaji hatóságok, mert a tengerparton „szabados viselkedésükkel zavarták a strandoló családokat”.


11 éves csúcson a Pénzromlás

Az emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárak hatására 3,8 százalékra, 11 éves csúcsra emelkedett Nagy-Britannia inflációja júniusban.


Nem mehetnek még haza

Továbbra is a helyi iskola tantermeiben és a tornacsarnokban töltik az éjszakát azok a bogácsiak, akiknek a háza nem biztonságos, mert a hétfõi vihar megrongálta - mondta a település polgármestere, Verhóczki Sándor.


Ne szívja Butít a dohányzás?

Egy több mint 10 ezer, a brit közszolgálatban foglalkoztatott emberen elvégzett felmérésbõl az derült ki: a dohányosok emlékezõ- és logikai képességei gyengébbek a nemdohányzókénál.


Riport

Somorjai László
Távol a katyusáktól

Szderótra, a Gázai övezet közelében fekvõ izraeli városra több mint hatezer katyusát lõttek ki a palesztin terroristák az elmúlt hét év során. „Ha mi elmenekülnénk, akkor a terror Tel Avivban és Jeruzsálemben folytatódna. Az ellenségnek azonban meg kell értenie, hogy nem félünk tõlük, nem tud elûzni minket, és hogy számára is az lenne a legjobb, ha békességben élnénk egymással” - mondta lapunknak Jigal Levi, a szderóti polgármesteri hivatal munkatársa, aki félszáz szderóti fiatalt kísért el tíznapos magyarországi nyaralására. A vakáció költségeit a Hit Gyülekezete tagjainak adományából fedezik, az egyház ugyanis fontosnak tartja, hogy - korábbi segélyakcióival összhangban - most is szolidaritást vállaljon az üldözöttekkel.


Rokob Tibor
Aki megtanult előrenézni

Répássy Tamás fehér furgonja éppen a fûre kipakolt marokkói bútorok mellett gurul el, hogy beálljon szokott helyére. Õ talán az egyetlen olyan bérlõ a telepen, aki nem kereskedõként hasznosítja parányi házát.


Sport

Vígh Gábor
Tragédia Peking előtt

„Gyuri eddigi életét a sportnak szentelte, az olimpiai szerepléstõl tette függõvé, hogy Hawaiira szervezett esküvõje után mennyi idõt fordítana a kenura. Most ért volna oda, hogy családot alapítson” - emlékezett Joób Márton, Kolonics György volt edzõtársa. „Kolo” György 36 éves volt, kedden edzés közben vesztette életét, valószínûleg szívprobléma miatt.


Szabadidő

Szubotics Mariann
Ibiza: a Spanyol gyöngyszem

Bár Ibiza kétségkívül a bulizós fiatalok és a kortalan hippik kedvenc szigete, azért a sziget arcához alapvetõen a könnyed, nyugodt mediterrán életstílus tartozik. A Spanyolország dél-keleti partjainál fekvõ Baleári-szigetcsoport harmadik legnagyobb tagja elsõsorban gyönyörû tájaival, változatos természeti adottságaival és gazdag élõvilágával bûvöli el a látogatókat. Ám az azúrkék parányi öblök és árnyas pinea-erdõk édeni földdarabja az utóbbi években hihetetlen toleranciájáról is ismertté vált. Az õsi hagyományok békésen megférnek a világ minden tájáról jövõ kulturális sokszínûséggel.


Üzlet

Mosberger Pálma, Major Nóra
Máig hullanak a fejek Szaddám miatt
Világcégeket állítanak bíróság elé

Több tucat világcéget perelt be az iraki kormány, mivel az ENSZ 1996-ban indított „olajat élelmiszerért” programjának keretében korrupciós ügybe keveredtek Szaddám Huszein kormányával. A manhattani szövetségi bíróságra nemrég benyújtott kereset szerint a világszervezet kezdeményezése az „emberiség történelmének legnagyobb pénzügyi csalása” volt. A felelõsségre vonások azonban még mindig gyerekcipõben járnak, és a bizonyítékerejû dokumentumokat idén akár 50 évre is titkosíthatják.


Kovács Klára
Egészségügy újratöltve
Kormányzás március 9-e után

Ismét porondon az egészségügy átalakítása. A napokban az új szakminiszter új tervekkel állt elõ: nem reformokkal, csupán átalakításokkal. „Elillant a kormány politikai bátorsága - kommentálta a lapunknak Sinkó Eszter a terveket -, ugyanakkor némely területen elindíthat pozitív fejleményeket is.”